Férfi vízi-vk: két góllal nyert és elődöntős a magyar válogatott

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2018.09.14. 17:07
null
A győzelemhez szükség volt Kardos védéseire is (Fotó: Tumbász Hédi, archív)
A Berlinben zajló vízilabda-világkupa első negyeddöntőjében a magyar válogatott végig vezetve, magabiztos játékkal 10–8-ra legyőzte az Egyesült Államokat és bejutott a legjobb négy közé, ahol a negyeddöntőben a Japánt hattal verő Szerbia vár majd rá szombat délután. A másik ágon az ausztrálok meglepetésre egy góllal felülmúlták Horvátországot, így ők játszhatnak a Dél-Afrikát lelépő Németország ellen a fináléba kerülésért.

FÉRFI VÍZILABDA-VILÁGKUPA, BERLIN
NEGYEDDÖNTŐ
MAGYARORSZÁG–EGYESÜLT ÁLLAMOK 10–8
(5–2, 1–1, 3–3, 1–2)
Berlin. V: Margeta (szlovén), Flahive (ausztrál)
MAGYARORSZÁG:
KARDOS – MANHERCZ K. 2, BÁTORI 3, Jansik D., Német T. 1, Kovács Gergő 1, Zalánki 1. Csere: Jansik Sz., Mezei, Pásztor 1, Pohl 1. Szövetségi kapitány: Märcz Tamás
EGYESÜLT ÁLLAMOK:
Baron – Hooper 2, J. Smith, CUPIDO 2, Hallock 2, Bowen, Irving 1. Csere: Woodhead, Obert 1, Roelse, Stevenson. Szövetségi kapitány: Dejan Udovicsics
Gól – emberelőnyből:
16/6, ill. 10/3
Gól – kettős emberelőnyből:
1/1, ill. 2/2
Gól – hármas emberelőnyből:
–, ill. 1/1
Gól – ötméteresből:
–, ill. 2/1
Kipontozódott:
Jansik Sz. (15. p.), Woodhead (20. p.), Bowen (24. p.), Roelse (25. p.), Obert (27. p.), Jansik D. (29. p.)
MESTERMÉRLEG
Märcz Tamás:
– Ismét nagyszerűen hangolódtunk rá a mérkőzésre. Az elejétől kezdve dominálni tudtunk, nagyon örülök, hogy ezt megtartottuk az előző találkozókról. Parázs meccs volt, mindkét oldalon sok kiállítással, ám ez sem zavart meg minket. Motiváltnak és összeszedettnek láttam a csapatot, összességében megérdemelten jutottunk a négy közé, ahol a nagyon erős szerb csapat vár ránk.

A nap első negyeddöntőjét igazán jól kezdte a magyar válogatott: Manhercz Krisztián ugyan elbukta a ráúszást, de Kovács Gergő néhány másodperccel később labdát szerzett, és 20 másodperccel rá góllal fejezte be a meccs első, lövéssel záruló támadását. Igaz, Kovács a folytatásban kétszer is eladta a labdát, ám a válogatott ettől függetlenül majdnem lemásolta a Japán ellen csütörtökön látott első negyedet.

Kovácsot követően Zalánki Gergő és Bátori Bence, utána Pohl Zoltán is betalált, mire öt és fél perc elteltével 4–0-nál az első amerikai gól is megszületett, Luca Cupido volt eredményes. A maradék időben még Pásztor Mátyás használta ki McQuin Baron kapus rossz helyezkedését, amire Cupido válaszolt, így 5–2 lett a vége az első nyolc percnek.

A második negyed négy Kardos-védéssel kezdődött, igaz, a túloldalon Baron is kettővel nyitott. Hogy gól nélkül csordogált a mérkőzés, az a felúszásaink közben elkövetett kontrafaultokból is származott. A „csöndet” végül Maxwell Irving törte meg, amikor a magyar csapat hármas(!) emberhátrányba került. A játékrész első magyar gólját Bátori jegyezte egy dupla fór végén.

Ez a játékrész nem a gólokról, sokkal inkább a kiállításokról és a kapusokról szólt: Kardos hatszor védett, köztük egy ötméterest, és Baron is négyszer védett, ezután a csapatok 6–3-as magyar előnnyel mehettek a háromperces nagyszünetre.

A harmadik felvonásban jött aztán az a hullámvölgy, ami az első két meccsen is megvolt sajnos: a támadóvariációk végén a lövéseink nem ültek, a védekezés pedig szétcsúszott, és a negyed felénél feljöttek 6–5-ra az amerikaiak – pedig a találkozó elején még 4–0-ra vezettünk.

A szakasz második felére sikerült kikecmeregni a gödörből – Német Toni góljával elkerültük az egyenlítést, aztán Manhercz rövid sarkos találata után Bátori harmadik góljával már ismét megnyugtató, háromgólos magyar előnyt mutatott az eredményjelző, 9–6.

A zárónegyed Ben Hallock három védő közül – előnyből... – csavart góljával kezdődött, majd azzal folytatódott, hogy két perc játék után két újabb amerikai is kipontozódott, vagyis elfogytak a cseréik.

Ennek ellenére nem fáradtak látványosan, és miután Manhercz bevágta a tizedik magyar gólt, Jonathan Masashi Hooper gyorsan szépített. Ekkor már csak alig 150 másodperc volt hátra, újabb találat azonban nem esett.

Ezzel a magyar válogatott bejutott a világkupa elődöntőjébe, ahol a Japán–Szerbia mérkőzés továbbjutója ellen száll majd vízbe, szombaton 17.00 órai kezdéssel.

FRISSÍTÉS

Estére kiderült, hogy Szerbia lesz a mieink ellenfele, miután 12–7-re legyőzte Japánt – az első harmadban az ázsiaiak meglepték a szerbeket és 2–0-ra is vezettek, aztán déli szomszédaink a második nyolc percben lerendezték a mérkőzés leglényegesebb kérdését.

A másik ágon az ausztrálok meglepetésre egy góllal felülmúlták Horvátországot, így ők játszhatnak a Dél-Afrikát 19 góllal megverő Németország ellen a döntőbe jutásért.

A TOVÁBBI MAI PROGRAM:
Ausztrália–Horvátország 9–8 (1–1, 4–4, 2–2, 2–1)
Japán–Szerbia 7–12 (3–2, 2–6, 1–3, 1–1)
Németország–Dél-Afrika 24–5 (7–3, 5–1, 7–0, 5–1)

AZ ELŐDÖNTŐ PÁROSÍTÁSA
17.00:
Magyarország–Szerbia
18.30: Ausztrália–Németország

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik