Megvan a bronzérem a női vízilabda Eb-n

LAKNER GÁBOR (összefoglaló), RUSZNÁK GYÖRGY (percről percre)LAKNER GÁBOR (összefoglaló), RUSZNÁK GYÖRGY (percről percre)
Vágólapra másolva!
2020.01.25. 17:13
A női vízilabda Európa-bajnokság bronzmérkőzésén a magyar válogatott háromgólos hátrányt változtatott kétgólos előnnyé, és 10–8-ra legyőzte Hollandiát a Duna Arénában.
Keszthelyi-Nagy Ritáék örülhetnek, megvan az Eb-bronz! – A GALÉRIA MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE! (Fotó: Török Attila)
Keszthelyi-Nagy Ritáék örülhetnek, megvan az Eb-bronz! – A GALÉRIA MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE! (Fotó: Török Attila)

NŐI VÍZILABDA EURÓPA-BAJNOKSÁG (BUDAPEST, DUNA ARÉNA)
BRONZMÉRKŐZÉS
MAGYARORSZÁGHOLLANDIA 10–8 (3–5, 2–2, 4–1, 1–0)
Duna Aréna, 5000 néző. V: Nicolosi (olasz), Koryzna (lengyel)
MAGYARORSZÁG:
GANGL – Szilágyi D. 2, KESZTHELYI-NAGY 2, Máté Zs., PARKES 2, Garda, Vályi V. Csere: LEIMETER 2, Gyöngyössy, Illés A. 1, Rybanska 1. Szövetségi kapitány: Bíró Attila
HOLLANDIA: Willemsz – Keuning, MEGENS 2, Rogge, WOLVES 1, Van der Sloot 1, Stomphorst 1. Csere: Genee 1, Sleeking 1, Joustra, Van de Kraats 1, Sevenich. Szövetségi kapitány: Arno Havenga
Gól – emberelőnyből: 8/4, ill. 11/2
Gól – ötméteresből: 2/2, ill. –
Kipontozódott: Garda (28. p)
MESTERMÉRLEG
Arno Havenga:
– Jól kezdtünk, de a végén egyszerűen képtelenek voltunk betalálni, s ha jól emlékszem, majd tizenkét percig maradtunk gólképtelenek. Ez kulcsfontosságú volt a vereségünkben. Az Európa-bajnokság első hete jól sikerült, a második nem igazán. Tanulnunk kell a hibákból, és alaposan fel kell készülni az olimpiai kvalifikációs tornára.

ÖSSZEFOGLALÓ

Elszánt magyar és vidám holland csapat lépett a medencetérbe az Európa-bajnokság harmadik helyéért vívott mérkőzés előtt. A mieink között ott volt Gurisatti Gréta is, akinek jelenléte sajnos kizárólag az ellenfél megtévesztését szolgálta, a dunaújvárosi szélsőt ugyanis az elődöntőben elszenvedett ujjsérülése miatt meg kellett műteni, így kötéssel a kezén állt fel a himnuszokhoz, majd ült le a kispadra, játékáról sajnos szó sem lehetett.

A mérkőzés elején úgy festett, hogy a magyar csapat elszántsága lesz a célravezető, ugyanis a csapatkapitány Keszthelyi-Nagy Rita vezényletével 3–1-re elléptünk az ellenféltől. A hollandok azonban ettől sem görcsöltek be, mi több, egészen parádés játékkal rukkoltak elő. Sorozatban négy gól lőttek, és ami még fájóbb, hogy egy kivételével valamennyit akcióból szerezték.

INTERJÚ BÍRÓ ATTILA SZÖVETSÉGI KAPITÁNNYAL
– Minek volt köszönhető a mérkőzés végén az öt nullás sorozat?
– Tökéletesen védekeztünk a második félidőben, és ugyan az elején voltak problémáink, de ez a csapat annyira erős volt mentálisan, hogy nagyon nehéz lett volna megverni. Még úgy is, hogy Gurisatti Gréta személyében az egyik meghatározó játékosunkat veszítettük el az elődöntőben, és eggyel kevesebb játékossal emberfelettit kellett küzdeni a fizikailag erős hollandok ellen.
– Ez volt az utóbbi évek legjobb világversenye?
– Egyértelműen, mert játékban nem voltak hiányosságaink. Amikor Európa-bajnokságot nyertünk Belgrádban, akkor sem volt ennyire egyenletes a teljesítményünk. Ez a csapat képes veretlenül világversenyt nyerni, ez most nem sikerült, de bízom benne, hogy a bronzérem akkora lökést ad az olimpiai selejtezőre, hogy azt sikerrel tudjuk venni. Nyilván valamennyire stresszes lesz a helyzet, de az ilyen légkörű meccsek megnyeréséből tudunk építkezni.
– Akár holnap is kezdődhetne a torna?
– Olyan erőben vagyunk, hogy igen. A fizikai állapottól nem félek, a fiatalságból adódóan azonban még benne van a hullámzás a játékunkban. A spanyolok azért vertek meg minket, mert a csapatuk magja a londoni olimpia óta együtt játszik. Bízom benne, hogy a mi csapatunknak most kezdődik a felfelé ívelő korszaka, és nyerünk még ennél fényesebb érmeket is.
– Nagy lesz az ünneplés?
– Egészen biztosan, aztán pedig vasárnap kiszurkoljuk a fiúknak az aranyérmet.

Ennél nagyobb előnyt nem tudtak kiharcolni, ugyanis feljavult a magyar védekezés, Szilágyi Dorottya pedig ötméteresből szépített. Ezt követően négy percen át fel-le úsztak a játékosok, gólt egyik csapat sem tudott lőni, miközben mindkét válogatott sorra puskázta el az emberelőnyös lehetőségeket. A holtpontról a hollandok mozdultak el, ráadásul utána az elődöntőhöz hasonlóan megint nem volt szerencsénk, kapusunk – aki ezúttal Gang Edina volt – csak a gólvonal mögül tudta kihúzni Dagmar Genee lövését. Először vezetett hárommal az ellenfél.

Parkes Rebecca a lehető legjobbkor pöccintett be egy kipattanót, a hollandok ráadásul már azt ünnepelték, hogy kivédekezték a támadást, amikor centerünk szemfülesen rástartolt a labdára. Nagyon kellett ez a gól, de még jobban kellett volna, hogy a magyar játékosok megnyugodjanak, és jobban koncentráljanak az ellenfél kapuja előtt.

Ehhez képest a harmadik negyed kontrával kezdődött, majd egy védett és egy kapufán csattanó lövéssel folytatódott. A hollandok bezzeg megint lőttek egyet, de Parkes ismét közelebb lopta a mieinket. Újra a korábban már látott úszóverseny következett, de ezúttal a mieink jöttek ki jobban a pár perces őrületből: Rybanska Natasa higgadtan használta ki a ziccerét. Fél perccel később már az egyenlítésért támadhatott a magyar válogatott, Leimeter Dóra pattintott lövése pedig utat is talált a kapuba. Eltűnt a háromgólos hátrány, a mieink ismét bebizonyították, hogy nem ismernek vesztett helyzetet. Ekkor végre megremegtek a hollandok is, Keszthelyi-Nagy emberhátrányban mutatott be óriási blokkot, a negyed végén pedig végre jól játszottunk meg egy fórt, Leimeter bal keze pedig ismét megvillant.

Az utolsó nyolc perc egygólos magyar vezetésről kezdődött, de ennél jóval nagyobb volt a lélektani előny. Ez abból is látszott, hogy két holland fórból sem jutott el a labda a kapunkig. A harmadikból igen, de akkor a kapufa hárított. A dolog szépséghibája annyi volt, hogy nem tudtunk élni ezzel a helyzettel, és kétgólosra növelni az előnyünket. Az idő viszont egyre csak telt, ami nem hátrányban pólózó hollandoknak kedvezett.

És akkor szűk két perccel a vége előtt végre megtört a jég: Illés Anna bevágott egy fórt, újra kettővel vezetett a magyar csapat. A végjátékban az órával is játszva tartottuk a labdát, méghozzá remekül. A magyar válogatott 5–0-s hajrát produkálva 10–8-ra győzött, és megszerezte a bronzérmet. Kijárt már a csapatnak.

A BRONZÉREM MEGSZERZÉSE UTÁN KESZTHELYI-NAGY RITA, GANGL EDINA ÉS LEIMETER DÓRA NYILATKOZOTT AZ NSO TV-NEK.

AZ EB KÜLÖNDÍJASAI
Legjobb kapus:
Anna Karnauh (Oroszország)
Gólkirálynő: Keszthelyi-Nagy Rita
Legjobb játékos: Beatriz Ortiz (Spanyolország)

PERCRŐL PERCRE

NEGYEDIK NEGYED

32. perc: Vége a meccsnek, sikerült, megnyertük a bronzérmet. 10–8
32. perc: Willemsz
is előre jött, hagytuk lőni, elrontotta, ezt megnyertük!

32. perc: Holland időkérés.
32. perc: Keszthelyi
lövése a kapufán csattant 22 másodperccel a vége előtt.

32. perc: Megens kezét megütöttük, de nem fújták be a faultot. Emberelőnybe kerültünk...
31. perc: Vályi került ziccerbe, de Willemszt nem tudta becsapni.
31. perc: Centerbe adták a hollandok Wolvesnak, aki gyengén lőtt, Gangl elkapta a labdát.

30. perc: Megjárattuk a labdát majd egy csel után Illéshez került a labda, aki középről a bal fölsőbe pattintott. 10–8
30. perc: Emberelőnybe kerültünk, fontos lenne kihasználni, jött is az időkérés.
30. perc:
A hollandok tanácstalanul támadtak, le is pergett a támadóidő.
29. perc: Jó blokk, remekül védekezik a magyar csapat. Keszhelyi gyorsan indult, de Megens mentett előle.
29. perc: Illés lövése a rövid sarok környékére ment, megnézték videón. Nem volt bent.
28. perc: Újabb holland emberelőny, de Wolves a kapufát találta el!
27. perc: Leimeter lövését ütötte fölé Willemsz. Maradt a labda nálunk, Illés lövését viszont blokkolták.
27. perc: Gyöngyössy csavart egyet, egy védők keze azonban közbenyúlt, jöhettek a hollandok, Stophorst közeli lövését viszont kivédte Gangl.
26. perc: Garda
szabálytalankodott, kiküldték, kipontozódott. Hosszan járatták a hollandok, de Keszthelyi blokkja megállította őket.
26. perc: Garda gondolta úgy, hogy távolról elereszt egy lövést, sajnos fölé szállt.
25. perc: Mindjárt kaptak egy emberelőnyt, amelyet nem tudtak kihasználni, mert jó volt a magyar védekezés.

25. perc: Elkezdődött a negyedik negyed, holland támadással.

HARMADIK NEGYED

24. perc: Vége a harmadik negyednek, már mi vezetünk. 9–8
24. perc: Fordítottunk!Nem járattuk sokáig a labdát, jobb szélről Leimeter a kezek erdejében is belőtte a kapuba a léc segítségével. 9–8
24. perc: Magyar időkérés.
24. perc:
Lejárt a holland támadóidő, jöhettünk előre, a vezetés megszerzéséért. Kaptunk egy emberelőnyt.
23. perc: Máté lóbált hosszan, majd a lövése a blokkról ment fölé.
22. perc: Keuning került ziccerbe, de Keszthelyi a gólvonalon, egy kézzel mentett!
22. perc: Holland emberelőny, majd rögtön időkérés.
22. perc: Hoppá, egyenlő! Már-már lejárt a támadóidőnk, amikor Leimeter egészen távolról egy pattintással csapta be Willemszt. 8–8
21. perc: Rybanskának aztán van türelme! Időtlen időkig cselezett, mire a kapus elsüllyedt, és így sikerült egy gólra feljönni. 7–8
20. perc:
Rossz centerbejátszás után Gangl védett nagyot,Megens bombázta rá.
19. perc: Nagy helyzetet hagytak ki a hollandok, de mire fellélegezhettünk volna, kontrát fújtak nálunk. Aztán emberhátrányba kerültünk, de Wolves csavarása fölé szállt.
18. perc: Nem hagyjuk magunkat, Parkes kapott labdát középen, és ő is a kapunak háttal csavarta be. 6–8
18. perc: Hú, ez nagyon szép volt. Sajnos mi kaptuk, méghozzá Iris Wolvestól, aki háttal a kapunak húzta be a labdát. 5–8
17. perc: Megens
kapufája után nem sikerült gyorsan indulni, aztán Szilágyi éles szögből leadott lövését védte a holland kapus.

17. perc: Elkezdődött a harmadik negyed.

MÁSODIK NEGYED

16. perc: Vége a második negyednek, maradt a kétgólos holland előny. 5–7
16. perc: Emberelőnybe kerültünk, Garda lövését kivédte Willemsz, a kipattanóra Parkes lecsapott, és a kapuba pöckölte a labdát. 5–7
16. perc: Genee eresztett el egy lövést, amely a kapufára, onnan a gólvonal környékére pattant. Megnézték videón, majd aztán megadták. 4–7
15. perc: Gyöngyössy
harcolt centerben, de nem érte el a labdát.
15. perc: Megens ezúttal egy bombával kínálta meg Ganglt, de ezt is kivédte a magyar kapus. Maradt azonban a labda náluk sarokdobás után, sőt újabb emberelőnyt kaptak, amelyet Stomphorst pillanatok alatt kihasznált. 4–6
14. perc: Megens
ejtését Gangl terelte ki a kapu előteréből, aztán elrontottuk a támadásunkat.
13. perc: Most mi kerültünk emberelőnybe, Leimeter lövése viszont lejött a blokkról.
12. perc: Újabb holland emberelőny, Gangl védett, aztán mégis sarokdobással jöhettek. Aztán újabb kiállítást kaptunk, Gangl azonban ezúttal is védett, méghozzá Sevenich húzását.
11. perc: Wolves
próbált meg egy csavarást, de a labda alig vánszorgott el a kapuig. A másik oldalon Szilágyi a rövid sarokra lőtt, kár, hogy Willemsz ott tempózott.
11. perc: Szép védekezés után Vályi forgatta be a védőjét, és ötméterest harcolt ki. Az ötméterest Szilágyi a jobb alsóba pattintotta. 4–5
10. perc:
Megint emberelőnybe kerültünk, Leimeter előtt tátongott jobbról a hosszú sarok, de Willemsz beleért a labdába, amely a kapufáról jött ki.
10. perc: Rybanskát kiállították, Megens lövését viszont Gangl remekül fogta.
9. perc: Emberelőnybe kerültünk, kicsit tanácstalanul passzolgattunk, majd Vályi került jó helyzetbe, de a kapufát találta el.

9. perc: Elkezdődött a második negyed, elhoztuk a labdát.

ELSŐ NEGYED

8. perc: Vége az első negyednek, két góllal vezet Hollandia. 3–5
8. perc: Gangl
nagyot védett, sarokdobással jöhetett Hollandia, aztán emberelőnyt harcoltak ki. Ez nem nézett ki túl jól, viszont Gangl szépen védte Megens próbálkozását. Maradt a labda náluk, aztán labdát szereztünk.
7. perc: Szilágyi pattintottja nem volt valami jó, Willemsz könnyedén fogta.

6. perc: Gyönyörű centercsavart védett a holland kapus, a másik oldalon viszont nem sikerült a szerelés, Sleeking egyedül maradt a bal oldalon, és bedobta. 3–5
6. perc: Emberelőnybe került az ellenfél, gyorsan járatták körbe, végül Megens pattintott a bal fölsőbe. 3–4
6. perc:
Elolvadt az előnyünk, aztán nem sikerült a centerbejátszás, jöhettek a hollandok.
5. perc: Keszthelyi ejtése a lécről ment fölé, Van de Kraats lövését blokkoltuk, de maradt náluk. Megens kapta kint a labdát, és nagyon kilőtte a bal fölsőt. 3–3
4. perc: Egyedül maradt Van de Kraats a jobb oldalon, és a kapufa segítségével szépített. 3–2
4. perc: Elhibázott holland helyzet után jöhettünk mi, és Keszthelyigóljával kettőre növeltük az előnyt. 3–1
3. perc: Emberelőnybe kerültünk, Szilágyi vállalta el a lövést, a labda pedig a vízen megpattanva jutott a holland kapuba. 2–1
3. perc: Van der Sloot indult be remekül üresbe, kapta is a labdát, és szépen húzta a hálónkba a labdát. 1–1
2. perc: Kivédekeztünk egy újabb holland támadást, majd Parkes tolta el magától a védőjét...
1. perc: Labdaszerzés után Parkes ment egyedül kapura, visszahúzták, ötméteres. Az ötméterest Keszthelyi a jobb alsóba pattintotta. 1–0
1. perc: Az első támadás a miénk, mert Vályi elhozta a labdát. Máté lövése a blokkról ment mellé.
1. perc: Elkezdődött a mérkőzés, a magyar csapat fehér, a holland kék sapkában játszik.


AZ 5. HELYÉRT
Olaszország–Görögország 7–5
(3–3, 2–1, 1–0, 1–1)
A 7. HELYÉRT
Franciaország–Szlovákia 17–8
(5–2, 4–2, 5–1, 3–3)
DÖNTŐ
19.00:Spanyolország–Oroszország(Tv:M4 Sport)– élőben az NSO-n!

ELŐZMÉNYEK

A magyar válogatott nagy küzdelem után vereséget szenvedett Spanyolországtólaz elődöntőben, így kiderült, hogy selejtezőt kell játszania, hogy kijuthasson az olimpiára. A másik ágon az oroszok szétlövéssel győzték le Hollandiát, így kijutottak Tokióba..

EB-ADATBANK ITT!

A TORNA HIVATALOS HONLAPJA

A FÉRFI TORNA MENETRENDJÉT ITT LEHET MEGTALÁLNI!

Az olimpiára egy csapat jut ki, a spanyolok már a világbajnokságon megszerezték a kvótát, rajtuk kívül a legjobb jut ki Tokióba, ez Oroszország lett.Az Eb után még lesz egy olimpiai kvalifikációs torna, amelyen három ország szerezhet indulási jogot Tokióba – ezen öt európai válogatott vehet részt.

A MAGYAR NŐI VÍZILABDA-VÁLOGATOTT 16 FŐS KERETE
Kapusok:Gangl Edina (UVSE), Kasó Orsolya (FTC), Magyari Alda (Eger)
Mezőnyjátékosok:Antal Dóra (UVSE), Garda Krisztina (Dunaújváros), Gurisatti Gréta (Dunaújváros), Gyöngyössy Anikó (BVSC), Illés Anna (FTC), Keszthelyi Rita (UVSE), Leimeter Dóra (BVSC), Máté Zsuzsanna (FTC), Parkes Rebecca (UVSE), Rybanska Natasa (UVSE), Szilágyi Dorottya (Eger), Szücs Gabriella (UVSE), Vályi Vanda (Dunaújváros)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik