Férfi vízi Eb: sokat jelentő siker 21 év után, de nem szabad elkényelmesedni

LAKNER GÁBOR, SZŰCS ANDRÁSLAKNER GÁBOR, SZŰCS ANDRÁS
Vágólapra másolva!
2020.01.28. 11:30
null
Az eredményhirdetés mámoros pillanata: magasban a megérdemelt Európa-bajnoki trófea (Fotó: Balogh László)
A huszonegy éve várt Európa-bajnoki győzelem után sem kényelmesedhet el a magyar férfi pólóválogatott, ha esélyesként akar menni az olimpiára.

 

Aranyérem, olimpiai kvóta – mi kell még?

Például, hogy mindezt telt ház előtt szerezze meg a férfi vízilabda-válogatott, amely ismét meghódította a közönséget. Már az első, törökök elleni, tükörsimának ígérkező meccsen elég sokan voltak a Duna Arénában, hogy aztán folyamatosan telt ház környékén játsszon a csapat. A döntőben csak azon a néhány széken nem ültek, ahonnan az égvilágon semmit sem lehetett volna látni, de azok helyett meg a folyosókon álltak elegen...

Az Európa-bajnokság végén mindenki csillogó szemmel térhetett haza: a játékosok meghálálták a közönségnek a hihetetlen élményt, és a csapatnak is sokat jelentett a siker. A két olimpiai bajnok, Varga Dénes és Hosnyánszky Norbert éremkollekciójából csak az Eb-arany hiányzott (eddig), a fiatalok pályafutásának meg hatalmas lökést adhat e győzelem.

MEGVANNAK AZ ALAPOK

A szövetségi kapitány munkája kétségkívül beérett.

Három év és két hónap telt el, mióta Märcz Tamás átvette a válogatottat, az eltelt időben pedig vasakarattal és a pólóról alkotott szilárd elképzelésével a képére formálta a csapatot. Addig keresgélt, amíg megtalálta azt az öt-hat pólóst a mindenki révén egyértelműen beazonosított hat-hét alapember mellé, akik kellettek a megálmodott játékhoz. A csapaton egyértelműen látszik a fejlődés, egyre jobban működik az alapjáték (amelyhez egyébként makacsul, de okkal ragaszkodunk), ettől pedig egyre nő a játékosok hite és önbizalma is. A felfelé ívelő spirálnak pedig az az eredménye, hogy az immár Európa-bajnok Vámos Márton világgá kiáltotta: bejelentkeztünk az olimpiai aranyért.

Ahhoz persze kell még egy s más.

A nyári játékokon mindenki a legjobbját nyújtja, ott nekünk is a spiccen kell lennünk, és a győzelemhez kell még valami plusz is: például egy új emberelőnyös figura, amit addig elrejtünk a világ elől, valamelyik klasszis villanása vagy éppen egy váratlan edzői húzás. Az olimpián egész egyszerűen egy szinttel magasabban kell játszani – vagy inkább kettővel. Ami a jó hír, hogy erre képes lehet a csapat, Manhercz Krisztián legalábbis azt ecsetelte, úgy nyert Európa-bajnoki címet a válogatott, hogy nem játszott ki magából mindent...

A mindent eldöntő pillanat: Vogel Soma kivédte a spanyolok utolsó ötméteresét, ezzel rég várt sikert ért el a magyar férfiválogatott (Fotó: Balogh László)
A mindent eldöntő pillanat: Vogel Soma kivédte a spanyolok utolsó ötméteresét, ezzel rég várt sikert ért el a magyar férfiválogatott (Fotó: Balogh László)

A KAPITÁNY KÖNNYEI

Märcz egyébként Ivády Sándor, Gyarmati Dezső és Faragó Tamás után a negyedik olyan magyar vízilabdázó, aki játékosként és szövetségi kapitányként is Európa-bajnok lett.

„Ilyenkor belefér egy-két könnycsepp – mondta, és ki vitatkozott volna vele?! Kiemelte, hogy huszonegy éve várta mindenki ezt az aranyérmet, meg egyébként is, a magyar vízilabdázástól mindig mindenki aranyérmet vár. – Pedig borzasztóan nehéz aranyat nyerni, ezúttal is kitűnő ellenfelet győztünk le minimális különbséggel – valószínűleg ennél több nem is volt a két csapat között. Azonban volt az elejétől kezdve valami a srácokban, ami mellettünk szólt. Már a döntő reggelén azt láttam a fiúkon, hogy nem fogják odaadni másnak az aranyérmet. Betartották, amit gyakoroltunk, és végig észnél voltak, mindig felismerték, hogy éppen mit kell tenniük. Nincs olyan csapat, amelyik százszázalékos teljesítményt nyújt, minden mérkőzésen vannak hibák, pozitívumok és negatívumok egyaránt, inkább az a kérdés, hogy amikor mérlegre kerülnek ezek a részletek, melyik csapatnál melyik a súlyosabb. Nálunk a pozitívumokból volt több. Jó úton vagyunk, de nem kényelmesedhetünk el, látjuk, miben kell még fejlődnünk ahhoz, hogy ne csak esélyesként, hanem nagy esélyesként menjünk ki az olimpiára, és ott nagyot tudjunk alkotni.”

Mezei Tamás emberfelettit küzdött az ellenfél bekkjeivel (Fotó: Szabó Miklós)
Mezei Tamás emberfelettit küzdött az ellenfél bekkjeivel (Fotó: Szabó Miklós)

MI JÖN EZUTÁN?

SZAVAZÁS

Milyen eredményt ér el Tokióban az Európa-bajnok magyar férfi vízilabda-válogatott?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

A nagy ünneplés megvolt, ám hosszú pihenőre nincs idő, hiszen szombaton már férfi ob I-es fordulót rendeznek, az más kérdés, hogy a Spanyolország ellen az utolsó ötméteressel megnyert Európa-bajnoki finálé után mekkora lelkesedéssel indul Vogel Soma és a többi fradista a 0–8-as mérleggel és mínusz 48-as gólkülönbséggel álló Tatabányához a három pontért... Mindenesetre a bajnokság alapszakasza február 29-én ér véget, majd jön március 7-től május 13-ig a középszakasz az 1–4. helyezettek keresztbejátszásával, utána pedig május 16-tól 27-ig a rájátszásnak nevezett helyosztók a döntővel, és onnan lefelé.

Ezzel párhuzamosan zakatol tovább a Bajnokok Ligája (illetve az Eger a tél végén elődöntőzik az Eurokupában), hiszen a most hétvégi bajnoki forduló után hét közben, február 4–5-én már BL-csoportforduló esedékes, május 19–20-án lesz az utolsó, majd június 5–7. között zárul az elitsorozat a nyolcas döntővel. Nagyjából itt ér majd véget a klubidény, utána valamennyi szünetet muszáj beiktatni, hogy senki se lehelje ki a lelkét, mielőtt nekiveselkedne a nyárnak, amelynek fő „műsorszáma” természetesen a július 24-én kezdődő nyári olimpia.

Mi az Európa-bajnokság megnyerésével, sőt már a döntőbe jutással megszereztük a férfi olimpiai kvótát, viszont akiknek még nincs jegyük Tokióba – például a nagyok közül a horvátoknak és montenegróiaknak... –, a tavaszi klubesemények sűrűjében, március 29. és április 5. között még le kell meccselniük Rotterdamban, hogy ki jut ki az olimpiára. Sportági poén, hogy a minap véget ért Eb-ről a 8. kvalifikált még az olimpiai pótselejtezőre, ám Hollandia hiába lett csak a 15. a 16-ból, a rendező jogán ugyancsak küzdhet tovább...

De ez már nem a mi bajunk.

EURÓPA-BAJNOKI BIZONYÍTVÁNY – ÍGY LÁTTUK MI ÉS ÍGY LÁTTÁK OLVASÓINK A MAGYAR VÁLOGATOTT EB-SZEREPLÉSÉT

KAPUSOK

Nagy Viktor
A csoportrangadón meglepetésre kimaradt a csapatból, utána azonban hozta élete első, kapott gól nélküli mérkőzését. Az egyenes kieséses szakaszban megbízhatóan védett, biztos támasza volt a csapatnak, a montenegróiakat az őrületbe kergette.

Játékidő: 144:00
Védés/lövés: 37/68 (54.4%)
Akcióból: 18/27
Centerből: 0/1
Emberelőnyből: 6/23
Ötméteresből: 1/1
A Nemzeti Sport osztályzata: 8
Az nso.hu olvasóinak osztályzata: 9.12

Vogel Soma
Märcz Tamás mindig hangsúlyozza, hogy két jó kapusa van, ezt pedig Vogel Soma bizonyította is. A csoportkörben másfél meccset kapott, élt is a lehetőséggel, a döntőben pedig lezárta az ötöspárbajt. Övé a jövő, és már a jelenben is hasznos.

Játékidő: 48:00
Védés/lövés: 14/26 (53.8%)
Akcióból: 2/7
Centerből: 4/4
Emberelőnyből: 1/6
Ötméteresből:
A Nemzeti Sport osztályzata: 7
Az nso.hu olvasóinak osztályzata:
8.93

BEKKEK

Angyal Dániel
Megbízható védőmunkája mellett támadásban is hasznosan játszott. Az emberelőnyös figurákban fontos szerepet kapott, és amíg a társai pihentek, olykor centerként is küzdenie kellett. Hátulról eleresztett bombáiból többet is szívesen látnánk.

Játékidő: 63:29
Gól/lövés: 7/10
Labdaszerzés:
Blokk:
Technikai hiba: 4
Személyi hiba: 8
A Nemzeti Sport osztályzata: 7
Az nso.hu olvasóinak osztályzata: 8.23

Jansik Szilárd
Védekezésben kitett magáért, neki is nagy szerepe volt abban, hogy a magyar válogatott minden ellenfelével felvette a harcot. Támadásban ezúttal kevesebbet tudott hozzátenni, ebben még előreléphet, hiszen bármelyik szélen bevethető.

Játékidő: 68:12
Gól/lövés: 2/8
Labdaszerzés: 1
Blokk: 2
Technikai hiba: 1
Személyi hiba: 10
A Nemzeti Sport osztályzata: 7
Az nso.hu olvasóinak osztályzata: 8.10

Pohl Zoltán
Eddigi legjobb világversenyén van túl, és megérdemelten harcolta ki magának a helyet a kezdősorban. Tiszta és sallangmentes bekkelése mellett fontos gólokra is futotta az erejéből, az emberelőnyös játékunk egyik kulcsszereplője volt.

Játékidő: 74:17
Gól/lövés: 7/12
Labdaszerzés: 1
Blokk:
Technikai hiba:
Személyi hiba: 9
A Nemzeti Sport osztályzata: 8
Az nso.hu olvasóinak osztályzata: 8.24

CENTEREK

Hárai Balázs
Angyali türelemmel viselte, hogy az ellenfél bekkjei módszeresen összeverték – mert tartani nem tudták. Sorra hozta a kiállításokat, sokat jelentett a jelenléte a kapu előterében. És az a szenzációs csavargól a döntőben...

Játékidő: 78:32
Gól/lövés: 3/6
Labdaszerzés: 2
Blokk: 1
Technikai hiba: 4
Személyi hiba: 3
A Nemzeti Sport osztályzata: 8
Az nso.hu olvasóinak osztályzata: 8.40

Mezei Tamás
A két évvel ezelőtti Európa-bajnokság óta ő produkálta a legnagyobb fejlődést. A legfőbb dicséretet az jelenti, hogy nem lehetett különbséget látni a két centerünk emberfeletti teljesítménye között, egyértelműen felnőtt Hárai szintjére.

Játékidő: 88:09
Gól/lövés: 3/7
Labdaszerzés: 4
Blokk: 2
Technikai hiba: 7
Személyi hiba: 3
A Nemzeti Sport osztályzata: 8
Az nso.hu olvasóinak osztályzata: 8.30

KAPÁSSZÉLSŐK, ÁTLÖVŐK, IRÁNYÍTÓK

Erdélyi Balázs
Támadásban csak hellyel-közzel hozta magát, ugyanakkor kitűnő védekezésével kompenzálta mindezt. Sokoldalú játékára szükség is volt, többször bekkelnie kellett, de azt a feladatot is remekül megoldotta. Sokat segített a csapatnak.

Játékidő: 127:35
Gól/lövés: 7/22
Labdaszerzés: 4
Blokk:
Technikai hiba:
Személyi hiba: 3
A Nemzeti Sport osztályzata: 7
Az nso.hu olvasóinak osztályzata: 7.97

Hosnyánszky Norbert
A nagy visszatérő olimpiai bajnok nem feltétlenül akart villogni, szépen irányított és alájátszott a társaknak. Védekezésben is észrevétlenül, ám annál hasznosabban tette a dolgát, rutinjával sokat segített a medencében és azon kívül is.

Játékidő: 98:29
Gól/lövés: 5/16
Labdaszerzés: 1
Blokk: 4
Technikai hiba: 1
Személyi hiba: 9
A Nemzeti Sport osztályzata: 7
Az nso.hu olvasóinak osztályzata: 8.33

Manhercz Krisztián
Az egész tornán hatosra játszott, de a legfontosabb mérkőzésre, a döntőre felszívta magát. Olyan parádés teljesítményt nyújtott a fináléban, hogy annak köszönhetően egyet javított saját osztályzatán. Maradt benne tartalék, és ezt ő is tudja.

Játékidő: 107:25
Gól/lövés: 11/24
Labdaszerzés: 3
Blokk: 5
Technikai hiba: 1
Személyi hiba: 4
A Nemzeti Sport osztályzata: 7
Az nso.hu olvasóinak osztályzata: 8.38

Varga Dénes
A torna legjobb játékosának megválasztott csapatkapitány ismét igazi vezér volt. Elsőrangúan irányított, fontos gólokat lőtt, tartást adott az egész csapatnak. Arról nem is beszélve, hogy már januárban meglőtte az év gólját az elődöntőben bemutatott csavarjával.

Játékidő: 138:11
Gól/lövés: 17/30
Labdaszerzés: 6
Blokk: 3
Technikai hiba: 1
Személyi hiba: 4
A Nemzeti Sport osztályzata: 9
Az nso.hu olvasóinak osztályzata: 9.42

ROSSZKÉZ-SZÉLSŐK

Vámos Márton
A balkezeseink hozták, amit vártunk tőlük, a jobb oldalon a magyar csapat játszott fölényben a mérkőzések jelentős részében. Nem akart mindent ellőni, csak az igazi helyzeteket lőtte el, de ezzel a bal kézzel még többet is vállalkozhatna.

Játékidő: 142:29
Gól/lövés: 11/23
Labdaszerzés: 3
Blokk: 1
Technikai hiba: 4
Személyi hiba:
A Nemzeti Sport osztályzata: 8
Az nso.hu olvasóinak osztályzata: 8.93

Zalánki Gergő
Stabilan felzárkózott Vámos mellé, évről évre érettebb és összeszedettebb játékot mutat. A bal keze félelmetes, védekezésben is egyre jobb, és az az érzésünk vele kapcsolatban, hogy még mindig nem érte el a csúcsot, ennél is jobb lehet.

Játékidő: 152:14
Gól/lövés: 16/27
Labdaszerzés: 6
Blokk: 3
Technikai hiba:
Személyi hiba: 6
A Nemzeti Sport osztályzata: 8
Az nso.hu olvasóinak osztályzata: 9.24

 

SZÖVETSÉGI KAPITÁNY

Märcz Tamás
Az Európa-bajnoki cím elnyerése után nyilvánvalóan csak dicsérhetjük a szövetségi kapitányt. Bejöttek a húzásai, kezdve a keret kijelölésétől a kapusok forgatásán át egészen a döntő ötöspárbajáig. A csapat erőnléte megfelelő volt, a játékosok kellően koncentráltak és motiváltak voltak, és elbírták a kvótaszerzés jelentette kettős terhet is. Jól cserélt, remekül alkalmazkodott a meccs-szituációkhoz, végig sziklaszilárd elszántsággal mutatott példát. A spanyolok elleni első mérkőzésből is tanult, teljesen más volt a játék képe a fináléban, mint a csoportkörben. Tiszta és jól látható koncepciója van a vízilabdáról, csapata a sok gyakorlásnak köszönhetően rendkívül magas szinten hozza az alapjátékot, ami egyrészt tökéletesen ki van találva és pontosan ül, másrészt teret enged a klasszisok egyéni megoldásainak is. Néhányszor bebizonyosodott már, hogy ez a játék működhet, de az Európa-bajnokságon végképp jelesre vizsgázott. A háromhetes felkészülésbe más gyakorlása nem is fért bele, de ezt a kis időt sikerült a lehető legjobban kihasználnia. Egyedül azért nem kap tízest, mert vannak még meghódítandó magasságok...

A Nemzeti Sport osztályzata: 9

Jansik Szilárd is önfeledten ünnepelt a mérkőzés után (Fotó: Szabó Miklós)
Jansik Szilárd is önfeledten ünnepelt a mérkőzés után (Fotó: Szabó Miklós)

FÉRFI EURÓPA-BAJNOKSÁG, VÉGEREDMÉNY
EURÓPA-BAJNOK: MAGYARORSZÁG
(Angyal Dániel, Erdélyi Balázs, Hárai Balázs, Hosnyánszky Norbert, Jansik Szilárd, Manhercz Krisztián, Mezei Tamás, Nagy Viktor, Pohl Zoltán, Varga Dénes, Vámos Márton, Vogel Soma, Zalánki Gergő. Szövetségi kapitány: Märcz Tamás)
2. Spanyolország
3. Montenegró
4. Horvátország
5. Szerbia
6. Olaszország
7. Görögország
8. Oroszország
9. Németország
10. Grúzia
11. Románia
12. Törökország
13. Franciaország
14. Szlovákia
15. Hollandia
16. Málta

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik