Női vízilabda-világliga: Kína kipipálva, irány az 5. hely

R. E. B.R. E. B.
Vágólapra másolva!
2019.06.08. 16:40
null
29 gólos meccsen verte meg a magyar válogatott Kínát (Fotó: Török Attila)
Izgalmas utolsó negyed után, ugyanakkor az első perctől vezetve győzött Kína ellen a női vízilabda-válogatott a világliga Duna Arénában zajló nyolcas döntőjében, így vasárnap az ötödik helyért játszik. Ellenfele Ausztrália lesz, amely hat góllal győzte le Kanadát.

 

A magyarokkal kezdődött a nap a Duna Arénában, hiszen a hollandoktól elszenvedett negyeddöntős vereséggel eldőlt, hogy a női vízilabda-válogatott az 5–8. helyért, Kína ellen folytatja a világliga nyolcas döntőjében. Így aztán a házigazda nyitott a szombati mérkőzések sorát a gyakorlatilag kongó, nagyjából két-háromszáz szurkolót a lelátókon tudó uszodában.

A minden eddigi mérkőzését elveszítő Kína ellen érezhetően a kiállítások kiharcolására törekedett Bíró Attila csapata, a center Gyöngyössy Anikó többször is megkapta a labdát. Mégis, a hazai védekezés bizonyult valamivel szabálytalanabbnak, kétszer is ötöst lőhetett Kína, ám Gangl Edina hárított egy kísérletet, társai pedig háromszor is betaláltak (3–1).

A folytatásban csendes mederben csordogált a meccs, a magyar válogatottból öt különböző játékos szerzett gólt, az utolsó percben trükkös szabaddobással a csapatkapitány Keszthelyi Rita is. Kína jól harcolta ki a fórokat, de nem túl hatékonyan élt velük, és egyébként is pontatlanul lőtt. Azért nyolc gól így is esett, a hazaiak vezetését semmi sem veszélyeztette (8–5).

Néhány percig úgy látszik, harmadik negyedben szétnyitja a mérkőzést a magyar együttes: Szilágyi Dorottya két emberelőnyt vágott be, aztán a labdákat hibátlanul elhozó Vályi Vanda is beköszönt. Csakhogy a kínaiak elkezdtek élni a fórokkal, míg a magyar csapat újabb kettős előnyt hagyott ki, így eggyel közelebb lopta magát az ellenfél (12–9).

Három perccel a vége előtt pedig már csupán egy volt a különbség, de mielőtt némileg váratlanul izgalmassá vált volna a végjáték, Keszthelyi megelégelte a kínlódást, és fórgóllal, majd büntetővel eldöntötte az összecsapást (15–14).

A sikerrel eldőlt, hogy a társaság az 5. helyért száll vízbe vasárnap, ellenfele az Ausztrália–Kanada összecsapás győztese lesz.

VILÁGLIGA, NYOLCAS DÖNTŐ, DUNA ARÉNA, AZ 5-8. HELYÉRT
MAGYARORSZÁG–KÍNA 15–14 (3–1, 5–3, 4–5, 3–5)
Duna Aréna, 250 néző. V: Dreval (orosz), Dumas-Dutilh (holland)
MAGYARORSZÁG:
Gangl – SZILÁGYI D. 5, Keszthelyi 3, Szücs 1, GYÖNGYÖSSY 1, Illés, VÁLYI V. 3. Csere: Parkes 2, Tóth-Csabai, Gurisatti, Horváth B., Rybanska. Szövetségi kapitány: Bíró Attila
KÍNA:
Peng – H. Wang 2, Niu 1, X. Wang 2, CHEN 3, C. Zhang, Zhao 1. Csere: Xiong 1, Guo, Lu 2, D. Zhang 2, J. Zhang. Szövetségi kapitány: Dali Gong
Gól – emberelőnyből:
8/5, ill. 14/8
Gól – kettős emberelőnyből:
2/0, ill. 1/1
Gól – ötméteresből:
2/2, ill. 2/1
Kipontozódott:
Rybanska (22. p.), Lu (31. p.), D. Zhang (31. p), Illés (32. p.)
MESTERMÉRLEG

Bíró Attila:
– Nem lesznek már négy-öt kapott gólos meccsek. Talán Sherlock Holmes, Poirot és Maigret felügyelő tudja egyszerre kinyomozni – de lehet, hogy ők sem – néhány ítéletnek a forrását. Nekünk is ki kell találni, hiszen kontra, kontra, abból kapunk kiállítást, egyelőre ezzel nem tudunk mit kezdeni. Nyilván lehet úgy játszani, hogy ne ítéljenek kontrát, de akkor meg a támadójáték lesz gyengébb. Kicsit túl szubjektívnek érzem az új szabályosdit, ugyanakkor nyilván hozzá kell szokni, mert csak ilyen meccsek lesznek. Nem várhatók tíz gól alatti mérkőzések, ez a célja a FINA-nak, addig adják az ítéleteket, amíg elfogy egy csapat vagy felőrlődik, ki van adva ez parancsba, a gólok számának a növelése. Egyébként elégedett vagyok a támadójátékkal, nagyjából három és fél negyedik domináltunk. Nem mentem fel a játékosokat, de értetlenül néztünk néha az ítéleteken.
Dali Gong:
– Nagyon nehéz meccset vívtunk, de a végéig küzdöttünk. Sokba került, hogy könnyű helyzeteket hagytunk ki, ráadásul nagyon jó csapat a magyar, rengeteg remek játékossal. Egyénileg sokkal jobbak, így összességében is jobbak voltak most.

Ausztrália–Kanada 15–9 (2–3, 4–0, 3–2, 6–4)

KÉSŐBB
ELŐDÖNTŐ

Egyesült Államok–Hollandia 18.30
Olaszország–Oroszország 20.15

A torna győztese elsőként szerez indulási jogot a tokiói olimpiára.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik