Férfi vízi: A víz maradt, minden mást kicseréltek – Nagy Viktor

Vágólapra másolva!
2019.04.04. 16:19
null
Nagy Viktor szerint élesben derül ki, mekkora kihívást jelentenek az új szabályok (Fotó: Tumbász Hédi)
A magyar férfi vízilabda-válogatott kapusa, Nagy Viktor nagyon várja, hogy lövések garmadájával bombázzák az Európa-kupa-meccseken, és törlesztene Montenegrónak a közelmúlt vereségeiért.

 

– Most – kis túlzással – nemcsak a repülőtéren találkoztak a társak a válogatottban, hanem volt három napjuk dolgozni is. Mire lehet ez elég?
– Igazából ezt mindig a mérkőzések mutatják meg, ezúttal rögtön a pénteki, Montenegró elleni negyeddöntő – jegyezte meg Nagy Viktor, a férfiválogatott kapusa, aki tagja a csütörtökön Zágrábba, az Európa-kupa nyolcas döntőjére utazó csapatnak. – Egyébként szerintem ez sem volt sok idő, de abból kell főzni, ami van, az ellenfelek sem készültek együtt többet, szóval, egyenlők a feltételek.

– Mennyire más a válogatott, mint egy évvel ezelőtt? Hogyan hatott a csapatra Varga Dénes és Hárai Balázs visszatérése?
– Biztos vagyok benne, hogy erősebbek vagyunk, de egyelőre a nevekkel csak papíron erősödtünk, a meccseken meg kell mutatni, hogy acélosabbak lettünk. Nem lesz könnyű, elég az új szabályok jelentette kihívásra gondolni. Nehéz átállni, hiszen az egész idényben játszunk valamilyen szabályok szerint, erre a tornára viszont teljesen más előírások alapján, például más márkájú labdával pólózunk. A víz maradt, úgyhogy minden rendben, ám gyakorlatilag minden mást kicseréltek. Az a csapat lesz eredményesebb, amelyik jobban alkalmazkodik a változásokhoz, és a meccseken tapasztaljuk meg igazán, mekkora újítást jelentenek is a módosítások.

UGYANÚGY MENNI KELL

Német Toni, a férfiválogatott centere:
„Nagyon nehéz klubmeccseken vagyunk túl a Ferencvárossal, így jól jött a két és fél napos szünet, amelyet a válogatott felkészülése előtt kaptunk, pihenten kezdtem meg a munkát. Van tapasztalatom az új szabályokkal, de centerként támadásban rám kevésbé hatnak, védekezésben inkább, különben is ugyanúgy menni kell az ember felé, és el kell venni a labdát. Nehéz meccs vár ránk, ám ha mindent megteszünk, ami tőlünk telik, remélhetőleg nyerünk, mert egyértelműen a világliga nyolcas döntőjébe jutás a célunk.”

– Az egymás közötti edzőmérkőzéseken tudtak gyakorolni.
– Az egymás elleni játékban nem éreztem annyira az új szabályok hatását. Kérdés még, hogy a játékszituációk nem hozták meg a lehetőségeket, vagy azok egyelőre kevésbé élnek a játékosok fejében.

– Nyilván teljesen nem lehet párhuzamot vonni, de a női Európa-kupa végjátékában érezhetően többször tették próbára a kapusokat. Felkészült rá?
– Kimondottan örülök neki, ha így lesz, mert annál nincs rosszabb, mint amikor kevés lövést kapok. Különben is, minél több a próbálkozás, annál könnyebb lendületbe jönnöm, ráadásul a kevesebb kísérletnél a kapusokon nagyobb a nyomás. Igaz, én szeretem a terhet is, a gyengébb mérkőzéseken nehéz megtalálni a motivációt.

– A tavalyi Európa-kupán, aztán a világligában és az Európa-bajnokságon ellenünk nyertes Montenegró ellen nem kell majd keresni.
– Az biztos! Valamelyest revansot is lehet venni.

– Ez pluszmotivációt jelent?
– A hétfői sajtónyilvános edzésen több kollégája is kérdezte, a közelmúlt vereségei miatt hajt-e minket a visszavágás vágya, emiatt kicsit jobban a fejemben van. Egyébként nekem mindegy, mikor ki ellen játszunk, csak a győzelem a lehetséges eredmény. Ha például húszból hússzor nyerünk a hollandok ellen, huszonegyedszer is győzni akarok. Ugyanakkor hazudnék, ha azt mondanám, nincs bennem kicsit más érzés, ha olyan csapat ellen játszunk, amely mostanság rendre nyert ellenünk: talán ilyenkor még magasabb hőfokon kezdődnek a meccsek, még agresszívabban indítunk.

– Több társa is elmondta, mennyire nehéz összecsapás várható: mi vezethet sikerre?
– Nagyon veszélyes az ellenfél, jó kapussal, jó átlövőkkel. Nem szabad azzal foglalkozni, ki hiányzik tőlük, ki játszik, minden elemben oda kell figyelni rájuk. Láttuk, milyen agresszíven tudnak játszani, amivel semmi gond, ez a dolguk – nekünk is keménynek kell lennünk.

– Egy kérdés erejéig térjünk a klubjára: sok a bizonytalanság a Szolnok körül, ebből mit érzékel, egyáltalán, hogyan alakul a jövője?
– Egyelőre inkább távozókról hallottam, mint érkezőkről, ám nem tisztem ezzel foglalkozni, ráadásul most tényleg a válogatottal kapcsolatos feladatokra akarok összpontosítani. A legfontosabb, hogy pénteken, ha csak egy góllal is, de legyőzzük Montenegrót!

A MAGYAR KERET
KAPUSOK:
Nagy Viktor (Szolnoki Dózsa), Vogel Soma (FTC-Telekom Waterpolo)
MEZŐNYJÁTÉKOSOK: Angyal Dániel (Szolnoki Dózsa), Bátori Bence (Szolnok Dózsa), Erdélyi Balázs (A-Híd OSC Újbuda), Hárai Balázs (A-Híd OSC Újbuda), Jansik Szilárd (FTC-Telekom Waterpolo), Kovács Gergő (A-Híd OSC Újbuda), Manhercz Krisztián (A-Híd OSC Újbuda), Német Toni (FTC-Telekom Waterpolo), Pohl Zoltán (FTC-Telekom Waterpolo), Sedlmayer Tamás (FTC-Telekom Waterpolo), Varga Dénes (FTC-Telekom Waterpolo), Vámos Márton (FTC-Telekom Waterpolo), Zalánki Gergő (Szolnoki Dózsa)

A ZÁGRÁBI FÉRFI EURÓPA-KUPA NYOLCAS DÖNTŐJÉNEK PROGRAMJA
PÉNTEK
NEGYEDDÖNTŐ

15.00: Magyarország–Montenegró
16.45: Spanyolország–Szerbia
18.30: Olaszország–Oroszország
20.15: Görögország–Horvátország
SZOMBAT
Az 5–8. helyért: 15.00 és16.45
Elődöntő: 18.30 és 20.15
VASÁRNAP

15.00:
a 7. helyért
16.45: az 5. helyért
18.30: bronzmérkőzés
20.15: döntő

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik