Férfi vízi-vl: „Szívós István emlékére és tiszteletére is játszunk”

Vágólapra másolva!
2019.11.11. 21:11
null
A magyar válogatott Szívós István emlékére és tiszteletére is szeretné játszani a meccset (Fotó: Dömötör Csaba)
A vasárnap elhunyt Szívós István emlékére és tiszteletére is játssza a világliga-mérkőzést a válogatott – a szövetségi kapitány fejében már az Európa-bajnokság jár.

 

– Van változás a korábban kihirdetett, tizennégy fős kerettel kapcsolatban?
– Vasárnap este telefonált Bátori Bence, hogy tüszős mandulagyulladás miatt nem számíthatok rá a világligameccsen – jegyezte meg Märcz Tamás, a férfi vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya, akinek együttese kedden az idény első tétmérkőzésén az oroszokkal csap össze a világligában. – Ha egy-két héttel korábban hirdetek keretet, mindig benne van a pakliban, hogy valakivel történik valami, ezért nem tizenhárom játékost neveztem a keretbe.

– Hívott be mást segíteni a hétfői edzéseken?
– Úgy döntöttem, most nem hívok beugrót. Bence kiesése miatt végül megszűnt a versenyhelyzet, így mindenki nyugodtan készülhetett a mérkőzésre.

„Elképesztően nagy figurája volt a sportágnak”
„Elképesztően nagy figurája volt a sportágnak, a halálával elmondhatatlanul sokat veszített a vízilabda. Nemcsak a mi generációnkból emelkedett ki, a valaha volt egyik legjobb játékosnak tartom. És nemcsak jó sportoló, remek ember is volt, nagyon-nagyon jó gyerek. Ritkán humorizált, de akkor hibátlanul. A pályafutása vége felé már nem szeretett utazni. Egyszer a budapesti tranzitban mondja, hogy no, akkor három nap múlva jövünk haza. Nézünk rá nagy szemekkel, mire ő: tudjátok, az odaút meg a visszaút napja nem számít, a hat meccset csak lejátsszuk, meg lesz egy pihenőnap. Így jött ki neki valahogy a három nap, mi meg csak nevettünk. Összejártam vele, tudtam, hogy voltak bajai, de nagyon váratlanul ért a halála. Megsirattam” – mondta az olimpiai bajnok Csapó Gábor.
„Mély megrendüléssel hallottam Pista halálhírét, nagyon váratlanul ért. Még a múlt héten is beszéltem vele, jókedvűnek, erősnek és optimistának tűnt. Persze bármennyire is felkészülünk arra, hogy egyszer eljön a halál, az mindig váratlanul ér mindenkit. Olyan személyiséget veszített el a sportág, akire nyugodtan mondhatom, hogy forradalmasította a vízilabdát. Pistával sikerült úgy együtt játszani, hogy az ő szerepe, az ő játéka nekem is lehetőséget adott arra, hogy kibontakozzak. Nagy kár, hogy az ő szakmai tudására az elmúlt években nem volt szüksége a magyar vízilabdasportnak, ez majdnem akkora döbbenet, mint a halála – többszörösen fájdalmas” – vélekedett a szintén olimpiai bajnok Faragó Tamás.
„Nagyon nagy szomorúsággal tölt el Szívós István halála. Sokat köszönhetek neki, hiszen annak idején éppen az ő támogatásával és engedélyével kerülhettem vissza a Ferencvárosba. Igazi úriembert ismerhettem meg a személyében. A Ferencváros történetének egyik legkiválóbb sportolója, edzője és elnöke volt, aki még a legnehezebb időkben sem panaszkodott. Gondjainkkal, problémáinkkal bármikor kereshettük, azon volt, hogy segítsen. Mély fájdalommal tölt el, hogy itt hagyott bennünket” – mondta ezt már Vincze Ottó, a Ferencváros korábbi labdarúgója.

– Milyen állapotban vannak a játékosai?
– A kerettagok fizikai állapota kimondottan jó, egy-kettőnél nagy előrelépést láttam a játékban és fizikailag az elmúlt időszakhoz képest. Érezhető, hogy éles a verseny a válogatottba kerülésért, hiszen kiemelt időszak kezdődik a hazai rendezésű Európa-bajnoksággal és az azt megelőző felkészüléssel.

– Mennyire jár mindez a játékosai fejében?
– Nem vagyok velük a mindennapokban, nem tudom, kinek szerepel a bakancslistáján a tétel, de motiváltnak látom a társaságot. Egyik magyar topcsapat sem gyengült az előző idényhez képest, a játékosoknak a csapatba kerülést is ki kell vívniuk, a klubok átrendeződése pozitívan hat rájuk.

– Csupán egy napot tölthettek együtt a keddi mérkőzés előtt. Milyen munkát lehet belesűríteni a rövidke időbe?
– Péntek-szombaton még játszottak a fiúk, van, aki csak vasárnap ért haza a nemzetközi kupameccsről. A hétfő délelőtti edzés első harmadában a regenerációra figyeltünk, aztán már a taktikai elemek is előkerültek, délután viszont minden téren intenzívebb fokozatra kapcsoltunk. A meccsnap délelőttjén már csak az utolsó simításokat végezzük, jobban szeretem, ha mindenki a megszokott módon készül olyankor már.

– Immár megszokottnak számít, hogy szállodába költözik a csapat?
– Eddig is így volt, csak nem tűnt fel, mert a hazai vidéki meccsek előtt ez természetesebb. Ugyanakkor októberben, a háromnapos budapesti edzőtáborozáskor is közösen laktunk az egyik budapesti hotelben. Mivel többen is a fővárosban élnek, megoldható lett volna, hogy hazatérjenek, de azt akartam, hogy minél többet együtt legyenek a játékosok.

– Miért fontos ez?
– Szerettem volna, hogy semmilyen otthoni és egyéb tényező ne vonja el a figyelmüket, csak az adott feladatra összpontosítsanak, az edzések között pedig megfelelően regenerálódjanak. Ezúttal öt klubból érkeznek a játékosok, az is lényeges, hogy minél több időt töltsenek együtt és egymásra hangolódjanak.

– Az oroszok elleni világligameccs cél vagy eszköz inkább?
– Sajnos szomorú aktualitása van a mérkőzésnek, hiszen dr. Szívós István vasárnap hagyott itt bennünket, szeretnénk az ő emlékére és tiszteletére is játszani a meccset. Egyébként a mérkőzés feladat, eszköz és cél egyszerre. Természetesen nyerni akarunk, a magyar vízilabda-válogatottnak hazai pályán játszva nem is lehet más célja, ugyanakkor eszköz is, hiszen téthelyzetben bizonyíthatnak a játékosok. A feszített klubidényben mindig időhiányban szenved a válogatott, fontos, hogy a kevés lehetőséget hatékonyan használjuk ki, és erre most jó ellenfelünk van.

– Mit lehet tudni az orosz válogatottról?
– Ugyan nem jutott el a világbajnokságra, a világligában és az Európa-kupában szerepelt, így látom, folyamatosan erősödött, négy pólósuk jó európai klubcsapatban játszik. Sok fiatal szerepel náluk a válogatottban, márpedig ha a fiatalok kis időre el is tűnnek szem elől, a visszatéréskor ugrásszerű fejlődés látható náluk. Tapasztalt szakemberek irányítják a csapatot, modern és gyors vízilabdát játszanak az oroszok, nehéz meccs lesz.

– A magyar együttes a két év, a hazai rendezésű világbajnokság után visszatérő Hosnyánszky Norberttel erősödött. Mennyire kell őt visszaépíteni a csapatba?
– Megfelelően rutinos játékos ahhoz, hogy gyorsan alkalmazkodjon, nem hiszem, hogy gondja lesz vele. Én is kíváncsi vagyok rá, milyen poszton lehet leginkább a válogatott segítségére, bízom benne, hogy gyorsan összhangba kerül a társakkal, hiszen bár néhányukkal nem játszott együtt, a többséggel igen. Azért ez nem olyan, mintha egy sosem olvasott könyvet kellene kinyitni, legfeljebb néhány lapot szükséges átfutni.

– A válogatottnak pedig egyre kevesebb napot megélnie a budapesti kontinensviadalig. Sokat gondol már rá?
– Mi más is járna a fejemben? Előttünk van ugyan az oroszok elleni világliga-mérkőzés és persze nyerni akarunk, de közben folyamatosan keresem a játékosokat, akikből összeállíthatom a legjobb csapatot az Európa-bajnokságra.

VILÁGLIGA, FÉRFIAK, EURÓPAI SELEJTEZŐ
B-CSOPORT, KEDD
18.30:
Magyarország–Oroszország (tv: M4 Sport)
Komjádi uszoda.
(Szabadnapos: Franciaország)

A MAGYAR VÁLOGATOTT KERETE
Kapusok:
Nagy Viktor (Szolnoki Dózsa), Vogel Soma (FTC-Telekom)
Mezőnyjátékosok: Angyal Dániel (Szolnok), Erdélyi Balázs, Hárai Balázs, Kovács Gergő, Manhercz Krisztián (mind A-Híd OSC Újbuda), Hosnyánszky Norbert (ZF-Eger), Jansik Szilárd, Mezei Tamás, Vámos Márton, Zalánki Gergő (mind FTC), Nagy Ádám (PannErgy-Miskolci VLC)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik