Kár érte – ilyen volt a magyar női vízilabda 2017-es éve

Roska Emese BoglárkaRoska Emese Boglárka
Vágólapra másolva!
2018.01.03. 09:50
null
Hollandia legyőzésével csoportelső lett a válogatott a budapesti vb-n (Fotó: Nemzeti Sport)
Felemás évet zárt a női vízilabda: a világbajnoki 5. hely fájó emlék, ugyanakkor az UVSE LEN-kupa-sikerével került trófea a vitrinbe.

 

Az előző év Európa-bajnokaként, a riói olimpia negyedik helyével indult neki a nyáron a Budapesten rendezett vb-nek a magyar női válogatott. A férfiak értékelése Bíró Attila csapatára is igaz: a hazai vb érdekében valamelyest tolódott a riói játékok után már esedékes átalakítás, fiatalítás. Igaz, Szilágyi Dorottya vagy Gurisatti Gréta így is helyet kapott a válogatottban, sőt életük első felnőttvilágversenyén mindketten megállták a helyüket.

Aki csak egy meccset is látott a Margitszigeten, örök élménnyel gazdagodott, hiszen tomboló lelátók fogadták csapatainkat, a hangulatra senkinek sem lehetett panasza. A női torna végeredményére már inkább. Az együttes Japán és Franciaország legyőzése után Hollandiát is felülmúlta a csoportkör zárásán, így következhetett a könnyebb ellenfélnek számító Kanada.

Csakhogy a negyeddöntőben elromlott valami, annyi pontatlanság jellemezte a csapatot, amennyit még az észak-amerikaiak is könnyedén megbüntethettek. Támadásban leblokkolt az együttes, ami széttörte az elődöntőről vagy a még sikeresebb szereplésről szőtt álmokat. Kár érte, mert tényleg karnyújtásra volt a négy közé jutás.

A csalódást követően a helyosztókon a görögök és az olaszok ellen tartotta magát a válogatott, amely ezekkel a mérkőzésekkel is jelezte: több van benne, mint a végül elért ötödik hely. Ha az eredmény nem is kerül a játékosok legszebb emlékei közé, a hangulat, a szurkolótábor ereje és a gyakran zúgó „Szép volt, lányok!" biztosan.

Akárcsak a férfiaknál, a nőknél is jelentős átalakulást hozhat 2018, hiszen visszavonult Bolonyai Flóra, elköszönt a válogatottságtól Takács Orsolya és Tóth Ildikó, míg Czigány Dóra decemberben bejelentette, hogy várandós. A 2016-os, olimpiai kvótát érő Európa-bajnoki aranyérem és a magyar vízilabda hagyományai miatt magasan van a léc, kérdés, mire lehet képes a válogatott, amely kimondva is már a 2020-as tokiói játékokat megcélozva alakul át.

A változás jelei egyébként már az ősszel észrevehetők voltak. A vb-keretből csupán négyen szálltak vízbe a hollandok elleni idegenbeli világligameccsen, mégis csak egy góllal kapott ki a csapat, amely aztán hazai pályán legyőzte a világbajnoki ezüstérmes spanyolokat.

Míg a válogatottat tekintve inkább keserű, mint jó a szájíz, klubszinten nincs ok a panaszra. A 2016-os Euroliga-ezüstérem után az UVSE némi csalódásra nem került a legjobb négy közé a legrangosabb európai kupasorozatban, ám a búcsú után a LEN-kupában maradandót alkotott: a Tüske uszodában a Padovát legyőzve megszerezte a serleget, a Dunaújváros bronzérmet szerzett. Az UVSE-nek az ősszel – immár Áts Bertalan helyett Benczur Mártonnal a medence szélén – nem sikerült győznie az orosz Kirisi ellen az európai Szuperkupa-mérkőzésen, de a csapat így is nagy terveket szövögethet 2018-ra.

*** AZ ÉV LEGJEI ***

AZ ÉV MECCSE: MAGYARORSZÁG–HOLLANDIA (VILÁGBAJNOKSÁG, BUDAPEST, CSOPORTMECCS, 2017. JÚLIUS 20.)

A csoportelsőségről döntött az utolsó világbajnoki csoportmeccs, ám valójában többről. A győzelemhez pluszszabadnap társult, ráadásul az orosz, az olasz és az amerikai csapatot felvonultató ág helyett a jóval könnyebbnek tartott kanadai, görög, spanyol vonalra kerülhetett a válogatott. Később láthattuk, mennyit ért ez (lejjebb taglaljuk a Kanada elleni negyeddöntős búcsút), ugyanakkor a harmadik vb-mérkőzésen okkal örülhetett a válogatott, hogy csapatmunkával, nagy küzdelemben 10–8-ra legyőzte az erős holland csapatot. Még úgy is, hogy Keszthelyi Rita egy ütés után vérző orral szállt ki a vízből, s csak némi ápolás után térhetett vissza a medencébe.

AZ ÉV MEGALAKULÁSA: FERENCVÁROS

Évek óta tanúi lehetünk, micsoda építkezés folyik az FTC férfiszakosztályában, legutóbb olimpiai bajnokok sora érkezett a zöld-fehér klubhoz. A nőknél „mélyebbről" kezdődik a munka, hiszen szeptember elején jelentették be hivatalosan, hogy elindul az élvonalbeli bajnokságban a felnőttcsapat. A starthoz minőségi játékosok dukáltak, így a korábban is működő szakosztály utánpótláskorú fiataljaihoz csatlakozott az Európa-bajnok Bujka Barbara és Kasó Orsolya, valamint a pályafutását gyakorlatilag az FTC miatt folytató világbajnok Kisteleki Dóra. Az FTC a papírformának megfelelően jelenleg negyedik a bajnokságban, s egyre inkább egyenrangú ellenfele az UVSE, BVSC, Dunaújváros triónak.

AZ ÉV EDZŐVÁLTÁSA: ÁTS BERTALAN HELYETT BENCZUR MÁRTON

Nem azért emeltük ki a váltást, mert botrány vagy bármilyen pikáns fordulat övezte volna az UVSE edzőcseréjét, hanem mert az elmúlt évek legeredményesebb női csapata új kézbe került. Még a bajnoki finálét megelőzően tájékoztatta klubját Áts Bertalan, hogy a következő idénytől ismét az utánpótlással foglalkozna, így a tréner LEN-kupa-sikerrel, valamint magyar bajnoki és Magyar Kupa-elsőségekkel a háta mögött leköszönt az UVSE vezetőedzői posztjáról. A gyeplőt az addig másodedzőként dolgozó Benczur Márton kapta meg, akivel az ősszel ismét Magyar Kupát és magyar Szuperkupát nyert a hazai szinten egyeduralkodó együttes.

AZ ÉV IGAZOLÁSA: MAGGIE STEFFENS

Itthon sem gyenge pólósok játszanak, de az UVSE szintet lépett, amikor augusztusban bejelentette, hogy leigazolja a kétszeres olimpiai és kétszeres világbajnok amerikai Maggie Steffenst. Ugyanakkor a képességeit még nem csodálhattuk meg élőben 2017-ben (legalábbis nem klubszinten), mert a vb-n győztes amerikai csapat vezéregyénisége csak 2018 januárban teszi át a székhelyét Budapestre. Az UVSE az ősszel elhódította a Magyar Kupát és a magyar Szuperkupát, ráadásul Steffensen kívül hazatér az Egyesült Államokból Antal Dóra, míg a világ és Európa-bajnoki ezüstérmes Vivian Sevenich már a margitszigetieknél szórja a gólokat. Szóval, csak próbálja legyőzni valaki a sztáralakulatot.

AZ ÉV GÓLJA: KESZTHELYI RITA CSAVARJA (A JAPÁN ELLENI VB-CSOPORTMECCS, 2017. JÚLIUS 16.)

Egy világverseny nyitó mérkőzése a szokásosnál nagyobb feszültséggel jár, még akkor is, ha sejthető volt, hogy a magyar–japán meccs nem az őrült izgalmakról marad emlékezetes. Utólag már mondhatjuk, inkább Keszthelyi Rita parádés csavargóljáról. A 20–11-es eredménnyel záruló találkozó már réges-rég eldőlt, amikor Keszthelyi amolyan Hosnyánszky Norbert módra kiemelkedett, és szabaddobásból a kapuba csavarta a labdát. Élmény volt látni a megoldást. A japán kapus is csak szemlélte az eseményeket, a szélső trükkös megoldására nem számítva a másik irányba húzódott védeni. Feleslegesen.

Keszthelyi gólját itt tekintheti meg.

AZ ÉV CSALÓDÁSA: MAGYARORSZÁG–KANADA (VILÁGBAJNOKSÁG, BUDAPEST, NEGYEDDÖNTŐ, 2017. JÚLIUS 24.)

Erre a mérkőzésre még sokáig roppant csalódottan gondolunk, igaz, a sikerért mindent megtevő csapatnál és a stábnál senki sem lehet csalódottabb. Hiába a gondos felkészülés, az ellenfél alapos elemzése, 2017. július 24-én a Margitszigeten egyszerűen nem ment a női válogatottnak a Kanada elleni világbajnoki negyeddöntőben. A küzdés küszködésbe, majd görcsösségbe ment át, a pontatlan támadások csak négy gólt eredményeztek, és ennyivel nem lehetett megverni Kanadát. A csapat dicséretére legyen mondva, a nyilvánvalóan fájó fiaskó után nem zuhant össze, hanem a helyzetből a maximumot kihozva megszerezte az 5. helyet.

A Kanada elleni vb-negyeddöntőt nem könnyű elfelejteni… (Fotó: Szabó Miklós)
A Kanada elleni vb-negyeddöntőt nem könnyű elfelejteni… (Fotó: Szabó Miklós)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik