Férfi vízilabda BL: az Eger kikapott Görögországban

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2015.03.25. 19:06
Az Eger 8–6-ra kikapott a görög Olympiakosz vendégeként a férfi vízilabda Bajnokok Ligája főtáblájának szerdai, hetedik fordulójában, így hatosában maradt továbbra is második, de gyengült a pozíciója. A Szolnok egy góllal legyőzte a Jug Dubrovnikot, ezzel továbbjutott a B-csoportból.

OLYMPIAKOSZ–EGER OLYMPIAKOSZ–EGER

Mivel a spanyol CNA Barceloneta – leendő házigazdaként – alanyi jogon résztvevője a barcelonai május 28. és 30. közötti hatos döntőnek, a veretlenül első olasz Pro Recco pedig kiemelkedik a társaságból, a magyar bajnok a maradék helyért folytat kiélezett versenyt a többi riválissal az A-csoportban.

A vendéglátó Olympiakosznak csakis a győzelem adhatott halvány esélyt arra, hogy ott lehet a final sixben, míg siker esetén az Eger a finálé közvetlen közelébe jutást ünnepelhette volna. A magyarországi első összecsapást január 28-án a hevesi gárda nyerte, de szoros csatában, csupán egyetlen góllal (10–9) tudott felülkerekedni szerdai riválisán.

Az athéni meccs az olimpiai és világbajnok Hosnyánszky Norbert két találatával indult, ám mindkettőre érkezett görög válasz a nyitó negyedben (2–2). A folytatás magyar szempontból rosszul alakult, mert a házigazdák a nagyszünetre három góllal elhúztak (6–3). A harmadik negyed egyetlen egri gólját a délszláv légiós, Milos Csuk szerezte (6–4), a befejező nyolc percben pedig a vb-aranyérmes Szivós Márton révén zárkózott még közelebb a magyar bajnok (6–5).

Emberelőnyből lett 7–5 az Olympiakosz javára, majd bő három perccel a vége előtt a triplázó Hosnyánszky volt eredményes (7–6).

Egyenlítés helyett azonban a hajrában görög gól született, így 8–6-os vereséggel zárta athéni útját a magyar csapat.

Az Eger legközelebb április 8-án száll medencébe, amikor is az olasz Bresciával találkozik idehaza.

FÉRFI VÍZILABDA BL
A-CSOPORT, 7. FORDULÓ
OLYMPIAKOSZ (görög)–ZF-EGER 8–6 (2–2, 4–1, 0–1, 2–2)
Athén. V:
Margeta (szlovén), Savinovic (horvát)
OLYMPIAKOSZ: Delijannisz, Doszkasz, Pontikeasz 1, Radjen, Kolomvosz 1, Mallarach 2, Milonakisz 1. Csere: Delakasz 1, Vlahopulosz, Fudulisz, Murikisz 2, Gunasz. Edző: Todorisz Vlahosz
EGER: B. Mitrovics – Erdélyi, Szivós M. 1, Csucskovics, Hárai, Hosnyánszky 3, Vapenszki. Csere: Biros P., Bedő, Csuk 2, Angyal, Lőrincz. Edző: Dabrowski Norbert
Gól – emberelőnyből: 12/4, ill. 7/1
Kipontozódott: Csucskovics (24. p.), Delakasz (26. p.), Angyal (27. p.)
MESTERMÉRLEG
Dabrowski Norbert:
– A második negyedet odaajándékoztuk a görögöknek. Később futottunk az eredmény után, és habár nem volt szép a játékunk, azért egy pontban végig reménykedtem. Átlagban két találatot lőtt Olympiakosz negyedenként, ez rendben van, de kettőt a rendezetlen védelmünk miatt kaptunk – pedig megbeszéltük, hogy lezárjuk a területeket –, és ezt nyögtük végig. Mindegy, hogy az utolsó időn túl született-e, viszont a megelőző támadásunkban Szivós Marci nem kapott ítéletet, bezzeg az ellentámadásnál még le sem esett a labda, máris befújták a kiállítást... Nincs még végünk, de nyakunkon a kés, legközelebb, a Brescia ellen nyernünk kell.

További eredmények: Radnicski Kragujevac (szerb)–Brescia (olasz) 13–10, Pro Recco (olasz)–CNA Barceloneta (spanyol) 17–7

AZ A-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Recco 7 7 87–45 21
2. EGER 7 3 1 3 52–58 10
3. Radnicski 7 3 4 61–69 9
4. Barceloneta 7 2 2 3
56–73 8
5. Olympiakosz 7 2 1 4 66–70 7
6. Brescia 7 1 2 4 48–56 5



SZOLNOK–JUG DUBROVNIK

Egygólos győzelmet aratott a Szolnok a vendég Jug Dubrovnik felett a férfi vízilabda Bajnokok Ligája B-csoportjában, és mivel a Partizan Beograd kikapott a Primorje Rijekától, matematikailag is eldőlt, hogy a magyar csapat továbbjutott.

Varga Dénes a Jug ellen is bizonyította, a világ egyik legjobb játékosa (Fotó: Földi Imre)
Varga Dénes a Jug ellen is bizonyította, a világ egyik legjobb játékosa (Fotó: Földi Imre)

A Szolnok és a Dubrovnik azonos pontszámmal kezdte a szerdai mérkőzést az első, illetve második helyen, így a győzelemmel a magyar együttes lépéselőnybe került a csoportelsőség kiharcolását illetően. Ennek azért van jelentősége, mert a sorozat zárásán, az úgynevezett Final Sixben a csoportelső automatikusan elődöntős lesz.

Nagyszerűen kezdett a magyar csapat, eredményesen támadott és hatékonyan védekezett, és Varga Dénes egy, illetve Vámos Márton két góljával jelentős előnyre tett szert az első szünetig. A rövid pihenőt követően is a szolnokiak elképzelése szerint alakult a mérkőzés, Varga másodszor talált a kapuba (4–0), ezzel nőtt a különbség, de aztán nem sokáig örülhettek a hazai szurkolók, mert a nagyszünetig a horvátok két gólt faragtak hátrányukból (4–2).

A harmadik nyolc perc elején még közelebb zárkóztak (4–3), majd többször támadhattak az egyenlítésért, mert ebben a szakaszban a szolnokiak támadásaiból hiányzott az ötlet, vagy nem tudták pontosan végrehajtani, amit elképzeltek. A negyed felénél aztán mégis megszületett a magyar csapat ötödik gólja, Zsivko Gocics távoli lövése nyomán a kapufáról pattant a kapuba a labda. Nem sokkal később Milan Alekszics labdája is pontos volt (6–3), és az újabb szünetig a horvátok eredményesen zártak le egy látványos akciót (6–4).

Horvát találattal indult a záró játékrész (6–5), az egyenlítés azonban megint nem sikerült a vendégeknek. Mitrovics ezután emberfórban kétgólosra növelte az előnyt (7–5), de két ötméteressel egyenlített a dubrovniki csapat (7–7). A végjátékból viszont a Szolnok jött ki jobban, mert az utolsó támadásánál az egyik vendégjátékos szándékosan eldobta a labdát, és ezért az új szabály értelmében a játékvezető ötméterest ítélt, amelyet Alekszics öt másodperccel a vége előtt gólra váltott.

FÉRFI VÍZILABDA BL
B-CSOPORT, 7. FORDULÓ
SZOLNOKI DÓZSA-KÖZGÉP–JUG DUBROVNIK (horvát) 8–7 (3–0, 1–2, 2–2, 2–3)
Szolnok, 1100
néző. Vezette: Alexandrescu (román), Gomez (olasz)
SZOLNOK: NAGY V. – VARGA DÉNES 2, Sz. Mitrovics 1, Jansik D., Mezei, Madaras, Gocics 1. Csere: Tóth M., VÁMOS 2, Varga Dániel, M. ALEKSZICS 2, Hangay Z.
JUG: Bijac – YOUNGER 1, Constantin-Bicari, N. JANOVICS 2, Dobud, Viskovic, Boskovic 2. Csere: Markovic, Macan, L. Fatovic 1, Ivankovic 1, Buconic
Gól – emberelőnyből: 7/2, ill. 7/2
Gól – ötméteresből: 2/2, ill. 3/3
MESTERMÉRLEG
CSEH SÁNDOR, a Szolnok edzője:
– Háromszor nyertük meg a meccset: négy nullánál, hat háromnál és a legvégén. A legnagyobb probléma a támadásainkkal volt, mert bár nagyon küzdöttünk, gyakorlatilag nem volt centerjátékunk. Ez a Dubrovnik dicsősége is, hogy annyira megfogott minket a szoros védekezés során, ám a sérült Kis Gábor hiánya is kiütközött. Három negyedig elégedett voltam, az utolsóban viszont elkövettünk két-három védekezési hibát, így kicsit felőrlődtünk elöl is. A vége a motiváltságunkon, a küzdeni akarásunkon és a szerencsén múlott.
VJEKOSLAV KOBESCAK, a Dubrovnik edzője: – A játékosom nem ismerte az új szabályt, ez valóban hiba volt, de fiatal még, most már ezt is megtanulta. Ettől függetlenül büszke vagyok a teljesítményünkre, jó meccs volt, a Szolnok picivel jobban játszott. Szomorú vagyok, hogy nem sikerült kiharcolnunk a döntetlent.

További eredmények: Primorje Rijeka (horvát)–Partizan Beograd (szerb) 14–8, Spandau 04 Berlin (német)–Galatasaray (török) 10–9

 

A B-CSOPORT ÁLLÁSA
1. SZOLNOK 7 6 1 91–67 18
2. Rijeka 7 5 2 74–51 15
3. Dubrovnik 7 5 2 57–49 15
4. Partizan 7 2 5 49–63 6
5. Spandau 7 2 5 52–71 6
6. Galatasaray 7 1 6 59–81 3

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik