13 gólos siker a franciák ellen, elődöntős a női vízilabda-válogatottunk

LAKNER GÁBOR (összefoglaló), HATÁR DÁVID (percről percre)LAKNER GÁBOR (összefoglaló), HATÁR DÁVID (percről percre)
Vágólapra másolva!
2020.01.21. 18:50
A Budapesten zajló női vízilabda Európa-bajnokság negyeddöntőjében a magyar válogatott 16–3-ra legyőzte Franciaországot, így bejutott az elődöntőbe, amelyben a világbajnoki ezüstérmes Spanyolországgal találkozik.

NŐI VÍZILABDA EURÓPA-BAJNOKSÁG
NEGYEDDÖNTŐ
MAGYARORSZÁG–FRANCIAORSZÁG 16–3 (5–2, 3–1,5–0,3–0)
Duna Aréna, 2500
néző. V: Dreval (orosz), Nicolosi (olasz)
MAGYARORSZÁG:
Kasó – Gurisatti 1, KESZTHELYI-NAGY 4, GARDA 1, Parkes 1, Máté Zs. 1, VÁLYI V. 3. Csere: Gangl (kapus), ILLÉS A. 1, Leimeter 2, Gyöngyössy, Szilágyi D. 2, Rybanska. Szövetségi kapitány: Bíró Attila
FRANCIAORSZÁG:
Derenty – Guillet 2, Millot 1, Dhalluin, Mahieu, Deschampt, Daule. Csere: Bachelier, Clerc, Radosavljevic, Bouloukbachi. Szövetségi kapitány: Florian Bruzzo
Gól – emberelőnyből:
13/3, ill. 8/1
Gól – kettős emberelőnyből:
1/1, ill. –
Kipontozódott:
Daule (14. p.), Deschampt (27. p.)
MESTERMÉRLEG
Florian Bruzzo:
– Az eredmény szempontjából nem voltak elvárásaim, jobban érdekel, miként játszunk. A lányok a végére elfáradtak, és sok kiállítást is kaptunk, mert próbáltuk hamar megállítani a magyarok támadásait. Mégis a lövések minőségében volt a legnagyobb különbség, és fizikailag is voltak problémáink. Láttam a statisztikákat, mindenben javulnunk kell: akaraterőben, agresszivitásban, lövésmennyiségben és -pontosságban...

További negyeddöntők
Hollandia–Szlovákia 22–2
(6–0, 3–0, 7–1, 6–1)
Oroszország–Olaszország13–7(3–2, 3–3, 4–1, 3–1)
Görögország–Spanyolország 9–12 (3–4, 2–2, 1–3, 3–3)

ÖSSZEFOGLALÓ

Húsz másodperc telt el, amikor Keszthelyi-Nagy Rita máris bevette Loréne Derenty kapuját, ezzel megmutatva a francia válogatottnak, mire számíthat a folytatásban: semmi jóra. A magyar válogatott esélyeshez méltó játékkal kezdte a negyeddöntőt, és úgy is folytatta, egészen a végső dudaszóig.

Érdekes jelenetek azért így is akadtak, ezek egy részéről Bíró Attila mondott volna le, a másik részéről pedig a bekkjeink, akik közül kettőt is orrnyergen dobtak a franciák egy-egy elképesztően rossz bejátszási kísérlettel. A szövetségi kapitányt néhány elrontott emberelőnyös figura kergette az őrületbe, gesztikulálása nem is annyira ennek a mérkőzésnek szólt, hanem már a folytatásra igyekezte feltüzelni játékosait.

Nem tudott olyan sima lenni a mérkőzés, hogy a játékvezetők ne ítéljenek teljesen következetlenül hol kiállításokat, hol kontrafaultokat, mintha a vezérlőelv az lett volna, hogy egyetlen szituációt sem szabad ugyanúgy minősíteni. Ezzel persze nem tudták megzavarni a mieinket, akik láttak már furcsa dolgokat a medencében, ezúttal ráadásul nem is rosszindulatból születtek a téves ítéletek.

A magyar válogatott összességében jól védekezett, Bíró Attila olykor vezénylő tábornokként osztotta el játékosait a saját kapuja előtt. A Dunaújváros centere, Geráldine Mahieu volt ennek az egyik kárvallottja, a franciák egyik legjobbja, akinek képességeit az ob I-ből is ismerhetjük, úgy tűnt el a bekkjeink ölelő karjaiban, hogy egyáltalán nem fért a labdához.

Támadásban jóval magasabb sebességi fokozatban játszottak a mieink, a fiatal és lelkes franciák nem tudták felvenni a magyar játékosok mozgását. A franciák első számú bekkje tizennégy perc alatt pontozódott ki (ehhez mondjuk kellett az őt mindig visszaküldő szövetségi kapitányuk is), onnantól kezdve pedig még szervezetlenebbé vált az ellenfél védelme.

A mieink szépségdíjas gólokat lőve a harmadik negyedben pedig már közé is tették a tíz gólt, Bíró Attila már új variációkat is kipróbált. Előtérbe került például Rybanska Natasa centerjátéka is, amit eddig elrejtettünk az ellenfelek elől.

A franciák szövetségi kapitánya bár nyugodtan megtehette volna, nem küldte medencébe Gaál Csengét, a korábbi szentesi kapus így nem védhetett a magyar válogatott ellen. Mellette ugyanúgy a kispadon maradt a mindössze tizenöt éves Emma Vernoux – hogy ennek mi értelme volt egy sima mérkőzésen, azt ne tőlünk kérdezzék.

Így aztán mind a tizenhat magyar gólt Derenty nyelte be, a mieink pedig azután, hogy az első két negyedben három gólt kaptak, a mérkőzés másik felében egyet sem. A magyar válogatott a papírformának megfelelően 16–3-ra győzött, és simán négy közé jutott az Európa-bajnokságon.

Az elődöntőben a világbajnoki ezüstérmes spanyol válogatott vár a mieinkre, miután a spanyolok nagy küzdelemben 12–9-re legyőzték a görögöket. Nem lesz könnyű feladat, de az eddig látottak alapján bizakodhatunk (és most nem feltétlenül a negyeddöntőről beszélünk).

Miközben a női válogatott elérte az elődöntőt, a férfiválogatott a bemelegítőmedencében edzett azért, hogy szerdán csatlakozzon hozzájuk. Valószínűleg a fiúknak megterhelőbb volt az az egy óra, de a negyeddöntő remélhetőleg nekik is hasonlóan sima és eredményes lesz.

A spanyolok ellen a szurkolók egy gólt énekeljenek be a kapuba – Bíró

AZ ELŐDÖNTŐ PÁROSÍTÁSA
Január 23., csütörtök
17.30:
Magyarország–Spanyolország
19.00: Oroszország–Hollandia

PERCRŐL PERCRE

NEGYEDIK NEGYED

32. perc: Gangl fog meg egy ejtést, lepergetjük az órát, így véget ér a mérkőzés. A magyar válogatott 16–3-ra legyőzte a franciákat, így bejutott az elődöntőbe, ahol Spanyolországgal találkozik.

32. perc: Francia szabálytalanság után fordulunk, majd Máté vállalkozik, a lövése után pedig a labda a kapu jobb alsó sarkában köt ki. 16–3

31. perc: Újabb magyar gól, ezúttal Keszthelyi volt eredményes. 15–3

31. perc: Ez már bent van, a bejátszás után Parkes csavar, a labda pedig a kapuban köt ki. 14–3

30. perc: Rybanska mutat be egy blokkot.

30. perc: Letelt a franciák támadóideje. Emberelőnybe kerülünk, Bíró Attila pedig időt kér. Ezt az emberelőnyt sem sikerült lövéssel zárnunk.

29. perc: Gangl könnyedén védi Dhalluin távoli lövését. Védés a másik oldalon is,Gyöngyössy közeli kísérletét hárítja a francia kapus.

28. perc: A franciák a kapufáét találják el. Emberelőnybe kerülünk, Leimeter lövése azonban nem jó.

27. perc: Nincs gól, egy magyar lövés után éppen csak nem jutott túl a képzeletbeli gólvonalon a labda.

27. perc: Gangl mutat be egy védést Guillet lövése után.

26. perc: Leimeter lövése a blokkról megy a kapu mellé.

25. perc: Illést és Szilágyit is kiállítják, a kettős fórt azonban nem tudják kihasználni.

25. perc: Vályi helyett ezúttal Szilágyi úszott a labdáért, de ez is a miénk, támadhatunk. Illés lövése ezúttal pontatlan volt.

HARMADIK NEGYED

24. perc: Nincs francia gól, ezzel vége a harmadik negyednek, tízzel vezetünk.

24. perc: Garda távoli lövése után véd a kapus.Gyöngyössyről állítanak ki megint, járatjuk a labdát, újabb kiállítást kapunk, a kettős fórt pedig kihasználjuk: Leimeter eredményes. 13–3

23. perc: A franciák is a kapufát találják el, mi pedig góllal büntetünk. Megúszunk, Gangl indítja Keszthelyit, akinek a passza után Szilágyi küldi közelről a kapuba a labdát. 12–3

22. perc: Nem jutnak lövésig a franciák, Leimeter szerzi meg a labdát. Leimeter bejátszása utánGyöngyössyről állítanak ki egy franciát. Türelmesen megjáratjuk a labdát, Keszthelyi végül a keresztlécet találja el.

21. perc: Dhalluint blokkoljuk, lefordulunk, majd Vályi bombázza a kapuba a labdát. 11–3

21. perc: Elveszik a labdát a franciáktól, majd emberelőnybe kerülünk. Gurisatti megúszik, de nem tud lőni.

20. perc: Parkes szerez labdát, majd Gurisatti bejátszása után Parkes húzását nyomja a lécre a francia kapus.

19. perc: Fújnak egy kontrát ide, és oda is.

18. perc: Keszthelyi szerez labdát, majd Gurissatti lő gólt. 10–3

18. perc: Ez már bent van, Vályi eredményes. 9–3

17. perc: Rybanska szabálytalan, majd Millot lövését védi Gangl.

17. perc: Elkezdődött a második félidő, harmadszor is Vályi nyeri a ráúszsát. Gangl érkezett a kapunkba.

MÁSODIK NEGYED

16. perc: Ezzel véget ért a második negyed, a nagyszünetben 8–3-ra vezetünk.

16. perc: Emberelőnybe kerülnek a franciák, Máténak kell kiúsznia. Két kapufa egymás után, előbb Bachelier, majd Dhalluin találta el.

15. perc: Leimeter úszik meg, majd jobbról a jobb alsó sarokba pattintja a labdát. 8–3

14. perc: Ismét kiállítanak a franciák, de ezzel sem tudunk élni, Rybanska kezéből perdül ki lövés közben a labda.

14. perc: Emberelőnybe kerülünk, egy bejátszás után azonban ellopják a labdát Rybanskától.

13. perc: Millot lövése után Kasó véd. A másik kapunálGyöngyössy kísérlete után véd a kapus. Keszthelyi kiállítása után kivédekezzük az emberelőnyt.

12. perc: Emberelőnybe kerülünk, kicsit megjáratjuk a labdát, majd Garda középről a jobb felső sarokba bombáz. 7–3

11. perc: Vályi nem túl erős lövését védi a kapus, majd visszaúszás közben Parkes-t állítják ki – immár másodszor. Ezt most nem tudták gólig játszani a franciák, letelt a támadóidejük.

10. perc: Parkes lő gólt, de már letelt a támadóidőnk, így nem adják meg. A másik oldalon Vályi mutat be egy blokkot.

10. perc: Szereznek egy akciógólt is a franciák, Guillet távoli lövése után a jobb oldali kapufáról perdül a kapunkba a labda. 6–3

9. perc: Ismét eredményesek vagyunk az első támadásból, Szilágyi bombázza a kapuba a labdát emberelőnyben. 6–2

9. perc: Elkezdődött a második negyed, ismét Vályi nyerte a ráúszást.

ELSŐ NEGYED

8. perc: Nincs idő egy újabb francia lövésre, vége az első negyednek, 5–2-re vezetünk nyolc perc után.

8. perc: Megint három van közte, Keszthelyi kissé balról a kapuba küldi a labdát. 5–2

8. perc: Gyöngyössyt állítják ki, az emberelőnyt pedig ismét kihasználják a franciák: Millot köszön be kapásoldalról. 4–2

7. perc: Bachelier küldi a kapunk fölé a labdát. Visszaúszás közben emberelőnybe kerülünk, majd Millot-t is kiküldik, Vályi pedig kihasználja a kettős emberfórt. 4–1

7. perc: Emberelőnybe kerülünk, végül Keszthelyi bejátszása után Illés húzza a kapuba a labdát. 3–1

6. perc: Gurisatti lő hat méterről, de a jobb alsóba tartó labdát védi a kapus. A másik oldalon Keszthelyi blokkolta Daule lövését.

5. perc:Gyöngyössy veszít labdát, de a franciák sem jutnak lövésig.

5. perc: Emberelőnyben megjáratják a labdát a franciák, végül Guillet küldi a léc alá a labdát balról. 2–1

4. perc: Daule lőtte a kapunk fölé a labdát. Parkes-t állítják ki, azonnal időt kérnek a franciák.

3. perc: Van viszont újabb magyar találat, ismét Keszthelyi eredményes, ezúttal közelről, egy kissé kaotikus támadás végén. 2–0

3. perc: Guillet szerez labdát, de továbbra sincs francia gól.

2. perc: Vályi indítása után Keszthelyi ejti a labdát a kapu fölé. Mátét állítják ki, Deschampt azonban nem találja el a kaput emberelőnyben.

1. perc: Vályi lövését védi a kapus, majd Dhalluin hibázik a másik oldalon.

1. perc: Ez nem tartott sokáig, Keszthelyi góljával máris vezetést szereztünk, a labda a bal alsóban kötött ki. 1–0

1. perc: Elkezdődött a mérkőzés, megnyertük az első ráúszást, Vályi hozta el a labdát.

Köszöntjük kedves olvasóinkat, hamarosan kezdődik a Magyarország–Franciaország mérkőzés a női vízilabda Európa-bajnokság negyeddöntőjében. Tartsanak velünk!

ELŐZMÉNYEK

A szerbek elleni 27–0-s győzelemmel lezárta a csoportkört a magyar női válogatott, és készülhet az Európa-bajnokság lényegi részére, az egyenes kieséses szakaszra. Bíró Attila együttese hibátlanul fejezte be az első hetet, mind az öt csoportmérkőzését megnyerve – persze ezek közül három eleve nem is lehetett kérdéses.

MEGŐRIZNI A FRISSESSÉGET
„A szerbek ellen az volt a célunk, hogy ne sérüljünk meg, és élvezzük, hogy ilyen csodálatos közönség előtt játszhatunk. Mindkét célt elértük, úgyhogy jöhetnek a franciák. Szerintem jó állapotban vagyunk, nagyon fontos lesz, hogy a második hétre is megőrizzük az erőnlétet és a frissességet, ezért keményen dolgoztunk a napokban”– mondta Leimeter Dóra, a válogatott jobbszélsője.

Női csapatunk 1991 után hozott le ismét kapott gól nélkül Európa-bajnoki mérkőzést, Athénban a házigazda görögöket verte meg 10–0-ra Tóth Gyula együttese, majd meg sem állt az aranyéremig. Ezzel a kimenetellel nyilván most is kiegyeznénk. Érdekesség, hogy abban a csapatban játszott Várkonyi Gabriella is, aki ma már az aktuális Eb egyik magyar játékvezetője (a másik Kun György).

A harmadik kiütéses győzelmet követően Bíró Attila szövetségi kapitány elmondta, örömteli, hogy csapata ezeket a mérkőzéseket is nézőcsalogató, szórakoztató játékkal tudta megnyerni. Nem mellesleg ő is úgy gondolja, hogy az Európa-bajnokság még csak most kezdődik, a legfontosabb, hogy védekezésben még tovább fejlődjenek, támadásban meg az eddigieknek megfelelően minél kevesebb hibát kövessenek el.

A magyar válogatott a franciákkal találkozik a negyeddöntőben, a valószínűsíthető továbbjutás esetén a Spanyolország–Görögország mérkőzés győztese következik az elődöntőben. Ennyire azonban ne szaladjunk előre, hiszen bármennyire is a mieink a negyeddöntő esélyesei, a franciákat előbb meg kell verni kedd este.

JÁTÉK A SZÁMOKKAL
A csoportkör összesített statisztikái alapján szinte minden mutatóban az élmezőnybe tartozik a magyar női válogatott. Ugyan az adatokat eltorzítják a gyenge csapatok ellen aratott nagy győzelmek, de mivel minden élcsapatnak két értékmérő és három sima mérkőzése volt, összehasonlításra mégis alkalmasak.
Ezek alapján a magyar válogatott lőtte a második legtöbb gólt (94), és helyzetkihasználásban is második (54.3%). Szintén a magyar csapat a második leghatékonyabb akcióból (54.7%) és centerből (50%), a második legtöbb gólt lőtte lefordulásból (12) és a legtöbbet emberelőnyből (29). A kategóriákban rendre az oroszok előzik meg a mieinket, ám ezzel nem sokra mennek, ugyanis az egymás elleni mérkőzést válogatottunk nyerte meg 9–8-ra.
Az egyéni rangsorban is az élmezőnyben vannak a lányaink, a háromszoros Eb-gólkirály Keszthelyi-Nagy Rita 19 találattal a második (eggyel elmaradva az orosz Olga Gorbunovától), Gurisatti Gréta 12 góllal a nyolcadik helyen áll. Emberelőnyből Keszthelyi-Nagy a legeredményesebb (7), Gurisatti és Szilágyi Dorottya a harmadik (5–5). Parkes Rebecca a második legeredményesebb center (6). Vályi Vanda a mezőny legjobb sprintere, mind a 14 ráúszását megnyerte.

„Nyilvánvalóan győzelmet várok a franciák ellen – mondta Gurisatti Gréta, a válogatott szélsője, és kijelentésében semmiféle túlzó magabiztosság nincs. – Ugyanakkor ez már tétmeccs lesz, még ha a saját teljesítményünknek köszönhetően könnyebb ellenfelet is kaptunk a negyeddöntőben. Az első másodperctől kezdve meg kell mutatnunk ellenfelünknek, hogy mi hová soroljuk magunkat, biztos vagyok benne, hogy kellően feltüzelve kezdjük meg a szereplésünket az egyenes kieséses szakaszban. Máshogy ez nem is menne.”

A francia válogatottban több ismerőssel is találkozhatnak a mieink, hiszen magyar születésű játékosuk és három éve az ob I-ben szereplő pólósuk is van.

„Gaál Csengét ismerem még Szentesről, de nem gondolom, hogy ő véd ellenünk, ugyanis a franciák másik kapusa, Lorene Derenty magasan jegyzett csapatban, a spanyol Mataróban játszik, így ő lesz a kezdőkapus – mondta Gurisatti. – A másik ismerős a franciák csapatkapitánya és első számú centere, Géraldine Mahieu, aki ugyebár a csapattársam a Dunaújvárosban. Azzal azonban ő is tisztában van, hogy a vízben nincs barátság, mindenki a saját céljaiért küzd kedden. A mérkőzés előtt és után természetesen marad a jó viszony, de közben szó sem lehet róla.”

Bíró Attila annyit tett hozzá, hogy a negyeddöntőt fel tudják használni arra, hogy felkészüljenek az elődöntőre. Ott ugyanis eldől, hogy a csapat nemcsak fizikailag és taktikailag, hanem mentálisan is erős-e. A játékosok eddigi megnyilvánulásai alapján e téren sem állunk rosszul.

AZ ELLENFÉL: FRANCIAORSZÁG
A magyar női válogatott a franciákkal találkozik a negyeddöntőben, és a kedden 19 órakor kezdődő találkozó egyértelmű esélyese. Az ellenfél már annak is örült, hogy egyáltalán továbblépett csoportjából, vérmes reményei egyáltalán nem lehetnek a mieink ellen. A spanyolok 15–6-ra, a hollandok 18–1-re, az olaszok 18–6-ra verték meg őket – hasonló különbségre számíthatunk a mieink elleni mérkőzésen is. A franciák annak köszönhetően jutottak a nyolc közé, hogy az izraelieket (10–6) és a németeket is legyűrték (17–5). A két csapat legutóbbi öt egymás elleni mérkőzését egyaránt a magyar válogatott nyerte, a legszorosabb találkozó is hétgólos különbséget hozott (12–5), de volt közte 19 gólos zakó is (24–5). Az vitathatatlan, hogy a mérkőzés a Budapesten született, szentesi nevelésű, ma már francia válogatott Gaál Csengének lesz a legfurcsább, aki mindkét himnusznak örülni fog.

Az olimpiára egy csapat jut ki, a spanyolok már a világbajnokságon megszerezték a kvótát, rajtuk kívül a legjobb jut ki Tokióba.Az Eb után még lesz egy olimpiai kvalifikációs torna, amelyen három ország szerezhet indulási jogot Tokióba – ezen öt európai válogatott vehet részt.

A MAGYAR NŐI VÍZILABDA-VÁLOGATOTT 16 FŐS KERETE
Kapusok:Gangl Edina (UVSE), Kasó Orsolya (FTC), Magyari Alda (Eger)
Mezőnyjátékosok:Antal Dóra (UVSE), Garda Krisztina (Dunaújváros), Gurisatti Gréta (Dunaújváros), Gyöngyössy Anikó (BVSC), Illés Anna (FTC), Keszthelyi Rita (UVSE), Leimeter Dóra (BVSC), Máté Zsuzsanna (FTC), Parkes Rebecca (UVSE), Rybanska Natasa (UVSE), Szilágyi Dorottya (Eger), Szücs Gabriella (UVSE), Vályi Vanda (Dunaújváros)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik