Női vízi Eb: Kapitányságom alatt ez még nem fordult elő – Bíró Attila

Vágólapra másolva!
2018.07.25. 13:04
null
Nagy volt az öröm a medencében az olaszok legyőzése után, ami érthető: a siker elődöntőt ért a barcelonai Európa-bajnokságon (Fotó: Kovács Anikó)
Könnyed kártyapartival „ünnepelte” az elődöntőbe jutást a magyar együttes, amelyre Hollandia ellen újabb nehéz mérkőzés vár a fináléért. A sikerhez jó védekezésre és még jobb támadásra lesz szükség.

 

KÖNNYŰ SÉTA

Míg a magyar válogatott az utolsó másodpercekig izgalmas csatában jutott be az elődöntőbe, a hollandok nemes egyszerűséggel besétáltak a négy közé: 22–2-re ütötték ki a németeket. Persze a lehetőség nem úgy hullott az ölükbe, kellett hozzá az, hogy megnyerjék a csoportjukat, megdolgoztak tehát az edzőmérkőzésnek beillő találkozóért.

A holland és a magyar csapat két éve Belgrádban az Eb-döntőben találkozott, akkor 9–7-re Bíró Attila együttese győzött. A közelmúltban azonban valamennyi összecsapáson a rivális örülhetett: a világligában 7–6-ra, majd 10–5-re nyert, az Eb-főpróbának beillő rotterdami felkészülési tornán pedig 10–6-ra. Ennek megfelelően önbizalommal telve várják a magyarok elleni összecsapást, a center Iris Wolves szerint egyenesen ők az esélyesek.

Persze ehhez a magyar válogatottnak is lesz-egy két szava, ugyanis jól ismeri az ellenfelet: Laura Aarts és Vivian Sevenich jelenleg is az ob I-ben pólózik, de korábban játszott nálunk Catharina van der Sloot is. Bíró Attila szövetségi kapitány a rotterdami mérkőzés kapcsán két oldalt teleírt az elkövetett hibákkal, de ha a csapat ki tudja javítani őket, akkor elérhető közelségbe kerülhet a címvédés.

Igazi mediterrán napsütés, a tízemeletes szálloda tetején a fülledt meleget enyhítő kellemes tengeri szél, ráadásul amerre a szem ellát, Barcelona a panoráma – könnyed társalgásra csábító környezet, pláne, ha az előző esti, Olaszország elleni negyeddöntős sikerről vált szót szövetségi kapitány és játékos, illetve újságíró.

A győzelem persze nem múlt el nyom nélkül, és most nem a szűnni nem akaró mosolyra gondolunk: Csabai Dóra mutatta a karját, amelyen még látszottak az egyik olasz pólós fognyomai, aki a kiállításakor „búcsúzóul" beleharapott a karjába… Ennél üdítőbb élmény a hétfő esti – amolyan győzelmi – kártyaparti, amelynek részleteit lelkesen ecsetelték a játékosok, majd Parkes Rebeccát biztatták. A magyar válogatott Új-Zélandról honosított, világversenyen először szereplő centere néha még zavarba jön, ha interjút kérnek tőle, és inkább angolul válaszolgat mosolyogva. A társak azonban magyarul beszélnek hozzá, s ami fontosabb, a vízben a kemény olaszok ellen nem jött zavarba – ahogyan a csapat sem: kétszer is képes volt hátrányból fordítani, s ezért „csak” a szövetségi kapitányt kellett feláldozni.

„Kapitányságom alatt még nem fordult elő a válogatottal, hogy nélkülem játsszanak a lányok, de most sem történt volna meg, csak a görög játékvezető nem tudta, hogy francia kollégája sunyiban adott már nekem egy sárga lapot… – kezdte Bíró Attila. – Én sem láttam, a hátam mögött mutatta fel, ám Tóth László szólt nekem. A görög kérdezte is tőlem, volt-e már egy, amúgy nem állított volna ki. Nincs probléma, én is hozok áldozatot a csapatért, és a csapat is értem, ez így van jól. Bízom benne, hogy a lányok energiája kitart az elődöntőre is.”

A négy közé pedig úgy jutottak be a mieink, hogy a negyeddöntő utolsó percében a csapatkapitány Keszthelyi Rita szerzett káprázatos csavargólt szinte a víz alól, majd Gangl Edina megfogott egy ötméterest másodpercekkel a vége előtt.

SZÍNÉSZKEDTEK, ÜTÖTTEK

Keszthelyi Rita, a válogatott csapatkapitánya:
„Nagybetűs a csapatunk, iszonyatosan küzdöttünk. Bármi lett volna a végeredmény, emelt fővel jöhetünk ki a vízből, mert végigküzdöttük az egész meccset: az egyestől a tizenhármasig, az újonctól az ötödik-hatodik Európa-bajnokságán járó rutinos játékosig mindenki bizonyított. Mindenki odatette magát, megcsinálta, amit megbeszéltünk. Elismerésem a lányoknak!”

Parkes Rebecca, a válogatott centere:
„Sokszor túl hosszú ideig voltam a víz alatt… – nagyon nehéz volt az olaszok ellen, kemények, színészkednek, és akkor ütnek oda, amikor a bíró nem látja. De jó volt, hogy a csapat egy pillanatra sem adta fel a harcot. A hollandok ellen teljesen más mérkőzésre számítok. Persze ők is erősek, nehéz lesz ellenük, ám mi meg akarjuk nyerni az Európa-bajnokságot, így ehhez előbb sikerrel kell venni az elődöntőt.”

„Minden mérkőzés után tartunk csapatmegbeszélést, és azon többen is elmondták, biztosak voltak benne, hogy Roberta Bianconi nem lövi be az ötöst. Abban is bíztam, hogy a kicsit hosszabb közjáték megzavarja” – jegyezte meg Garda Krisztina arra utalva, hogy a bírók hosszú másodpercekig rendezgették a kipattanóra váró magyar játékosokat, hová, merre álljanak… De sem ez, sem az olaszok irányába tapasztalt bírói jóindulat nem zavarta meg a csapatot.

„A napokban fejeztem be Fa Nándor könyvét, nagyra tartom őt sportemberként, és most abból is kiokosodtam, micsoda kihívás a földkerülés, illetve hátszélben milyen könnyű vitorlázni, szembeszélben, ellenszélben pedig mennyire nehéz… – vette vissza a szót Bíró Attila. – Nem tartunk mi igényt hátszélre a folytatásban, ráadásul bízom benne, hogy a támadójátékunk jobb lesz, mert az nagyon kell a sikerhez.”

A kapitány kifejtette, a budapesti Vodafone-kupa óta jelentős fejlődési utat járt be a válogatott, amely viszont továbbra sem hibátlan, sőt. Védekezésben ugyanakkor régóta várt pozitívumokat látott, ráadásul a támadásban is többet vár még néhány nem nevesített játékostól. „A védekezés legyen jó, onnan már csak gólt kell lőni” – adta meg a csak kimondva egyszerű receptet Garda.

A fejlődés ívét egyébként leginkább szerdán rajzolhatja meg a válogatott, hiszen a felkészülés utolsó állomásaként Rotterdamban szerepelt egy tornán, és nagyon hullámzó játékot mutatott: 5–2-es félidei vezetés után 10–6-ra kikapott Hollandiától.

Fordított eredmény ezúttal már-már maga lenne a görbe csúcsa.

KELLETT A SIKERHEZ A PIROS LAP IS

Zsugázva kapcsolódtak ki?
– A pihenőidőkben egyébként is szoktunk kártyázni, de hétfő este végképp minden okunk megvolt rá, szóval jót játszottunk – mondta Csabai Dóra, a válogatott védője.

Ahogyan előtte is, az olaszokkal. Mi volt a kulcsa fordításnak és a sikernek?
– Végig elhittük, hogy nyerhetünk, és semmivel sem foglalkoztunk, a játékvezetőkkel sem. Mindenki hozzátette a magáét, legyen szó gólról, blokkról, védekezésről. Bíró Attila piros lapja is közrejátszott, szükség volt rá a győzelemhez. Igazi csapatként működtünk, Tóth Eszter például nem védett, de amikor a parton voltam, végig biztatott, ez is segített.

Felszabadító a negyeddöntős győzelem?
– Én már az Európa-bajnokság előtt is azt mondtam, hogy a fiatalok bohóságából adódóan bármi benne van a csapatban, a nagyon jó és a nagyon rossz játék is. Fontos, hogy előbbi a leglényegesebb helyzetekben mutatkozzon meg. Hozzáteszem, nem játszottunk jól az olaszok ellen, sokkal több van a csapatban, remélem, mindez az elődöntőben megmutatkozik. A gyengeségünk az erősségünk is: kiszámíthatatlanok vagyunk. A hétfői meccset lezártuk magunkban, már csak a hollandokra gondolunk. A szakmai stáb a videózással, a statisztikákkal alaposan felkészít minket, minden adva van a jó eredményhez.

Milyen lesz a kapitány nélkül játszani, hiszen a piros lap miatt nem lehet ott a pad előtt?
– Tóth László és Áts Bertalan is remek edző, s megbeszélik előre a teendőket. Mindhárman nyitott és befogadó személyiségek, megoldják a feladatot

Megnő a rutinosabb játékosok szerepe?
– Attila korábban is felhívta rá a figyelmet, hogy segítsük a fiatalabb játékosokat, ezt egyébként eddig is megtettük, ezután sem lesz másként.

NŐI VÍZILABDA EURÓPA-BAJNOKSÁG, BARCELONA
Az 5–8. helyért
13.15: Németország–Olaszország
14.45:
Oroszország–Franciaország
Elődöntő
17.00:
Hollandia–Magyarország (Tv: M4 Sport)
18.30: Görögország–Spanyolország

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik