Férfi vízi-vk: győzelem Szerbia ellen, döntőben a mieink!

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2018.09.15. 18:06
null
Zalánki Gergő hajrábeli két gólja kulcsfontosságú volt (Fotó: Kovács Anikó – archív)
Magyarország férfi vízilabda-válogatottja 12–11-re legyőzte Szerbiát a Berlinben zajló világkupa szombat délutáni elődöntőjében, így vasárnap finálét vívhat a házigazda németeket legyőző Ausztráliával.

 

FÉRFI VÍZILABDA-VILÁGKUPA, BERLIN
ELŐDÖNTŐ

MAGYARORSZÁG–SZERBIA 12–11 (1–3, 5–3, 3–3, 3–2)

V: Sztavridisz (görög). Stampalija (horvát)
MAGYARORSZÁG: Kardos – BÁTORI 3, Pásztor 2, Jansik D., Német T., Kovács Gergő 2, ZALÁNKI 2. Csere: Jansik Sz. 2, MANHERCZ K., Mezei 1, Pohl. Szövetségi kapitány: Märcz Tamás
SZERBIA: Riszticsevics – Mandics 1, V. RASOVICS 2, Randjelovics 1, Vico, SZUBOTICS 3, Sz. Rasovics 2. Csere: Lazics, Drasovics 1, Jaksics 1, Sztojanivics. Szövetségi kapitány: Dejan Szavics
Gól – emberelőnyből: 10/6, ill. 10/6
Gól – ötméteresből: –, ill. 1/1
Kipontozódott: Randjelovics (28. p.)
MESTERMÉRLEG
Märcz Tamás:
– Nagyon örülök, mert nálunk esélyesebb és összeszokottabb szerb válogatottat sikerült legyőzünk. Fontos munkát kezdtünk el az Európa-bajnokság után, ennek eddigi legkiemelkedőbb lépése ez a siker. Lehet, hogy nem sokan várták tőlünk ezt a győzelmet, de mi komolyan hittünk benne. Szerettük volna megtartani az elmúlt napok pozitívumait, győzelmi szándékkal ugrottunk medencébe, még ha nem is feltétlenül ez volt a realitás. Jó érzés átlépni a realitáson, ahogyan az volt nézni a fiúkat mérkőzés közben: felszabadultak és sikeréhesek voltak, igazi csapatként küzdöttek. Szép lépés ez a győzelem, de vasárnap még vár ránk a döntő, amelyben ráadásul győzelmi esélyünk van, ez motivációt kell hogy adjon a folytatásra.

A MÉRKŐZÉS ÖSSZEFOGLALÓJA

Kovács Gergő nyerte az első ráúszást, az övé volt a mérkőzés első két lövése is – a második nyomán a felső sarokban kötött ki a labda (1–0). Gavril Szubotics két emberelőnyös góljával fordítottak a szerbek, a mieink elpuskáztak egy fórt, amit odaát Nikola Jaksics akciógóllal büntetett (1–3).

A második negyedben, Dusan Mandics ötméteresét követően már hárommal vezettek a szerbek (2–5), ám Jansik Szilárd előnyből, majd akcióból is lőtt egy szép gólt, így a mieink ismét az ellenfél sarkában jártak. Sőt, a negyed végjátéka kifejezetten jól sikerült: Bátori Bence kétszer is a kapuba talált, miközben a szerbek két előnyt is kihasználatlanul hagytak – egyszer a kapufa sietett a segítségünkre, Sztrahinja Rasovics lövését Kardos Gergely védte (6–6).

A harmadik játékrészben jó három percen keresztül nem született gól, és bár ekkor veszni hagytunk egy emberfórt is, Pásztor Mátyás léc alá vágódó lövése nyomán hosszú idő után újra vezettünk (7–6). Akcióból talált be Szava Randjelovics is, majd következett egy előnygól itt, egy előnygól ott (8–8). Mezei Tamás centergóljára fórból válaszoltak a szerbek, és akár újból maguk felé billenthették volna a mérleg nyelvét is, de az utolsó pillanatokban két lövésüket is blokkoltuk (9–9).

A negyedik negyed első fele gól nélkül pergett le, egy emberhátrányt kivédekeztünk, a következőből viszont gólt kaptunk – igaz, odaát Kovács Gergő is kihasznált egy létszámfölényes szituációt (10–10). Időkérés után, Zalánki Gergő emberelőnyös bombájával 2:17-tel a vége előtt újra nálunk volt az előny, majd Zalánki akcióból is bevarrt egyet (12–10), és a hátralévő másfél perc csak a hátrány faragására volt elegendő a szerbeknek – a Märcz-csapat 12–11-re megnyerte a mérkőzést, és bejutott a vasárnapi döntőbe!

A magyarok a házigazda németeket ötméteresekkel legyőző Ausztráliával vívják a finálét.

A másik elődöntőben
Ausztrália–Németország 8–8 (3–2, 1–2, 3–3, 1–1) – ötméteresekkel 3–2

AZ 5–8. HELYÉRT
Egyesült Államok–Japán 11–10
(3–2, 2–3, 4–3, 2–2)
Horvátország–Dél-Afrika 16–3
(5–2, 4–0, 2–1, 5–0)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik