Férfi vízi Eb: Várom, hogy átszakadjon a gát – Märcz

ROSKA EMESE BOGLÁRKA (Barcelona)ROSKA EMESE BOGLÁRKA (Barcelona)
Vágólapra másolva!
2018.07.20. 15:36
null
A kapitány elégedett a védekezéssel (<strong>Fotó</strong>: Kovács Anikó)
Märcz Tamás nem azt kapta a Magyarország–Németország mérkőzéstől a vízilabda Európa-bajnokságon, amit várt.

– Hogyan értékeli a mérkőzést?
– Azt vártam, hogy a német csapat nagyon beleáll a meccsbe, és ezt vártam a játékosaimtól is, hogy a tegnapelőtti mérkőzést igyekszünk a múlttá tenni, és jól játszani, kibontakozni, azt nyújtani, amire képesek. Kicsit másképp alakult – mondta Märcz Tamás a Nemzeti Sportnak. – A védekezéssel azért elégedett vagyok, Soma nagyon jól védett, a védőink jól dolgoztak előtte, kiszorítottuk a német csapatot, bárkit szép dolog négy gólon tartani. A lőtt gólok száma viszont borzasztó kevés, nem is tudom, mikor lőttünk utoljára ennyit. Jól védett a kapusok, de a pólós mindig azt mondja, a kapus védése és a kapufa éle nem tartoznak a jó lövések közé, valami hibádzott. Az első negyedben nem is tudtunk kiharcolni emberelőnyt, egyet se, és nem a bírók miatt, hanem nem tudtunk kialakítani. Ez a mi hibánk is, néha türelmetlenek voltunk a befejezéseknél, néha lassan érkeztünk föl. Németh Zsolt a fülembe súgta a félidőben, hogy tízből egy a helyzetkihasználásunk addig, egyébként a tíz-tizenegy lövés nem sok két negyed alatt.

– Az önbizalommal van a baj?
– Nem szeretem ezt mondani. Egy-két játékoson láttam fáradtságot, lehet magyarázni egy-két dologgal, például sok meccs volt a legutóbbi időszakban, nem mindenki van hozzászokva. Ám ez sorsdöntő mérkőzés volt a csoport második helyéért, amely értékes és fontos, ilyenkor meg kell szűnnie a fáradtságnak, nem létezik fáradtság. A játékosok nagy része még így is jó állapotban van. A nagyon jó és a nagyon rossz teljesítmény között egyébként néha vékony hajszál van, ha csak arra gondolok, hogy a kapufaélek befelé pattannak, akkor kevesebbet kellene beszélnem most. Hosszú az Európa-bajnokság, mindig az a meccs lesz a legfontosabb, amelyik következik. Várom, hogy átszakadjon a gát, aminek át kell szakadnia. Tudom, hogy jó játékosok, be tudják lőni, be is fogják. Lehet, hogy az eredmények hatására egy-két pólósban halványodik a magabiztosság, de azt várom, hogy higgyenek magukban, mert én is hiszek bennük. Ők képviselik Magyarországot, ők vannak itt, adjon nekik ez önbizalmat. Lehet, megnézünk majd egy-két meccset, amely akár egy hete volt, és baromi jól játszottak, ha erre van szükségük, mert nem szabad elfelejteni, hogy jó játékosok, és képesek jobb teljesítményre.

– Milyen lehetősége van a kapitánynak, hogy kicsit megtörje a monoton edzésnap, meccsnap ritmust, és kibillentse a társaság a helyzetből, amelyben most van?
– Nagyon kevés és limitált lehetőségeink vannak. Ha nem megyünk edzésre, lógunk a napban. Az összes hotel, így a mienk is a város egyik kieső részében van, sokszor jobb ledöcögni edzésre. Meleg van, egy napközbeni városi séta inkább csak hőgutát hoz, mint segítene. Én is ezen gondolkodom, hogy lehet-e valahogy segíteni a fiúk mentális ellazulását, ha találok jó módszert, bevetem. Az már felüdülés, hogy ma nem megyünk uszodába, legfeljebb tornatermi edzés lesz, amit szeretnek a srácok. Remélem, az kilazítja őket, vagy egy könnyed séta a tengerparton. A holnapot meglátjuk, hogy tudjuk tölteni, hogy mivel rázzuk fel kicsit a játékosokat. Túldimenzionálni nem szeretném, nem 15 éves játékosokról van szó, akik nem tudják, ilyen helyzetekben mit kell tenni. Egyesével beszélgetek majd velük, nem vagyok ellene semmilyen olyan programnak, amely segít.

FÉRFI VÍZILABDA EURÓPA-BAJNOKSÁG, BARCELONA
CSOPORTKÖR, 3. FORDULÓ
A-CSOPORT
MAGYARORSZÁG
–NÉMETORSZÁG 44 (0–1, 1–0, 2–2, 1–1)
Barcelona, 600
néző. V: Mercier (francia), Rakovics (szerb)
MAGYARORSZÁG: VOGEL SOMA – Manhercz K., Erdélyi, Jansik D., Bedő 1, Vámos, Kovács Gergő. Csere: Bátori 1, Angyal, Mezei, Zalánki 1, POHL 1. Szövetségi kapitány: Märcz Tamás
NÉMETORSZÁG: SCHENKEL – Schultz, REAL 3, Jüngling, Stamm 1, Eidner, Restovic. Csere: Preuss, Reibel, Zech, Strelezkij, Van der Bosch. Szövegségi kapitány: Hagen Stamm
Gól – emberelőnyből: 6/2, ill. 9/0
Gól – ötméteresből: 1/0, ill. 1/1
Kipontozódott: Zech (20. p.)
Piros lap: Németh Zsolt másodedző (29. p.)
MESTERMÉRLEG
Hagen Stamm:
– Jó volt a taktikánk, és jobb csapat is voltunk, de sok helyzetet kihagytunk a negyedik negyedben. Ez most olyan, mintha elveszítettük volna a meccset, hiszen a végeredmény nem elég, hogy a második helyre soroljon minket, de holnap már biztosan mindenki a német vízilabda nagy sikereként éli meg a magyarok elleni döntetlent.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik