Bajnoki labda: az FTC győzött Szolnokon, és 2–0-ra vezet a döntőben

LAKNER GÁBOR, ROSKA EMESE BOGLÁRKA, MAROSI GERGELY (Tudósítás)LAKNER GÁBOR, ROSKA EMESE BOGLÁRKA, MAROSI GERGELY (Tudósítás)
Vágólapra másolva!
2018.05.16. 18:59
null
Tempóelőnyben: a kék sapkás Ferencváros végig vezetve nyert Szolnokon (Fotó: Koncz György)
A Ferencváros 14–9-re nyert Szolnokon a férfi vízilabda ob I döntőjének második mérkőzésén, így már csak egy győzelemre van az aranyéremtől. Az FTC végig vezetve teljesen magabiztos sikert aratott, és a harmadik meccsen, hazai medencében szerezheti meg a bajnoki trófeát.

VÍZILABDA
E.ON FÉRFI OB I
DÖNTŐ, 2. MÉRKŐZÉS
SZOLNOKI DÓZSA–FTC-PQS 9–14
(2–4, 3–4, 1–3, 3–3)
Szolnok, 1100 néző. V: Mucskai, Németh A.
SZOLNOK: Nagy V. – Jansik D., Prlainovics 1, YOUNGER 3, Mezei, Gocics 1, Zalánki 1. Csere: KARDOS (kapus), Kis G., M. Alekszics 1, Bátori, Milos Csuk 2, Fülöp. Edző: Cseh Sándor
FTC: VOGEL SOMA – Jansik Sz., Sz. Mitrovics 2, VARGA DÉNES 4, Szirányi, JAKSICS 3, Varga Dániel. Csere: VÁMOS 2, NIKICS 2, Pohl, Madaras 1, Német T., Sedlmayer. Edző: Varga Zsolt
Gól – emberelőnyből: 11/2, ill. 9/4
Gól – kettős emberelőnyből: –, ill. 1/1
Gól – ötméteresből: 1/1, ill. –
Kiállítva (végleg, cserével): Jaksics (29. p.)
Az egyik fél harmadik győzelméig tartó párharc állása: 2–0 az FTC javára
MESTERMÉRLEG
Cseh Sándor:
– Elismerésem a Ferencvárosnak. Az egyik oldalon látok egy csapatot, amely csúcsra van járatva és bombaformában játszik, míg a másik együttes, a Szolnok kicsit elhasznált benyomást kelt, küzd, amennyire lehet, de nem találja a kapaszkodót. Talán a kapura lövések statisztikáját nyertük meg, minden más mutatóban jobb volt a FTC. Már a bemelegítéstől látszik, hogy van benne munka, míg bennünk nincs, hiszen március óta nem tudtunk három napot edzeni egyben, mert háromnaponta meccset játszunk. Ugyanakkor ez csak kifogás, elismerésem az FTC-nek, szenzációsan játszott.
Varga Zsolt: – A védekezés volt a siker kulcsa, a hat hat elleni játékban és emberhátrányban is, hiszen a magyar bajnokról és a Bajnokok Ligája címvédőjéről beszélünk. Könyvnek veszem ezt a párharcot, amelyből két fejezetet írtunk meg, de a többi fejezet még üres, szombaton is úgy kell kezdenünk a meccset, mintha nulla nullára állnánk.

Amikor a Szolnok vezetőedzője, Cseh Sándor a kezdés után mindössze hetvenöt másodperccel időt kér, az nem annak a jele, hogy a Dózsa játékosai azt csinálták volna a vízben, amit előzetesen megbeszéltek... Márpedig az FTC nem az az ellenfél a bajnoki döntőben, amely ellen belefér a rövidzárlat, ezt a 12–9-es Fradi-győzelemmel véget ért első mérkőzés is bebizonyította.

A zöld-fehérek mostani két gyors gólja után indokolt volt a hazai időkérés, de az csupán annyit ért el, hogy a különbség ne nőjön a két együttes között. A Szolnok ugyan felébredt és kapaszkodott, ám részben a sorozatban elrontott emberelőnyös figurák, részben pedig a pontosan célzó ferencvárosi nehézbombázók miatt állandósult az egy-kétgólos vendégvezetés.

A csapatok a legjobb westernek hőseihez hasonlóan nem töltöttek, csak tüzeltek, így aztán mindkét tábornak volt alkalma talpra ugrani a gólok után. Persze ez leginkább a hazai szurkolókra vonatkozott, a vendégdrukkerek többsége eleve állva nézte a meccset. A szolnokiak helyzetét az sem könnyítette meg, hogy a ferencvárosi védekezés egyre inkább összeállt – ellentétben a sajátjukkal, így Cseh Sándor hiába próbálkozott kapuscserével is, a második negyed végére a remeklő Nikola Jaksics harmadik találatának köszönhetően kialakult az addigi legnagyobb, háromgólos különbség (5–8).

Térfélcsere után még tovább nőtt a szakadék. Az első találkozón is rendkívül eredményesen pólózó Varga Dénes is bevarrta saját maga harmadik, az FTC kilencedik gólját, ráadásul Vogel Soma két védést is bemutatott emberhátrányban, majd egy szemmel szinte követhetetlen emberelőnyös figura végén Sztefan Mitrovics növelte ötre a különbséget (5–10).

A szolnokiak játékából továbbra is hiányzott a precizitás és az átütőerő, továbbá nem akadt vezér, aki a kritikus pillanatokban a hátára vette volna a csapatát – az FTC ezzel szemben rendkívül dinamikusan és taktikusan játszott. Utóbbi külön megsüvegelendő, hiszen bár akadnak rutinos, sok csatát megélt pólósok a zöld-fehérek keretében – hogy mást ne mondjunk, a Varga testvérek nyertek már ezt-azt pályafutásuk során –, azért többen mégiscsak életük első bajnoki döntőjében szerepeltek. Márpedig ennek semmi nyomát nem lehetett felfedezni a medencében.

Mitrovics akcióból is betalált, így egyre halkabbá vált a hazai közönség, a ferencvárosi pedig csak azért nem lett hangosabb, mert már az első perctől kezdve az volt. A volt dózsások alaposan elkeserítették korábbi klubjukat: Vámos Márton, Varga Dénes és Mitrovics együttesen hét találatnál járt ekkor, sőt a végére Madaras Norbert is beköszönt, így a 14 Fradi-gólból 9-et szereztek olyanok, akik tavaly-tavalyelőtt még Szolnokon vízilabdáztak.

Milos Csuk a harmadik negyed utolsó másodperceiben tizenegy perces szolnoki gólcsendet tört meg, azonban így is csoda kellett volna a hazaiak fordításához az utolsó szakaszban. A címvédő mindenesetre becsületből ment előre, de – és itt ismét párhuzamot vonhatunk az első mérkőzéssel – túl nagy volt a különbség és túl kevés az idő. Az eredményen átmenetileg sikerült kozmetikázniuk a hazaiaknak, ám a párharcban a gólkülönbség nem számít, csak a győzelem, a 14–9-es sikerrel pedig ebben már 2–0-ra áll jobban az FTC, amely a végén ismét megszórta ellenfelét.

Persze a Szolnokot sem szabad leírni, az elődöntőben is vesztett állásból fordította meg az Eger elleni csatározást, és ahogyan Kis Gábor, a Dózsa olimpiai bajnok centere fogalmazott, tudnak ők késsel a nyakukon játszani. Ennél azonban mindenképpen jobban kell pólózniuk szombaton a Komjádi uszodában, ellenkező esetben rögtön ott bajnokavatás következhet.

DÖNTŐAz állás: 2–0
FTC-PQS Waterpolo–Szolnoki Dózsa12–9
Szolnoki Dózsa–FTC-PQS Waterpolo9–14
FTC-PQS WaterpoloSzolnoki Dózsamájus 19., 15.00
Szolnoki Dózsa–FTC-PQS Waterpolo
május 23., 18.15 – ha szükséges
FTC-PQS WaterpoloSzolnoki Dózsa
május 26., 17.00 – ha szükséges

PERCRŐL PERCRE

4. NEGYED

32. perc. A FERENCVÁROS TELJESEN MEGÉRDEMELTEN, VÉGIG VEZETVE MEGNYERI A DÖNTŐ 2. MÉRKŐZÉSÉT 14–9-RE! EZZEL AZ FTC 2–0-RA VEZET A BAJNOKI DÖNTŐBEN, ÉS SZOMBATON „MECCSLABDÁJA” LESZ, HAZAI MEDENCÉBEN!

32. perc. Gocics lövését lekapja Vogel.

32. perc. Varga Dénes kb. a büféből pattint gólt, 9–14. A 4. gólja!

32. perc. Az utolsó perc következik, a meccs eldőlt. A Szolnok még el is adja a labdát.

31. perc. Fórban a Fradi. Elég passzolgatni is, az idő megy. Madaras be is lövi, 9–13!

31. perc. Nyéki Balázs másodedző meg kap egy piros lapot reklamálásért.

31. perc. Időt kérnek a vendégek.

31. perc. Két perc. A Fradi nem jutott lövésig, nem is erőltette. Younger lövése Kis Gábort találja el.

30. perc. Három perc van még hátra, és a Fradi támadása nem jó. Labdaszerzés, jöhet a Szolnok, elvesztette a fonalat az FTC, s éled a hazai csapat! Vogel véd még egyet, és sokatmondóan mosolyog. A labda marad a Szolnoknál, Zalánki lövését blokkolják.

29. perc. Rengeteg fütty, emberelőnybe kerül a Szolnok és a háromgólos Nikola Jaksics kipontozódik. Aztán Vámost utánaküldik, kettős előnyben a Dózsa. Gyorsan be is lövik a hazaiak, Younger, 9–12.

29. perc. Vámos lövése kerüli el a kaput. A másik oldalon Alekszics lövését védi Vogel.

28. perc. Büntető a Szolnoknak, Prlainovics megszerzi első gólját, 6 lövés kellett hozzá. 8–12.

28. perc. Younger tüzel, Vogel véd. Siettetett lövés volt. A Fradi nem erőlteti az akciózást, a végén ott hagyják a labdát, legalább az idő megy.

27. perc. Nikics villan, 7–12

27. perc. Megkapja, Zalánki ellövi, de hiába talál be, a játékvezető már rég mutatta, hogy nem lehetne kapura lőni a labdát. Nincs gól!

27. perc. Cseh Sándor időt kér. Gyors lövést kér.

27. perc. Varga Dénes nézi ki magának a jobb alsót, de Kardos odaér és kitolja a labdát!

26. perc. Prlainovics ziccerben Vogelbe lő. Pazarlás!

26. perc. Emberelőnyben az FTC. Vámos kísérletét blokkolják, jó védekezés! De vajon miért lőtték el ilyen hamar a vendégek?

25. perc. Gocics kicsit nehézkesen készülődik, aztán pattint egy szép gólt a rövid fölsőbe, 7–11!

25. perc. Mondjuk ki, jelenleg úgy tűnik, annyi esélye van a Szolnoknak, mint a trójai falónak az Ügetőn. A labda a hazaiaké a ráúszás után. Prlainovics lő egy kapufát.

3. NEGYED

24. perc. Mondjuk ebből nem lesz gól, Mitrovics ellen támadó hibát fújnak, a negyed utolsó akciója a Szolnoké. És Milos Csuk szépít is, ez a Szolnok első gólja a 3. negyedben, 6–11, innen folytatjuk!

24. perc. IDŐT KÉR A FERENCVÁROS.

24. perc. Szépen kijátsszák, Jansik előtt ziccer, de Vogel megint véd! Elképesztő, 7:11 a védések aránya.

23. perc. Emberelőnyben a Szolnok, Sedlmayer a kiállított.

23. perc. Sedlmayer lövése a blokkon kétszer is megpattan, s elhal.

23. perc. Zalánki tüzel szabaddobásból, Vogel véd!

22. perc. Mitrovics kapura zúzza a labdát, Kardos véd. A kipattanó valahogy visszakerül a Fradihoz, még egy lövés, még egy Kardos-védés, az újabb kipattanó pedig Mitrovicsnál landol. Mitrovics begyilkolja a labdát, 5–11!

22. perc. Csuk lő kapu mellé. A Szolnok lövési hatékonysága csak romlik és romlik.

21. perc. Annyit fütyül a két játékvezető, mint egy feketerigó reggelente. Páros kiállítás! Aztán meg kontra, a labda a Ferencvárosé.

21. perc. Most kontra az FTC ellen, a labda a Szolnoké. Fülöp lő, Vogel megint véd!

20. perc. Kontra a Szolnok ellen. Jöhet az FTC. Varga Dénes célozza meg a kapu jobb oldalát, Kardos sarokdobásra nyomja a labdát.

20. perc. IDŐT KÉR A SZOLNOK. A veszett fejsze, na meg a nyele.

20. perc. Emberelőnyben az FTC, be is lövi a fórt, Jaksics klasszis passza után Mitrovics, és öt góllal vezet a Fradi, 5–10!

19. perc. Varga Dániel beszedi 2. hibáját, fórban a Dózsa. Vogel megint véd, a kipattanót a kék sapkások összeszedik! Így tényleg nagy baj lesz, ha még Vogel Soma is nagyon elkapja a fonalat, illetve a Szolnok nem tud élni a fórokkal.

18. perc. Hazai kiállítás, Prlainovics telibe lövi Vogelt, a labda a vendégeké. A fradisták Vogel Somát éltetik. Jansik Szilárd lő nagyon mellé, a labda a Szolnoké.

17. perc. A büntetés egyből jön, Varga Dénes is 3 gólos, csakúgy, mint Jaksics, ezzel 5–9, nagy bajban a Szolnok.

17. perc. Varga Dániel hozza el a labdát. Szirányi lövését védi Kardos. Prlainovics indul, de Vámos szorításában nem tud gólt lőni.

2. NEGYED

16. perc. Slusszpoén a Fraditól! 2 másodperccel a negyed vége előtt Jaksics pattint egy távoli gólt. Jaksics 3. gólja, és 5–8-ról folytatják a csapatok! SZÜNET!

16. perc. Nincs viszont gól a kiállításból, Zalánki kísérletezett. Aztán Csuk távoli lövését is fogja Vogel.

15. perc. Mitrovics lóbál, lóbál, majd teljesen ütemtelenül a rövidre lő passz helyett, Kardos figyel és véd! Indul a Szolnok, kiállítás lesz a Fradinál, és időt kér Cseh Sándor!

15. perc. Zalánki lő, ám blokkolják a kísérletet, a labda a Ferencvárosé. Sőt, fórban a Fradi, Mezei ment ki.

14. perc. Vámos keze villan, halálpontos lövés és 5–7.

14. perc. Csukot kiállítják, a Ferencváros időt kér.

14. perc. Szépít a Szolnok Pohl kiállítása után, Milos Csuk, 5–6.

13. perc. KAPUSCSERE a Szolnoknál. Nagy Viktor helyére beáll Kardos.

13. perc. Ez is bemegy! Jaksics lepi meg egy kapufás lövéssel nagy Viktort, 4–6!

13. perc. ÚÚÚÚÚÚ! Younger az összes pókot kiirtja a bal fölső sarokban, hatalmas gól, 4–5!

12. perc. Emberelőnyben az FTC, Fülöpöt szórták ki. Rákapcsolnak a vendégek ultrái. Varga Dénes kétszer ijeszt, harmadszor rettentő kemény lövést küld a kapuba, 3–5!

11. perc. Varga Dániel lőne lyukat Nagy Viktor hasába, de a kapus hasa nem lyukad ki. Visszaúszásnál szabálytalanság, fórban a Szolnok! Jansik Szilárd a kiállított. Ezt sem tudják értékesíteni, de megkap egy újabb emberelőnyt a házigazda, most Német Toni megy ki. Ezt már belövi a Dózsa, Younger, 3–4, a Szolnok az 5. fórját váltja gólra!

9. perc. Zalánki viszi el a labdát. Aztán az a Fradihoz kerül, majd megszerzi a Szolnok és fórhoz is jut. Zalánki lövését sikerül sarokdobásra hárítani. A Szolnok-akció befuccsol, labda a fővárosiaknál.

1. NEGYED

8. perc. A negyed utolsó támadása a Szolnoké, de elhal az akció. 2–4, egyelőre a Fradi irányítja a döntő 2. mérkőzését. A lövéshatékonyság mindkét oldalon 50 százalék, de nem mindegy, mennyiből – az FTC kétszer annyit lőtt kapura eddig.

8. perc. MEKKORA GÓL!!! Vámos pazar passzal lepi meg Szlobodan Nikicset, aki gyönyörű mozdulattal húz a Szolnok kapujába, a labda Nagy Viktor feje fölött süvít a kapuba. 2–4!

8. perc. Rossz szolnoki passz után a labda a Ferencvárosnál (a játékvezetők szerint nem történt középen semmi, bár érdekes módon a szolnokiak valahogy eltűntek...), időt kér Varga Zsolt.

7. perc. Gocics próbálja átejteni Vogelt, Vogel nem kér ebből, és kipiszkálja a labdát.

6. perc. Szirányi lövését védi Nagy Viktor.

6. perc. Vámost fogják a bekkek ölelő karjaikba, aztán egy rossz passz, megúszik a Szolnok! Mezei indul, vízbe tunkolják, kiállítás, Varga Dénes megy ki! Rövidzárlat a Szolnoknál, Vámos labdát szerez Prlainoviccsal szemben!

5. perc. Szépít a Szolnok, Alekszics pattintja be a jobb sarokba a labdát, 2–3!

4. perc. Nagy Viktor védi Jansik Szilárd kísérletét, amely a bal alsó sarok felé tartott. A labda marad az FTC-nél. Nem sokáig, mert a jó szolnoki védekezés labdaszerzésnek ágyaz meg.

4. perc. Fórban a Szolnok, Pohl ment ki. Kifejezetten rossz fórmegjátszás, szerelnek a vendégek, a labda a Fradié. Mitrovics szerzett labdát.

3. perc. Nikics centerben a halakkal alszik, legalábbis eltüntetik. Jansik Dávidot kiállítják a center legyilkolásáért. Türelmesen játssza a fórt a Fradi, aztán Jansik Szilárd belenéz egy orbitális méretű blokkba. Sokáig nem ússza meg a Szolnok, mert jön egy szabaddobás, és Vámos Márton is betalál Nagy Viktornak! 1–3, Nagy Viktornak eddig három lövéssel kellett szembenéznie, mind bement!

2. perc. Van is hatása az időkérésnek, Zalánki lóbál, majd kilövi a rövid sarkot a blokk mellett, 1–2.

2. perc. EGYBŐL IDŐT KÉR CSEH SÁNDOR

2. perc. 1:15 után már 0–2, mert Varga Dénes egy szabaddobás előtt lemerül, majd felbukkan a labdával, és lő egy nagy gólt. 0–2, az első meccsen a Szolnok kezdett így!

1. perc. Az első szolnoki lövés pedig rossz. Jöhet a Fradi.

1. perc. A labda a Ferencvárosé, és az első gól is a Ferencvárosé, Nikola Jaksics tüzelt, 0–1!

 

A KERETEK
SZOLNOKFTC
1 Nagy V.1 Gárdonyi
2 Gocics2 Sedlmayer
3 Bátori3 Madaras
4 Zalánki4 Pohl
5 Hangay5 Vámos
6 Mezei6 Szirányi
7 M. Alekszics7 Nikics
8 Younger8 Jaksics
9 A. Prlainovics9 Varga Dániel
10 Milos Csuk10 Varga Dénes
11 Kis G.11 Jansik Sz.
12 Fülöp B.12 Mitrovics
13 Jansik D.13 Német
14 Kardos14 Vogel Soma

 

A játékvezető a döntő második mérkőzésén Mucskai Péter és Németh András.

Mivel a döntő az egyik fél harmadik győzelméig tart, szombaton még biztosan viszontlátják egymást a csapatok, Budapesten – 15 órakor kezdődik a következő, május 19-i mérkőzés.

Az első találkozón Varga Dénes extra teljesítménye és négy gólja billentette a mérleget az FTC javára. A meccs a Szolnok vezetésével kezdődött (0–2, 1–3, 2–4, 3–5), de 3–5-re egy 6–0-s hazai széria következett, ami „megfektette” a Dózsát.

A finálé első mérkőzésén a hazai medencében játszó FTC 12–9-re győzte le a legutóbbi három bajnoki címet begyűjtő, BL-győztes Szolnokot. A Ferencváros az 1999–2000-es idény óta vár a bajnoki címre, a kétezres években csak a Honvéd, a Vasas, az Eger és a Szolnok nyert bajnoki aranyat.

JÓ ESTÉT KÍVÁNUNK! Ez a férfi vízilabda ob I döntőjének 2. mérkőzése a Szolnok és a Ferencváros között, tartsanak velünk!

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik