Jöhet az elődöntő, könnyed győzelem az oroszok ellen a vízi Eb-n

LAKNER GÁBOR (összefoglaló), RUSZNÁK GYÖRGY (percről percre)LAKNER GÁBOR (összefoglaló), RUSZNÁK GYÖRGY (percről percre)
Vágólapra másolva!
2020.01.22. 18:45
A magyar férfiválogatott az oroszok ellen játszotta a negyeddöntőt a Duna Arénában zajló vízilabda Európa-bajnokságon, és magabiztos játékkal 14–10-es győzelmet aratott. Az elődöntőben jöhet Montenegró.
A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK MEG! (Fotók: Balogh László, Szabó Miklós)
A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK MEG! (Fotók: Balogh László, Szabó Miklós)

EURÓPA-BAJNOKSÁG (BUDAPEST, DUNA ARÉNA)
FÉRFIAK
NEGYEDDÖNTŐ
MAGYARORSZÁG–OROSZORSZÁG 14–10 (3–2, 3–3, 4–3, 4–2)
Duna Aréna, 6000 néző. V: Koryzna (lengyel), Schwartz (izraeli)
MAGYARORSZÁG: Nagy V. – Erdélyi 1, Pohl, VARGA DÉNES 3, Mezei, Zalánki 2, VÁMOS 2. Csere: JANSIK SZ., Angyal 2, MANHERCZ 3, Hosnyánszky, Hárai 1. Szövetségi kapitány: Märcz Tamás
OROSZORSZÁG: Sztacenko – Bicskov, Asajev 1, MERKULOV 3, Liszunov, Nagajev 1, Sepelev. Csere: Harkov 1, Gyerevjankin 1, KISZELEV 3, Szucskov. Szövetségi kapitány: Szergej Jevsztignejev
Gól – emberelőnyből: 11/5, ill. 11/4
Gól – kettős emberelőnyből:
–, ill. 1/1
Gól – ötméteresből:
2/1, ill. –
Kipontozódott:
Szucskov (25. p.), Pohl (28. p.)
MESTERMÉRLEG
Szergej Jevsztignejev:
– Jó mérkőzés volt, de mi sokkal többet is tehettünk volna, rengeteget hibáztunk, néha olyasmiket sem tudtunk kivitelezni, amiket rendszeresen gyakorlunk az edzéseken. Az olimpiai selejtezőre már kijutottunk, ám Oroszország mindig magasra tör, igyekszünk ennek megfelelni az Olaszország elleni folytatáskor.

ÖSSZEFOGLALÓ

Meglehetősen látványos csillaghullást hozott az első két negyeddöntő, az előzetesen hajszálnyival esélyesebbnek tűnő olaszok és szerbek úgy estek ki a montenegróiak és a spanyolok ellen, hogy öröm volt nézni. Abban azonban joggal bíztunk, hogy a harmadik mérkőzésen nem borul a papírforma, és a magyar válogatott továbblép az oroszokon.

Az orosz válogatott ugyanis nem tud olyan jól játszani, hogy a legjobbját nyújtó magyar válogatottal tartani tudja a lépést (idéztük szakértőnket, Szabó Zoltánt), a bökkenő csak az volt, hogy a magyar csapat kissé döcögősen kezdett, és a mérkőzés első felében nem nyújtotta a legjobbját.

A magyar válogatott kapujában bent maradt Nagy Viktor, aki a spanyolok elleni csoportrangadón még a kispadon ült, aztán a máltaiak elleni, váratlanul fontossá vált meccset kapott gól nélkül hozta le. Az oroszok ugyanakkor változtattak kapusposzton, Pjotr Fedotov ugyanis alig találkozott a labdával a grúzok elleni nyolcaddöntőben, a tizenhárom kapott gól pedig azt eredményezte, hogy a mieink ellen Vitalij Sztacenko kapott bizalmat.

A magyar válogatott nem játszott kifejezetten rosszul, támadásban is voltak nagyszerű megoldásaink, védekezésben is gyönyörű blokkjaink és labdaszerzéseink, csak éppen egy sebességi fokozattal lassabban pólózott a csapat, mint amire képes. Látszott rajta, hogy legutóbb négy napja játszott mérkőzést, és a szünet jelentős részét kemény munkával töltötte, szemlátomást nehezen pörögtek fel a fiúk, akik nem erre a meccsre hegyezték ki a csúcsformát.

Így aztán az oroszok tapadtak a magyar csapatra, és amikor úgy tűnt, sikerülhet leszakítani őket, ledolgozták a kétgólos hátrányukat. Ekkor Zalánki Gergő és Vámos Márton mutatta meg, hogy nem kell annyira túlgondolkodni a játékot, és messze földön rettegett balkezeseink nemes egyszerűséggel hátulról a kapuba bombáztak – a térfélcsere előtt mégis csak eggyel vezettek a mieink. Az emberelőnyös játékunk, ami alapesetben az egyik legnagyobb fegyverünk, elég döcögős volt.

Ezt rögtön sikerült orvosolni a harmadik negyedben, előbb Varga Dénes, majd Manhercz Krisztián használt ki egy fórt, a háromgólos előnynél pedig csak az volt örömtelibb, hogy az eddig visszafogottabb kapásoldalunk is kezdett életjeleket mutatni az Európa-bajnokságon. Ráadásul Konsztantyin Kiszelev szépítése után Erdélyi Balázs is betalált, méghozzá a rosszkéz-oldalról.

Varga Dénes magabiztosan bevágott egy ötméterest, az oroszok pedig egyre jobban kezdtek fáradni. A magyar válogatott védekezése ráadásul összeállt, Nagy Viktor pedig védte, amit védenie kellett. Kettős emberhátrányban, mondjuk, ő is tehetetlen volt, de ezt aligha róhatjuk fel neki.

Némi fellángolásra azért futotta az ellenfél erejéből, még annak ellenére is, hogy általában a támadóidő fele azzal telt el, hogy felúsztak a kapunkig. Sztacenko ráadásul védte Varga Dénes második büntetőjét, szó mi szó, az oroszoknak azért bejött a kapuscsere. Így aztán kétgólos magyar vezetésről kezdődött az utolsó negyed, de nem volt benne a meglepetés a levegőben.

Az utolsó nyolc percben Hárai Balázs úgy döntött, hogy kézbe veszi az irányítást: bepöckölt egy középre kijátszott emberelőnyt, kiharcolt egy kontrafaultot, az eddigi legjobb meccsét játszó Manhercz pedig a gyors ellentámadásból a kapuba bombázott.

Aztán Märcz Tamás időkérése után megmutatta a magyar csapat, milyen az, ha tökéletesen végigjátszik egy emberelőnyös figurát, Varga Dénes könnyed lövése után pedig már öt góllal vezetett. Ez a figura talán már nem is az oroszok ellen volt fontos, hanem az egyre jobban közelgő elődöntőre gyakorolt a csapat.

A magyar válogatott nem játszott csúcsformában, de így is magabiztosan jutott be a négy közé, a 14–10-es győzelmet nem kell különösképpen magyarázni. Hogy mire képes valójában a csapat, az majd a montenegróiak elleni elődöntőben kiderül.

Erős a gyanúnk, hogy ennél jóval többre – de az oroszok ellen ennyi is elég volt.

Kaptunk egy intő jelet, hogy ennél jobban kell játszani – Vámos

Märcz Tamás, a férfiválogatott szövetségi kapitánya

– Ilyen mérkőzésre számított?
– Hasonlóra, mert ahogy korábban is mondtam, az orosz válogatott nem könnyű falat. Élesek is voltak, hiszen a negyeddöntő nekik is nagy lehetőség volt. Sok dolgot megbeszéltünk, például hogy kik ne lőjön kapura, az oroszok mégis érvényesítették az akaratukat támadásban. Ezen a meccsen túl kellett lőni őket, és biztos voltam benne, hogy ezt meg is tudjuk tenni.

– Mi hiányzott ezen a találkozón?
– Több blokk kellett volna, túl könnyen érkeztek a lövések a kapunkra, illetve nem voltak elég magasan az elöl játszó embereink. Összességében mégsem vagyok elégedetlen, a hosszabb szünet után éreztem, hogy nem ez lesz a legjobb meccsünk az Eb-n. Több van a csapatban, mint amit ezúttal mutattunk, de így is magabiztosan nyertünk, és arra is volt lehetőségünk, hogy a kulcsjátékosokat nem kellett négy negyeden keresztül égetni.

– Meglepődött, hogy Montenegróval találkoznak az elődöntőben?
– Nem különösebben, kiélezett meccsre számítottam előzetesen is. Élesek voltak a montenegróiak, jól védett a kapusuk is, Alekszandar Ivovics jól összefogta őket, továbbá sokat fejlődtek a fiataljaik. Megérdemelten jutottak tovább az olaszok ellen, akik egyébként nem véletlenül lettek világbajnokok, a saját bőrünkön éreztük a felkészülési időszakban, hogy mennyire jó játékosok alkotják a csapatukat. Sokan az olaszokat várták ellenfélnek, picit esélyesebbek is voltak, de a meccs képe alapján megérdemelten jutottak tovább a montenegróiak. Borzasztóan nehéz mérkőzés vár ránk ellenük, hozzá kell tennünk az oroszok ellen mutatott játékunkhoz, de hozzá is tudunk.

PERCRŐL PERCRE

NEGYEDIK NEGYED

32. perc: Vége a mérkőzésnek, a biztos siker elődöntőbe jutást ért. 14–10
32. perc:
A végére még jutott egy orosz emberelőny, amelyet nem tudtak kihasználni.
32. perc: Már-már lejárt a támadóidőnk, amikor Angyal eresztett el egy lövést, amely a kapus hóna alatt csúszott a hálóba. 14–10
31. perc: Emberelőnybe kerültek az oroszok, Kiszeljov pedig jól bevágta. 13–10
31. perc: Orosz időkérés.
31. perc: Mezei
harcolt a kapu előtt, csak szabaddobás lett belőle, aztán Zalánki jobbról mellé trafált.
30. perc: Nagajev lőtt a kapu jobb oldala felé, de Nagy kivédte.
30. perc: Zalánki lőtt nem túl jól, nem is ment be...
29. perc: Mezeinél kontrát fújtak, de az oroszok mit sem tudtak kezdeni a lehetőségükkel.
29. perc: Megjáratták a labdát az oroszok, majd egy másodperccel a támadóidő vége előtt Merkulov szépített. 13–9
28. perc:
Kontrát fújtak nálunk, aztán kaptunk egy kiállítást is, Pohl kipontozódott.
28. perc: Nagy Viktor védett egy gyengécske lövést, és indított, de Pohl lövése a blokkról ment mellé.
27. perc: Jól érezte, mert hosszú támadás után Varga Dénes maradt egyedül, és balról a jobb fölsőbe lőtt. 13–8
27. perc: Mezei harcolt ki emberelőnyt, Märcz Tamás úgy érezte, itt az idő időt kérni.
26. perc: Merkulov
vállalta el kintről, de Nagy kiszedte a labdát a jobb fölsőből. Sarokdobás. Merkulov megint próbálkozott, ezúttal a kapufa mentett.
26. perc: És ez sem kutya!Labdát szereztünk, Manhercz megindult a bal oldalon, észrevette, hogy a kapus passzra számít, így hát a bal alsóba pattintott. 12–8
25. perc: Az szép volt! Hárainak jött a beadás Manhercztől, ő pedig a kapu bal oldalába húzta a labdát. 11–8

25. perc: Elkezdődött a negyedik negyed, megint elhoztuk a labdát.

HARMADIK NEGYED

24. perc: Vége a harmadik negyednek. Négy góllal is vezettünk, mégis csak kettő maradt belőle. 10–8
24. perc:
Ötméterest kaptunk, mert Jansik úszott be a kapu elé, így hát visszarántották. Az ötméterest Varga Dénes a kapu jobb oldala felé lőtte, de Sztacenko kitalálta a gondolatát. Maradt nálunk sarokdobásra,aztán Erdélyi lövését védte megint az orosz kapus.
23. perc: Kapaszkodnak az oroszok, ezúttal kintről lőttek nagy gólt Kiszeljov révén, pedig két kéz is meredt előtte... 10–8
23. perc:
Szép szerelés után támadhattunk, de nem siettük el, aztán Hosnyánszky lövését blokkolták.
22. perc: Hárai próbált centerből betalálni, de a lécről ment fölé.
21. perc: Vámos rossz passza után jöhettek az oroszok, mi több, kaptak is egy emberelőnyt, mi több egy kettős emberelőnyt. Ezt aztán Asajev a hálóba pattintotta. 10–7
20. perc: Zalánkit
küldték ki, az emberelőnyt Merkulov Nagy hasába lőtte.
20. perc: Liszunovnál szabálytalanságot láttak orosz támadás közben, ez pedig magyar támadást jelentett. Mezei kapta centerben, szépen befordult, visszahúzták, ötméteres. Az ötméterest Varga Dénes magabiztosan belőtte. 10–6
19. perc: Ebben a támadásban nem volt sok elképzelés, el is lőttük, de aztán kontrát fújtak az oroszoknál. Aztán hosszú passzolgatás után Erdélyi távolija zúdult a kapuba. 9–6
18. perc: Most Hosnyánszkyt állították ki, Kiszeljovot mindez nem érdekelte, jól besuhintotta a labdát a jobb alsóba. 8–6
18. perc: Nagy Viktor jött ki egy bejátszásra, mehettünk támadni, ráadásul emberelőnybe kerültünk Nagajev kiállítása után. Manherczre játszottuk ki, ő pedig egy erős lövéssel a kapus keze között lőtt a hálóba. 8–5
17. perc: Emberelőnybe kerültünk, és nem sokáig kellett várni, míg Varga Dénes a hálóba zúdította a labdát egy remek pattintással. 7–5

17. perc: Elkezdődött a harmadik negyed, és ezt a ráúszást is a magyar csapat nyerte.

MÁSODIK NEGYED

16. perc: Vége a második negyednek, maradt az egygólos előny. 6–5
16. perc:
Emberelőnybe kerültünk 11 mp-cel a vége előtt, végül Erdélyi lövése jött ki a kapufáról.

16. perc: Emberelőnybe kerültek az oroszok, megjáratták a labdát, aztán Nagajev lőtt a kapu jobb oldalába... 6–5
16. perc: Orosz időkérés.
15. perc: Nagy Viktor védett, úgy tűnt, meglódulunk, de aztán visszaértek az oroszok, mondjuk arra, hogy Vámos nagy erővel lőtt a bal alsóba. 6–4
14. perc:
Emberelőnybe kerültünk, és Zalánki mesteri mozdulattal pattintott a jobb alsóba. 5–4
14. perc: Gyerevjankin vette észre, hogy lehetősége adódott a gólszerzésre, és centerből egyenlített. 4–4
13. perc:
Aztán az oroszoktól is, megúsztunk, Hosnyánszkynak viszontnem sikerült Sztacenko hasán keresztül gólt dobnia...
13. perc: Mezei megint nem kapott fújást, körbevették, elvették tőle a labdát.
12. perc: Pohlt küldték ki, az emberelőnyt az oroszok kihasználták, Merkulov vágta a bal fölsőbe a labdát. 4–3
11. perc:
Víz alá vitték a labdát az oroszok, emberelőnybe kerültünk Harkov kiállítása miatt. Addig passzolgattunk, míg lejárt a támadóidő.
11. perc: A kapufát találták el az oroszok, ezt pedig Vámos büntette, egészen kiváló mozdulattal, kicsavart testtel lőtt a bal alsóba. 4–2
10. perc:
Emberelőnybe kerültünk kétkezes blokk miatt, de Sztacenko védte Zalánki lövését.
10. perc: Liszunov került nagy helyzetbe, de a kapu torkából fölé durrantott.
9. perc: Sztacenko
védte Hosnyánszky távoli bombáját, de maradt nálunk. Hárainak játszottuk be, elnyomták, sípszó nélkül.
9. perc: Elkezdődött a második negyed, mi hoztuk el a labdát.

ELSŐ NEGYED

8. perc: Vége az első negyednek, egy góllal vezetünk. 3–2
8. perc: Hosnyánszky
lövését védte a kapus, de jöhetett a magyar szöglet, amelyből nem lett semmi.
8. perc: Bicskov
lövése a blokkról Nagy kezébe hullott.
7. perc: Hosnyánszky találta el a kapufát, majd Pohl jó védekezése után jöhettünk előre. Mezeinek hosszú volt az átadás...
6. perc: Orosz emberelőny végén Harkov maradt egyedül, így aztán a jobb alsóba suhintott. 3–2
6. perc: Elrontott orosz támadás után már lejárt volna a támadóidő, de Angyal óriási erővel lőtt a jobb fölsőbe. 3–1
5. perc: Hű, Manhercz rettentő magasra emelkedett ki a vízből, és a jobb alsóba bombázott. 2–1
5. perc: Varga Dénest
kiküldték, Merkulov lövése viszont a lécről ment ki. Aztán visszaúszás közben kiállították.
4. perc: Emberelőnybe kerültünk, megjárattuk a labdát, Zalánkihoz jutott, aki a kapu jobb oldalába lőtt, de a bírók szerint már lejárt a támadóidő.
4. perc: Egyenlítettek az oroszok. Merkulov jó messziről lőtt el a védő kéz mellett, Nagy csak a jobb alsóba tudta segíteni a labdát. 1–1
3. perc: Bicskov
passzolt volna, de Hosnyánszky ellopta a labdát a center elől. Jöhettünk előre, de nem sokáig, mert Angyal taszítással indult meg.
2. perc: Meg is van a vezetés! Zalánk két lóba után lőtt a bal alsóba. 1–0
2. perc: Bicskov
eresztett meg egy lövést távolról, de Nagy könnyen védett.
1. perc: Nagajev kiállítása után támadhattunk a vezető gólért, amelyet nem sikerült megszerezni, mert Pohl lövését blokkolták.
1. perc: A ráúszás után az oroszok hozták el a labdát, de Nagy Viktor védte az első lövést.

1. perc:Elkezdődött a mérkőzés, a magyar csapat fehér, az orosz kék sapkában játszik.

VÍZILABDA
EURÓPA-BAJNOKSÁG (BUDAPEST, DUNA ARÉNA)
FÉRFIAK
NEGYEDDÖNTŐ
Január 22., szerda

Olaszország–Montenegró 8–10 (3–3, 3–4, 1–2, 1–1)
Szerbia–Spanyolország 6–6 (2–1, 1–4, 2–1, 1–0) – ötméteresekkel 3–4
MAGYARORSZÁG–Oroszország 14–10 (3–2, 3–3, 4–3, 4–2)
Horvátország–Görögország 14–10 (6–3, 4–3, 3–3, 1–2)

A 13–16. HELYÉRT
Január 20., hétfő
Szlovákia–Málta 8–4 (3–1, 2–1, 1–2, 2–0)
Hollandia–Franciaország 8–9 (3–3, 2–2, 1–2, 2–2)

Január 22., szerda
Hollandia–Málta 19–9 (5–2, 5–2, 4–2, 5–3)
Franciaország–Szlovákia 9–6 (2–0, 4–1, 1–3, 2–2)

A 9–12. HELYÉRT
Január 22., szerda
Grúzia–Törökország 12–6 (4–1, 2–2, 4–1, 2–2)
Németország–Románia 15–10 (5–1, 2–5, 5–1, 3–3)

AZ 5–8. HELYÉRT
Január 24., péntek
14.30:
Olaszország–Oroszország
16.00: Szerbia–Görögország

ELŐDÖNTŐ
Január 24., péntek
17.30:
Montenegró–MAGYARORSZÁG
19.00: Spanyolország–Horvátország

BRONZMÉRKŐZÉS
Január 26., vasárnap
17.30:
1. elődöntő vesztese–2. elődöntő vesztese

DÖNTŐ
Január 26., vasárnap
19.00:
1. elődöntő győztese–2. elődöntő győztese

A SZERDAI ELLENFÉL: OROSZORSZÁG
A magyar férfiválogatott a negyeddöntőben legyőzhető ellenféllel találkozik, még ha a két csapat legutóbbi Európa-bajnoki mérkőzése nem is úgy alakult, ahogyan vártuk. Két évvel ezelőtt Barcelonában az önmagában csalódást keltő, hetedik helyért vívott mérkőzésen 9–8-ra nyertek az oroszok, de azóta három, rendkívül sima magyar sikert jegyezhettünk fel, valamennyit a világligában. Így helyreállt a világ rendje, és az oroszok is tudják, hogy már a szoros mérkőzésért is alaposan meg kell szenvedniük. Az ellenfél alakulata roppant erős és nagydarab játékosokból áll, de ennek hátránya, hogy a csapat többsége meglehetősen lassú, és nem bírja sokáig, ha úszóversenyre kényszerítik. Az orosz válogatott három legeredményesebb játékosa Konsztantyin Harkov, Igor Bicskov és Danyiil Merkulov, ha őket sikerül semlegesíteni, jóval könnyebb dolga lesz a magyar csapatnak. Legutóbb novemberben 14–6-ra nyert Märcz Tamás együttese, ekkora különbséget nem feltétlenül várhatunk szerda este, de győzelmet igen.

A MAGYAR FÉRFI VÍZILABDA-VÁLOGATOTT EB-KERETE
Kapusok:
Nagy Viktor (Szolnok), Vogel Soma (FTC)
Mezőnyjátékosok:Angyal Dániel (Szolnok), Erdélyi Balázs (OSC), Hárai Balázs (OSC), Hosnyánszky Norbert (Eger), Jansik Szilárd (FTC), Mezei Tamás (FTC), Manhercz Krisztián (OSC), Pohl Zoltán (FTC), Varga Dénes (FTC), Vámos Márton (FTC), Zalánki Gergő (FTC)

Az Európa-bajnokságon egy olimpiai kvóta is terítékre kerül. Európából Szerbia a világligán, Olaszország és Spanyolország a világbajnokságon keresztül kvalifikálta magát az olimpiára. E három válogatottat leszámítva a legjobb helyezést elérő nemzeti csapat szerez januárban olimpiai kvótát. Az Eb után még lesz egy olimpiai kvalifikációs torna, amelyen négy ország szerezhet indulási jogot Tokióba – ezen öt európai válogatott vehet részt.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik