Férfi vízi világliga: nehezen, de behúztuk - közel a továbbjutás

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2015.01.20. 19:19
null
Vámos balosa elsült – hatalmas góllal zárta le a mérkőzést (Fotó: NS-archív)
A magyar férfi vízilabda-válogatott 15–13-re legyőzte Görögországot a férfi vízilabda-világliga európai A-csoportjában, s ezzel óriási lépést tett a nyolcas döntőbe jutás felé.

A legnehezebb ellenfél várt ma ránk a világliga-csoportunkban. A hozzánk hasonlóan két győzelemmel, veretlenül álló görögök otthonában szállt ugyanis vízbe a magyar válogatott. Ellenfelünknél új szövetségi kapitány irányított – Theodorisz Vlakosz pedig úgy tűnt, remekül felkészítette csapatát.

Legalábbis támadásban nagyon bekezdett a görög csapat vagy mondhatnánk, hogy a Benedek Tibor regnálása alatt remekül összeálló védekezésünk ezúttal nem klappolt. A hazaiak ugyanis az első negyedben ötször is bevették Decker Attila kapuját, ez pedig soknak számít nyolc perc alatt. Persze mi is betaláltunk négyszer, Varga Dénes egyenlítése után Milonakisz a dudaszó előtt vette vissza a vezetést az övéinek. 5–4

A második negyed elején Bátori Bence egyenlített, majd Funtulisz két előnygóljának köszönhetően kétgólos vezetésre tettek szert a görögök. Nem volt azért akkora meglepetés a hazaiak remeklése, kis túlzással Benedek Tibor szövetségi kapitány is fel volt készülve erre.

„Túl könnyű volt az első két meccs Szlovákia és Románia ellen. Minden rendben, könnyedén ment, és ilyenkor azért nagyon pofára lehet esni. Mivel a keddi az esztendő első mérkőzése, nagyon szeretném, ha ennek tudatában indítanánk az évet” – mondta a mérkőzés előtt a Nemzeti Sportnak Benedek.

Azért a pofára eséstől messze voltunk, Hárai Balázs pedig tett is azért, hogy ne arccal tompítsuk az esést: előbb gólt lőtt, majd egy ötméterest is kiharcolt, és máris egyenlő volt az állás. Sőt! A negyedet Vámos Márton hatalmas szabaddobás-góljával és 9–8-as vezetéssel zártuk le.

A rengeteg gólban persze az is közrejátszott, hogy idén (és jövőre is) az eddigieknél kisebb pályán játsszák a világliga-meccseket.

Ettől függetlenül a nagyszünet után mindkét oldalon feljavult a védekezés, a bekkek a kapu előteréből jobban kitolták a centereket, illetve a zónavédekezések is eredményesebbek voltak. Ebben a periódusban már „csak" hat gól született – egyenlő elosztásban. A harmadik negyedben beállt Nagy Viktor is, aki több védést tudott bemutatni, mint elődje. 12–11

Az utolsó negyedre kissé elfáradt a görög csapat, de tartott a lépést a mieinkkel. Legalábbis mindig tudott újítani, amikor a mieink kétgólos előnyre tettek. Madaras Norbert 2:22-vel a vége előtt a víz alól lőtt gólt, amivel 14–12-re vezettünk, de erre is volt görög válasz, Gunasz révén.

Másfél perccel a vége előtt emberelőnybe kerültünk, Benedek pedig időt kért. Tudtuk, hogy ha belőjük, megvan a meccs. És belőttük! Pontosabban Vámos lőtte ki védhetetlenül a jobb felső sarkot – 15–13-ra nyertünk.

VILÁGLIGA
EURÓPAI SELEJTEZŐ, A-CSOPORT
GÖRÖGORSZÁG–MAGYARORSZÁG 13–15
(5–4, 3–5, 3–3, 2–3)
Pireusz. V: Gomez (olasz), Peris (horvát)
GÖRÖGORSZÁG: Galandisz – FUNTULISZ 4, GUNASZ 3, Delakasz 1, Murikisz, VLAHOPULOSZ 2, Milonakisz 2. Csere: Kolomvosz 1, Papadogkonasz, Derviszisz, Kapocisz, Pontekiasz
MAGYARORSZÁG: Decker A. – Erdélyi 1, Varga Dénes 1, Szivós, HÁRAI 1, Salamon F. 1, MADARAS 3. Csere: NAGY V. (kapus), Gór-Nagy, VÁMOS 4, HOSNYÁNSZKY 3, Bátori 1, Bedő
Gól – emberelőnyből: 10/8, ill. 10/4
Gól – ötméteresből: 2/2, ill. 1/1
Kipontozódott: Pontekiasz (21. p.), Gór-Nagy (22. p.)
MESTERMÉRLEG
THEODOROSZ VLAHOSZ, a görög válogatott szövetségi kapitánya:
– Jól játszottunk, különösen az első félidőben, de ezen a szinten erre is van szükség. Tisztában voltunk vele, hogy a magyaroknak remek lövőik vannak, amit ezúttal is bizonyítottak. Szerettünk volna győzni, de a kritikus pillanatokban nem volt tökéletes a koncentrációnk. A magyarok megelőzésére és a továbbjutásra csökkent az esélyünk, de a fő cél nem a világliga, hanem a világbajnokság, arra szeretnénk tökéletesen felkészülni.
BENEDEK TIBOR, a magyar válogatott szövetségi kapitánya: – A mérkőzés elején volt egy kis kapkodás, mert nem voltunk hozzászokva e nagyon gyors játékhoz: össze sem lehetett hasonlítani ezt a meccset az első kettővel. Sok dolgot, amit gyakoroltunk, nem is tudtunk megoldani, ezért kicsit lassítani kellett, hogy újra meccsben legyünk. Ám végig higgadtak maradtunk, és az első negyed második fele után rendeztük a sorokat. Mindkét csapat jó arányban használta ki az emberelőnyöket, de mi tudtunk fontos akciógólokat is lőni, és Nagy Viktor teljesítménye is fontos volt. A sok kapott gól nem a kispálya miatt volt, hanem mert emberhátrányban lyukasak voltunk, és ezt nem a kapusteljesítményre értem, hanem az egész csapatra.
A 3. forduló másik mérkőzésén:
Románia–Szlovákia 9–9 – ötméteresekkel: 5–4

AZ ÁLLÁS
1. MAGYARORSZÁG 3 3 48–29 9
2. Görögország 3 2 1 44–33 6
3. Románia 3 1 2 32–48 2
4. Szlovákia 3 1 2 29–43 1
A MAGYAR VÁLOGATOTT VILÁGLIGA SELEJTEZŐS MENETRENDJE
Magyarország–Szlovákia 13–6
Magyarország–Románia 20–10
Görögország–Magyarország 13–15
Szlovákia–Magyarország február 17., kedd
Románia–Magyarország március 17., kedd
Magyarország–Görögország április 14., kedd, Győr
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik