Női vízi ob I: az UVSE egy lépésre a bajnoki címtől

Vágólapra másolva!
2018.05.05. 16:15
null
Keszthelyi Ritáék (jobb felül lila sapkában) egyetlen győzelemre a bajnoki címtől (Fotó: Török Attila)
A címvédő UVSE idegenben 11–8-ra legyőzte a Dunaújvárost a női vízilabda ob I döntőjének második mérkőzésén, ezzel 2–0-s előnyre tett szert az egyik fél harmadik sikeréig tartó párharcban. A harmadik meccset május 10-én, csütörtökön rendezik a Hajós uszodában.

 

Keszthelyi Rita Gurisatti Grétán próbálta meg átfűzni magát, miközben mindketten kényszeredett mosollyal mutatták a bírónak, a másik bizony nem szabályos eszközökkel próbálja feltartóztatni őt.

Öt napja a két remek játékos még egymás oldalán harcolt a női vízilabda-válogatottban a világliga oroszországi mérkőzésén, szombaton pedig – mintha mi sem történt volna – folytatták egymás ellen a bajnoki döntőt. A válogatottba öt pólóst adó UVSE és a négyet „postázó” Dunaújváros a két csapat csatáin megszokott lendülettel esett egymásnak.

A BVSC A BRONZÉRMES

A harmadik helyért rendezett első, elveszített mérkőzést követően hátrányból induló FTC dolgát nem könnyítette meg a BVSC elleni csatában, hogy megsérülés kulcsjátékosa, Kasó Orsolya. A kapusnak a válogatott edzőtáborában tört el az ujja, így nemcsak az oroszországi világligameccsre nem utazhatott, hanem a bronzcsata utolsónak bizonyuló felvonását is ki kellett hagynia.

Ennek ellenére a zöld-fehérek hazai pályán jól tartották magukat az első negyedben, ám a másodikat 4–1-re elveszítették, és ez döntőnek bizonyult. Az előző idényben ezüstérmes BVSC a lehető legrövidebb úton, két mérkőzésen szerezte meg a harmadik helyet. A találkozó előtt köszöntötték a pályafutását negyedik hellyel befejező világbajnok Kisteleki Dórát.

Az újvárosiakat nyomta jobban a tét, hiszen a címvédő UVSE az első mérkőzésen 7–5-re győzött, így előnyből várhatta a partit. Gurisatti akció- és emberelőnyös góljával jól is indult a hazaiaknak a meccs, de Keszthelyi Parkes Rebecca centerből kipasszolt labdájából gyorsan szépített, majd Parkes egyenlített védőkkel a nyakában, pazar csavarral. A két csapatkapitány, Garda Krisztina és Tóth-Csabai Dóra gólváltása után döntetlennel zárult az első negyed (3–3).

Hasonló eredménynek csak örülhetett volna a folytatásban a házigazda, amely – Garda révén – csupán egyszer talált be a második játékrészben, miközben az UVSE háromszor is (4–6).

Mihók Attila nem lehetett elégedett a kapusaival, Laura Aartsot Kiss Alexandra váltotta, de így sem akart összeállni a védekezés. A 21. percben már 8–4-re vezettek a vendégek, ám mielőtt azt hittük volna, eldőlt a találkozó, a Dunaújvárosból egyedül igazán veszélyes Garda két, illetve Szilágyi Dorottya egy góljával 9–7-re zárkóztak a hazaiak. Mindkét oldalon kimaradt ötösök jelezték, hogy fáradnak a felek.

Ha a harmadik negyed közepén nem is, a negyedik elején eldőlt a mérkőzés, mert a Dunaújváros szélről kapott elkerülhető gólt Szücs Gabriellától, majd Keszthelyi talált be távolról. Az emberelőnyökkel egyik együttes sem gazdálkodott jól, az UVSE viszont a helyzetekkel annál inkább, így 11–8-ra nyert, és egyetlen lépésre került bajnoki címe megvédésétől.

A bizonyos utolsó lépést pedig május 10-én, hazai medencében, a Hajós uszodában teheti meg.

NŐI VÍZILABDA OB I
DÖNTŐ, 2. MÉRKŐZÉS
DUNAÚJVÁROSI EGYETEM-MAARSK GRAPHICS–UVSE 8–11 (3–3, 1–3, 3–3, 1–2)
Dunaújváros, 250
néző. V: Petik A., Dodog
DUNAÚJVÁROS: Aarts – Vályi F., Szilágyi 1, Luka, Horváth B., GARDA 5, Mchunu. Csere: Kiss A. (kapus), Gurisatti 2, Vályi V., Ziegler, Brezovszki, Mahieu. Edző: Mihók Attila
UVSE: Gangl – Szücs 1, KESZTHELYI 5, Takács V., TÓTH-CSABAI 3, Steffens 1, Sevenich. Csere: PARKES 1, Kiss E., Mucsy, Pap Mónika, Gyárfás D., Pap Médea. Edző: Benczur Márton
Gól – emberelőnyből: 6/1, ill. 8/1
Gól – ötméteresből: 3/2, ill. 1/0
Kipontozódott: Szücs (31.)
Az egyik fél harmadik győzelméig tartó párharc állása: 2–0 az UVSE javára
MESTERMÉRLEG
Mihók Attila:
– Szerettünk volna győzni itthon, hogy reális esélyünk maradjon a bajnoki címre. Nem sikerült jól játszanunk, a támadójátékunk nem tudta átütni az UVSE védekezését. A harmadik negyedtől picit életre keltünk, bátrabbak voltunk, és gyorsabban reagáltunk az adódó lehetőségekre, de késő volt. A harmadik negyed végén nem sikerült felzárkózni mínusz egyre, ami a mérkőzés képét is mutatja: nem éltünk a lehetőségekkel.
Benczur Márton: – Az eredmény úgy alakult, ahogyan terveztük. Emelem a kalapomat a lányok előtt. Divatos téma mostanság, hogy mit kell változtatni a vízilabdán – ilyen klasszisoknak kell játszaniuk, gólszépségversenyt lehetne rendezni a meccs találataiból. Nagyszerű mérkőzés volt, s az határozott, hogy nálunk több olyan klasszis van, aki az ilyen találkozókat el tudja dönteni. Le akarjuk zárni csütörtökön a párharcot.

A 3. HELYÉRT, 2. MÉRKŐZÉS
FTC–BVSC-ZUGLÓ DIAPOLO 10–13 (3–3, 1–4, 3–4, 3–2)
Népliget, 150
néző. V: Kun, Tordai
FTC: Varga K. – Kisteleki D., Kövesdi 2, Illés H. 1, Bujka 1, Huszti D. 1, Kövér-Kis 2. Csere: Vogt, Ármai, Muzsnay, GERENDÁS M. 2, Gémes 1. Edző: Béres Gergely
BVSC: Tóth E. – Hertzka 1, KUNA 3, LEIMETER 4, GYÖNGYÖSSY 2, Máté 1, Varga V. Csere: Utassy 1, Farkas K., Takács O. 1, Farkas T., Kele, Besszer. Edző: Petrovics Mátyás
Gól – emberelőnyből: 8/3, ill. 3/1
Gól – ötméteresből: –, ill. 2/2
Az egyik fél második győzelméig tartó párharc végeredménye: 2–0 a BVSC javára
MESTERMÉRLEG
Béres Gergely:
– Felemásak az érzéseim, mert csalódott az ember, ha vereséget szenved, de összességében nem volt rossz idény, a vége felé láttunk biztató jeleket, amelyekből lehet építkezni jövőre. Az egész évet nézve felfelé ívelt a teljesítményünk.
Petrovics Mátyás: – Az volt a célunk, hogy megszerezzük a bronzérmet, és ezzel a nemzetközi kupaindulást. Teljesen reális helyen végeztünk csupa magyar játékossal, sok utánpótláskorú pólóssal. Tizennyolc emberemből tizenhárom a BVSC-ben nevelkedett vagy játszott az utánpótlásban, azt gondolom, ez szép siker a klubunknak. Jövőre előbbre akarunk lépni.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik