Férfi vízi: „Ennyi év után megdobbant a szívem, amikor elhangzott a kérdés”

Vágólapra másolva!
2018.05.31. 09:14
null
Merész András huszonegy év után újra ob I-es férficsapatot irányít (Fotó: Török Attila)
A volt női kapitány, Merész András lett a RacioNet-Honvéd vezetőedzője, irányításával közelebb kerülne az élmezőnyhöz a legutóbbi idényt a hetedik helyen záró fővárosi együttes.

 

NÉGYEN PIROS-FEHÉRBEN

A Honvéd négy új igazolást jelentett be: a Kőér utcába visszatérő, jelenleg a Bajnokok Ligája nyolcas döntőjére készülő Fülöp Bence Szolnokról, Szirányi Balázs az FTC-ből, Juhász Zsolt az OSC-től, Kardos Alexander pedig a KSI-ből érkezik. A szakmai stáb még egy légiós center szerződtetését szeretné. A világbajnok

Decker Attila és Szivós Márton továbbra is a Honvédot erősíti, utóbbi nemcsak játékosként, hanem edzőként is dolgozik a jövőben. A háromszoros olimpiai bajnok, negyvenévesen is remek fizikai állapotban lévő Kiss Gergely ősszel és tavasszal egyaránt három-négy mérkőzést vállal. A Honvéd 2001 és 2006 között egyeduralkodó volt az ob I-ben, sorozatban hat bajnoki címet nyert, 2004-ben pedig az Euroligában is diadalmaskodott. A piros-fehérek legutóbb 2009-ben álltak bajnoki dobogón, akkor harmadik helyezést értek el. A közelmúlt szerényebb eredményei után a következő idényben az elvárás még nem a dobogó, azonban a klub hosszú távon szeretne visszakerülni a hazai és a nemzetközi élvonalba.

– Emlékszik, mikor ült legutóbb ob I-es férficsapat kispadján?
– Hogy melyik évben, azt nem tudom, de az biztos, hogy Szolnokon és áprilisban, mert az a történet kurtán-furcsán ért véget – válaszolta a Nemzeti Sportnak Merész András, a férfi vízilabda ob I-ben szereplő RacioNet-Honvéd új vezetőedzője, aki szövetségi kapitányként vb-bronzérmes és olimpiai negyedik volt a női válogatottal, jelenleg pedig a szövetség sportszakmai igazgatójaként dolgozik.

– Segítünk: huszonegy éve történt. Sikeres utánpótlásedzőként érkezett, de ahogy korábban fogalmazott, megették az élvonalban. Két évtizedes tapasztalat után ez talán már nem fordulhat elő.
– Ebben reménykedem én is. Persze ez a Honvéd más, mint az akkori Szolnok volt. Amikor annak idején odamentem, tizenegyedik volt a csapat, és egy év alatt „fantasztikusat” léptünk előre, egészen a tizedik helyre. Azért ez a Honvéd hetedik volt a legutóbbi bajnokságban, és innen próbálunk előrelépni, ez más dimenzió. Nyilván nem a legjobbak dimenziója, nem Bajnokok Ligájáról és Eurokupáról beszélünk, még ha szeretnénk is egy Eurokupa-indulást érő helyet megcsípni. De ez borzasztóan nehéz lesz, mert nagyon erősek az ellenfelek, ráadásul sokan is vannak.

– Könnyen mondott igent a megkeresésre?
– Tizenhét, férfivízilabda nélkül töltött év után megdobbant a szívem, amikor elhangzott a kérdés, hogy vállalnám-e a feladatot. Úgy éreztem, hogy ebben még részt kellene venni. Nagy feladat, de annak kifejezetten örülök, hogy olyan játékosoknak lehetek az edzője, akik közel állnak hozzám. Mint például Szivós Márton, akinek a korosztályát három évig edzettem a KSI-ben.

– Milyenek az első benyomásai a Honvédról?
– A klubvezetőség eltökéltségét jelzi, hogy ha mondtam egy nevet, máris átigazolták. Persze tudtam azért, hogy kiket kell mondani... A csapatépítés ott kezdődik, hogy a legjobbak maradnak, márpedig a csapat kilencven százaléka maradt. A két világbajnok, Decker Attila és Szivós Márton mellett nagy érték Kiss Gergő is, akit nem szabad elengedni, ameddig vállalja a játékot, addig számítanunk kell rá. Az új igazolások egytől egyig erősítést jelentenek, így minden azon múlik, hogy én mit csinálok.

NEM Ő DÖNTÖTT

Szirányi Balázs, a Honvéd centere:
„A Fraditól való távozásomról nem én döntöttem, de ha már így alakult, örömmel csatlakoztam a Honvédhoz. Nyilván más szintet képvisel a két csapat, de szimpatikus volt, amit felvázoltak: ambiciózus, ütőképes, egységes társaságot próbálnak kialakítani. Fontos szempont volt továbbá, hogy a civil életemre is gondolva maradhatok Budapesten. Ahogy Merész Andrást ismerem, fizikailag biztosan rendben leszünk, de ennek csak örülök, harmincöt évesen nem is tudnék a megfelelő fizikai háttér nélkül végigjátszani egy teljes idényt. Stabil felsőházi tagságot és meglepetésgyőzelmeket vár tőlünk a klubvezetőség, András személyében megtalálták ehhez a megfelelő vezetőedzőt.”

– Tervez bármilyen újítást a stábban?
– Dolgozik majd velünk pszichológus, dietetikus, kapusedző és a szó klasszikus értemében vett pályaedző is. Azonban a többi pozícióban nincs értelme a változtatásnak, mert a lehető legjobb emberek vesznek körül. A szakmai oldalon biztosan nem múlik majd semmi.

– Jól ismeri a Honvéd utánpótlását, hiszen egy éve terelgeti. Számít a fiatalokra az első csapatnál?
– Olyannyira, hogy két-két serdülő- és ifjúsági korú játékos velünk végzi a felkészülést, időnként szezon közben is az első csapattal edzenek, és olykor be is dobjuk őket a mély vízbe. Szeretném, hogy valamennyi fiatal azt érezze: igenis lehetséges odakerülni a nagyokhoz, és egy családhoz tartozunk.

– A szövetségben végzett munkáját folytatja?
– Egyelőre igen, az új utánpótlásprogramot nem is lehetne hipp-hopp átadni valakinek, ráadásul még csak most futnak be az első felmérési adatok az országos tesztrendszerből, és ezeket szeretném látni. Utána azonban nem tudnám a két feladatot egyszerre ellátni, még ha fel is kérnének rá, mert mindkettő teljes embert követel. Az pedig nem létezik, hogy bármit félgőzzel csináljak. Óriási munkával telt az elmúlt egy év, úgy érzem, létrehoztunk – vagy inkább létrehozunk – valami fontosat.

– Mivel lenne elégedett az idény végén?
– Azzal, ha kijelenthetnénk, hogy ár-érték arányban a miénk a legjobb csapat. Ezt az ötödik helyen, mondjuk, már ki lehet mondani. Olyan meglepetéseket akarunk szerezni, mint például az OSC legyőzése volt elődöm, Vad Lajos irányításával az előző idényben. A negatív szenzációt mindenképpen szeretném elkerülni, a nálunk alacsonyabban jegyzett csapatok ellen nem fér bele a botlás.

– Mire számíthatnak a játékosok a felkészülési időszakban?
– Július tizenhatodikán kezdünk, erről többen mondták, hogy túl korán van, szerintem viszont túl későn. Csak vért és verítéket ígérhetek, de remélem, hogy a játékosok mosolyogva véreznek és verítékeznek. Akkor jönnek az eredmények is.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik