Férfi vízi-vl: a Japán elleni sikerrel zártuk a csoportkört

ROSKA EMESE BOGLÁRKA (riport), TUMBÁSZ HÉDI (fotó)ROSKA EMESE BOGLÁRKA (riport), TUMBÁSZ HÉDI (fotó)
Vágólapra másolva!
2019.06.20. 17:48
A remeklő Német Toni vezérletével a negyedik negyed elején eldöntötte a válogatott a Japán elleni mérkőzést, így csoportmásodikként jutott tovább, és Ausztráliával találkozik pénteken a világliga belgrádi végjátékának negyeddöntőjében.
A magyar válogatott négy góllal legyőzte Japánt (Fotó: Tumbász Hédi) – GALÉRIÁNKAT A KÉPRE KATTINTVA TEKINTHETIK MEG!
A magyar válogatott négy góllal legyőzte Japánt (Fotó: Tumbász Hédi) – GALÉRIÁNKAT A KÉPRE KATTINTVA TEKINTHETIK MEG!

 

Az elmúlt napok történései után nem felesleges időjárás-jelentéssel kezdeni: kisebb eső után hét ágra sütött a nap Belgrádban, a világliga nyolcas döntőjének magyar–japán összecsapása előtt. A spanyolok elleni, viharos mérkőzésen ötméteresekkel nyerő együttesből ezúttal is kimaradt Dőry Farkas, lelátói társasága a korábbi két meccsen Gór-Nagy Miklós csapatkapitány lett – ők ketten még javában passzolgattak a melegítőmedencében, amikor a társak már bevonultak az összecsapáshoz.

Német Toni pillanatok alatt vezetést szerzett, amelyet Bátori Bence ötösből duplázott meg, ám egyenlítettek a magyarokkal a Margitszigeten többször is közösen gyakorló japánok, majd a jobbkezes Nagy Ádám rosszkéz-oldali találatát Juszuke Inaba előnygólja követte (3–3).

A második felvonás ráadásul Arai Acusi találatával indult, így vezetett Japán, ám ez múló állapotnak bizonyult, hiszen Bedő Krisztián átfűzte magát a védőkön a kapuig. Ugyan Araki Kenta révén megint az ellenfél vezetett, előbb az erre a meccsre csapatkapitánnyá avanzsáló Erdélyi Balázs talált be, majd Német szerzett szemtelen és tetszetős gólt, az utolsó szó azonban Okava Keigóé lett (6–6).

Märcz Tamás szövetségi kapitány az egész mérkőzésen sokat – és a teljes ausztrál csapattal sem százfős közönség miatt tökéletesen hallhatóan – magyarázott játékosainak, a gyors, sok mozgással operáló vízilabdát játszó japánok ellen szükség is volt a fokozott figyelemre. A harmadik negyedben aztán az ég morajlása vegyült a hangok közé, hiába, ezen a héten állandó veszélyfaktor az időjárás. Nem véletlen, hogy a FINA a komplett hétvégi programot megváltoztatta, a 21 óra helyett 16.45-ös lesz a legkésőbbi, és 10-es kezdésű a legkorábbi mérkőzés. A harmadik negyedben 9–7 után sikerült végre először két góllal vezetni, de a nyolc japán gólok felét vállaló Inaba nem hagyta ellépni a magyar társaságot (9–8).

Egy éve a magyar válogatott megszenvedett Japánnal a budapesti világliga elődöntőjében, akkor a 7–3-as harmadik negyeddel sikerült fordítania. Ezúttal a negyedik felvonás eleje bizonyult fordulópontnak: a megállíthatatlan Német Toni vezérletével két perc alatt három gólt rámolt be a csapat Tanamura Kacujukinak, így eldőlt a mérkőzés. Märcz kapitány lehetőséget adott a kapus Bisztritsányi Dávidnak is. Közben az ausztrálok is befejezték az ellenfélmustrát, és kisétáltak: a 13–9-es győzelemmel az A-csoport második helyén végzett a válogatott, így pénteken Ausztrália ellen vívja a negyeddöntőt.

Az eseményről a Nemzeti Sportot tudósítják: ROSKA EMESE BOGLÁRKA (riport), TUMBÁSZ HÉDI (fotó).

VÍZILABDA
FÉRFI VILÁGLIGA, SZUPERDÖNTŐ, BELGRÁD
CSOPORTKÖR, 3. FORDULÓ
A-CSOPORT
MAGYARORSZÁG–Japán 13–9
(3–3, 3–3, 3–2, 4–1)
Belgrád, Tasmajdan uszoda, 70 néző. V: Peris (horvát), Putnikovics (szerb)
MAGYARORSZÁG:
KARDOS G. – Erdélyi 1, Bátori 1, JANSIK D., NÉMET T. 5, Kállay 1, Kovács Gergő. Csere: Bisztritsányi (kapus), Bedő 1, Pásztor 2, Nagy Á. 1, Gyárfás, Várnai 1. Szövetségi kapitány: Märcz Tamás
JAPÁN:
Tanamura – ARAI 3, INABA 4, Okava 1, Simizu, Siga, Koppu. Csere: Josida, Araki 1, Iida, Date, Takata. Szövetségi kapitány: Omoto Joji
Gól – emberelőnyből:
10/4, ill. 11/5
Gól – ötméteresből:
1/1, ill. 1/1
Kipontozódott:
Gyárfás (14. p.), Kovács Gergő (21. p.), Okava (26. p.)
MESTERMÉRLEG
Märcz Tamás:
– Arra számítottam, hogy nyerünk. Ugyan nem tudtam, mikor, de bíztam benne, hogy előbb-utóbb a japánok elé kerülünk, és megtartjuk az előnyt. Nagyon gyorsan változhat egy Japán elleni meccs képe, ám nem aggódtam, mert a játékosok betartották a megbeszélteket, a döntetlen állásig is azt csinálták, amit kértem, és ez működött. Azokból a hibákból kaptunk gólokat, amelyeknél nem kontrolláltuk a játékunkat. Ahogyan haladt előre a mérkőzés, csökkentettük a hibák számát, és arra kényszerítettük az ellenfelet, hogy ne lefordulás után, hanem hat a hat ellen kelljen játszania a kapunk előtt.
Omoto Joji:
– Nagyon erős a magyar csapat, sajnálom, hogy kikaptunk, de jó, hogy három negyedig fej fej mellett haladtunk. Az utolsó negyed elején több hibát elkövettünk, és kicsit el is fáradtunk, összességében azonban nincs okom bánkódni a vereség miatt, sokat tanultunk a mérkőzésből.

Kanada–Spanyolország 12–5 (2–2, 1–1, 4–2, 5–0)

A csoport végeredménye: 1. Spanyolország 7 pont, 2. MAGYARORSZÁG 5, 3. Japán 3, 4. Kanada 3
Azonos pontszám esetén az egymás elleni eredmény rangsorolt.

B-CSOPORT
Horvátország–Ausztrália 11–9
(2–3, 2–2, 6–3, 1–1)
Kazahsztán–Szerbia 6–20 (0–4, 3–6, 1–6, 2–4)

A csoport végeredménye: 1. Szerbia 9 pont, 2. Horvátország 6, 3. Ausztrália 3, 4. Kazahsztán 0

NEGYEDDÖNTŐ
15.00: MAGYARORSZÁG–Ausztrália (Tv: M4 Sport)
16.45: Japán–Horvátország
19.15: Spanyolország–Kazahsztán
21.00: Szerbia–Kanada

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik