Más kávéház... Szerbia jutott az elődöntőbe

Vágólapra másolva!
2018.07.24. 16:46
Már az első negyedben eldőlt – Szerbia 8–5-re legyőzte a magyar férfi vízilabda-válogatottat a barcelonai Európa-bajnokság negyeddöntőjében, így csapatunk az 5–8. helyért küzd a folytatásban.
A MÉRKŐZÉSRŐL KÉSZÜLT GALÉRIA MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE
A MÉRKŐZÉSRŐL KÉSZÜLT GALÉRIA MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE

 

FÉRFI VÍZILABDA EURÓPA-BAJNOKSÁG, BARCELONA
NEGYEDDÖNTŐ

SZERBIA–MAGYARORSZÁG 8–5 (4–0, 1–1, 2–2, 1–2)
Barcelona, 2400 néző. V: Paoletti (olasz), Naumov (orosz)
SZERBIA:
B. MITROVICS – JAKSICS 3, Prlainovics 1, Filipovics 2, D. Pijetlovics, Mandics, Milos Csuk. Csere: V. Rasovics 1, VICO 1, Sz. Mitrovics, Randjelovics, Alekszics
Szövetségi kapitány:
Dejan Szavics
MAGYARORSZÁG:
NAGY V. – Erdélyi, Bátori 1, Jansik D., Mezei, Vámos, Kovács Gergő. Csere: Manhercz K. 1, BEDŐ 2, Zalánki 1, Pohl, Angyal
Szövetségi kapitány:
Märcz Tamás
Gól – emberelőnyből:
15/5, ill. 9/2
Kipontozódott:
Pohl (22. p.), Angyal (26. p.), Jansik D. (32. p.), Randjelovics (32. p.)
MESTERMÉRLEG:
Dejan Szavics:
– Az első két negyedben nagyon jól játszottunk, főleg jól védekeztünk. A folytatásban a magyarok keményen pólóztak, hiszen zárkózni akartak. Jó megoldásokat választottak, a játékosaim viszont nem koncentráltak eléggé emberelőnyben, így esély kínálkozott a magyaroknak. Sajnálom őket, de csak az egyik csapat mehetett tovább.

ÖSSZEFOGLALÓ

A történelem semmiképpen sem amellett szólt, hogy Nagy Viktor győzelemmel ünnepli a 34. születésnapját Barcelonában, a vízilabda Európa-bajnokság negyeddöntőjében. A magyar válogatott ugyanis az elmúlt években ritkán győzött a szerbek ellen, világverseny egyenes kieséses szakaszában pedig konkrétan 2004-ben, az örökké emlékezetes athéni olimpiai döntőben múlta felül az akkor még Szerbia és Montenegró néven szereplő riválist.

Még a szálláson gyújtó hangulatú megbeszéléssel hangolt az olimpiai bajnok, Eb-címvédő elleni mérkőzésre a válogatott, és a vízben, közvetlenül a kezdés előtt Nagy Viktor csapatkapitány is hosszan magyarázott a társaknak.

Aztán mire felocsúdtunk volna, a Szolnokról igen jól ismert Andrija Prlainovics – a legutóbbi idényben hét szerb légiós pólózott Magyarországon – különösebb állítgatás nélkül bevarrta az első emberelőnyt, ráadásul a 3. percben a csapatkapitány Filip Filipovics is betalált. Valamivel később a remekül, gyorsan megjátszott fórt Nikola Jaksics fejezte be, és hiába reklamálta Nagy a két métert (azaz hogy túl közel ment a szerb), már 3–0-t mutatott az eredményjelző, ráadásul Jaksics ismételt. Maguk a játékosok mondták, hogy nem lehet úgy kezdeni, amiként az olaszok ellen, ehhez képest ezúttal csak annyi volt a különbség, hogy 5–0 helyett 4–0-val zárult az első nyolc perc.

A folytatás sem hozott sok jót: Nemanja Vico húzta be az emberelőnyt, míg az ellentámadásból, ugyancsak előnyből Mezei Tamáshoz el sem jutott a labda...

SZABÓ ZOLTÁN, BEK-GYŐZTES JÁTÉKOS
„Ez a realitás most, az lett volna a meglepetés, ha nem így alakul a meccs, túlteljesített volna a csapat a szerbek legyőzésével. Még akkor is, ha akadtak jó periódusok, de 32 perc tiszta játékidőből álló meccset nem lehet megnyerni három-négy perc jó játékkal. A saját árnyékunkat sem sikerült átlépni, így a szerbeket sem, a maximumunkhoz csak másodpercekre tudtunk közel kerülni. Az ötödik hely nem automatikus, kiegyenlített lett a mezőny, az öttől nyolcig is erős csapatok lesznek. Minden meccs kis Európa-bajnokság lesz, ami szolgálja a felkészülést – van még két év az olimpiáig. Hozott anyagból dolgozunk, nagy meglepetés nem várható, hacsak vissza nem tér néhány kulcsjátékos, akikre nagy szüksége lenne a válogatottnak. Adja az ég, hogy alulról »odanő« valaki, akit még nem tudunk, kicsoda. Ezzel a csapattal kell menni tovább, és akkor is mögötte állni, amikor ilyen helyzetben van, nem csak a dobogón."

Märcz némi meglepetésre sárgát kapott, pedig legfeljebb a játékosainak magyarázott vehemensen, Hiába mondott azonban bármit, gólképtelen maradt a csapat. Fél perccel a félidei szünet előtt Bedő Krisztián mentette meg a csúfságtól a válogatottat, hogy 16 percen keresztül ne találjon be.

Ami kimaradt az olaszok ellen, most, a fordulás után bement: Bedő Krisztián parádésan csavart gólt centerből, de mielőtt feléledtek volna a remények, Jaksics – éppen úgy, mint az előző két alkalommal – volt eredményes. Néha az volt az ember érzése, hogy a szerbek csak arra ügyelnek, a magyar együttes ne kerüljön lőtávolba, egyébként nagyjából az eredmény tartására törekednek. A csapatuk fele mégiscsak Magyarországon játszik, talán nem akartak annyira erőt demonstrálni az idénybeli társakon, mint az olaszok. Amikor pedig felcsillant a remény – értsd, háromra csökkent a különbség –, akkor gyorsan értékesítettek egy emberelőnyt.

Mindenféle izgalom nélkül csordogált el a negyedik negyed – a vége 8–5 lett oda –, amelynek végén feljegyezhettük: 1991 óta először fordul elő, hogy a magyar férfiválogatott nem került négy közé az Európa-bajnokságon. Akkor, Athénban ötödik lett a gárda – Barcelonában is ezt maradt a lehetséges maximum.

MäRCZ TAMÁS, A MAGYAR VÁLOGATOTT SZÖVETSÉGI KAPITÁNYA

– Nehéz mit kérdezni. Mit lehet mondani?
– Nagyon nem sikerült a meccskezdés, pedig mindent megbeszéltünk. Nyomás alá helyeztek minket a szerbek, úgy láttam, nem koncentráltunk eléggé bizonyos helyzetekben, sokkal agresszívabbnak, reaktívabbnak kellett volna lenni. A szerbek kicsit könnyebben kapták meg a kiállításokat, szokásos módon. Természetes, hogy a nagy bajnokot csak nagyon jól játszva lehet megverni, s ez főleg az elején nem volt nagyon jó játék. A szerbek egy pillanatig sem vettek vissza, mint akik erőt akarnak demonstrálni. Elfogadható az eredmény, ez a realitás, de tudják, nem fogadom el a realitást, azt akartam, ez legyen az egy-két mérkőzés a tízből, amelyiken meg tudjuk őket szorítani. Ám amikor jöttünk volna fel, szemernyi esélyt sem hagytak kívülről a játékvezetők, hogy visszatérjünk a meccsbe. Azonnal kiállítást adtak hátul, pedig kivégezték a védőinket, Vámos Mártonnak leszedték a fejét, de egy faultot sem fújtak.

– Már a harmadik találkozóján nem lőtt gólt az együttes az első negyedben.
– Nagyon kevés az igazán potenciális góllövőnk, nincs az az összgólerősség a csapatban, ami talán megszokott volt. Jó játékosaink vannak, ám azt kell mondjam, erre képesek. Nagyon kemény betonfal jött szembe. Keményen kell dolgozni. Sok ilyen meccset kell játszani, mert kevés játékosunk élt meg ilyen csatát főszereplőként. Megvalósult, hogy kevés gólon tartjuk a szerbeket, de sejthető volt, hogy nem lövünk sok gólt. A mostani szerb gárdának a magyar nem tud nyolc-kilencet lőni.

– Hogy tudja magát összeszedni a csapat a folytatásra?
– Egyik válogatott sem lesz boldog, amelyik az öttől nyolcadik helyért harcol, a világbajnok horvátok vagy a nagyon erős Montenegró lesz az ellenfél. Nemrég beszéltem Alessandro Campagnával, ő azért régebben van a kispadon, s azt mondta, nem látott még ennyire erős Európa-bajnokságot. Kemény ellenfeleink lesznek, de egyik sem verhetetlen.

PERCRŐL PERCRE

NEGYEDIK NEGYED

32. perc: Vége a meccsnek, a szerbek lefürödték az utolsó három negyedet, bejutottak a négy közé, mi pedig az 5–8. helyért játszhatunk tovább. 8–5
32. perc:
Az emberelőnyt kihasználtuk, két másodperccel a vége előtt Bátori szépen lőtt a jobb alsóba. 8–5
32. perc: Maradt 15 másodpercünk, emberelőnybe kerültünk, időt kért Märcz Tamás.
32. perc: Jansik
is kipontozódott, aztán Rasovics lőtt egy gólt a jobb oldalról. 8–4
31. perc: Kovács
szerzett nagyon szépen labdát, megúszott a jobb oldalon, de kénytelen volt megállni. Vámos lőtt szabaddobásból a kapus hasába.
30. perc: Bedő
víz alá vitte a labdát centerben, hiába, nehéz volt a dolga.
30. perc: Szerb emberelőny után majdnem labdát loptunk, de visszakerült a szerbekhez, aztán Erdélyi visszaszerezte.
29. perc: Vámos
lőtt mellé elhajlás után.
28. perc: Csuk
lőtte el a támadás utolsó másodpercében, de csak a kapufát találta el.
28. perc: Manhercz
labdát lopott, megúszott vele, és némi lóba után a bal alsóba lőtt. 7–4
28. perc: Gyorsan labdát vesztettünk centerben, ezen már meg sem lepődtünk.
27. perc:
Jól megjáratták, majd Mandics lövése a blokkról ment mellé.
27. perc: Emberelőnybe kerültek a szerbek, és rögvest időt is kértek.
27. perc: Nagy Viktor
lövése után Kovács találta fejbe a kapust.
26. perc:
Újabb emberelőny nálunk, de nem találtuk meg a helyzetet, ráadásul Mezei éles szögből csak mellé tudott lőni. Nem is volt helyzet...
26. perc:
Emberelőny a másik oldalon is, Angyal kipontozódott, és a nem túl sietős előnymegjátszás végén megszereztük a labdát.
25. perc: Mezei
kiharcolt egy emberelőnyt, de lassan járt a labda, ráadásul Erdélyi középről a kapust találta el. Ötből semmi nála...
25. perc: Negyedszer is elhoztuk a labdát, de ennél több örömünk egyelőre nem volt...

HARMADIK NEGYED

24. perc: Vége a harmadik negyednek, maradt a négygólos különbség. 7–3
24. perc: Bedőnek
nem jött jól kézre a labda, el is szedték tőle.
23. perc:
Emberelőnybe kerültek a szerbek, és Filipovics kintről a kézerdő mellett a bal alsóba suhintott. 7–3
23. perc: Újabb magyar gól. Zalánki
jobbról nagy lövést küldött a bal alsóba. Ezt elnézte Mitrovics. 6–3
23. perc: Pijetlovics
került óriási helyzetbe, megpróbálta átejteni Nagyot, de a magyar kapus bravúrral védett.
22. perc:
Az emberelőnyben nem volt sok mozgás, ráadásul Erdélyi gyengécske lövését könnyen fogta a kapus.
22. perc: Rasovicsot kiküldték, jött is a magyar időkérés. Egy adat: 20/2 a lövési statisztikánk, de ebből a húszból csak 6 találta el a kaput.
22. perc:
Újabb emberelőny a szerbeknek, Pohl kipontozódott. Labdajáratás után Csuk lőtt a kapufára.
21. perc:
Sokkal jobbak a szerbek, nem is kell nagyon megerőltetniük magukat. Szinte teljes a magyar tanácstalanság.
21. perc: Szerb időkérés.
21. perc:
Labdát szereztünk, majd Manhercz távolról tanácstalanul ellőtte, de a kaput sem találta el.
21. perc: Bátori
távoli lövése ismét a kapufát találta el.
20. perc: Jansik
lövése a jobb kapufáról ment mellé. Az ellentámadást megállítottuk, Nagy halászta el a labdát.
19. perc: Erdélyi
lőtt mellé, majd emberelőnybe kerültek a szerbek, de a kapufát találták el Sztefan Mitrovics révén.
18. perc:
Emberelőnybe kerültek a szerbek, Erdélyit küldték ki. Hosszú labdajáratás után megint megetették velünk ugyanazt, mint eddig, és Jaksics közelről a jobb alsóba lőtt. 6–2
18. perc: GÓL! Bedő
centerből szenzációsan csavart a léc alá. 5–2
17. perc: Pohl
és Manhercz közös erővel szerelte a centert, jöhettünk előre.
17. perc: Elhoztuk a labdát, de a lövésünk nem sokat ért.

MÁSODIK NEGYED

16. perc: Vége a második negyednek, néggyel mennek a szerbek. 5–1
16. perc:
Maradt még 16 másodperc a negyedből, emberelőnybe kerültek a szerbek, majd előbb Mandics, aztán Filipovics lövését mentettük.
16. perc:
A sokadik emberelőnyünk következett, és egy szép akciómegjátszás után Bedő lőtte a bal alsóba a labdát. 5–1
15. perc: Filipovics
óriási lövése a kapufáról jött ki, de visszaszerezték, aztán kis idő múlva elvesztették.
15. perc: Mit gondolnak, Erdélyi eltalálta a kaput? Nem... Mandics blokkja közbenyúlt.
14. perc: Mezei harcolt ki emberelőnyt, rögtön időt kértünk.
14. perc: Filip Filipovics
lőtt távolról, mondhatni próbálkozott... Fölé.
13. perc: Szerb időkérés.
13. perc: Pohl
lövése ezúttal is teljesen reménytelen volt, ki is védte a kapus.
13. perc:
11-ből semmi, ez a lövésmérlegünk. Sztefan MItrovics lövésszázaléka is romlott, mert Nagy védett.
13. perc: Pohl
vállalta el elég rossz szögből, Mitrovics könnyen védett.
12. perc:
Eladtuk a labdát, megúsztak a szerbek, Pijetlovics lövését Nagy lehalászta.
12. perc:
El sem találtuk a kaput... Az ellentámadásból Pijetlovicsnál fújtak kontrát.
11. perc: Rasovics
távoli lövése a bal kapufáról jött ki, de visszaszerezték. Aztán Angyalt megint kiküldték, és ezúttal Randjelovics lövése ment fölé.
10. perc: Erdélyi
lövését Mitrovics védte, de maradt nálunk a labda. Nincs mozgás elöl, aztán mégis sikerült kiharcolni egy emberelőnyt. Vámos rossz bejátszását azonban Prlainovics lehalászta.
9. perc:
Kiállítás nálunk, és megint sikerült közelről gólt kapnunk... Vico húzta be léc segítségével a hálóba a labdát. 5–0
9. perc: Bedő
küzdött három emberrel centerben, persze hogy elvették tőle.
9. perc:
Nagyon egyoldalú eddig a meccs, de legalább a labdát elhoztuk.
9. perc: Elkezdődött a második negyed.

ELSŐ NEGYED

8. perc: Vége az első negyednek, az állás: sok–kevés... 4–0
8. perc:
Magyar emberelőny, ideje lenne gólt szerezni. Csak a magyar támadás lassú, Zalánki lövését Mitrovics védte. Maradt 6 másodperc, Vámos a kapufát találta el...
8. perc: Filipovics
lövése Manhercz kezéről jött le, de visszakerült a szerbekhez, ráadásul Pohlt kiküldték. Az emberelőnyt Jaksics közelről behúzta. Elég súlyos... 4–0
7. perc: Manhercz
passzolt Mezeinek, aki eltűnt a víz alatt, de nem fújták le.
7. perc: Magyar időkérés.
7. perc: Jansik
megint a kiállítás sorsára jutott, és hosszú előnymegjátszás után Jaksics maradt egyedül, be is dobta a bal alsóba. 3–0
6. perc: Szerb időkérés.
6. perc: Bedő
fordult be, aztán nem sok ereje maradt már a lövésre, így Mitrovics könnyen védett.
6. perc: Angyalt
kiküldték, az emberelőnyt pedig Vico közelről kapufára dobta.
5. perc: Manhercz
lövése nem ment be, de legalább egy sarokdobásra jók voltunk. Aztán Bedő vállalkozott három szerb között, de csak a kapufát találta el.
5. perc: Prlainovics
célozta meg a bal alsót, Nagy odaért, és mentett.
4. perc: Rasovics
lövését védte Nagy, majd a támadásunknál kontrát fújtak.
4. perc: Vámos
próbálkozott szabaddobásból, de ezt is blokkolták.
3. perc:
Már kettővel mennek. Filip Filipovics előtt hiába magasodott Bátori, úgy ellőtte mellette a szerb, mint a pinty. Be a bal alsóba. 2–0
3. perc: Erdélyi
jól védekezett, majd Pohl elhozta a labdát. Mezei lőhetett közelről, de egy blokkoló kézről ment mellé a labda.
2. perc:
Most mi kaptunk emberelőnyt, megjárattuk a labdát, majd Bátori nem túl jó lövését könnyen blokkolta Filip Filipovics.
1. perc: Jansik
kiment, Prlainovics nagyon egyedül maradt a bal szélen, és irgalmatlan erővel kilőtte a jobb alsót. 1–0
1. perc:
Elhoztuk a labdát, óriási harc dúlt centerben, de Mezeit elnyomták.
1. perc: Elkezdődött a mérkőzés, a magyar csapat kék, a szerb fehér sapkában játszik.

ELŐZMÉNYEK

A hétfői szünnapon kellemes elfoglaltsága akadt a magyar férfi vízilabda-válogatott tagjainak: a Gelarto Rosa nevű, magyarok működtette fagylaltozó hívta meg a csapatot a hideg nyalánkságra, Märcz Tamás szövetségi kapitány döntése értelmében pedig a magyar médiamunkatársak a kötetlen alkalom során találkozhattak a csapattal a megszokott szünnapi beszélgetésre, így egy-egy gombóc fagylalt között kérdeztük a játékosokat.

„Az én ötletem volt – válaszolta Nagy Viktor a kérdésre, ki találta ki, hogy a gárda összekapaszkodva hallgassa a Himnuszt a mérkőzés előtt. – Ez már a kieséses szakasz, úgy gondoltam, legyünk egységesebbek, és talán ez is hozzásegít minket a sikerhez. Remélem, így lesz a szerbek elleni negyeddöntőben is, a vízben is csak egymásba kapaszkodva, egymásban bízva tudjuk legyőzni őket.”

A csapatkapitány elmondta, a hollandok elleni 12–9 egyfajta megkönnyebbülést jelentett, ugyanakkor nem gondolja, hogy az együttes megmutatta már azt, amit a világligában – akkor ezüstérmes lett a válogatott Budapesten –, és bízik benne, a negyeddöntőben viszont már sikerült kihozni magukból a legjobbat.

„Kicsit olyan, mintha döntő lenne, csak erre kell fókuszálni, mintha az utolsó meccs jönne, és mindent bele kell adni” – tette hozzá Nagy Viktor.

A MAGYAR FÉRFIVÁLOGATOTT EURÓPA-BAJNOKI KERETE
Kapusok: NagyViktor (Szolnok), Vogel Soma (FTC)
Mezőnyjátékosok: AngyalDániel (Eger),BátoriBence (Szolnok),BedőKrisztián (Eger),ErdélyiBalázs (OSC),JansikDávid (Szolnok),KovácsGergő (Eger),ManherczKrisztián (FTC),MezeiTamás (Szolnok),PohlZoltán (FTC),VámosMárton (FTC),ZalánkiGergő (Szolnok)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik