Férfi vízilabda: magabiztos magyar siker a világliga szuperdöntőjében

LAKNER GÁBOR, ROSKA EMESE BOGLÁRKALAKNER GÁBOR, ROSKA EMESE BOGLÁRKA
Vágólapra másolva!
2018.06.18. 21:28
Magabiztos győzelemmel kezdte meg szereplését a Duna Arénában a magyar férfi vízilabda-válogatott, amely 12–5-re győzött Ausztrália ellen a világliga-szuperdöntő első fordulójában.
Märcz Tamás szövetségi kapitány elégedett lehetett a látottakkal 
A GALÉRIÁT A KÉPRE KATTINTVA TEKINTHETI MEG (Fotók: Tumbász Hédi)
Märcz Tamás szövetségi kapitány elégedett lehetett a látottakkal A GALÉRIÁT A KÉPRE KATTINTVA TEKINTHETI MEG (Fotók: Tumbász Hédi)

 



A Bajnokok Ligája egy évvel ezelőtti hatos döntője után újra vízilabdázók vették birtokba a Duna Arénát, hétfőn megkezdődött ugyanis a világliga szuperdöntője. Tavaly telt ház és fantasztikus hangulat jellemezte a tornát, amelynek a végén is volt mit ünnepelni, hiszen a Szolnok nyerte meg a Bajnokok Ligáját. Magyar sikert a világliga végjátéka is hozhat, és a folytatásban a telt ház is meglehet, a nyitányon azonban még bőven akadtak üres székek a lelátón.

A magyar válogatott a nyitó nap utolsó mérkőzését játszotta az ausztrálok ellen. A két szövetségi kapitány a kölcsönös udvariasság jegyében alaposan megdicsérte a másik együttest a találkozót felvezető interjúkban. Elvis Fatovic kiemelte a magyar vízilabdázás tradícióit, míg Märcz Tamás ezúttal is megismételte, új csapatot épít, ennek jegyében két újonc is csapatba került. Pohl Zoltán már az első negyedben medencébe is szállt, míg Kardos Gergely sokáig csak a kispadról figyelte a mérkőzést.

Az új csapatról előzetesen is tudtuk, hogy a bal szélről a legveszélyesebb, ennek jegyében az első három gól onnan is érkezett: Vámos Márton egyet, Zalánki Gergő kettőt vállalt magára a mérkőzés elején. A jobb szélről is próbálkozott a magyar csapat becsülettel, de onnan az első negyedben rendre a kapufát találták telibe a játékosok.

A támadójátékon látszott, hogy a teljes keret csupán négy napot edzett együtt, akadtak pontatlan passzok és célt tévesztő lövések, de ahogy telt az idő, úgy lettek egyre gördülékenyebbek a válogatott támadásvezetései. A védekezésre ugyanakkor nem lehetett panasz, Nagy Viktor biztos pont volt a kapuban, az ausztrál kulcsjátékosoknak nem jutott levegő, és a blokkok is a helyükön voltak. Märcz Tamás előzetesen elsősorban a stabil védekezést várta el együttesétől, ebben nem is kellett csalódnia.



A térfélcserét követően már a támadójáték is összeállt, az ausztrálok szemlátomást nem bírták a mieink tempóját. Ekkor már mindenhonnan jöttek a gólok, a különbség pedig egyre csak nőtt. Az ausztrálok csapatkapitánya, a Szolnokról a Ferencvárosba igazoló Aaron Younger a meccs előtt azt mondta, hazai medencében nehéz lesz legyőzni a magyarokat, de ennél azért ő is többet várt együttesétől. Ha nem tudnánk, hogy az ausztrálok horvátországi edzőtáborból érkeztek Budapestre, azt hihettük volna, hogy még az időeltolódással küzdenek. A magyar játékosoknak egyre inkább megjött a lövőkedve, az ellenfél csak azzal vigasztalódhatott, hogy Nathan Power a nevéhez méltó lövéssel négy másodperccel a harmadik negyed végét jelző dudaszó előtt újra öt gólra hozta fel csapatát.



Persze a lényeges kérdések addigra már eldőltek, Märcz Tamás nem is habozott, és pihenőt adott a BL genovai nyolcas döntője után mindössze három napig nem pólózó Nagy Viktornak. A lecserélt kapus helyett a gyermekei kerültek főszerepbe, a helyi szpíker az egyik időkérés alatt őket szólaltatta meg, a közönség legnagyobb örömére. A negyedik negyedre beálló Kardos Gergely rögtön védéssel kezdte válogatottbeli pályafutását, és egészen az utolsó percig megőrizte kapuját a góltól. A slusszpoént Bátori Bence ötméteresből lőtt gólja jelentette, így nem az ellenfélé volt az utolsó szó.

A magyar válogatott végig vezetve, magabiztos teljesítménnyel, teljesen megérdemelten győzött 12–5-re, ennél jobban nem lehetett volna kezdeni a nyolcas döntőt. Kedden még komolyabb erőpróba vár az együttesre: a montenegróiak következnek, akik legutóbb, az Európa-kupa helyosztóján 15–7-re nyertek a mieink ellen. Van tehát miért visszavágni.

A mérkőzés után a válogatottban most debütáló Pohl Zoltán és Kardos Gergely, valamint a találkozó legjobbjának választott Zalánki Gergő beszélt az NSO Tv-nek.

VÍZILABDA
FÉRFI VILÁGLIGA, SZUPERDÖNTŐ, DUNA ARÉNA
CSOPORTKÖR, 1. FORDULÓ
A-CSOPORT
MAGYARORSZÁG–AUSZTRÁLIA 12–5
(3–1, 1–1, 5–2, 3–1)
Budapest, Duna Aréna, 1500 néző. Vezette: Rakovics (szerb), Tiozzo (horvát)
MAGYARORSZÁG: Nagy V. – Jansik D., Bátori 2, Erdélyi 2, BEDŐ 1, Kovács Gergő 1, Vámos 2. Csere: Kardos (kapus), Manhercz K. 1, Angyal, ZALÁNKI 3, Mezei, Pohl. Szövetségi kapitány: Märcz Tamás
AUSZTRÁLIA: Hrysanthos – Hollis, Younger, Putt, KAYES 2, Campbell, Ford. Csere: Power 1, Edwards, Elphick 1, Roach 1, Brooks. Szövetségi kapitány: Elvis Fatovic
Gól – emberelőnyből: 6/3, ill. 9/4
Gól – kettős emberelőnyből: 1/0, ill. –
Gól – ötméteresből: 3/3, ill. –
Kipontozódott: Putt (32. p.), Pohl (32. p.)
Kiállítva (végleg, cserével): Brooks (12.)
MESTERMÉRLEG
Märcz Tamás:
– Talán nem is várt, nagy különbségű győzelmet értünk el. Látván a jó játékosokat, akik visszatértek, ez erősebb ausztrál válogatott, mint a tavalyi. Tudja mindenki, hogy nem volt sok időnk a felkészülésre, ám a minimum taktikai elemeket viszonylag magas színvonalon hajtottuk végre. Az edző mindig talál hibákat, de összességében abszolút nem lehetek elégedetlen, mert amit elképzeltem, azt megvalósítottuk, és ez a legfontosabb.
Elvis Fatovic: – A magyar csapat sokkal gyorsabb, agresszívebb volt, mi visszafogottan játszottunk, főleg védekezésben. Kedden nem lesz könnyű dolgunk Japán ellen, azért sem, mert a magyarok ellen a nap utolsó meccsét vívtuk, míg ellenük mi kezdjük a programot.

További eredmények:
Montenegró–Japán 14–8 (4–1, 3–4, 5–2, 2–1)

B-CSOPORT
Horvátország–Kazahsztán 15–5
(3–1, 3–1, 4–3, 5–0)
Egyesült Államok–Spanyolország 8–6 (2–3, 3–1, 1–1, 2–1)

A 2. forduló programja (június 19., kedd)
A-CSOPORT
15.15:
Ausztrália–Japán
18.15: Montenegró–Magyarország
B-CSOPORT
16.45:
Horvátország–Spanyolország
19.45: Egyesült Államok–Kazahsztán

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik