Férfi vízi Eb: „Minden meccsen darálunk az utolsó pillanatig”

Vágólapra másolva!
2018.07.14. 11:06
null
Jansik Dávid mindkét kapu előtt fontos feladatokat lát el (Fotó: Tumbász Hédi)
Jansik Dávid huszonhét évesen, Bajnokok Ligája-győztesként élete első Európa-bajnokságára készül, amelyen éremért szeretne játszani.

 

BEMUTATKOZÓ BEKKEK

A férfiválogatott újjáépítését a bekkek névsora példázza igazán, hiszen Angyal Dániel (26), Jansik Dávid (27) és Pohl Zoltán (23) egyaránt élete első Európa-bajnokságára készül. Közülük a kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtó Angyal csak Eb-újonc, tagja volt a 2014-ben világliga-ezüstérmes és a 2015-ben világbajnoki hatodik helyezett válogatottnak is. A mindig higgadt Jansik Dávid klubszinten mindent megnyert, hosszú várakozás után a válogatottban is megmutathatja magát. Pohl a jövő embere, de a felkészülés során meggyőzte a kapitányt, hogy már most helye van a csapatban. Mindegyik, három hete világligaezüstöt nyerő játékosra jellemző, hogy védőfeladata mellett hatékonyan tudja segíteni a támadásokat is, ez a sokoldalúság hatékony fegyver lehet Barcelonában.

A magyar férfiválogatott kerete alaposan kicserélődött a tavalyi világbajnokság óta. Az újonnan csapatba kerülők között van Jansik Dávid, aki 27 évesen vehet részt élete első világversenyén. A kemény bekk a Szolnokkal nyert már három bajnoki címet, a Bajnokok Ligája-trófeát is elhódította, a klubsikerek után pedig a válogatottban is következhet az áttörés.

„Mindig örömmel jövök a válogatottba, akár összetartásra, akár mérkőzésre, az alkalom teljesen mindegy – mondta a Nemzeti Sportnak Jansik Dávid. – Korábban is részt vettem nyári felkészülésen, de akkor nem kerültem be az utazó keretbe. Most, hogy sikerült, nagyon boldog vagyok, szeretném is megragadni a lehetőséget, és jól teljesíteni az Európa-bajnokságon.”

A Szolnok erőssége csak azt sajnálja, hogy öccse, Szilárd nélkül utazik Barcelonába, aki nyaksérülése miatt kiesett a közös munkából, és az Eb-ről is lemaradt, így nem lesz újabb testvérpár a válogatottban világversenyen Steinmetzék, Vargáék vagy Deckerék után – egyelőre.

Jansik Dávid elsősorban védőfeladatokat kap Märcz Tamás szövetségi kapitánytól, de a góllövésről sem mond le, szeretne a másik kapu előtt is jól teljesíteni: „Amellett, hogy megfogjam az ellenfél centereit, esetenként legjobb játékosait, elöl is szeretnék hatékony lenni. Az a célom, ha van egy-egy helyzetem, értékesítsem, mint például a BENU-kupán az ausztrálok ellen. Fontos szerepem van az emberelőnyös játékban is, szeretném, hogy a társaim bízzanak bennem, és dobálják nekem a labdát a kapufához. Kell, hogy tőlünk, bekkektől is jöjjenek a gólok, mert így megoszthatjuk az ellenfél védőinek figyelmét.”

A fiatal válogatott minden tagja, így ő is várja már az Európa-bajnokságot, egyáltalán nem tart az ismeretlentől: a mieink hétfőn Grúziával kezdenek, aztán Olasz- és Németország következik a csoportkörben.

„Nagyon jó ebben az együttesben játszani, ismerjük egymást régről, az utánpótlás-válogatottból vagy a klubcsapatainkból: könnyen össze tudtunk csiszolódni, ez látszott már a világligadöntőn is, amelyen mindössze három nap közös munka után stabil, kiegyensúlyozott játékot nyújtottunk – elemezte a válogatottat Jansik Dávid. – Nem feltétlenül az átlagéletkor miatt, de ez nagyon gyors csapat lesz. Remek a kondíciónk, annak ellenére, hogy keveset tudtunk edzeni. Bírni fogjuk a két hetet, biztos, hogy minden meccsen darálunk az utolsó pillanatig. Szeretném, ha a csapat odaérne a végére, azaz éremért játszana!”

A MAGYAR FÉRFIVÁLOGATOTT EURÓPA-BAJNOKI KERETE
Kapusok: NagyViktor (Szolnok), Vogel Soma (FTC)
Mezőnyjátékosok: AngyalDániel (Eger),BátoriBence (Szolnok),BedőKrisztián (Eger),ErdélyiBalázs (OSC),JansikDávid (Szolnok),KovácsGergő (Eger),ManherczKrisztián (FTC),MezeiTamás (Szolnok),PohlZoltán (FTC),VámosMárton (FTC),ZalánkiGergő (Szolnok)

A TORNA HIVATALOS HONLAPJA

CSOPORTKÖR
(július 16–20.)
A-CSOPORT
MAGYARORSZÁG NÉMETORSZÁG
OLASZORSZÁG GRÚZIA
1. FORDULÓ (július 16.)
Grúzia–MAGYARORSZÁG
15.30
Németország–Olaszország 18.30
2. FORDULÓ (július 18.)
Németország–Grúzia 12.30
MAGYARORSZÁG–Olaszország 20.30
3. FORDULÓ (július 20.)
Németország–MAGYARORSZÁG 12.30
Grúzia–Olaszország 15.30
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik