Női vízi Eb: Eklektikus a csapat, vannak ügyeletes zsenik – Faragó

Vágólapra másolva!
2018.07.13. 08:23
null
Keszthelyi Rita a csapat vezére, aki sokat vállal (Fotó: Tumbász Hédi)
Faragó Tamás úgy látja, a női válogatott a fiatalítás folyamatában is képes lehet jó eredményre a barcelonai Európa-bajnokságon.

 

GÓL KELL

Európa-bajnoki felvezetésünket a centerekkel folytatjuk. Bíró Attila szövetségi kapitány Bujka Barbarával nem számolt, míg Tóth Ildikóval nem számolhatott, hiszen visszavonult a játéktól, így centerposzton a korábban a válogatottban kapusként (is) szereplő Gyöngyössy Anikó és a honosított Parkes Rebecca kapott helyett. Faragó úgy fogalmazott, megfelelő módon tudják pótolni Bujkát és Tóthot, a taktikai feladatokat jól megoldják, ám nem eléggé átütőek, és adósak a gólokkal. A csapat jó teljesítményéhez szükség van rá, hogy ők is termeljenek.

„Gyorsan eltelik a hat hét” – jegyezte meg még a felkészülés kezdetén Keszthelyi Rita, s ha a vízben és a szárazföldön rengeteget dolgozó játékosok nem is pillanatoknak érezték az elmúlt időszakot, tény, a nőknek már csak egy nap van hátra az Európa-bajnokság rajtjáig. A címvédő magyar válogatott Spanyolországgal, Oroszországgal, Szerbiával, Törökországgal és Németországgal került egy csoportba, szombat este 22.15-kor rögtön a házigazdával kezd.

Az Eb során a játékosként olimpiai bajnok Faragó Tamás lesz állandó szakértőnk, aki 2005-ben világbajnoki címet szerzett a női válogatottal Montrealban, őt kértük arra, helyezze el a térképen Bíró Attila együttesét, amelyben hat játékos maradt a két évvel ezelőtti aranyérmes csapatból, heten pedig Eb-újoncok.

„Ekletikus a csapat, vannak ügyeletes zsenik, játékosok, akik a lövések döntő többségét vállalják – kezdte elemzését Faragó. – Keszthelyi Rita, Gurisatti Gréta és Csabai Dóra sokat vállal, de mi történik akkor, ha a húzóembereket leszedik a pályáról? Az előnyünk egyben a hátrányunk, hogy a legjobb játékosainktól függünk. A stáb azonban pontosan tudja ezt, így felkészíti a csapatot a vészhelyzetre, vannak más tehetséges játékosok, akik képesek úgymond csöpögtetni. Aki Eb-t akar nyerni, annak nem lehet nagy kihívás meccsenként egy gólt lőni.”

Faragó szerint természetes, hogy átalakult a csapat, még a mértéke sem szokatlan, a nehézséget inkább az okozza, hogy az újaknak klasszisokat, nyerőembereket kell pótolniuk: „Nem aggódom. Mindig a férfiválogatottal párhuzamosan mondom el, hogy elsápadunk, amikor kimegy egy korosztály, aggódni kezdünk, aztán észrevesszük, hogy felnő egy új generáció, amely képes klasszisokat kitermelni. Legyünk türelmesek a csapattal, amely elsősorban az olimpiára készül. Ugyanakkor az probléma, hogy egyszerre kell megoldani a fiatalítást és az eredményességet – mert ha azt mondja valaki, hogy fiatalít, az nem mentség arra, ha nem végzett az első négy között.”

Az ellenfeleket elemezve Faragó elmondta, a hollandok fizikailag erősebbek, a spanyolok taktikailag jobbak, a görögök lábtempóban és labdatechnikában járnak előttünk, az olaszok a simlis vízilabdában jók, míg az oroszok „orosz rulett” játéka okoz nehézséget – a mieink erőssége viszont a kreativitás, a technika. „Ha a lányok túljutnak a negyeddöntőn, képesnek tartom őket a lehető legjobb eredmény elérésére is.”

A MAGYAR NŐI VÁLOGATOTT EURÓPA-BAJNOKI BŐ KERETE
Kapusok: Gangl Edina (UVSE), Tóth Eszter (BVSC)
Mezőnyjátékosok: Antal Dóra (Berkeley – Egyesült Államok), Csabai Dóra (UVSE), Garda Krisztina (Dunaújváros), Gurisatti Gréta (Dunaújváros), Gyöngyössy Anikó (BVSC), Horváth Brigitta (Dunaújváros), Illés Anna (Berkeley – Egyesült Államok), Keszthelyi Rita (UVSE), Leimeter Dóra (BVSC), Parkes Rebecca (UVSE), Szilágyi Dorottya (Dunaújváros), Szücs Gabriella (UVSE), Vályi Vanda (Dunaújváros)

A TORNA HIVATALOS HONLAPJA

CSOPORTKÖR (július 14–21.)
B-CSOPORT
MAGYARORSZÁG SZERBIA
SPANYOLORSZÁG TÖRÖKORSZÁG
OROSZORSZÁG NÉMETORSZÁG
1. FORDULÓ (július 14.)
Oroszország–Törökország 17.00
Szerbia–Németország 18.30
MAGYARORSZÁG–Spanyolország 22.15
2. FORDULÓ (július 15.)
Törökország–MAGYARORSZÁG 14.00
Szerbia–Oroszország 15.30
Németország–Spanyolország 22.00
3. FORDULÓ (július 17.)
Oroszország–Németország 14.00
MAGYARORSZÁG–Szerbia 15.30
Spanyolország–Törökország 22.00
4. FORDULÓ (július 19.)
Németország–Törökország 15.30
Oroszország–MAGYARORSZÁG 20.30
Szerbia–Spanyolország 22.00
5. FORDULÓ (július 21.)
Szerbia–Törökország 14.00
MAGYARORSZÁG–Németország 15.30
Spanyolország–Oroszország 22.00
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik