Férfi vízi Eb: az egész tornát meghatározó rangadó jön

ROSKA EMESE BOGLÁRKA (Barcelona)ROSKA EMESE BOGLÁRKA (Barcelona)
Vágólapra másolva!
2018.07.18. 11:48
null
Sorsdöntő mérkőzésre készül a magyar válogatott (Fotó: Kovács Anikó)
Pohl Zoltán sérülés miatt kihagyta a keddi edzéseket, de szerdán várhatóan játszhat az olaszok ellen – derült ki a szünnapi tréningeken. A minden bizonnyal a csoportelsőségről döntő összecsapás 20.30-kor veszi kezdetét, a találkozóról élő tudósítással jelentkezünk!

 

AZ ELLENFÉL REMEK MECCSRE KÉSZÜL
Alessandro Campagna igazán egyedi figura.
Már a két nappal ezelőtti edzésen feltűnő volt, ahogy utánozhatatlan lazasággal egy szál úszónadrágban napozott a Bernat Picornell uszodában, miközben edzett a csapata. Kedden egymást követte a két válogatott, az olasz és a magyar, igaz, ezúttal a Municipals de L'Hospitalet uszodában tréningeztek a csapatok. Az olaszok nagyjából a mieink gyakorlásának negyedénél sétáltak be, és amíg a játékosok átmozgatták magukat, Campagna mester a napszemüvege mögül rendre átlesett a mieinkhez – és persze néha a pólósoknak is odatévedt a tekintetük. Mielőtt a játékosként olimpiai, világ- és Európa-bajnok, edzőként olimpiai ezüst- és bronzérmes, világbajnok, vb-bronzérmes, Eb-ezüstérmes szakember ismét gatyára vetkőzött, kikérdeztük a szerdai csoportrangadóról.

„Nekünk is nagyon fontos a mérkőzés, ez dönt a csoportelsőségről és a folytatásról – „árazta be” az összecsapást az ősz tréner. – Mindkét országnak fantasztikus a vízilabda-kultúrája, nagy a rivalizálás köztünk, de egyúttal tiszteljük is egymást. Nagyszerű meccs lesz két jó csapat között.”

A tréner a tisztelet jegyében kérdésünkre egy szóval sem beszélt arról, szerinte mely pont(ok)on sebezhető a magyar csapat, az erősségeket bezzeg egy levegővel sorolta: jól védekezik a magyar válogatott, és támadásban is jó teljesítményre képes a sok variációs lehetősége miatt, mivel centerből és mindkét oldalról veszélyesek a játékosok.

A közelmúltban egyszer találkoztak a felek, az Európa-kupa rijekai nyolcas döntőjéről az olaszok őrizhetnek szebb emlékeket, hiszen 10–5-re győzték le a mostanitól két helyen eltérő magyar együttest.

„Á, nem érdemes abból a meccsből kiindulni – mondta Campagna.– Teljesen más periódusban volt akkor a két csapat, ráadásul nagyon hullámzóan játszottunk, a magyarok elleni győzelem előtt hét góllal kaptunk ki a spanyoloktól.”

A tavalyi budapesti világbajnokságon a 6. helyen záró olaszok kevéssel a mostani Eb-rajt előtt valamelyest gyengültek, hiszen sérülés miatt hiányzik a center Matteo Aicardi – a mester szerint furcsa is lesz nagyjából tíz év után nélküle összeállítani a csapatot, de van lehetőségük a pótlására.

A gárdára egyébként ráilleszthető az „etnikai színesség” címke is, merthogy a center Michael Bodegas eredetileg francia, Pietro Figlioli ugyan Brazíliában született, de hároméves korában a család elköltözött, úgyhogy Ausztrália színeiben lett olimpikon, a balkezes Gonzalo Echenique meg Argentínában látta meg a napvilágot, aztán spanyol állampolgár lett, mielőtt az olasz válogatottba „igazolt” volna, és Guillermo Molina is spanyol-olasz kettős állampolgár. Mindenesetre az Eb-nyitányon nem érződött semmi Aicardi távollétéből, ellenben a honosítottak dobtak összesen hetet, úgyhogy a „settebello” 14–1-gyel gázolt át Németországon.

„A németek fizikailag nagy harcra késztettek – folytatta Campagna –, ilyen szempontból jól kezdtük az Európa-bajnokságot, az eredmény pedig abszolút nem érdekel.”

Már hétfőn látszott, valami nem stimmel Pohl Zoltánnal.

A fiatal bekk véres állal sétált az öltözőbe a grúzok 12–5-ös legyőzését követően, majd kihagyta az esti programot, amikor a Futballárium nevű, magyarok által vezetett kocsmában köszöntötte a válogatottat a főkonzul.

Ennek tükrében talán meglepődni sem kellett, hogy kedd délelőtt csupán tizenkét játékos szállt vízbe a magyar férfiválogatott edzésén: Pohl a bemelegítést követően a parton maradt, majd úszónadrágról visszaöltözött a rövidnadrág-póló felszerelésbe és nyújtott – az állán kötéssel.


„A grúzok egyik sapkája elvágta Zoli állát, emiatt keletkezett egy kisebb sérülése, amit orvosoltunk” – mondta Märcz Tamás szövetségi kapitány, majd hozzátette, szó szerint kell érteni azt, hogy ők kezelték a bajt, a spanyolok ugyanis „nem akartak beleavatkozni az ügybe”, és négyórányi várakozást követően stábunk inkább maga oldotta meg a bajt, azaz a doktor, Szigeti István vette kezelésbe a sebesülést. Így aztán Pohlnak csak a keddi vizes edzéseket kellett kihagynia, szerdán várhatóan vízbe szállhat az olaszok ellen.

Szerencsére a sérülésnél kellemesebb történetek is szolgáltattak témát. Az olaszok és magyarok között a parton eleve szívélyes a viszony, de Valentino Gallo és Märcz Tamás külön is megölelgette egymást és minden jót kívántak egymásnak annak apropóján, hogy mindketten a születésnapjukat ünnepelték kedden.

„Nem akarom túldimenzionálni, bár ahogyan ismerem a csapatmenedzsert, meglepnek majd egy tortával, amelyet közösen el is fogyasztunk – jegyezte meg az immár 44 éves Märcz.Ugyanakkor nem akarom, hogy bármi elvonja a fiúk figyelmét, ráadásul én sem szeretem ünnepeltetni magam, nem azért vagyunk itt. Egy pillanatra megállunk, aztán megyünk tovább.”

Az olaszok elleni szerdai csoportrangadó jegyében a délben kezdődő, de a spanyol mentalitást figyelve délelőttinek nevezhető tréning intenzív volt: úszás és különböző gyakorlatok szerepeltek a programban. Az edzés végén Angyal Dániel és Bátori Bence taposott a kötél mellett, a partról nézve a medicinlabdás feladat az egyórás munka után meglehetősen kínzónak látszott.

Szerdán minden erőre szükség lesz, hiszen mindenféle túlzás nélkül mondhatjuk: az olaszok elleni szerda esti mérkőzés a teljes Európa-bajnoki szereplést meghatározza. A csoportelsőséggel ugyanis a nyolc közé kerülne a magyar válogatott, ha viszont a második helyen végezne, nemcsak játszania kellene a negyeddöntőért, ráadásként minden emberi számítás szerint az olimpiai és Európa-bajnok Szerbia következne az elődöntőért...

Nem biztos, hogy a szerbek legyőzése megoldhatatlan feladatot jelentene jelentősen átalakuló válogatottunknak, de ha egy mód van rá, érdemes lenne minél később kitenni ennek az erőpróbának az együttest. Igaz, az olaszok ellen sem lesz könnyű menet, hiszen az Európa-kupa Rijekában rendezett nyolcas döntőjében megtapasztalhattuk, mit tudnak.

A MAGYAR FÉRFIVÁLOGATOTT EURÓPA-BAJNOKI KERETE
Kapusok: NagyViktor (Szolnok), Vogel Soma (FTC)
Mezőnyjátékosok: AngyalDániel (Eger),BátoriBence (Szolnok),BedőKrisztián (Eger),ErdélyiBalázs (OSC),JansikDávid (Szolnok),KovácsGergő (Eger),ManherczKrisztián (FTC),MezeiTamás (Szolnok),PohlZoltán (FTC),VámosMárton (FTC),ZalánkiGergő (Szolnok)

VÍZILABDA
EURÓPA-BAJNOKSÁG, BARCELONA
FÉRFIAK, CSOPORTKÖR, 2. FORDULÓ
A-CSOPORT
Németország–Grúzia 10–9
(1–3, 3–2, 3–2, 3–2)
20.30: MAGYARORSZÁG–Olaszország (Tv:M4 Sport)
B-CSOPORT
17.00:
Montenegró–Málta
22.00: Spanyolország–Franciaország
C-CSOPORT
Horvátország–Törökország 23–2
(4–0, 7–1, 6–1, 6–0)
15.30: Görögország–Hollandia
D-CSOPORT
Románia–Szlovákia 9–5
(4–1, 2–0, 2–1, 1–3)
18.30: Oroszország–Szerbia (Tv:M4 Sport)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik