Női vízi vl: elszórta előnyét, ötösökkel nyert a válogatott

L. G.L. G.
Vágólapra másolva!
2019.01.12. 17:37
null
Keszthelyi Rita volt a magyarok vezére (Fotó: Tumbász Hédi, archív)
A magyar női vízilabda-válogatott 10–10-es döntetlen után ötméteresekkel 4–3-ra legyőzte idegenben Hollandiát a női világliga selejtezőjében.

A női válogatott keresve sem találhatott volna nehezebb ellenfelet az év első tétmérkőzésére, mint az Európa-bajnok hollandokat. A két csapat legutóbb éppen a barcelonai kontinensviadal elődöntőjében találkozott, akkor nagy küzdelemben a hollandok bizonyultak jobbnak 8–7-re.

Volt miért visszavágni tehát a világliga és az Európa-kupa összevont selejtezősorozatában, még akkor is, ha a magyar válogatott rendezőként biztosan ott lesz a világliga nyolcas döntőjében.

A mieink szemlátomást meglepték a hollandokat, a remekül működő védekezésből többször is sikerült lefordulni, s a korábban vagy jelenleg is Magyarországon pólózó kulcsjátékosokat remekül semlegesítették a védők. A dunaújvárosi kapus, Laura Aarts olyan ritkán találkozott a labdával, hogy le is cserélték, az UVSE-t erősítő Vivian Sevenichnek régen volt ilyen csendes mérkőzése, a korábban szintén az UVSE-ben játszó Sabrina van der Sloot pedig az első két negyedben észrevehetetlen volt.

A magyar csapat többször is vezetett négy góllal, és az utolsó negyedet is 10–6-os előnyből várta. A hazai pálya minden előnyét élvező hollandok azonban nagyot hajráztak, Van der Sloot azért csak megvillantotta a klasszisát, és a kapuba beálló Debby Willemsz is lehúzta a rolót. A hollandok visszajöttek mínusz négyről, és bár a magyar csapat emberelőnyben támadhatott a győzelemért, az végül elmaradt.

A rendes játékidőben legalábbis.

A sorozatban ugyanis nincs döntetlen, így jöhetett az ötöspárbaj, amelyben Gangl Edina jó szokása szerint kétszer is hárított, míg a csapattársai csak egyszer hibáztak. A magyar válogatott így a 10–10-es döntetlen után 4–3-ra nyert ötméteresekkel, és két ponttal gazdagodott. Bíró Attila együttese legközelebb kedden Franciaországban ugrik medencébe.

NŐI VÍZILABDA VILÁGLIGA
B-CSOPORT, 3. FORDULÓ
HOLLANDIA–MAGYARORSZÁG 10–10
(2–4, 2–3, 2–3, 4–0) – ötméteresekkel 3–4
Hága. Vezette:
Gomez (spanyol), Dreval (orosz)
HOLLANDIA:
Aarts – MEGENS 3, VAN DER SLOOT 4, Koolhaas, Sevenich, Stomphorst 2, Sleeking. Csere: WILLEMSZ (kapus), Van Toorn, Wolves, Nijhuis, Voorvelt 1, Van de Kraats. Szövetségi kapitány: Arno Havenga
MAGYARORSZÁG:
GANGL – Máté, KESZTHELYI 4, Vályi V., GYÖNGYÖSSY 3, Szilágyi D., Szücs G. Csere: Gurisatti 1, Rybanska, Leimeter 1, Garda, Tóth-Csabai 1. Szövetségi kapitány: Bíró Attila
Gól – emberelőnyből:
15/6, ill. 7/4
Gól – kettős emberelőnyből:
1/0, ill. –
Gól – ötméteresből:
1/1, ill. 1/1
MESTERMÉRLEG
Bíró Attila: –
Egy éve játszik ebben az összeállításban ez a csapat, és magasan ez volt eddig a legjobb mérkőzésünk. Három negyeden át tökéletesen, hiba nélkül játszottunk, viszont a negyedik negyedben mi is tettünk azért, hogy a hollandok ki tudjanak egyenlíteni – egyébként nem csak mi, hanem a játékvezetők is példátlan utolsó negyedet produkáltak. A végén azonban a helyén volt a szívünk, és ötméteresekkel csak azért is meg tudtuk nyerni a mérkőzést. A meccs előtt nem biztos, hogy aláírtam volna-e ezt, de sokat léptünk előre, és a regnáló Európa-bajnokot ötméteresekkel legyőzni is nagy eredmény.

A csoport állása: 1. Olaszország 9, 2. Hollandia 4 (36–25), 3. MAGYARORSZÁG 4 (35–27), 4. Franciaország 0

A MAGYAROK TOVÁBBI PROGRAMJA
Január 15.: Franciaország–Magyarország
Február 12.: Magyarország–Hollandia
Március 5.: Magyarország–Olaszország

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik