Férfi vízi Eb: „El kell felejteni, ami eddig történt”

LAKNER GÁBORLAKNER GÁBOR
Vágólapra másolva!
2020.01.22. 12:00
null
Remélhetőleg Zalánki Gergő bal keze az oroszok ellen is gyakran megvillan, nagy szükség lesz a góljaira, mint mindig
A magyar férfiválogatott egészséges önbizalommal várhatja az oroszok elleni szerdai negyeddöntőt a Duna Arénában zajló vízilabda Európa-bajnokságon, de a folytatásban az ellenfél lépéseire adott jó válaszokra is szükség lesz.

 

Végre éles mérkőzések következnek. Szerdán megkezdődik az egyenes kieséses szakasz azon része, amit a legjobban vártunk, ugyanis a nyolc között már nincsenek gyenge férficsapatok, így a negyeddöntő – nem is beszélve a folytatásról – olyan színvonalú játékot hozhat, amit elvárunk egy Európa-bajnokságtól.

„A magyar–spanyol és a horvát–montenegrói mérkőzésre emlékszik vissza legszívesebben az ember az első hétről, ezek jó meccsek voltak, a többi felejthető – összegzett tömören szakértőnk, a BEK-győztes Szabó Zoltán, akinek véleményével magunk sem vitatkoznánk. – El kell felejteni, ami eddig történt, mert szerdán kezdődik az Európa-bajnokság. Egyébként kitűnően érzem magam a tornán, mindig várom a következő napot, amikor újra lehet menni az uszodába. Ez mindenkinek ünnep, természetesen nekem is, s a magyar válogatott teljesítménye csak emeli a torna fényét. Remélem, vasárnap estig ez így is marad.”

Elsőként az oroszok ellen teheti ezt nemzeti csapatunk, akiknél – túlzás nélkül mondhatjuk – jóval esélyesebb, még ha a két évvel ezelőtti kontinensviadalon ki is kaptunk tőlük.

„Eddig minden úgy alakult, ahogy vártuk, a negyeddöntőbeli párosítást a nyitó napon előre le lehetett írni – mondta Szabó Zoltán. – Egészséges önbizalommal kijelenthetjük, nekünk kötelező a négy közé jutás, mert az oroszok nem tudnak olyan jól játszani, hogy a közel legjobbját nyújtó magyar válogatottat hazai pályán legyőzzék. Meglepetést jelentene, ha az olaszok nem vernék meg a montenegróiakat. A szerb–spanyol és a horvát–görög meccsre azonban egy garast sem mernék tenni. A horvátoktól láttuk, ha nem figyelnek oda, nagyon nehéz helyzetbe tudják sodorni magukat, míg a görögök elképesztően kétarcúak. A szerbek és a spanyolok összecsapása a legnyíltabb, meglepődnék, ha nagy különbség alakulna ki bármelyik fél javára.”

A mieink eddigi egyetlen értékmérő találkozóján az látszott, hogy a védekezésen még kell dolgozni, de ezt a csapat meg is tette a rendelkezésre álló három napban. A folytatásban ugyanis már nem férnek bele a hibák, hiszen a riválisok csak erre várnak.

„A spanyolok ellen látszott, az ellenfelek is fel tudnak készülni belőlünk – állapította meg szakértőnk. – Az elődöntőben már nemcsak az számít, mi jól játszunk-e vagy sem, hanem az is, hogy az ellenfél mit tud megvalósítani az elképzeléseiből. Az lesz a döntő, hogy a rivális húzásaira mit tudunk lépni, például hogyan tudjuk kezelni az olaszok senkiéhez sem hasonlítható stílusát. Emellett az sem lenne hátrány, ha csapatként nem mennénk egy bizonyos szint alá, és mindenki hozná egyéni képességei legalább nyolcvan százalékát. Amennyiben így lesz, szépen zárhatjuk az Európa-bajnokságot.”

A SZERDAI ELLENFÉL: OROSZORSZÁG
A magyar férfiválogatott a negyeddöntőben legyőzhető ellenféllel találkozik, még ha a két csapat legutóbbi Európa-bajnoki mérkőzése nem is úgy alakult, ahogyan vártuk. Két évvel ezelőtt Barcelonában az önmagában csalódást keltő, hetedik helyért vívott mérkőzésen 9–8-ra nyertek az oroszok, de azóta három, rendkívül sima magyar sikert jegyezhettünk fel, valamennyit a világligában. Így helyreállt a világ rendje, és az oroszok is tudják, hogy már a szoros mérkőzésért is alaposan meg kell szenvedniük. Az ellenfél alakulata roppant erős és nagydarab játékosokból áll, de ennek hátránya, hogy a csapat többsége meglehetősen lassú, és nem bírja sokáig, ha úszóversenyre kényszerítik. Az orosz válogatott három legeredményesebb játékosa Konsztantyin Harkov, Igor Bicskov és Danyiil Merkulov, amennyiben őket sikerül semlegesíteni, jóval könnyebb dolga lesz a magyar csapatnak. Legutóbb novemberben 14–6-ra nyert Märcz Tamás együttese, ekkora különbséget nem feltétlenül várhatunk szerda este, de győzelmet igen.

EURÓPA-BAJNOKSÁG (BUDAPEST, DUNA ARÉNA)
FÉRFIAK
NEGYEDDÖNTŐ

16.00: Olaszország–Montenegró (Tv: M4 Sport)
17.30:
Szerbia–Spanyolország (Tv: M4 Sport)
19.00: MAGYARORSZÁG–Oroszország (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!
20.30: Horvátország–Görögország (Tv: M4 Sport)

A 15. HELYÉRT
10.00:
Málta–Hollandia
A 13. HELYÉRT
11.30:
Szlovákia–Franciaország
A 9–12. HELYÉRT
13.00:
Törökország–Grúzia
14.30: Németország–Románia

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik