Férfi vízi Ek: Montenegró kipipálva, jöhet az elődöntő

LAKNER GÁBOR (Zágráb)LAKNER GÁBOR (Zágráb)
Vágólapra másolva!
2019.04.05. 16:10
A magyar férfi vízilabda-válogatott legyőzte Montenegrót a zágrábi Európa-kupa negyeddöntőjében, így bejutott a szombati elődöntőbe, amelyben 18.30-tól Olaszország lesz az ellenfele. A szerbek kikaptak a spanyoloktól, amivel eldőlt, a magyar válogatott csak akkor lesz ott a júniusi világligadöntőben, ha dobogón végez az Ek-ban.
Varga Dénes remekül játszott, kulcsszerepe volt a sikerben – A GALÉRIA MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE! (Fotók: Tumbász Hédi)
Varga Dénes remekül játszott, kulcsszerepe volt a sikerben – A GALÉRIA MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE! (Fotók: Tumbász Hédi)

 

Hatalmas vihar csapott le Zágrábra, mielőtt megkezdődött volna a vízilabda Európa-kupa nyolcas döntője, az égszakadás pedig magával vitte a Mladost uszoda internethálózatának egy részét is, komoly rohangálásra kényszerítve a szervezőket. Addig egyébként nem kapkodtak a horvátok, két órával a rajt előtt még javában folyt a tesztelés az uszodában, ahová nem engedtek be senkit.

Aztán viszont gyorsan megtelt a lelátó, de ebben nagy szerepe volt az UVSE és a Vasas csapatának, amely testületileg megjelent a magyar válogatott montenegróiak elleni negyeddöntőjén. A kissé hamis Himnusz után abban bíztunk, hogy a magyar csapat játékába nem vegyülnek disszonáns hangok, vagyis Märcz Tamás együttese legyőzi Montenegrót, és az éremért csatázhat a következő két napban. A válogatottból Jansik Szilárd és Kovács Gergő maradt ki az első napon, mivel a tizenötös keretből tizenhárom játékost lehet benevezni egy-egy mérkőzésre.

A spanyol győzelem bonyolítja a vl-képet (Fotó: Tumbász Hédi)
A spanyol győzelem bonyolítja a vl-képet (Fotó: Tumbász Hédi)

Az első gólt ugyan a montenegróiak szerezték, utána viszont a rendkívül élesen játszó magyar csapat átvette az irányítást. Miközben a mieink mindhárom emberelőnyüket gólra váltották, addig két hátrányt is kivédekeztek, így az első negyed után 4–2-es magyar vezetést mutatott az eredményjelző. Sedlmayer Tamás megúszásgólja után betalált a születésnapos Hárai Balázs, akit nem bírtak tartani a montenegrói bekkek, majd a két balkezesünk, Zalánki Gergő és Vámos Márton villant.

A magyar védekezés még szigorúbb lett a folytatásra, de a montenegróiak is feljebb tekertek egy fokozatot a sajátjukon, így négy percig nem láthattunk egyetlen gólt sem. Aztán az addig is remekül játszó Varga Dénes vágott be egy emberelőnyös lehetőséget, olyan könnyedséggel, amire rajta kívül kevesen képesek a mezőnyben. A magyar válogatott 6–3-as vezetése után a hangszórókból felcsendült Varga Miklóstól az Európa című örökzöld, de a derültséget felváltotta a homlokráncolás, ugyanis a montenegróiak a könnyű síppal befújt fórokat elkezdték gólra váltani, és egyetlen találatra zárkóztak fel a hárompercesre rövidült nagyszünetig.

Térfélcsere után a magyar válogatott hősiesen tartotta az egygólos előnyét, többnyire emberhátrányban védekezve. A játékvezetők finoman szólva sem támogatták Märcz Tamás együttesét, amely annyira nem játszott durván, mint amennyire büntették. Aztán a remek védekezésnek és Nagy Viktor védéseinek az lett a jutalma, hogy Varga Dénes révén ismét kétgólosra nőtt a különbséget. Erre kettős emberelőnyből Djuro Radovics válaszolt – négy mezőnyjátékossal már nem sikerült megakadályozni a montenegrói gólt. A harmadik negyed végén kimaradt egy magyar fór, így rendkívül kiélezett végjátékra készülhettünk – ahogyan azt Märcz Tamás előre megjósolta.

A záró negyed jól kezdődött, Varga Dénes emberelőnyben megvárta a jónál is jobb lehetőséget, mielőtt a kapuba lőtt. A folytatásban felcsillant a remény a mérkőzés lezárására, Vladan Szpaics ugyanis víz feletti ütésért négyperces kiállítást kapott. Zalánki Gergő ugyan kihagyta az ilyenkor járó ötméterest, de a következő támadásból javítani tudott, így újra hárommal vezettünk!

Pohl Zoltán találata után már néggyel vezetett a magyar csapat, amelyik sorra emberelőnyben vezethette támadásait Szpaics felelőtlensége miatt. Ez a gól gyakorlatilag le is zárta a mérkőzést, de azért Nagy Viktor még védett párat a rend kedvéért, és Bátori Bence is feliratkozott a góllövőlistára.

Az utolsó szó ugyan a volt egri Uros Csucskovicsé volt, de ez már senkit sem zavart.

A magyar válogatott teljesen megérdemelten nyert 11–7-re, és bejutott az Európa-kupa elődöntőjébe, ahol az oroszokat 11–9-re legyőző olasz válogatott vár rá.

FÉRFI VÍZILABDA EURÓPA-KUPA, NYOLCAS DÖNTŐ, ZÁGRÁB
NEGYEDDÖNTŐ
MAGYARORSZÁG–MONTENEGRÓ 11–7 (4–2, 2–3, 1–1, 4–1)
Zágráb, 400
néző. V: Rak (horvát), Dervieux (francia)
MAGYARORSZÁG:
NAGY V. – Manhercz K. 1, VARGA DÉNES 3, Angyal, HÁRAI 1, Vámos 1, Sedlmayer 1. Csere: ZALÁNKI 2, Német T., Pohl 1, Erdélyi, Bátori 1. Szövetségi kapitány: Märcz Tamás
MONTENEGRÓ:
Lazovics – Petkovics, JANOVICS 3, IVOVICS 2, Szpaics, Drasko Brguljan, Radovics 1. Csere: Csucskovics 1, Ukropina, Djurdjics, Draskovics, Murisics. Szövetségi kapitány: Vladimir Gojkovics
Gól – emberelőnyből:
12/8, ill. 13/5
Gól – kettős emberelőnyből:
1/0, ill. 1/1
Gól – ötméteresből:
1/0, ill. –
Kipontozódott:
Angyal (28. p.)
Kiállítva (brutalitásért):
Szpaics (27. p.)
MESTERMÉRLEG
Märcz Tamás:
– Nagyon tetszett a mérkőzés, kemény ütközet volt, amelyen jól játszottunk. Az utóbbi években nem voltunk túl sikeresek a montenegróiak ellen, de ezúttal sikerült kitűnő meccset játszanunk ellenük. Végig kézben tartottuk a találkozót, nagyon sok emberhátrányt is kivédekeztünk, támadásban pedig higgadtak voltunk. Az volt a célunk, hogy három jó meccset játsszunk Zágrábban, ebből különösen az elsőre készültünk taktikailag, és működtek is az elképzelt megoldásaink. Egységesek voltak a játékosok, nagyon küzdöttek, és motiváltak voltak.
Vladimir Gojkovics:
– Jól kezdtük a mérkőzést, de aztán emberelőnyben Varga Dénes labdát szerzett, amiből ráadásul gólt is kaptunk. Ez megtörte a lendületünket, de utána szépen lassan visszajöttünk a meccsbe. A támadójátékunk azonban nem működött, rengeteg rossz döntést hoztunk, főleg emberelőnyben. A végén az egyik játékosom fegyelmezetlensége döntő tényező volt, de a gyenge támadójáték miatt veszítettünk elsősorban. El kell ismernem, ezúttal jobb volt a magyar csapat.

TOVÁBBI EREDMÉNYEK
Spanyolország–Szerbia 13–12
Olaszország–Oroszország 11–9
Horvátország–Görögország 13–11

A SZOMBATI PROGRAM
AZ 5–8. HELYÉRT

15.00: Montenegró–Oroszország
16.30: Szerbia–Görögország
ELŐDÖNTŐ
18.30: Magyarország–Olaszország
20.15: Spanyolország–Horvátország

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik