Magyar gólparádé, a vízilabda-válogatott ott van a negyeddöntőben

LAKNER GÁBOR (összefoglaló), TÖRÖK DÁNIEL (percről percre)LAKNER GÁBOR (összefoglaló), TÖRÖK DÁNIEL (percről percre)
Vágólapra másolva!
2020.01.18. 18:50
null
Jansik Szilárdék (8) átgázoltak Máltán, megvan a csoportelsőség (Fotó: Török Attila)
A magyar férfi vízilabda-válogatott ellentmondást nem tűrő teljesítménnyel 26–0-ra legyőzte Máltát az Európa-bajnokság C-csoportjának harmadik mérkőzésén. Ezzel a csoportelsőséghez szükséges gólkülönbséget is kialakította Märcz Tamás alakulata, így ott van a negyeddöntőben.

VÍZILABDA EURÓPA-BAJNOKSÁG (BUDAPEST, DUNA ARÉNA)
FÉRFIAK, CSOPORTKÖR
3. FORDULÓ
C-CSOPORT
MAGYARORSZÁG–MÁLTA 26–0 (6–0, 7–0, 8–0, 5–0)
Duna Aréna, 6000
néző. V: Rakovics (szerb), Dutilh-Dumas (holland)
MAGYARORSZÁG: NAGY V. – Erdélyi 2, VARGA DÉNES 6, POHL 3, Hárai, Vámos 2, ZALÁNKI 7. Csere: Angyal 1, Manhercz K. 2, Hosnyánszky 1, Jansik Sz. 1, Mezei 1. Szövetségi kapitány: Märcz Tamás
MÁLTA: Grixti – Dino Zammit, J. Camilleri, S. Camilleri, Gabarretta, M. Zammit, Cousin. Csere: Borg Cole (kapus), Plumpton, Galea, Abela, Pace, Darren Zammit. Szövetségi kapitány: Karl Izzo
Gól – emberelőnyből: 8/7, ill. 4/0
Gól – ötméteresből: 1/1, ill. –
MESTERMÉRLEG
Karl Izzo:
– Lehetetlen helyzetben voltunk, nem nyerhettünk, és szerintem nem sportszerű, hogy a gólkülönbség döntsön a helyezésekről. A magyar csapat nagy nyomás alá helyezett minket, ráadásul a játékvezetők sem segítettek minket, többször kerülhettünk volna mi is emberelőnybe.

NAGY VIKTOR ÉS ZALÁNKI GERGŐ NYILATKOZATA AZ NSO TV-NEK.

„Simán meglesz a közte húsz!” – örvendeztek a szurkolók az első negyed után, amikor a magyar férfiválogatott már 6–0-ra vezetett a máltaiak ellen. A mieinknek ugyanis legalább húsz góllal kellett nyerniük a csoport első helyének (és a játék nélküli negyeddöntőbe jutás) megszerzéséhez.

VÉLEMÉNYEK
Nagy Viktor, a válogatott kapusa:
„Elégedett vagyok, igen. Az az érdekes, hogy minden mérkőzés után, bármilyen jól is sikerül, a kapus az esetek túlnyomó részében úgy jön ki a medencéből, hogy kapott gólt, és nem teljesen elégedett. Ez volt a pályafutásom során az egyetlen találkozó, ami után maximálisan elégedett lehetek, nem tudok hibát találni, mert nem kaptam gólt. Ebben nagy szerepe van a jó védekezésünknek, annak, hogy végig komolyan vettük a meccset, s hogy ilyen remek közösséget alkotunk a válogatottban.”
Erdélyi Balázs, a válogatott szélsője:
„Nehéz szakmailag elemezni az ilyen jellegű meccseket, nekünk a célunk az volt, hogy lehozzuk úgy, hogy húsz góllal nyerünk. Fontos volt, hogy nem kaptunk gólt, mert ebben az esetben mindegyik duplán számított volna.”

Miután a magyar–spanyol rangadó 11–11-es döntetlennel zárult, biztossá vált, hogy a két csapat ugyanannyi ponttal zárja a csoportkört, és a gólkülönbség dönt az első hely sorsáról. Az utolsó forduló egyetlen célja így lényegében a differencia javítása lett.

A spanyolok már a nap első mérkőzésén kénytelenek voltak kiteríteni a lapjaikat: tizenhét találattal, 24–7-re verték a törököket, ennek köszönhetően plusz 33-as gólkülönbséggel zártak. A magyar válogatott plusz 14-ről kezdett a máltaiak ellen, így jött ki, hogy 19 gólos hátrányt kell eltüntetni a spanyolokkal szemben.

Maguk a spanyolok nem voltak túl optimisták a helyzetüket illetően, David Martín szövetségi kapitány szerint előnyt jelentett a magyaroknak, hogy előre tudták, mennyivel kell győzniük.

„Bevallom, idegesek voltunk, mert tudtuk, hogy a lehető legtöbb góllal kell nyernünk – mondta a törökök elleni mérkőzés után Felipe Perrone, a spanyolok klasszisa. – Nem hiszem, hogy elég lesz ez a különbség a csoportgyőzelemhez, a magyar válogatotté ugyanis a világ legjobb támadósora. Úgy készülünk, hogy játszanunk kell a negyeddöntőért.”

Perrone jól látta, mi következik este.

A magyar válogatott egyáltalán nem görcsölt rá arra, hogy muszáj minél többször betalálnia, ezt
Erdélyi Balázs 28. másodpercben lőtt gólja bizonyította. A csapat támadásban tetszés szerint dobálta a gólokat, még ha a máltaiak kapusa, a kiszolgáltatott helyzetben lévő Nicholas-Kane Grixti olykor találkozott is a labdával.

A mieink védekezésben sem lazsáltak, persze olyan nagyon nem is lettek próbára téve, viszont szemlátomást arra is koncentráltak, nehogy megrezdüljön Nagy Viktor hálója, mert minden kapott gólra kettőt kellett volna lőni válaszul. A magyar együttesből Zalánki Gergő és Varga Dénes vette ki leginkább a részét a góltermelésből, de Pohl Zoltán (amúgy fájós) keze is sült rendesen.

Az természetesen látszott a játékosok testbeszédén, hogy csöppet sem élvezik a gyengébb ellenfél megalázását, ám ha már magukat sodorták ilyen helyzetbe a spanyolok elleni iksszel, akkor igyekeztek legjobb tudásuk szerint megoldani a feladatot. Az senkiben ne merüljön fel, hogy a máltaiak feladták a meccset: küzdöttek ők, ahogyan bírtak, kapura is lőttek becsülettel, de Nagy Viktor mindent védett.

A harmadik negyed végére a magyar válogatott elérte a húszas különbséget, Mezei Tamás góljával már a mieink álltak jobban, Zalánki Gergő hatodik találatával (hat lövésből, jegyezzük meg) pedig már huszonegy volt közte. És hátravolt még nyolc perc...

Märcz Tamás együttese a záró negyedben már visszavett az iramból, ám így is 26–0-ra győzött – a fiúk még túl is teljesítették a célt. A magyar válogatott így megnyerte a csoportját, aminek köszönhetően egyből a szerdai negyeddöntőbe került, amelyben az Oroszország–Grúzia párharc továbbjutójával találkozik.

MÄRCZ TAMÁS: NEM VOLT OLYAN EGYSZERŰ
– Milyen utasításokkal küldte vízbe a csapatát?
– Talán ez volt a legrövidebb mérkőzés előtti megbeszélésünk. Egyszerű dolgokat kértem, melyeket azonban nem olyan egyszerű megvalósítani, mint ahogy esetleg kívülről tűnhetett. A játékos-pályafutásomat is beleértve nagyon el kell gondolkodnom azon, mikor fordult elő utoljára, hogy egy csapat nullára hozza a meccsét. Nagyon fontos volt, hogy kevés gólt kapjunk, mert még Máltának sem könnyű huszonhat gólnál többet lőni.
– Az eredmény alapján betartották a taktikát...
– Rendkívül fegyelmezettek voltak, tényleg mindent betartottak a megbeszéltekből. Csapatként funkcionáltak, mindenki ott segített a másiknak védekezésben, ahol csak tudott. Igyekeztek kiszorítani a máltai játékosokat a lövőhelyzetekből, így is elég jó lövések zúdultak a kapunkra, de Nagy Viktor ragyogóan védett. Amit benne hagytunk a spanyolok elleni találkozóban, azt a máltaiak ellen összeszedtük.
– A negyeddöntőre készülnek a folytatásban vagy már előretekintenek?
– Semmiképpen sem fogunk előreszaladni, lesz elég pihenőnk a reménybeli elődöntő előtt. Természetesen figyeljük az összes mérkőzést, ám elsősorban arra koncentrálunk, hogy mi történik az orosz–grúz nyolcaddöntőn. A papírforma alapján az oroszoknak kellene beérkezniük a negyeddöntőbe, de bármi előfordulhat a ki-ki meccsen. Akárki következik, készen állunk rá.

AZ NS SZAKÉRTŐJE, A BEK-GYŐZTES SZABÓ ZOLTÁN ÖSSZEGZÉSE
„Ezen a mérkőzésen minden úgy történt, ahogy a csapat eltervezte, nem lehet hibát találni annak a feladatnak a végrehajtásában, amit egy ilyen helyzet megkívánt. Lőttünk kapura annyit, amennyit kellett, ebből talán több is bement, mint amire számítottunk, de elsősorban a védekezés volt a kulcs. Azzal, hogy nem kaptunk gólt, s azt a kevés lövést, ami kapura ment, Nagy Viktor kivédte, megteremtettük a lehetőségét, hogy húsznál többel nyerjünk. Ez most azt jelenti, hogy hétfőn pihenőnapja van az együttesnek, ami legalább annyira fontos egy ilyen tornán, mint az, hogy az elődöntőben, ahová szerintem eljutunk, nem a szerbekkel, hanem a papírforma alapján az olaszokkal találkozunk. Mi az orosz–grúz csata győztesével játszunk először szerdán, míg a másik három párharcban két-két nagyon erős gárda csap majd össze, ez is előny. Mert egy kicsivel nagyobb esélyünk van a négybe kerülni, mint a többi élcsapatnak.”

A Nemzeti Sportot az eseményről tudósította: Lakner Gábor, Fazekas Zoltán (szöveg), Török Attila (fotó), Pusztai Viola (videó)

A C-CSOPORT VÉGEREDMÉNYE
1. MAGYARORSZÁG3
21
56–167
2. Spanyolország3
2
158–25
7
3. Törökország3
12
25–533
4. Málta33
17–620


ESEMÉNYEK

32. perc: Málta mindent megtesz a szépítő gólért, ám Erdélyi labdát szerez. Vége a mérkőzésnek, megvan a negyeddöntő!

32. perc: még egy máltai időkérés Karl Izzótól.

32. perc:
megyünk előre még egyszer, ám Erdélyi ezúttal elpasszolja a labdát.

31. perc:
Manhercznek még van kedve vízilabdázni, teketóriázás nélkül lő a máltai kapuba. 26–0.

31. perc:
Mezeiről Plumpton áll ki, Zalánki hetedszer is eredményes, megvan a huszonötödik is! 25–0.

29. perc:
rontott támadások itt is, ott is, már nem is úszik fel mindenki a támadásokkal. Most épp Mezeire fújnak kontrát a máltai kapu előterében.

27. perc:
Pace áll ki, újabb magyar emberelőny – Manhercz is betalál Hosnyánszky passza után. 24–0.

27. perc: Varga labdát szerez, két magyar játékos úszik meg egyetlen védővel, ám Varga egyedül végigviszi az akciót. 23–0.

26. perc:
Gabarretta kiáll, Manhercz okos passza után Angyal helyezi el a labdát a máltai kapuban. 22–0!

25. perc:
Plumpton kísérletezik Málta részéről, de ebből sincs gól.

25. perc: Manhercz megnyert ráúszásával indul a negyedik negyed!
Kontra miatt egyből el is veszik a labdát a bírók, Háraira fújtak.

NEGYEDIK NEGYED

24. perc: még egy távoli máltai lövés jön, de gól nincs, vége a harmadik negyednek!

24. perc:
ezt a támadást nem komponálja meg alaposan a magyar támadóegység, ám Zalánki így is a jobb sarokba lő! 21–0.

23. perc:
Dino Zammit lövése Jansik blokkjáról pattan le, Cousin sem tud betalálni. A fordulás után Mezei kap labdát, be is vágja a kapuba a huszadik gólt! Jelen állás szerint megvan a csoportelsőség, de nincs még vége! 20–0!

22. perc:
Varga Dénes kapja le a labdát egy hosszú indítás után, Plumpton szabálytalan, ötméteres. Varga be is vágja, 19–0!

22. perc:
óriási lövést kap Nagy Viktor, pechjére pont a fejét találja telibe a labda – gól nincs, és kapusunk is jól van.

21. perc:
Erdélyi kap labdát balról, két emberrel a nyakán szépen a kapu felé fordul, és ki is használja a lehetőséget – 18–0.

21. perc:
Plumpton most elöl aktivizálja magát, lövését Nagy Viktor hárítja. Angyalt kiállítják ugyan, de elrontják támadásukat a máltaiak.

20. perc:
Plumpton nem támadja meg Vámost, balkezesünk köszöni szépen, és a kapuba lő. 17–0!

20. perc:
Hárai emberelőnyt harcol ki – Pace áll ki –, Angyal teljesen üresen marad, ám az előbb kapufát lövő Dino Zammit blokkol egyet.

19. perc:
életerős máltai kísérlet, Dino Zammit kísérletezik ezúttal, lövése a kapufán csattan. Az ellentámadásból létszámfölénybe kerülünk, Pohl remek lövésével 16–0!

18. perc: Cousin próbálkozása elkerüli a magyar kaput, a fordulás után Matthew Zammit kiáll, néhány passz után Zalánki tüzel óriási erővel a bal sarokba. 15–0.

17. perc: Jordan Camillerit küldik ki Mezeiről, szépen körbeadogatjuk a labdát, végül Varga bombáz a bal sarokba. 14–0!

17. perc: folytatjuk a harmadik negyeddel – és máltai cserekapussal Alan Borg Cole személyében –, Manhercz elhozza a labdát a ráúszásnál.

HARMADIK NEGYED

16. perc: VÉGE AZ ELSŐ FÉLIDŐNEK!

16. perc:
a máltai támadásból Jordan Camilleri kapu mellé lő, a kiállításból visszatérő Zalánki meg is úszik a jobb szélen, az ellenfél nem éri utol, s bár akár passzolhatna is, magabiztosan bevágja a kapuba a labdát. 13–0.

15. perc:
Hosnyánszky szerez labdát a kapunk előtt, ám elveszik tőlünk a labdát a játékvezetők, sőt, Zalánkit ki is küldik.

15. perc:
jól védekezünk, Jordan Camilleri tüzel ugyan hátulról, de Nagy Viktor ezt is fogja. Elöl kíméletlen a magyar csapat, a fordulás után Varga Dénes ejt Grixti kapujába. 12–0.

14. perc:
máltai időkérés.

14. perc:
Jansik labdát szerez, fel is viszi, el is dobja, de Grixti ezúttal hárít. Jansikot ki is küldik egyből 20 másodpercre.

13. perc:
Galea távoli ejtését Nagy Viktor biztosan leszedi, elöl Varga csinál helyet Jansiknak, utóbbi a bal szélről ki is használja a helyzetet! 11–0.

12. perc:
Plumpton lövését Hosnyánszky blokkolja, a túloldalon éppen hatosunk dob kapura, de a blokkról pályán kívülre pattan a labda.

11. perc:
remek, remek! Varga a „felezővonalnál” szerez labdát, egyedül nem oldja meg, de a megérkező Manhercz és Mezei segítségének köszönhetően végül ő csavar a kapuba! 10–0.

11. perc:
most Angyal szerez labdát hátul, Hárai kiállítást harcol ki Cousinnal szemben, rövid körbeadogatás után Zalánki lő újabb nagy gólt! 9–0.

10. perc:
Hárai remek labdaszerzést mutat be, fel is úszik, de végül Zalánki fejezi be egy remek átlövéssel az akciót. 8–0!

9. perc:
Grixti védi egyből Manhercz távoli lövését, ám a sarokból jöhetünk, Zalánki pedig jobbról a jobb sarokba lő! 7–0.

9. perc: megnyert ráúszással folytatjuk, Erdélyi hozza el a labdát.

MÁSODIK NEGYED

8. perc:
nagy a birkózás a máltai kapu előtt, de nincs ítélet, viszont közben vége az első negyednek!

7. perc:
Varga Dénes odaér a lövésre készülő Ben Plumptonra, ám Hosnyánszky távoli lövését ezúttal hárítja Grixti.

7. perc:
Manhercz és Pohl remekül védekezik a centerbejátszásnál, az ellentámadásnál Pohl eredményes egy újabb remek lövéssel! 6–0!

6. perc:
sikertelen támadás után Jordan Camilleri lemarad, Varga passza után Hosnyánszky köszöni szépen, és kihasználja a létszámfölényt! 5–0.

5. perc:
ha nem támadják, belövi! Varga hozza fel a labdát, nem mennek ki rá a máltaiak, az FTC játékosa pedig a jobb sarokba helyezi a labdát! 4–0, eddig remek!

5. perc:
Jordan Camilleri ejt távolról a kapufára, a túloldalon most nincs magyar gól, Varga próbálkozott.

4. perc:
gyönyörű! Habár nyögvenyelős a magyar attak, Vámos a támadóidő lejárta előtt óriási, távoli bombával veszi be a máltai kaput! 3–0.

3. perc:
a máltaiak ismét nem tudnak mit kezdeni a labdával támadásban. Indulunk előre, Varga két embert forgat be, majd kiharcol egy szabaddobást – Pohl távoli bombája a bal sarokban köt ki! 2–0.

2. perc:
a máltai támadás végén lejár a támadóidő, Erdélyi a fordulás után kétszer lő, először a kapus, majd a blokk ment.

1. perc:
jó kezdés! Magyar emberelőny után Varga két lövése is elakad a kapusban és a blokkon, viszont Erdélyi közelről bepöcköli a kipattanót! 1–0.

1. perc: ELKEZDŐDÖTT A MÉRKŐZÉS! Zalánki el is hozza az első ráúszást.

ELSŐ NEGYED

ELŐZMÉNYEK


Mint ismert, azért tudjuk ennyire pontosan, hogy húszgólos sikerre van szükségünk, mert a csoportrivális spanyolok délelőtt 24–7-re győzték le Törökországot. A spanyolokkal 11–11-es döntetlent játszottunk, így a gólkülönbség dönt majd, ezért kell nagyon megszórnunk Máltát.

A gólkülönbség alakulását a 11–11-es iksz és a török–spanyol mellett a magyarok törökök elleni és a spanyolok Málta elleni végeredménye alakította – mi 19–5-re vertük Törökországot, Spanyolország 23–7-re végzett a máltaiak ellen.

Amiért ez fontos: a csoportelső egyből a negyeddöntőbe kerül, viszont a második helyen végző csapatnak játszania kell még egyet, hogy a negyeddöntőbe jusson. Jelen állás szerint az első eshetőség Oroszországot, a második Németországot sodorná az utunkba.

Természetesen utolsó csoportmeccsük után az ibériaiak is elmondták véleményüket a kialakuló(ban lévő) helyzetről.

„Nehéz meccs volt, bevallom, idegesek voltunk, mert tudtuk, hogy a lehető legtöbb góllal kell nyernünk – mondta a mérkőzés után Felipe Perrone, a spanyolok játékosa. – Nem hiszem, hogy elég lesz ez a különbség a csoportgyőzelemhez, a magyar válogatotté ugyanis a világ legjobb támadósora. Úgy készülünk, hogy játszanunk kell a negyeddöntőért.”

„Nyilvánvaló, hogy a magyar válogatott hazai pályán mindent megtesz Málta ellen, annyi előnyt kapott, hogy tudja, mennyivel kell nyernie – fogalmazott David Martín spanyol szövetségi kapitány. – Nincs ezzel gond, bárki ellen harcba szállunk. A nehezebb ágra készülünk, játszanunk kell a negyeddöntőért, amelyben Szerbiával találkozunk.”

Ami a ma esti ellenfelet illeti: rendkívül csalódott máltaiakkal találkozik a férfi válogatott a csoportkör utolsó fordulójában. Karl Izzo szövetségi kapitány együttese a nyolcaddöntőbe szeretett volna jutni, de miután kikapott a törököktől, csak a 12–16. helyért folytathatja az Eb második hetében. A törökök ráadásul végtelenül simán verték meg a máltaiakat, és ha nincs az öt gólig jutó Ben Plumpton, akár kiütéses győzelmet is arathattak volna – persze a 13–10-es sikerért is ugyanúgy három pontot adtak. A pont nélkül álló máltaiak csak a tisztes helytállást tűzhetik ki célul a magyar válogatott ellen, még akkor is, ha több játékosuk az olasz élvonalban pólózik. Eddig azonban a spanyolok és a törökök ellen is a várakozáson alul játszott a máltai csapat, amely kijelenthető, nincs egy súlycsoportban a mieinkkel. A győzelem tehát nem lehet kérdéses, de ezen a mérkőzésen nem csupán nyerni kell, hanem kiütni az ellenfelet.

Märcz Tamás szövetségi kapitány úgy fogalmazott, nem kell különleges taktikát kitalálni, egyszerűen csak jól kell játszani, keményen védekezni, és minimalizálni a kapott gólok számát. Arra ugyanis nyilván képesnek tartja a csapatát, hogy legalább tizenöt-húsz gólt lőjön ellenfelének – bármennyire is küzdenek a máltaiak.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik