Férfi vízi Eb: „Nem sokat aludtunk” – a történelmi vereség utózöngéi

Vágólapra másolva!
2018.07.20. 10:53
null
Hatalmas csalódás volt az olaszok elleni meccs (Fotó: Kovács Anikó)
Senki sem hárít, mindenki tudja, miben hibázott az olaszok elleni vesztes meccsen – mondja Märcz Tamás, míg Nagy Viktor nem írná le a csapatot.

 

„Tényleg ennyivel jobbak az olaszok?” – kérdezte tört angolsággal, spanyolos kedvességgel az újságos, amikor nyakamban az akkreditációt látva szóba elegyedett velem, és a „Honnan jött? Magyarországról” kérdés-felelet után eljutottunk a szerda esti, 12–5-re végződő olasz–magyar meccsig.

NEHEZEBB ÚT

Az olaszoktól elszenvedett vereséggel eldőlt, hogy a válogatott gyakorlatilag biztosan második lesz az A-csoportban (Németország legyőzése nem lehet kérdés). Mivel csak a csoportelsők kerülnek automatikusan a nyolc közé, a négyesben második és harmadik helyen végző együtteseknek játszaniuk kell a negyeddöntőért. Az A-csoport másodikjára a C jelű négyes harmadikja, vélhetően Hollandia vár, majd következhet a D-csoport győztese, a címvédő, olimpiai bajnok Szerbia.

Nehéz erre mit válaszolni, hiszen mondják, az eredményjelző nem hazudik, ugyanakkor például azt biztosan nem mutatja, hogy a harmadik negyed elején két és fél perc alatt egyenlíthetett volna a csapat, ha belövi a helyzeteit, ziccereit.

A korábbi napoktól eltérően zárt körű edzéseket tartott csütörtökön a férfiválogatott, de Märcz Tamás szövetségi kapitány és Nagy Viktor készséggel válaszolt a sajtó kérdéseire a délelőtti, az előző esti mérkőzés miatt regenerációs, „átmosó” tréningnek szánt foglalkozás után.

„Nem sokat aludtunk – jegyezte meg a kapus. – Szerintem kevesen aludtak el kettő előtt, aztán reggel már indultunk az edzésre. Videózunk és megbeszéljük a tapasztalatokat, próbálunk elmozdulni a mélypontról. Mindenki győzni akart, de a nagyon rossz kezdés után csak mentünk az eredmény után, nyögvenyelős, roppant nehéz mérkőzést játszottunk. Igaz, azt mindenképpen ki kell emelni, hogy nulla hatról felzárkóztunk, kevés csapat tudja ezt megtenni. Viszont a végén figyelmetlenségből hagytuk lefordulni őket, így alakult ki a nagy különbség.”

Märcz kapitány kollégájához, Bíró Attilához hasonlóan a mazochista utat választotta: akárcsak a női válogatott vezetője a spanyoloktól elszenvedett vereséget követően, a férfikapitány is a stábbal még éjszaka megnézte az olaszok elleni mérkőzést, szóval róla sem lehetett volna megformázni a kipihentség szobrát.

„Látni akartuk, mi csúszott ki a kezünkből – vette át a szót Märcz Tamás. – A nagyon kellemetlen eredmény ellenére azzal kezdeném, hogy nem őröltek fel minket az olaszok, bírtuk erővel. Ugyanakkor rengeteg hibát követtünk el, olyan akciógólokat kaptunk, amelyeket kötelező elkerülni. Talán teljesen semleges játékvezetésnél befújtak volna néhány kontrafaultot, amely jogos lett volna, de nem várhatunk erre. Könnyű gólokat kaptunk, és elöl sem azt csináltuk, amit terveztünk, elpazaroltuk a kidolgozott helyzeteket. Ha nem lőjük be a lehetőségeket, nemhogy kikapunk, hanem csúnyán kikapunk. Ennek ellenére önbizalomra ad okot az, ahogy a csapat a legjobb periódusában játszani tudott, hogy nehéz helyzetbe hozta az olaszokat. Nem véletlenül kért időt Alessandro Campagna, és még akkor sem tudta rendezni a sorokat. Biztos vagyok benne, hogy javulni fog az együttes. Hosszú építkezési ciklusban vagyunk, a játékosoknak sok mérkőzést kell vívniuk, és nem csak a válogatottban. Főszereplőkké kell válniuk a klubjukban, amelyekben háttérbe szorítják őket.”

A LEGNAGYOBB POFON

A férfiválogatott még sosem kapott ki világversenyen – Európa- és világbajnokságon vagy olimpián – akkora különbséggel, mint szerda este az olaszoktól. A 12–5-ös vereség így sajnálatos módon sporttörténeti eseménynek számít, korábban öt gól volt a legtöbb, amellyel legyőzték a magyar csapatot. Az 1924-es, párizsi olimpia negyeddöntőjében a belgák 7–2-re bizonyultak jobbnak, majd az 1987-es, strasbourgi Eb-n a szovjetek ütötték ki a mieinket 15–10-re, mindkétszer ötödik hely lett a vége. A legutóbbi nagyobb vereség a 2014-es, budapesti Eb döntőjében érte a csapatot, akkor a két negyed után 7–2-re vezető szerbek12–7-re nyertek. Ezeket a mérkőzéseket tette zárójelbe a barcelonai pofon, amelyet még emészteniük kell a szurkolóknak.

Az ilyen különbségű vereség után – amelyhez hasonlót világversenyen, azaz olimpián, világ- vagy Európa-bajnokságon még nem szenvedett el a férfiválogatott – talán az a legfontosabb kérdés, hogy hogyan tovább. Nyilván maguknak a játékosoknak a legnagyobb csalódás megélni az eredményt, ugyanakkor a versenysportba egyszerűen nem fér bele, nem előremutató, hogy túl sokáig rágódjanak a történteken. Pláne úgy, hogy az Európa-bajnokság közepén járunk, azaz semmi sem veszett el, pusztán annyi dőlt el, hogy nehezebb ágra kerül a válogatott.

„Beszélünk a vereségről, és mindenkit arra ösztönzök, hogy ne törölje ezt a meccset az emlékezetéből, figyelmeztető – folytatta Nagy Viktor. – Ugyanakkor le kell szűrni a jót és a rosszat, és továbblépni, hiszen van bő egy hét az Európa-bajnokságból. Nem írnám le a csapatot, hiszek magunkban, és bármilyen úton is megyünk tovább, senki sem verhetetlen. Látok a csapatban potenciált, bízom benne, hogy a társaság együtt marad, és sok meccset játszik. Nem szabad egyetlen mérkőzéstől összeomlani, építkezni kell.”

A kapitány is leszögezte, nem felejtették el a célokat, és ha a szerbek ellen kell, akkor ellenük állnak majd bele keményen a mérkőzésbe.

„Mindenki nagyon önkritikus, még nem is videóztunk, de már többen mondták, hogy érzik, hol, miben hibáztak – tette hozzá Märcz. – Fontos előrelépési lehetőség, hogy mindenki magával foglalkozik, és nem hárítja a másikra a felelősséget. Az a lényeg, hogy lássuk, mi az, amit gyorsan ki lehet javítani, milyen pontokon lehet fejlődni.”

És mindezt meg kell mutatni, akár már a németek elleni pénteki meccsen, amelyen, mondhatni, kötelező a győzelem.

ÍGY NEM LEHET NYERNI

Jansik Dávid, a válogatott védője:
„Rettentően rosszul kezdtünk, olyan hibákat követtünk el, amilyenekkel nem lehet nyerni, az akciógólokra, lefordulásokra gondolok, amelyekből egy is sok, nemhogy amennyit most kaptunk. Meg is leptek minket, rövidzárlat is volt, és a nagy akarásnak nyögés lett a vége. A második negyedben felébredtünk, de ez kevés volt a végére.”

Manhercz Krisztián, a válogatott szélsője:
„Annak ellenére, hogy gyakorlatilag minősíthetetlen első negyeddel kezdtünk, benne volt a pakliban a fordítás, de az olaszok ezúttal egyértelműen jobbak voltak. Nem állítom, hogy mindenképpen siettettük a játékot, de mindenkiben benne volt a győzni akarás, és valamilyen szinten mindenki maga akarta megoldani a helyzeteket.”

FÉRFI VÍZILABDA EURÓPA-BAJNOKSÁG, BARCELONA
CSOPORTKÖR, 3. FORDULÓ
A-CSOPORT
12.30:
Németország–MAGYARORSZÁG (Tv:M4 Sport)
15.30: Georgia–Olaszország
B-CSOPORT
18.30:
Málta–Franciaország
22.00: Montenegró–Spanyolország (Tv:M4 Sport)
C-CSOPORT
14.00:
Törökország–Hollandia
20.30: Horvátország–Görögország
D-CSOPORT
11.00:
Szerbia–Szlovákia
17.00: Oroszország–Románia

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik