Női vízi Eb: az eddigi legnehezebb feladat – jön a vb-ezüstérmes

LAKNER GÁBORLAKNER GÁBOR
Vágólapra másolva!
2020.01.23. 10:53
null
Vályi Vanda tudja, rendkívül erős ellenféllel találkoznak az elődöntőben (Fotó: Török Attila)
A magyar női pólóválogatott a spanyolokkal játszik az Eb-elődöntőben, amelyben felkészült és koncentrált játékkal szeretne diadalmaskodni.

 

IDŐPONTVÁLTOZÁS

A magyar női válogatott mégis a második elődöntőt játssza csütörtökön, így 19 órakor ugrik medencébe a spanyolok ellen. Amikor kedd este lekapcsolták a világítást a Duna Arénában, még ennek az ellenkezője volt igaz, de mire szerda délután újra beüzemelték az uszodát, sportági sajátosságként már megváltozott az elődöntők sorrendje. Ezzel a döntéssel (melynek háttérében a hírek szerint az orosz televízió kérése áll) a szurkolók jártak a legjobban, akik így kényelmesen megérkezhetnek a helyszínre, vagy éppen munka után leülhetnek a fotelbe a tévé elé. A férfiválogatott az eredeti kiírás szerint 17.30-kor játszik majd a pénteki elődöntőben a montenegróiakkal, jelenleg legalábbis ez a helyzet...

Eddigi legnehezebb és egyben legfontosabb mérkőzése előtt áll a magyar női válogatott a Budapesten zajló Európa-bajnokságon: csütörtökön 19 órakor (erről bővebben a keretes írásunkban olvashatnak) a spanyolokkal játszik a döntőbe jutásért. A világbajnoki ezüstérmes ellen a legjobb játékára lesz szüksége a magyar csapatnak, amely a franciák felett aratott 16–3-as, kiütéses győzelemmel hangolt az elődöntőre. A találkozót ráadásul mindenki megúszta sérülés nélkül, annak ellenére, hogy Vályi Vanda ápolása keltett némi riadalmat.

„Csak elcsúszott a kontaktlencsém, semmi gond nem történt – nyugtatott meg mindenkit Vályi, aki két góllal, három gólpasszal és egy blokkal fejezte be a kissé döcögősen induló, de aztán simává váló negyeddöntőt. – A franciák jól bírták erővel a mérkőzés elejét, ők nem olyan jók, mint az élcsapatok, de jobbak, mint a gyenge együttesek, tulajdonképpen egyedül alkotják a középmezőnyt. Az elején ügyeltek ránk, jól működtek az elképzeléseik, de valljuk be, nagyon hamar elfáradtak abban, hogy rájuk erőltettük az úszást és a darálást.”

Vályi Vanda – Gurisatti Grétához és Garda Krisztinához hasonlóan – dunaújvárosi csapattársa ellen is küzdött a negyeddöntőben, ugyanis a franciák centere, Géraldine Mahieu már harmadik idényét tölti az újvárosi együttesben.

MINDENT BELEADNAK

Miguel Oca, a spanyol válogatott szövetségi kapitánya:
„A görögök elleni elődöntő a játék szinte minden aspektusában kiegyenlített volt, nem is tudom megmondani, mi volt a sikerünk titka, talán az egész mérkőzésen fenntartott magas szintű koncentráció. A magyar válogatott rendkívül jó formában van, nagyon erős és ráadásul jól is játszik. Mindent beleadunk, ami csak telik tőlünk, hogy bejussunk a döntőbe.”

Clara Espar, a spanyol válogatott bekkje:
„Kemény csatát vívtunk a negyeddöntőben, de tudtuk, hogy ez vár ránk a görögök ellen. Sokáig nem tudtuk a saját játékunkat játszani, amikor végre sikerült, akkor léptünk meg az ellenfelünktől. A magyarok ellen sem lesz könnyű dolgunk, nagyon keményen játszanak, eddig remekeltek, ráadásul hazai közönség előtt szerepelnek. Meglátjuk, mire megyünk egymással.”

„A mérkőzés előtt és után is adtunk egymásnak egy nagy puszit, aztán mindenki ment a saját dolgára – mondta Vályi. – Mindannyian tudtuk, hogy a két csapat más célokért küzd, nem is volt ez vérre menő harc. A dunaújvárosi csapattársak a tévé előtt ülve mindegyikünk jó megoldásainak örültek amellett, hogy egyszerre négyen voltunk a vízben az együttesből.”

A mérkőzésen ismét jól működött a védekezés, amire nagy szükség lesz a spanyolok ellen is, pláne, hogy ők jóval magasabb színvonalon tudják megvalósítani az elképzeléseiket.

„Ez az egyik legnagyobb fegyverünk, ezért is érzem úgy, nagyon együtt van a csapat – jegyezte meg Vályi, aki aztán rátért a spanyolokra. – Rendkívül erős ellenféllel találkozunk, amely nem véletlenül szerezte meg már tavaly nyáron az olimpiai kvótát. Az őszi világliga-mérkőzésünkön azonban döntetlent játszottunk velük idegenben, és az Európa-bajnokságon is veszítettek már pontokat, tehát van keresnivalónk ellenük. Mindazonáltal nem a múltból akarunk kiindulni, arra törekszünk, hogy felkészülten és koncentráltan érkezzünk meg az elődöntőre. Igyekszünk megbecsülni minden helyzetet, és a saját játékunkat játszani attól függetlenül, hogy mivel próbálkozik az ellenfél. Az előző napokban úgy alakítottuk az edzéseket, hogy azzal foglalkozzunk, amire a torna utolsó két mérkőzésén leginkább szükségünk lesz. A csoportgyőzelemmel megteremtettük ezt a lehetőséget, és igyekeztünk élni is vele.”

A tavalyi, Kvangdzsuban megrendezett világbajnokságon is az elődöntőben találkozott egymással a két csapat, akkor 16–10-re a spanyolok győztek – ezzel olimpiai kvótához jutottak –, van tehát miért visszavágni a riválisnak. Amennyiben a magyar csapat kiejti a spanyolokat, még a döntőt is meg kell nyernie az olimpiai kvalifikációhoz, de ez már egy másik történet.

NŐI VÍZILABDA EURÓPA-BAJNOKSÁG (BUDAPEST, DUNA ARÉNA)

AZ 5–8. HELYÉRT
14.30: Franciaország–Görögország (Tv: M4 Sport)
16.00: Olaszország–Szlovákia (Tv: M4 Sport)
ELŐDÖNTŐ
17.30: Oroszország–Hollandia (Tv: M4 Sport)
19.00: MAGYARORSZÁG–Spanyolország (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik