Női vízi ob I: a Dunaújváros került közelebb a döntőhöz

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2018.04.04. 21:36
null
Garda Krisztina négyszer volt eredményes (Fotó: Madar Dávid/MVLSZ)
A női vízilabda-bajnokság elődöntőjében a Dunaújváros az orrtörése miatt maszkban játszó Garda Krisztina vezérletével 11–9-re legyőzte a BVSC-t, így az egyik fél második győzelméig tartó párharcban előnyt szerzett. Folytatás pénteken.

 

 

Tulajdonképpen rögvest az elődöntő első mérkőzésének első negyede előrevetítette, mire is számíthatunk ebben a párharcban: kiszámíthatatlanságra, kiélezett küzdelemre, megjósolhatatlan meccsekre – olvasható a Magyar Vízilabda-szövetség honlapjának beszámolójában. És nem feltétlen azért, mert 2–2-t mutatott az eredményjelző. Ennél ugyanis sokat mondóbb volt, hogy miként alakult ki.

Mert megnyerhette volna ezt az etapot a Dunaújváros, hiszen Vályi Vanda értékesített ötméteresére (kiharcolta Hlengiwe Mchunu) átellenben ugyan Leimeter Dóra válaszolt (Gyöngyössy Anikó „szállította" a büntetőt), ám utána Horváth Brigitta „betett" egy fórt, majd szintén emberelőnyben labdája volt a 3–1-hez Mihók Attila csapatának. Az hagyján, hogy ez kimaradt, de aztán még kétszer támadott hiába a plusz kettőért a házigazda. Ez, illetve egy figyelmetlenség, Kuna Szonja helyzetfelismerése pedig öt másodperccel a dudaszó előtt 2–2-t ért.

De megnyerhette volna ezt az etapot a BVSC is, hiszen két emberelőnyéből az egyiket minimum gólra válthatta volna, arról nem beszélve, hogy a Kuna visszahúzásáért megítélt ötméterest Máté Zsuzsanna nem tudta értékesíteni, Laura Aarts védett.

Petrovics Mátyás, a zuglóiak vezetőedzője a második negyedben sem örülhetett az ötös után, hiszen azt Leimeter hagyta ki (kicsúszott a kezéből a labda), amit triplán „bosszult" meg a Dunaújváros, lévén zsinórban három emberfórt váltott gólra – az orrtörése után maszkban játszó Garda Krisztina, Vályi Vanda és Szilágyi Dorottya volt pontos. Túloldalt a vártnál kevésbé érvényesült talán a centerjáték, igaz Gyöngyössy egy fórt letelte után azért csavart egy szépet.

Térfélcsere után finoman fogalmazva sem a védekezés dominált, itt is, ott is akadtak hibák rendesen – de ha másik oldalról közelítjük a dolgot, támadásban mindkét együttes hatékonyan pólózott. Gurisatti Gréta és Máté Zsuzsanna gólváltása után Farkas Tamara hozta fel egy találatra a BVSC-t, ám Garda és Horváth is villant, így három lett közte. Hertzka Orsolya szépített, amit Mchunu szerencsés pattintása, megpattanó lövése követett. Varga Viktória nevét írhattuk még fel a gólszerzők közé, majd fórban lehetősége volt a BVSC-nek a 9–8-hoz, de a megjátszás nem sikerült.

Ez pedig azért tűnt fontosnak, mert a záró menet elején Garda ismét pontosan célzott középről, avagy zsinórban hatodik fórját váltotta gólra a Dunaújváros. Átellenben kimaradt egy újabb, Takács húzását Aarts védte, sőt Vályi Vanda lefordulás után akár pontot is tehetett volna a meccs végére, ám a felső lécet találta telibe. Az izgalmaknak eztán következtek: előbb Hertzka lőtt akciógólt, majd Máté talált be fórból, s miután fórt hibázott a házigazda, az egyenlítésért támadott a BVSC. Először nem járt sikerrel, ám Gyöngyössy „hozta" a kiállítást, de hiába: csapata nem tudta megjátszani a fórt, kapura sem lőtt, majd kontrát kapott. Átellenben a meccs legjobbja, Garda tette végül pontot a parti végére (11–9), így a két győzelemig tartó párharcban a Dunaújváros szerzett előnyt. Folytatás pénteken 20 órától a BVSC uszodájában.

 

NŐI VÍZILABDA OB I
ELŐDÖNTŐ, 1. MÉRKŐZÉS
DUNAÚJVÁROSI EGYETEM-MAARSK GRAPHICS–BVSC-ZUGLÓ DIAPOLO 11–9 (2–2, 3–1, 4–4, 2–2)
Dunaújváros, 200
néző. V: Petik A., Bereczki M.
DUNAÚJVÁROS: AARTS – Szilágyi 1, Gurisatti 1, Mahieu, Mchunu 1, Vályi F., VÁLYI V. 2. Csere: Horváth B. 2, GARDA 4, Ziegler, Huszti, Luka, Brezovszki. Edző: Mihók Attila
BVSC: Tóth E. F. – Farkas K., Farkas T. 1, Leimeter 1, Kuna 1, Kele, Gyöngyössy 1. Csere: Utassy, HERTZKA 2, Takács O., Besszer, Varga V. 1, MÁTÉ 2. Edző: Petrovics Mátyás
Gól – emberelőnyből: 9/6, ill. 7/3
Gól – ötméteresből: 1/1, ill. 3/1
Kipontozódott: Mahieu (29. p.), Máté Zs. (30. p.)
MESTERMÉRLEG
Mihók Attila:
– Egyértelmű célunk volt a győzelem megszerzése, sikerült elérnünk, az eredménnyel elégedett vagyok. Tudtuk, hogy a BVSC legyőzéséhez nagyon pontosan kell játszanunk, nem adják ingyen a sikert. Pozitívum volt a játékunkban, hogy a fórjainkat a lehető legjobbkor szereztük, és ki is tudtuk használni őket.
Petrovics Mátyás: – A hazaiak jól éltek a lehetőségeikkel, ezért is alkotnak ilyen jó csapatot. Sokat dolgoztunk, hogy elhiggyék a lányok, van esélyünk, és ezt a hitet harminckét percig sikerült is életben tartani. A gyengébb emberhátrányos védekezés és a kihagyott büntetők miatt nem lehetek elégedett, a sakkpartiban most nekem kell lépnem valamit.

Az 5. helyért, 1. mérkőzés
ZF-Eger–Hungerit-Szentes 9–10 (3–2, 3–1, 1–3, 2–4)
G:
Miklós R. 4, Ráski 2, Somhegyi, Kékesi, Games, ill. Hevesi, Mirsina 4-4, Brávik, Petőváry L.

A 7. helyért, 1. mérkőzés
Szegedi TE-T&N–UVSE Margitsziget 11–9 (3–2, 1–2, 3–3, 4–2)
G:
Lengyel A., Bell 3-3, Tóth P., Mihály K. 2-2, Lengyel D., ill. Koppány 3, Baksa, Faragó K. 2-2, Lehoczky, Gálicz

A 9. helyért, 1. mérkőzés
Tatabánya–RacioNet-Honvéd 5–4 (3–1, 0–1, 1–0, 1–2)
G:
Jenei 2, Bicskei, Szellák, Pintér, ill. Peresztegi 3, O-Nagy

Mindegyik párharc az egyik fél második győzelméig tart.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik