Mit csinálnak manapság a magyar pólós aranygeneráció tagjai?

Roska Emese BoglárkaRoska Emese Boglárka
Vágólapra másolva!
2019.07.07. 10:51
Szinte biztos, hogy mindenki tudja, hol, kivel nézte a sydneyi, az athéni és a pekingi olimpia vízilabdadöntőjét, hiszen a sorozatban három ötkarikás aranyat nyerő válogatott produkciója maradandó élmény. A pekingi győző Kis Gábor visszavonulása adta az ötletet, hogy összeállításunkban megnézzük, mit csinálnak ma a 2000-es, a 2004-es és a 2008-as olimpia magyar pólóhősei. Nem árulunk el nagy titkot: szinte kivétel nélkül a sportágban vagy a közelében maradtak, ráadásul a múltat visszahozva a Millennium Masters tagjaként a visszavonultak is viszonylag rendszeresen vízbe szállnak.
A 2008-as döntő után (Fotó: Szabó Miklós)
MI LETT VELÜK? – A FOTÓRA KATTINTVA KÉPGALÉRIA NYÍLIK A KEMÉNY-ÉRA OLIMPIAI BAJNOKAIRÓL
A 2008-as döntő után (Fotó: Szabó Miklós) MI LETT VELÜK? – A FOTÓRA KATTINTVA KÉPGALÉRIA NYÍLIK A KEMÉNY-ÉRA OLIMPIAI BAJNOKAIRÓL

 

BENEDEK TIBOR
Született: 1972. július 12., Budapest
Olimpiai bajnok: 2000, 2004, 2008
A pályafutását a válogatottban 2008-ban, a klubjában 2012-ben befejező klasszis a londoni olimpián Kemény Dénes szövetségi kapitány segítője volt, majd átvette a felnőttválogatott irányítását. Legnagyobb sikerét 2013-ban aratta, amikor némileg váratlanul világbajnoki címet szerzett az átalakult csapattal. A 2016-os riói olimpia ötödik helye után távozott, később szakmai igazgató lett az UVSE-ben, majd életében először klubedzővé vált, hiszen ősztől átvette az ob I-ben szereplő férfiegyüttes irányítását, amelyet magabiztosan az első osztályban tartott. A szövetségben is tesz az utánpótlás fejlesztéséért, januárban megválasztották az utánpótlás-bizottság társelnökének.

BIROS PÉTER
Született: 1976. április 5., Miskolc
Olimpiai bajnok: 2000, 2004, 2008
Az úszóként, majd kézilabdázóként kezdő, a sportágváltás után a vízilabda egyik legnagyobb magyar képviselőjévé váló Biros Péter klubszinten negyvenéves koráig pólózott, 2016-ban vonult vissza. Ő sem tétlenkedett, edzői pályára lépett, az Eger női vízilabdacsapatának irányítását vette át, a most záruló idényben ötödik lett az együttessel. Szavát több társához hasonlóan a Magyar Vízilabda-szövetség elnökségi tagként is hallathatja.

FODOR RAJMUND
Született: 1976. február 21., Szeged
Olimpiai bajnok: 2000, 2004
Az 1976-os születésű pólósok fémjelezte nagy generáció tagjaként mindent, olimpiát, vb-t, Eb-t megnyerő vízilabdázó rablóból pandúr lett, hiszen játékvezető, napjainkban is rendszeresen látjuk a parton, élvonalbeli mérkőzéseken és nemzetközi összecsapásokon is fúj. A média világától sem áll távol, a közösségi fórumon is aktív exsportoló az idén szerepelt a TV2 Exatlon Hungary című sportvalóságshow-jában, a Bajnokok csapatát erősítette, nyáron pedig ott lesz a hagyományos máltai vízilabdatáborban.

GERGELY ISTVÁN
Született: 1976. augusztus 20., Dunaszerdahely (Szlovákia)
Olimpiai bajnok: 2004, 2008
A pályafutását 2012-ben befejező kétszeres olimpiai bajnok kapus a sportvezetők közé lépett. Még abban az évben indult a Magyar Vízilabda-szövetség elnöki posztjáért, de a tisztség végül Kemény Dénesé lett. Évekig dolgozott Benedek Tibor mellett a válogatott kapusedzőjeként, aztán a társ távozása után ő is befejezte a munkát. 2017 januárja óta a Honvéd ügyvezető elnöke, több korábbi játékostársához hasonlóan, ő is tagja a hazai szövetség elnökségének.

HOSNYÁNSZKY NORBERT
Született: 1984. március 4., Budapest
Olimpiai bajnok: 2008
Peking bajnoka azon három játékos egyike, aki még aktív – miért is ne lenne 35 évesen? 2014 óta Egerben pólózik, és az ősztől is a hevesieket erősíti, csavarjainak ereje, hatékonysága mit sem kopott. A budapesti világbajnokság után gyakorlatilag visszavonult a válogatottól, ám a visszatéréshez hagyott kiskaput. „Azt mondtam a kapitánynak, hogy ha kellek, jövök. Nem csinálok belőle hiúsági kérdést, ha egy órával az indulás előtt szólnak, akkor is ott leszek” – fogalmazott az egri klubhonlapnak.

KÁSÁS TAMÁS
Született: 1976. július 20., Budapest
Olimpiai bajnok: 2000, 2004, 2008
A rivaldafényt és a médiát mindig is visszahúzódóan, távolságtartással kezelő klasszis éli a leginkább „rejtőzködő” életet. Míg társai a medenceparton vagy a hivatali asztal mellett, de kivétel nélkül a sportágban maradtak, ő elsősorban a Komjádi Béla uszodában üzemelő, Tommy di Napoli nevű éttermével van jelen a közegben. Igaz, egyre többször tűnik fel az uszodában is, hiszen a gálamérkőzésekre újra összeálló Millennium Masters tagjaként ismét vízbe száll. Visszavonulása évében, 2012-ben M. Kiss Csabával közösen jegyezve könyv jelent meg róla.

KIS GÁBOR
Született: 1982. szeptember 27., Budapest
Olimpiai bajnok: 2008
A csupa szív center visszavonulása adta összeállításunk apropóját. Az egész pályafutását Magyarországon töltő, a társasággal a 2008-as pekingi játékokon bajnok pólós példátlan szeretetözön közepette, 36 évesen fejezte be a pályafutását, igaz, a válogatottban már a 2016-os riói játékok után nem láttuk. Elmondta, edző nem szeretne lenni, ugyanakkor posztspecifikusan szívesen foglalkozna gyerekekkel, és július 1-jétől a mezőtúri Invictus Úszó és Vízilabda SC szakmai igazgatójaként dolgozik.

2000, Sydney (Fotó: AFP)
2000, Sydney (Fotó: AFP)

KISS GERGELY
Született: 1977. szeptember 21., Budapest
Olimpiai bajnok: 2000, 2004, 2008
Még mindig aktív, és aki látta játszani a Honvédban, tudja, noha a korral természetesen megkopott a sebessége, az a híres bal kéz még mindig képes parádés megoldásokra. A jogi egyetem után a sportszakjogászképzést is elvégző háromszoros olimpiai bajnok klasszis már korántsem a csúcséveiben látott mennyiségű edzésmunkát végzi, ellenben gőzerővel építi a civil életét, tanácsadó, az Ötpróba futónagykövete, 2016 óta pedig a Nagy sportágválasztó szóvivője és kommunikációs igazgatója, számtalan sportos esemény kedvelt szereplője.

KÓSZ ZOLTÁN
Született: 1967. november 26., Budapest
Olimpiai bajnok: 2000
A felsorolt olimpiai bajnokok korelnöke sikeres pályafutása után ugyancsak edzőnek állt, dolgozott a Vasas utánpótlás-igazgatójaként, hosszú évekig pedig Cseh Sándor segítőjeként láthattuk Szolnokon, ebben a minőségében klubszinten szinte mindent megnyert a Tisza-partiakkal. Az idén váltott, immár az OSC kapusedzőjeként segíti a vezetőedző Vad Lajos munkáját, a Kópé-UVSE nevű klub kapusedzője és szakmai vezetője.

MÄRCZ TAMÁS
Született: 1974. július 17., Budapest
Olimpiai bajnok: 2000
A huszonegyek klubjából talán az egykori sokoldalú játékos szerepel leginkább reflektorfényben, hiszen Benedek Tibort váltva 2017 elején ő lett a férfi vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya. A sportág talán legnagyobb presztízsű pozícióját nehéz időszakban, klasszisok visszavonulása közepette átvevő szakember megélt mélységet és magasságot, ezüstérmet szerzett a budapesti világbajnokságon, 2018-ban világ-, 2019-ben Európa-kupát nyert a csapattal, ugyanakkor együttese nyolcadik lett a tavalyi Európa-bajnokságon. Most a kvangdzsui vb-n szerepel a társaság, cél az olimpiai kvóta megszerzése.

MADARAS NORBERT
Született: 1979. december 1., Eger
Olimpiai bajnok: 2004, 2008
Noha a társaság legtöbb tagjának nem okozott gondot átlépni a sportolói létből a civil életbe, a világéletében roppant tudatosan készülő Madaras Norbertnek ehhez képest is zökkenőmentesebben sikerült a váltás. Pályafutását bajnoki címmel fejezte be a Ferencvárosban tavaly, az idény második felében a színfalak mögött már sportvezetőként is tevékenykedett. Rögtön első, szakosztályelnökként végigdolgozott évében BL-győzelmet ünnepelt a klubbal, nemrég pedig megválasztották a Magyar Vízilabda-szövetség alelnökének.

MOLNÁR TAMÁS
Született: 1975. augusztus 2., Szeged
Olimpiai bajnok: 2000, 2004, 2008
A pályafutása után bírónak álló, majd a játékvezetői bizottságot is vezető, Papesz becenéven ismert kőkemény center meghatározó alakja a vízilabdának. Madaras Norberttel együtt a Magyar Vízilabda-szövetség alelnöke, a szegedi klub ügyvezető igazgatója, a vizes sportok európai és a nemzetközi szövetségében (LEN, illetve FINA) a vízilabda technikai bizottság (TWPC) tagja, szinte nincs világesemény, amelyen ne tűnne fel.

STEINMETZ ÁDÁM
Született: 1980. augusztus 11., Budapest
Olimpiai bajnok: 2004
A tavaly visszavonuló, ám a Vasas ob I B-s csapatában még az idén is szereplő játékos volt a Vasas vízilabdázóinak szakmai igazgatóhelyettese. Jelenleg elsősorban a sportágon kívül képzeli el az életét, a jogász, sportmenedzser és sportjogi szakjogász végzettségű Steinmetz Ádám a Jobbik országgyűlési képviselője.

STEINMETZ BARNABÁS
Született: 1975. október 6., Budapest
Olimpiai bajnok: 2000, 2004
A sallangmentes bekkelés mestere már 2016-ban bejelentette, hogy visszavonul (legalábbis klubszinten, a válogatottban már korábban befejezte), de még 2017-ben is játszott néhány bajnokin, ezt követően hagyott fel az élsporttal. A sportágtól persze nem szakadt el, immár a Honvéd vízilabda-szakosztályának igazgatója és az osztrák válogatott szövetségi kapitánya, de a vízilabdán kívül is van élet, ügyvédként dolgozik.

2004, Athén (Fotó: Nemzeti Sport)
2004, Athén (Fotó: Nemzeti Sport)

SZÉCSI ZOLTÁN
Született: 1977. december 22., Budapest
Olimpiai bajnok: 2000, 2004, 2008
A háromszoros győztesek közé tartozó, a sydneyi elődöntőben felejthetetlen beugrásával nagyot alakító kapus edzőként is kipróbálta magát, Kaposváron dolgozott, de nem ért el maradandó sikereket. Valószínűleg a sportvezetői irány az útja, hiszen ősszel visszatért Egerbe, ahonnan még játékosként, egyébként nem a legnagyobb összhangban távozott, és az Egri Vízilabda Klub elnöke lett, Bárány Attilát váltotta a pozícióban. Mezőgazdasági vállalkozása is van.

SZÉKELY BULCSÚ
Született: 1976. június 2., Budapest
Olimpiai bajnok: 2000
Pályafutása befejezése után irányította a juniorválogatottat, majd dolgozott az universiadeválogatottal, most a KSI SE-ben utánpótlásedző. Januárban megbízták a 2002-es korosztály irányításával (velük korábban is dolgozott), és készül az augusztusi U17-es Európa-bajnokságra. A Sportmax sportkomplexum szakmai vezetője volt, most a Budaörs Városi Uszoda Sportcsarnok és Strand létesítményvezetője, nemrég a hazai szövetség elnökségi tagjává választották.

VARGA DÁNIEL
Született: 1983. szeptember 25., Budapest
Olimpiai bajnok: 2008
„Ami még lehetek a vízilabdában, arra nem vagyok annyira kíváncsi” – fogalmazott tavaly lapunknak adott interjújában Varga Dániel, aki teljesítménye alapján még játszhatna, azonban FTC-vel megnyert bajnoki címet követően (a mindent eldöntő mérkőzésen három góllal búcsúzott) visszavonult. A hosszú ideje edzői ambíciókat dédelgető, kivételesen intelligens játékos elkezdte megvalósítani vízióit az utánpótlásban, hiszen a Ferencváros ifjúsági csapatának edzője lett, ráadásul januárban kinevezték a 2001-ben született fiúk válogatottjának szövetségi edzőjévé.

VARGA DÉNES
Született: 1987. március 29., Budapest
Olimpiai bajnok: 2008
A „huszonegyek” legfiatalabb tagja természetesen még aktív, s talán pályafutása legjobb idényét éli, élete formáját mutatja. Az FTC csapatkapitánya a válogatottban a 2017-es budapesti vb után kihagyott egy évet, de 2018 őszén bejelentette, rendelkezésre áll, s ragyogó formában tért vissza, amelyet azóta is őriz, részben mert klubcsapatában is „takarékosan” bántak vele az ősszel. A Ferencvárossal az idén mindent megnyert, és a válogatottnak is vezére, érzékelhető, hogy egyetlen olimpiai bajnokával a mostani társaság egészen más produkcióra képes, mint nélküle.

VARGA TAMÁS
Született: 1975. július 14., Szolnok
Olimpiai bajnok: 2004, 2008
A kétszeres ötkarikás első pólós Debrecenben lett játékosból edző, hat évig dolgozott férfivonalon, legutóbb az U15-ös vízilabda-válogatott irányította, amellyel veretlenül nyerte meg Montenegróban az Európa-bajnoki selejtezőt. A korosztályos kontinensviadalra már nem vele utazik a csapat, mert úgy döntött, inkább a női vízilabdára összpontosít. Már tavaly óta a szegedi női felnőttcsapat vezetőedzője, s két leány utánpótlás-válogatott szakmai felügyeletét is ellátja.

VARGA ZSOLT
Született: 1972. március 9., Budapest
Olimpiai bajnok: 2000
A sportsajtóban Varga I Zsoltként emlegetett korábbi center 2012-es visszavonulása után a gyors váltást választva azonnal edzőnek állt, előbb az ifjúságiak trénere lett az FTC-ben, majd az utánpótlás szakmai igazgatója. 2013-ban átvette a felnőttcsapatot, és nagyszerű fejlődési ívet leírva Eurokupa-győzelemig, majd 2018-ban bajnoki címig jutott a Ferencvárossal, hogy aztán eddigi edzői pályafutását megkoronázva június elején a Bajnokok Ligáját is megnyerje a csapattal.

VÁRI ATTILA
Született: 1976. február 26., Budapest
Olimpiai bajnok: 2000, 2004
Ha Märcz Tamásról azt írtuk, talán ő van leginkább a rivaldafényben a bajnokok közül, Vári Attila hozzá hasonlóan kiemelt sportági szereplő. A sydneyi döntő felejthetetlen csavargóljának szerzője, a Pécsi Sport Nonprofit Zrt. vezérigazgatója tavaly lett a Magyar Vízilabda-szövetség elnöke, ebbéli minőségében szinte minden sportági eseményen ott van. Innentől kezdve viszont vélhetően kevesebbszer látjuk, hiszen a tervek szerint a Fidesz őt javasolja polgármesterjelöltnek Pécsen, így ő indulhat az őszi önkormányzati választásokon.

KEMÉNY DÉNES
Született: 1954. június 14., Budapest
Olimpiai bajnok szövetségi kapitány: 2000, 2004, 2008
A legendás csapat legendás kapitánya, minden idők legeredményesebb magyar vízilabdaedzője a válogatott irányítása után a komplett sportág vezetését vette a kezébe 2012-ben, s második megválasztása után úgy tűnt, 2020-is nála is lesz a gyeplő. Aztán tavaly furcsa körülmények között bejelentette lemondását, utódja Vári Attila lett, ő maga pedig azóta kevesebbet szerepel. Igaz, a fontos eseményeken rendre megjelenik, továbbra is a FINA edzőbizottságának alelnöke, s ott volt a világliga belgrádi nyolcas döntőjén is.

(A cikk a Nemzeti Sport szombati melléklete, a Hosszabbítás 2019. július 6-i lapszámában jelent meg.)

2008, Peking (Fotó: Nemzeti Sport)
2008, Peking (Fotó: Nemzeti Sport)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik