Női vízi Eb: a magyar csapat bronzérme bizakodásra ad okot

LAKNER GÁBOR, SZŰCS ANDRÁSLAKNER GÁBOR, SZŰCS ANDRÁS
Vágólapra másolva!
2020.01.29. 12:13
null
A magyar kispad is együtt élt a játékkal, igazi csapat volt a női válogatott a budapesti Európa-bajnokságon (Fotó: Török Attila)
A magyar válogatott ugyan egyelőre lemaradt az olimpiai kvótáról, de a teljesítménye bizakodásra ad okot. A bronzéremmel ráadásul a rossz sorozat is megszakadt. 

 

Alapvetően nem rossz eredmény az Európa-bajnoki bronzérem, sőt. Mégis maradt hiányérzet játékostól stábtagon át szurkolóig mindenkiben, hiszen az olimpiai kvalifikáció is a magyar női válogatott céljai között szerepelt, azt viszont nem sikerült elérni. Egyelőre.

Olimpiai helyzet
Az olimpia női vízilabdatornája tízcsapatos, és már elkelt hat hely. A rendező jogán Japán, tavalyi világligagyőztesként az Egyesült Államok, és mivel az amerikaiak a vb-t is megnyerték, a másik döntős Spanyolország lett az első három kvótás. Hozzájuk jött a Pánamerikai Játékok, az óceániai selejtező, illetve a minap véget ért Európa-bajnokság legjobbja, azaz Kanada, Ausztrália és Oroszország. Itt tartunk most.
Február 12–16. között rendezik az Ázsia-bajnokságot, amelyen egy hely kiadó, az egyelőre időpont nélküli afrikai selejtezőben (csupán az a kérdés, Dél-Afrika vállalja-e a részvételt…) egy másik, vagyis kettő marad a március 15–22. között Triesztben rendezendő selejtezőtornára – persze lehet három is belőle, ha Afrika nem kéri az ötkarikás helyet, és akkor lányaink dolga is könnyebb lenne a tavasszal. A hírek szerint erre kicsi az esély, Bíró Attila is úgy készül, hogy két kvótáért megy a harc Triesztben.

Van ugyanis még egy lehetőség, a március 15. és 22. között Triesztben tartandó olimpiai kvalifikációs torna, amelyen az olasz, a görög és a mostani Eb-bronzcsatában legyőzött holland válogatott lesz a mieink legnagyobb riválisa. A helyszín egyszer már szerencsét hozott a női válogatottnak, hiszen a 2012-es londoni olimpiára is Triesztből jutott ki, de akkor elég volt ehhez a négy között végezni (a mieink negyedikként is zártak), míg most minimum dobogó, de a valószínűbb forgatókönyv szerint döntő szükséges a kvótaszerzéshez… (Erről bővebben keretes írásunkban olvashatnak.)
Mégis van miért bizakodnunk.

Stabil játék

A csapat ugyanis kifejezetten jól játszott a Duna Arénában, még azokon a meccseken is közönségszórakoztató pólót mutatott be, amelyeken klassziskülönbség volt a javára, az élcsapatok ellen pedig olyan erényeket villantott fel, amelyekre bátran alapozhatunk. Kifejezetten erős volt lelkileg, jelentős hátrányban sem omlott össze, és megalkuvás nélkül küzdött a különbség eltüntetéséért. Kiegyensúlyozottan teljesített az együttes, bátran alapozhatott kitűnő erőnlétére és stabil védekezésére. Az egyetlen megbicsaklás – hiába volt csupán néhány perces – azonban a döntőbe és a kvótába került.

Gangl Edina a bronzmérkőzésen megbabonázta a hollandokat
Gangl Edina a bronzmérkőzésen megbabonázta a hollandokat

A spanyolok ellen nem megy a mieinknek, de mint az Európa-bajnokság végeredménye mutatja, másnak sem igen: ők egyelőre az európai mezőny előtt járnak, de korántsem annyival, mint az amerikaiak a világ előtt. Elvégre ellenünk is csak egy góllal nyertek, persze az egygólos vereség a végeredmény szempontjából ugyanolyan, mint a nagy zakó, még ha „látványra” más is.
Az is örömteli, hogy már nem csupán Keszthelyi-Nagy Ritától várhatjuk a gólokat. Egyértelműen felnőttek mellé többen is, a kapásszélen Gurisatti Gréta, a rosszkéz-oldalon Leimeter Dóra és centerben Parkes Rebecca is veszélyt jelentett az ellenfél kapujára. A fiatalokban is nagy potenciál van, ez a keret még egyáltalán nem érte el teljesítőképessége határát! Az egyéni érvényesülés ráadásul sosem került a csapaté elé, kifejezetten egységes volt a társaság – a vízben és a parton egyaránt. Hátra azonban senki sem dőlhet, a kapitány felhívta a figyelmet arra, hogy a keret továbbra is nyitva van…

Optimista kapitány
Az volt a terv, hogy a magyar női válogatott hazai környezetben harcolja ki a tokiói indulást, de mivel ez nem sikerült, a második variáció lép életbe, és március végén kell megszerezni az olimpiai kvótát. Bíró Attila szövetségi kapitány tudja, hogy nehéz feladat vár rájuk Triesztben, de optimistán tekint a közeljövőbe.
„Bízom benne, hogy a másfél évvel ezelőtt, a barcelonai Európa-bajnokság előtt ezzel a fiatal csapattal elkezdett munkának márciusban, de főleg utána, a nyáron már élvezhetjük a gyümölcsét. Ez a társaság képes arra, hogy hétről hétre fejlődjön, ezért bízom benne, hogy meglesz az olimpiai kvalifikáció, Tokióban pedig nagyot tudunk villantani.”
A kapitány arról is beszélt, ez a csapat képes lehet arra, hogy veretlenül nyerjen világversenyt, ami most ugyan nem sikerült, de remélhetőleg a lányok később igazolják a szavait.

Letették a terhet

A megnyert bronzéremnek ráadásul önmagán túlmutató jelentősége is van. Nyilván más érzés győzelemmel befejezni a tornát, és Európa-bajnoki dobogósként nekivágni az olimpiai selejtezőtornának (és remélhetőleg utána az olimpiának), de az előző három világversenyen elért egy ötödik és két negyedik helyezés után lelkileg is felszabadíthatja a játékosokat az éremszerzés. Eddig is a közelében volt a csapat, de most végre fel is állhatott a dobogóra – ennek hitet és önbizalmat kell adnia.

A játékosok nyilatkozatai és örömkönnyei alapján ez meg is történt, a csapatkapitány Keszthelyi-Nagy szerint végre letették a terhet, amit a negyedik helyek miatt cipeltek magukkal.
A mieink ráadásul úgy szerezték meg a bronzérmet, hogy eggyel kevesebben játszottak az utolsó két mérkőzésen – na jó, az elődöntőben „csak” 28 percen át… A tavalyi világbajnokságon a férfiválogatott járta meg Varga Dénes ujjtörésével, most a nőkre járt rá a rúd: Gurisatti Gréta nyúlt bele szerencsétlenül a labdába, és bár ő törés nélkül megúszta, ínszalagszakadás miatt azonnal megműtötték. Meghatározó játékos dőlt ki ezzel, akit emberfeletti munkával sikerült pótolni, ugyanakkor a dunaújvárosi szélső nagyon elszánt volt a visszatérésével kapcsolatban, így kétségünk se legyen afelől, ott lesz Triesztben.

A jól megérdemelt és régóta várt bronzéremmel a nyakakban készültek a legjobb szelfi k az eredményhirdetés után (Fotó: Török Attila)
A jól megérdemelt és régóta várt bronzéremmel a nyakakban készültek a legjobb szelfi k az eredményhirdetés után (Fotó: Török Attila)

Mi jön tavasszal?

Miként Varga Dénesék, lányaink sem lógathatják a lábukat, hiszen szombaton folytatódik a bajnokság, a most esedékes fordulóból egyedül a Dunaújváros–III. Kerület meccset tolták jövő csütörtökre. Az alapszakasz május 2-án zárul a 18. fordulóval, viszont addigra tudni fogjuk, mi a helyzet „olimpiailag”.
Az ötkarikás kvóta függvényében a szövetség kétféle menetrenddel készült a tavaszra. Mivel az Eb-n nem sikerült kvalifikálniuk a hölgyeknek, a B-terv lép életbe, eszerint a női ob I alapszakaszának 3–6. helyezettjeit nem versenyeztetik meg a maradék elődöntős helyekért, hanem az alapszakasz végeredménye szerint nyomban párokba állítják őket, s május 9-től egyből nekiesnek a helyosztóknak, az első kettő pedig a döntőben a bajnoki címért küzd. A versenynaptárból így kiszipkázott mérkőzések helyén lesz idő az olimpiai selejtezőtornára.

Közben persze a nemzetközi klubszíntéren is helyt kell állni, az Euroliga-negyeddöntő odavágóját például az Újváros február 8-án, azaz jövő szombaton játssza a Dinamo Uralocskával, a visszavágót azonban csak március 28-án, tehát az olimpiai selejtezőtorna után… Viszont mindenképp lesz dolga később is, mert ha sikerrel veszi az EL-negyeddöntőt, az Euroliga négyes döntőjébe jut, ha meg nem, akkor átkerül a LEN-kupa final fourjába.

Aztán a nyáron remélhetőleg következik a mindenki által áhított olimpia – a mindenki által áhított eredménnyel…

Szövetségi kapitány

Bíró Attila

Csapata jó erőben volt, és a hajrát rendre jobban bírta ellenfelénél. A legfontosabb, hogy az együttes végig stabilan játszott, és utólag maga is elismerte, hogy irányításával a válogatott ilyen kiegyensúlyozottan még sohasem teljesített. A taktikai húzásai is ültek, az elődöntőben azonban hamarabb is cserélhetett volna kapust. Gurisatti Gréta sérülése nehéz helyzet elé állította, de rendezte a sorokat, a csapat már az elődöntőt is nyílttá tette, a harmadik helyet pedig 12 játékossal is kiharcolta.

Azért is jár neki a dicséret, mert az egyetlen góllal, szerencsétlen körülmények közepette elveszített elődöntő után lelkileg rendbe szedte csapatát, amely megszerezte a bronzérmet. Végig nyugalmat árasztott a medence partjáról, így nem csoda, hogy a harmadik helyért vívott mérkőzésen háromgólos hátrányban sem veszítette el a hitét a válogatott. A márciusi trieszti kirándulásról szívesen lemondott volna, viszont ha játékosai ilyen teljesítményt nyújtanak, inkább az ellenfeleknek lesz félnivalójuk az olimpiai kvalifikációs tornán.

A Nemzeti Sport osztályzata: 8

Kapusok

Gangl Edina 8

Spanyol öröm
A spanyolok történetük második Eb-győzelmét aratták, első aranyukat 2014-ben ugyancsak Budapesten szerezték, szívükhöz nőtt tehát a magyar főváros. A magyar válogatott 1991-ben, 2001-ben és 2016-ban tudott Európa-bajnoki aranyérmes lenni, eddigi medáliatermésével pedig – a 3 arany mellett 5 ezüst és immár 6 bronz szerepel a gyűjteményben – harmadik az örökrangsorban. Az élen a hollandok állnak (5, 4, 3), megelőzve az olaszokat (5, 2, 2) és a mieinket.

Az elmúlt évekkel ellentétben nem volt egyértelmű, ki az első számú kapus, de amikor megkapta a bizalmat, tartást adott a csapatnak. Az elődöntőben fordulatot hozott a beállása (igaz, így sem sikerült egyenlíteni), a bronzmérkőzésen pedig parádézott.

Játékidő: 131:17
Védés/lövés: 39/61 (63.9%)
Akcióból: 14/22
Centerből: 5/8
Emberelőnyből: 7/14
Hat méteren túlról: 13/16
Ötméteresből: 0/1

Kasó Orsolya 6

Sokáig felváltva védett kapustársával, és bizonyította, hogy éles mérkőzésen is képes segíteni. Az elődöntőben azonban nem ment neki, kifejezetten szerencsétlen gólokat kapott abban a periódusban, amikor a védelem sem volt képes megoldani a feladatát.

Játékidő: 124:43

Védés/lövés: 20/46 (43.5%)
Akcióból: 7/17
Centerből: 1/1
Emberelőnyből: 5/16
Hat méteren túlról: 7/8
Ötméteresből: 0/2

BEKK

Illés Anna 8

A csapat legtisztábban játszó bekkje alázatos és kevésbé látványos védőmunkája mellett támadásban szemet gyönyörködtető megoldásokat mutatott be. Két rangadón, köztük a harmadik helyért vívott mérkőzésen is övé volt a győztes gól.

Játékidő: 159:52
Gól/lövés: 8/17
Labdaszerzés: 2
Blokk: 4
Technikai hiba:
Személyi hiba: 5

Az újonc Máté Zsuzsanna szépen helytállt a tornán (Fotók: Czerkl Gábor/Bors)
Az újonc Máté Zsuzsanna szépen helytállt a tornán (Fotók: Czerkl Gábor/Bors)

Máté Zsuzsanna 6
Helytállt élete első világversenyén, nem nyomta agyon a tét. Lelkesedése túl sok kiállítást eredményezett, persze ebben a sportágban az is kell, hogy ismerjék az embert a bírók… Támadásban többet is vállalkozhatott volna, de kezdésnek jó volt ez.

Játékidő: 97:07
Gól/lövés: 3/11
Labdaszerzés: 4
Blokk:
Technikai hiba:
Személyi hiba: 14

Rybanska Natasa 7

Még nem kész játékos, ám egyre közelebb áll hozzá. Hasznosan védekezett, rengeteg labdát szerzett, bátran vállalkozott támadásban, és saját posztja mellett centerben is többször bizonyított. Ha letisztul a játéka, nagy erőssége lehet a csapatnak.

Játékidő: 97:07
Gól/lövés: 3/11
Labdaszerzés: 4
Blokk:
Technikai hiba:
Személyi hiba: 14

Center

Gyöngyössy Anikó 7

Keményen küzdött minden egyes mérkőzésen, és azt is zokszó nélkül tűrte, ha a játékvezetők nem voltak vevők a centerjátékára. Védekezésben is kifejezetten hasznosan segítette a csapatot, alázatos és megalkuvást nem ismerő játékára szükség van.

Játékidő: 97:33
Gól/lövés: 8/17
Labdaszerzés: 7
Blokk: 5
Technikai hiba: 6
Személyi hiba: 7

Parkes Rebecca 8

Az Európa-bajnokság három legjobb centere között volt, a statisztikák szerint a második legtöbb gólt lőtte a posztján. Szintet lépett a tavalyi világbajnokság óta, és nem csupán a gyenge ellenfelekkel szemben villogott, mindig hozta magát.

Játékidő: 148:05
Gól/lövés: 14/21
Labdaszerzés: 11
Blokk: 1
Technikai hiba: 7
Személyi hiba: 7

KAPÁSSZÉLSŐ, ÁTLÖVŐ, IRÁNYÍTÓ

Garda Krisztina 7

Kiváló mérkőzései voltak, előfordult, hogy öt lövéséből négy célba ért. Viszont aki így tud távolról célozni, annak jóval többször kell a kapu felé néznie, és akkor is elvállalni a lövéseket, ha az előző éppen nem talált a kapuba. Védekezésben is helytállt.

Játékidő: 122:19
Gól/lövés: 10/19
Labdaszerzés: 2
Blokk: 4
Technikai hiba:
Személyi hiba: 9

Gurisatti Gréta 7

Folyamatosan javult a teljesítménye, de amikor úgy érezte, végre eljött az ő ideje, megsérült az ujja. Az elődöntőben csupán négy percet tölthetett a vízben, a bronzérmet pedig csak a kispadról szurkolhatta ki – kár érte, mert élete idényét futja a Dunaújvárosban.

Játékidő: 126:20
Gól/lövés: 14/31
Labdaszerzés: 6
Blokk: 2
Technikai hiba: 7
Személyi hiba: 3

Keszthelyi-Nagy Rita pályafutása során negyedszer lett Eb-gólkirály
Keszthelyi-Nagy Rita pályafutása során negyedszer lett Eb-gólkirály

Keszthelyi-Nagy Rita 8

A csapat kapitánya, motorja és esze is egyben. Nála többet senki sem játszott, és nála jobban sem. Összefogta a válogatottat, jól irányított, gólpasszokat adott, keményen védekezett, és pályafutása során negyedszer lett Eb-gólkirály. Klasszishoz méltóan játszott.

Játékidő: 190:12
Gól/lövés: 28/48
Labdaszerzés: 8
Blokk: 9
Technikai hiba: 3
Személyi hiba: 5

Szilágyi Dorottya 6

Átlagos tornát zárt, volt és lesz is ennél jobb. Bátran vállalkozott, ám nagy hibaszázalékkal lőtt. Amikor poszttársa, Gurisatti Gréta megsérült, jóval nagyobb teher nehezedett rá, mégis derekasan helytállt, és az utolsó két mérkőzésen a lelkét is kiúszta.

Játékidő: 148:05
Gól/lövés: 15/31
Labdaszerzés: 7
Blokk: 1
Technikai hiba:
Személyi hiba: 8

Leimeter Dóra az Európa-bajnokság legjobb balkezese volt
Leimeter Dóra az Európa-bajnokság legjobb balkezese volt

ROSSZKÉZ-SZÉLSŐ

Leimeter Dóra 8

Klubedzője, Petrovics Mátyás szerint a torna legjobb balkezese volt, és nem az elfogultság beszélt belőle. Már a tavalyi világbajnokságon is villogott, ezen az Eb-n pedig egyértelműen az éljátékosok közé lépett elő.

Játékidő: 150:52
Gól/lövés: 10/19
Labdaszerzés: 4
Blokk: 7
Technikai hiba: 2
Személyi hiba: 6

Vályi Vanda 7

Jobbkezesként a rosszkéz-oldalon játszani sosem hálás feladat, ám ő ezúttal is megoldotta. Sokszor kamatoztatta gyorsaságát, nemcsak a ráúszásoknál, hanem a lefordulásoknál is. A pontosabb támadásbefejezések hiányoztak csupán a magasabb osztályzathoz.

Játékidő: 159:00
Gól/lövés: 11/23
Labdaszerzés: 5
Blokk: 1
Technikai hiba:
Személyi hiba: 6

DÖNTŐ
Január 25., szombat
Spanyolország–Oroszország 13–12
(3–4,5–4,2–2,3–2)

BRONZMÉRKŐZÉS
Január 25., szombat
Magyarország–Hollandia 10–8
(3–5, 2–2, 4–1, 1–0)

A MAGYAR NŐI VÍZILABDA-VÁLOGATOTT 13 FŐS EB-KERETE
Kapusok: Gangl Edina (UVSE), Kasó Orsolya (FTC)
Mezőnyjátékosok: Garda Krisztina (Dunaújváros), Gurisatti Gréta (Dunaújváros), Gyöngyössy Anikó (BVSC), Illés Anna (FTC), Keszthelyi Rita (UVSE), Leimeter Dóra (BVSC), Máté Zsuzsanna (FTC), Parkes Rebecca (UVSE), Rybanska Natasa (UVSE), Szilágyi Dorottya (Eger), Vályi Vanda (Dunaújváros)

Örömkönnyek a medencében és a parton a bronzcsata után
Örömkönnyek a medencében és a parton a bronzcsata után

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik