Férfi vízi-vl: ötösökkel kaptunk ki, nem jutottunk a négy közé

ROSKA EMESE BOGLÁRKA (riport), TUMBÁSZ HÉDI (fotó)ROSKA EMESE BOGLÁRKA (riport), TUMBÁSZ HÉDI (fotó)
Vágólapra másolva!
2019.06.21. 16:17
Az utolsó negyedig vezetett a magyar válogatott Ausztrália ellen, ám ötméteresekkel kikapott a belgrádi világliga negyeddöntőjében, így az 5–8. helyért folytathatja, Kanada ellen.
Képgalériánk megtekintéséhez kattintson a fotóra! (Fotó: Tumbász Hédi)
Képgalériánk megtekintéséhez kattintson a fotóra! (Fotó: Tumbász Hédi)

Látatlanban mindenki kiegyezett volna a legutóbbi magyar–ausztrál meccs eredményével, hiszen a két csapat tavaly szeptemberben a berlini világkupa döntőjében találkozott, s akkor 10–4-re Märcz Tamás egészen fiatal csapata nyert.

Ezúttal „még csak” a négy közé jutás volt a tét a világliga belgrádi nyolcas döntőjében, hiszen a csoportmásodik magyarok a szerbek és a horvátok mögött harmadik auszikkal nyitották meg a pénteki programot. A gyors, kisebb testű japánok után a kemény, nagydarab ausztrálok ellen egészen más felfogásra volt szükség, de a válogatott jól állta a sarat Aaron Younger és társai ellen. Noha a rivális négy fórt is kapott az első negyedben, a bekkek bírták a tempót, blokkokkal szegték útját a lövéseknek, sőt éppen a védő Jansik Dávid és Gór-Nagy Miklós góljával vezetett a csapat (2–1).

„Próbálj meg egy kiállítást” – hallatszott a lelátóig a magyar kapitány utasítása, de kicsivel később az ausztrálok kaptak előnyt, immár a hatodikat. Míg Elvis Fatovic időkéréskor hiába magyarázott játékosainak, hogyan csökkentsék a Bátori Bence gólja után már kétgólos hátrányt, a magyar szakember jó utasításokat adhatott, hiszen Erdélyi Balázs élt a fórral (4–1). A részben a jó magyar védekezés miatt pontatlan ausztrálok bele-bele hibáztak a passzokba, a támadások befejezésébe, míg a Kovács Gergőék nemcsak hátul, többnyire elöl is jó megoldásokat választottak. Pásztor Mátyás alig egy perccel a vége előtt, a már-már lejáró támadóidő végén bombázott távolról – mennyivel kedvesebb volt ez az 5–1-es állás, mint az első meccsen a kanadaiak elleni 1–5...

Az ausztrálok a szünetben kapust cseréltek, Joel Dennerley helyett érkezett Anthony Hrysanthos, és lőttek is két gólt, ám mielőtt bármelyik magyar szurkoló izgulni kezdett volna, Bátori Bence büntetőből visszaállította a háromgólos különbséget. Ugyanakkor Youngerék nem nézték tétlenül a magyar vezetést, 4–2-es negyeddel zárkóztak.

Az utolsó felvonást Aidan Roach gólja nyitotta, ám Märcz időkérése és Nagy Ádám becsúszó lövése nyugtatta a kedélyeket (8–6). Csakhogy Richard Campbell találatát társa, Roach gólja követte, így négy perccel a vége előtt minden kezdődhetett elölről, sőt Bedő Krisztián kipontozódása után Campbell lövése 1–0 után először ismét ausztrál vezetést eredményezett. A nagyot játszó Jansik egyenlített, de a következő támadásból jött az újabb ausztrál fór – hiába, Joseph Kayesszel nem lehetett bírni centerben.

Az utolsó percben éppen ő volt az, aki bevágta a tizedik, majdnem győzelmet érő gólt, ám nem hiába volt hátra egytámadásnyi idő – az idegek nélküli Pásztor fórból egyenlített, így következhettek az ötméteresek. Bár Kardos Gergely fogta Younger kísérletét, később két magyar lövés is kimaradt, így Ausztrália jutott be a négy közé, a mieinkre pedig Kanada vár az 5–8. helyért.

Az eseményről a Nemzeti Sportot tudósítják: ROSKA EMESE BOGLÁRKA (riport), TUMBÁSZ HÉDI (fotó)

FÉRFI VÍZILABDA-VILÁGLIGA, SZUPERDÖNTŐ, BELGRÁD
NEGYEDDÖNTŐ
Magyarország–Ausztrália 10–10 (2–1, 3–0, 2–4, 3–5) – ötméteresekkel 5–6

Belgrád, Tasmajdan uszoda, 120
néző. V: Margeta (szlovén), Peris (horvát)
MAGYARORSZÁG:
Kardos G. – Bátori 3, JANSIK D. 2, Kovács Gergő, Német T., Kállay, Erdélyi 1. Csere: Bisztritsányi (kapus), Bedő, Pásztor 2, Várnai, GÓR-NAGY 1, NAGY Á. 1. Szövetségi kapitány: Märcz Tamás
AUSZTRÁLIA:
Dennerley – ROACH 2, Younger, CAMPBELL 3, KAYES 1, Howden 1, G. Ford. Csere: Hrysanthos (kapus), Putt 1, Lachlan, Edwards 1, A. FORD 1, Power. Szövetségi kapitány: Elvis Fatovic
Gól – emberelőnyből:
10/5, ill. 15/4
Gól – kettős emberelőnyből: –, ill. 1/1
Gól – ötméteresből:
1/1, ill. –
Kipontozódott:
Kovács Gergő (24. p.), Lachland (27. p.), Bedő (29. p.), G. Ford (30. p), Várnai (31. p.), Jansik D. (32. p.)
MESTERMÉRLEG

Märcz Tamás:
– Álomszerűen kezdtünk, nagyon jól is játszottunk, roppant motivált és jól összerakott volt a csapat, egészen extrém a védelem, öt egyre is vezettünk. Akkor ők is jobban beleálltak a meccsbe, nem konkretizáltunk néhány helyzetet, amivel lehetett volna tartani a nagyobb – ha nem is négygólos – különbséget. Rengeteg kiállítást kaptak, nem biztos, hogy ez indokolt volt, mert a két csapat játékstílusa hasonló, nem éreztem, hogy agresszívebbek vagy kontrásabbak lennénk. Kicsit várható volt, hogy ilyen vezetésnél megkapják a horvát játékvezetőtől vagy a másiktól a kicsi segítséget, éltek is vele, mi meg nem tudtunk ennyit kivédekezni, elfogyott a kispad. Akadtak persze saját hibák is, amiket elkerülhettünk volna, ennek ellenére remek meccs volt, még ha a végén nem is tudtunk nyerni ötösökkel.
Elvis Fatovic: – Nekünk bármilyen meccsen nagy siker legyőzni Magyarországot, legyen az barátságos mérkőzés vagy világverseny. Csak kevés helyen változtunk a világkupa óta, akkor kétszer is kikaptunk a magyaroktól. Most sem indult jól, az első két negyed a torna legrosszabb két negyede volt, de örülök, hogy a meccs második részében nagyot javultunk.

KÉSŐBB
Horvátország–Japán 20–13 (4–3, 6–3, 5–2, 5–5)
Spanyolország–Kazahsztán 18–9
(3–1, 4–2, 6–3, 5–3)
Szerbia–Kanada 20–5 (5–2, 6–2, 4–0, 5–1)

SZOMBATON
AZ 5–8. HELYÉRT
10.00 Magyarország–Kanada
11.45 Japán–Kazahsztán
ELŐDÖNTŐ
15.00 Horvátország–Spanyolország
16.45 Szerbia–Ausztrália

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik