Női vízi: az éremszerzés a magyar válogatott célja az Eb-n

Vágólapra másolva!
2018.05.28. 13:20
Az éremszerzés a célja a magyar női vízilabda-válogatottnak a júliusi barcelonai Európa-bajnokságon, melyre a keret címvédőként hétfőn kezdte meg hathetes felkészülését.

Bíró Attila szövetségi kapitány a gárda hétfői sajtónyilvános edzésén elmondta, az első hetet Herceg Noviban tölti majd a társaság, s a korábbi években megszokottaktól eltérően ezúttal már korán elkezdik a taktikai elemek átvételét is – a megfelelő fizikai és szárazföldi felkészítés mellett –, mivel a keret összetételéből adódóan rengeteg gyakorlásra van szükség.

Hozzátette, jövő kedden érkezik haza a csapat, onnantól kezdve pedig a Margitszigeten napi három edzéssel folytatódik a felkészülés, melynek következő állomása a hazai Vodafone Kupa lesz. A június 27. és 29. közötti tornán az Egyesült Államok, Ausztrália és Japán válogatottja lesz az ellenfél. Ezt követően, szinte már közvetlenül az Eb előtt, július 4-től 6-ig Rotterdamban szerepel és ott Hollandia, Olaszország és újra az Egyesült Államok együttesével játszik a magyar csapat.

A mostani szezonban a válogatott két sorozatban is indult, a világligában nem sikerült a szuperdöntőbe jutnia, míg az Európa Kupa hatos döntőjét az utolsó helyen fejezte be.

„Ez a két sorozat megmutatta, hogy van még mit gyakorolni. Stabilizálnunk kell a védőjátékunkat, támadásban pedig nem szabad nagy hullámvölgyeknek bekövetkezniük. Szerencsére pont az ilyen felkészülési tornákon lehet ezeket jól begyakorolni. A lehetőségek megvannak, és bízom benne, hogy ha az Eb első hetére nem is, de a másodikra már olyan formát tudunk mutatni, amilyet én szeretnék” – mondta az MTI-nek Bíró Attila, aki két évvel ezelőtt a belgrádi Európa-bajnokságon rögtön aranyéremmel mutatkozott be a kispadon.

„Akkor mentálisan sokkal rosszabb állapotban lévő társaságot vettem át, most viszont sokkal összeszokatlanabb a csapat, hiszen az Európa-bajnoki mezőnyben az elmúlt időszakban talán nálunk cserélődött ki a legtöbb játékos. Talán ezért lesz egy fokkal nehezebb dolgunk Barcelonában, ezzel együtt én bízom benne, hogy ott leszünk az érmekért folyó csatában. Meg akarok találni egy olyan magot, amellyel jövőre a két olimpiai kvalifikációs eseményen (világliga, világbajnokság) fel tudjuk majd venni a versenyt” – mondta a kapitány. Hozzátette, a mostani keretet is ennek figyelembe vételével állította össze, de az olimpiai csapat kiegészülhet majd egy-két rutinosabb vagy tapasztalatlanabb játékossal is.

„Idén például Vályi Vanda néhány mérkőzésen már kiválóan teljesített, bízom benne, hogy a következő két évben találunk hozzá hasonlókat a magyar női vízilabdában. Emellett azt szeretném, hogy azok, akik itt vannak, folyamatosan fejlődjenek, és akkor igazán komoly fejtörést okoz majd a tizenegy ember kijelölése. Természetesen előbb ki kell majd jutni" – mondta Bíró.

A magyar válogatott a házigazda Spanyolország, valamint Oroszország, Szerbia, Törökország és Németország legjobbjaival találkozik majd a kontinensviadal csoportküzdelmei során.

A NŐI VÍZILABDA-VÁLOGATOTT BŐ KERETE AZ EB-RE
Kapusok: Gangl Edina (UVSE), Kasó Orsolya (FTC), Tóth Eszter (BVSC)
Mezőnyjátékosok: Antal Dóra (Berkeley – Egyesült Államok), Csabai Dóra (UVSE), Garda Krisztina (Dunaújváros), Gurisatti Gréta (Dunaújváros), Gyöngyössy Anikó (BVSC), Horváth Brigitta (Dunaújváros), Illés Anna (Berkeley – Egyesült Államok), Keszthelyi Rita (UVSE), Leimeter Dóra (BVSC), Máté Zsuzsanna (BVSC), Parkes Rebecca (UVSE), Szilágyi Dorottya (Dunaújváros), Szücs Gabriella (UVSE), Vályi Vanda (Dunaújváros)
Kereten kívül együtt készül a csapattal: Lekrinszki Gina (Szentes), Rybanska Natasa (Szentes), Utassy Kata (BVSC)

2018-AS VÍZILABDA EURÓPA-BAJNOKSÁG, BARCELONA
FÉRFIAK

A-csoport: MAGYARORSZÁG, Olaszország, Németország, Grúzia
B-csoport: Montenegró, Spanyolország, Málta, Franciaország
C-csoport: Görögország, Horvátország, Hollandia, Törökország
D-csoport: Szerbia, Oroszország, Románia, Szlovákia
NŐK
A-csoport:
Hollandia, Olaszország, Görögország, Franciaország, Izrael, Horvátország
B-csoport: MAGYARORSZÁG, Spanyolország, Oroszország, Szerbia, Törökország, Németország

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik