Férfi vízi BL: miért kell selejteznie bajnokként az FTC-nek?

Roska Emese BoglárkaRoska Emese Boglárka
Vágólapra másolva!
2018.09.28. 09:32
null
Varga Zsolt úgy látja, ha minden játékosa a saját feladatára koncentrál, akkor nem forog veszélyben a siker a selejtezőben (Fotó: Koncz György)
Az ellenfeleknél is több gondot okozhat a kevés közösen eltöltött idő, de azért az FTC-Telekom az esélyese a férfi vízilabda Bajnokok Ligája hétvégi selejtezőtornájának.

 

A BL főtáblájára juthat az FTC-Telekom férfi vízilabdacsapata, mielőtt elkezdődik a hazai bajnokság – de miért selejtez egyáltalán a bajnok?

ÖSSZE KELL SZOKNI

Mezei Tamás, az FTC-Telekom centere:
„Nem volt sok idő gondolkodni a világkupasikeren, hiszen szinte egyből elkezdtük a munkát a Ferencvárosban, ami nem is baj, mert csütörtökön már elutaztunk Franciaországba. Kis sportág a vízilabda, szegről-végről mindenkit ismertem a társak közül, rá­adásul jól fogadtak, jól érzem magamat. Ami a Bajnokok Ligája-selejtezőt illeti: Varga Zsolt kérte, hogy az alapelemeket magas szinten hajtsuk végre, és ne lepjük meg egymást a vízben. Az elején, amikor még nem érik össze a csapat, érdemes az alapokhoz visszanyúlni akár védekezésben, akár támadásban. Nem a szép játék a fontos a meccseken, hanem az egymást iránti bizalom megszerzése és az összeszokás, ehhez pedig fegyelem szükséges. Nyilván a Split elleni lesz a legfontosabb összecsapás, mentálisan és fizikailag is készültünk rá, de mindegyik mérkőzés lényeges, mert jól jönne a csoportelsőség a folytatás szempontjából.”

Faramuci helyzet, ám hiába nyerte meg az FTC – a Szolnok elleni emlékezetes csatában – az aranyat, nem jutott automatikusan a 16 csapatos főtáblára. Mivel a Szolnoknak és az Egernek is szabadkártyája volt, a harmadik magyar együttesnek, azaz az FTC-nek selejteznie kell. Így aztán a zöld-fehéreknek korán kezdődik a nemzetközi idény, szeptember utolsó hétvégéjén Franciaországban szerepelnek a kvalifikáció második fordulójában.

„Nem is bánom annyira, hogy a selejtezőben indulunk és végig kell járnunk az utat, hiszen először szerepelünk a Bajnokok Ligájában – jegyezte meg Varga Zsolt, az FTC edzője. – Nagyobb problémát jelent, hogy a teljes keret nagyjából egy hetet készült együtt, hiszen a játékosok többsége valamelyik válogatottban töltötte a nyár nagy részét, illetve a szeptemberi világkupán szerepelt. Négy kétkapus gyakorlást szerveztünk, hogy minél gyorsabban játékba lendüljön a csapat, de még nagyon idény eleji a formánk. Bár kevesebb játékost kell beépíteni, mint egy évvel ezelőtt, nem lehet megspórolni az időt, amely a csapat kialakításához szükséges. Kicsit furcsa, hogy hivatalos mérkőzést még nem is játszottunk, az első épp a selejtező lesz.”

Egy évvel ezelőtt az FTC-nek több ideje volt kialakítani, felépíteni a játékot, hiszen az Eurokupában szerepelt, márpedig a második számú kupasorozat kezdeti szakasza jóval kisebb kihívást jelentett, mint a BL. Most viszont hatványozottan nem lehet hibázni – bár nehezen képzelhető el, hogy bivalyerős keretével ne jusson fel a főtáblára az együttes. Franciaországban sorrendben a horvát Jadran Split, az előző idényben a BL-főtáblán pofozógépnek számító holland AZC Alphen és a házigazda Pays d'Aix lesz az FTC ellenfele.

„Mindenki tudja, mennyire fontos mérkőzések várnak ránk, szóval maximális elszántsággal és komolysággal dolgoztak a játékosok – folytatta a tréner. – Nyilván lesznek még hibák a csapatjátékban, de ha mindenki a maga feladatára koncentrál, nem lehet gond, alapvetően mi vagyunk a selejtezőtorna esélyesei. Inkább magunkkal foglalkoztunk, már csak azért sem kimondottan az ellenfelekkel, mert nehéz róluk anyagot találni, amely alapján készülnénk ellenük.”

A BL selejtezőjének második köréből minden csoport első két helyezettje jut a kvalifikáció utolsó fordulójába. Az állva maradó nyolc csapatot oda-visszavágós párharcokba sorsolják, a győztesek kerülnek a BL főtáblájára – amelyen ott van a Szolnok és az Eger –, a vesztesek az Eurokupában folytatják. A csoportelsők a második helyezettek közül kapnak ellenfelet, a négyes csoport megnyerése tehát jól fizet a folytatásban.

Miután a KSI kérésére elhalasztották az ob I 1. fordulójának mérkőzését, az FTC akár BL-főtáblásnak vallhatja magát, mire idehaza elkezdi a versengést.

FÉRFI VÍZILABDA BAJNOKOK LIGÁJA
2. SELEJTEZŐKÖR, F-CSOPORT, AIX-EN-PROVENCE

Péntek
18.00: FTC-TELEKOM–Jadran Split (horvát)
20.00: Pays d'Aix Natation (francia)–AZC Alphen (holland)
Szombat
17.00:
FTC–Alphen
19.00: Pays d'Aix–Jadran Split
Vasárnap
11.00:
Alphen–Jadran Split
12.45: Pays d'Aix–FTC

CSOPORTKÖR
A-csoport:
ZF-Eger, CNA Barceloneta (spanyol), Crvena zvezda (szerb), Dinamo Moszkva (orosz), Pro Recco (olasz), Steaua Bucuresti (román), az A- és D-selejtező párharc továbbjutója
B-csoport: Szolnoki Dózsa, Jug Dubrovnik (horvát), Mladost Zagreb (horvát), Olympiakosz (görög), Spandau 04, Waspo Hannover (mindkettő német), a B- és C-selejtező párharc továbbjutója

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik