Férfi vízi: csoportelsőként jutottunk be a nyolcas döntőbe

LAKNER GÁBORLAKNER GÁBOR
Vágólapra másolva!
2018.02.18. 13:03
null
Ezúttal Vogel Soma védte a magyar kaput (Fotó: Koncz György)
A magyar férfi vízilabda-válogatott 9–5-re legyőzte Franciaországot a kecskeméti Európa-kupa-selejtező záró napján, ezzel hibátlan teljesítménnyel, csoportgyőztesként kvalifikálta magát a nyolcas döntőbe (április 5–8.), amelyben Görögország, Olaszország és Spanyolország lesz a csoportellenfele.

A magyar válogatottra matinéelőadás várt az Európa-kupa kecskeméti selejtezőtornájának utolsó napján, hiszen délelőtt, egészen pontosan fél tizenkettőkor szállt medencébe a franciák ellen. Az álmosság annak ellenére sem látszott a játékosokon, hogy az előző napon este játszott – és nyert meg – egy igencsak brusztolós meccset a spanyolokkal szemben.

A mérkőzésre nevezett keretből ezúttal Kovács Gergő és Mezei Tamás maradt ki, ők csak a lelátóról figyelhették a magyar válogatott és a selejtezőtorna utolsó összecsapását. Nagy Viktor is pihenőt kapott, a kapunkat ezúttal Vogel Soma őrizte.

Az első gólt ugyan a franciák szerezték, de a magyar csapat Erdélyi Balázs révén rögtön válaszolt, és a folytatásban uralta a találkozót. Az együttes remekül védekezett, a franciák centerjátékát csírájában elfojtotta, a távoli lövések pedig ha néha utat is találtak a magyar kezek erdején át, akkor Vogel a helyén volt és tette a dolgát. Az emberelőnyös támadás remekül működött, a kétcenteres játékkal nem tudott mit kezdeni a francia védelem. Időnként már örömjátékot hozott a meccs, a legszebb jelenet Német Toni nevéhez fűződött, aki leheletfinom érintéssel húzta be a labdát a kapuba a falból. A félidőben már 6–1-re vezetett a magyar csapat, vagyis az utolsó két negyedre kevés izgalom maradt.

A franciák játéka ugyan némileg feljavult a térfélcserét követően, ez csupán arra volt elég, hogy ne nőjön tovább a szakadék a két fél között. Komolyabb felzárkózásra esélyt sem adott Märcz Tamás gárdája, amely bár kicsit kiengedett a végére, a negyedik negyedben néhányszor még tapsra ragadtatta a közönséget. Jutott az ünneplésből Vogelnek is, aki elővette védjegyszerű mozdulatát, és hárított egy ötméterest. A slusszpoént Manhercz Krisztián gólja jelentette, a vége 9–5 lett mieink javára, szépen zárult tehát a négynapos selejtezőtorna.

A magyar válogatott hibátlan teljesítménnyel, csoportelsőként jutott az Európa-kupa nyolcas döntőjébe, ahová Kecskemétről a spanyolok és a franciák kvalifikálták még magukat.

FÉRFI VÍZILABDA EURÓPA-KUPA, SELEJTEZŐ
A-CSOPORT, 4. NAP
MAGYARORSZÁG–FRANCIAORSZÁG 9–5 (3–1, 3–0, 1–2, 2–2)
Kecskemét,
500 néző V.: Dalli (máltai), Djuraskovics (montenegrói)
MAGYARORSZÁG: VOGEL S. – Manhercz K. 1, BÁTORI 2, JANSIK D. 1, Bedő 1, Salamon, Zalánki 1. Csere: Angyal, Vámos 1, JANSIK SZ., Erdélyi 1, NÉMET T. 1. Szövetségi kapitány: Märcz Tamás
FRANCIAORSZÁG: Garsau – Canonne 1, Khasz, Vernoux, Saudadier, Crousillat 3, Olivon. Csere: Rocchietta, Piot, Dino 1, Lepoint, Vanpeperstraete. Szövetségi kapitány: Nenad Vukanics
Gól – emberelőnyből: 11/6, ill. 7/3
Gól – ötméteresből: –, ill. 1/–
Kipontozódott: Canonne (26. p.), Zalánki (29. p.)
MESTERMÉRLEG
Märcz Tamás:
– Nagyon jól kezdtük a mérkőzést, ennek kifejezetten örülök. Nem becsültük le a francia csapatot, amely egy esetleges győzelemmel csoportelső is lehetett volna, és ezt mindenképpen el akartuk kerülni. Sokgólos győzelmet vártam, négy lett belőle, szerintem még benne is maradt néhány találat az együttesben.
Nenad Vukanics: – Hasonló meccsre számítottunk, amelyen nyomás nélkül tudtunk vízilabdázni. Fiatal csapatunk van, amelynek nagyon sokat érnek az ilyen tapasztalatok. A magyar válogatott nagyon erős, nekünk nem vele kell még versenyeznünk, de a spanyolok legyőzése mutatja, hogy van potenciál ebben a társaságban.

További eredmény: Spanyolország–Románia 10–4

A VÉGEREDMÉNY
1. Magyarország 4 4 43–25 12
2. Franciaország 4 2 2 28–26 6
3. Spanyolország 4 2 2 34–26 6
4. Románia 4 1 1 2 23–29 4
5 Grúzia 4 1 3 19–42 1
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik