Férfi vízi BL: győzött, és bejutott az elődöntőbe az FTC

LAKNER GÁBOR (Hannover)LAKNER GÁBOR (Hannover)
Vágólapra másolva!
2019.06.06. 17:20
null
Az FTC legyőzte a Jug Dubrovnikot (Fotó: facebook.com/www.len.eu)
A Ferencváros férfi vízilabdacsapata 10–9-re legyőzte a horvát Jug Dubrovnikot a Bajnokok Ligája nyolcas döntőjében csütörtökön, s bejutott a legjobb négy közé.

 

Túlzás lenne állítani, hogy a vízilabda Bajnokok Ligája döntője megmozgatta egész Hannovert, az uszoda nyitása után csupán 14 fizető néző ténfergett a lelátón. Az első negyeddöntőre – melyet az FTC-Telekom vívott a Jug Dubrovnikkal – aztán 600 néző összejött a mobillelátókkal 1700 fősre bővített uszodában. Persze minden rosszban van valami jó, így legalább hallani lehetett a nagyjából harmincfős, dobbal és mikrofonnal felszerelt ferencvárosi szurkolói csoportot.

Akik remekül szórakoztak az első percek alatt, a zöld-fehérek ugyanis kitűnő kezdéssel 3–0-ra elhúztak. Sorrendben Sztefan Mitrovics, Mezei Tamás és Aaron Younger volt eredményes, a Jug edzője, Vjekoslav Kobescak ki is kérte az idejét, és játékosai arcától három centiméterre el is magyarázta, mit rontanak el, de nagyon.

Kállay Márk, az FTC szélsője

„A jó kezdés meghatározta a mérkőzést, ráadásul elbírtuk a játékvezetői nyomást is. Számítottunk erre, de szerintem a Jug meccsben sem lett volna, ha nem kapnak ennyi kiállítást. Jól osztottuk el a személyi hibákat, senki nem pontozódott ki, amellett kitűnően támadtunk, tíz lőtt góllal azért általában lehet mérkőzést nyerni. Nagyon boldog vagyok, hogy bejutottunk a négy közé!”

A Jug ettől magához is tért (három és fél perc után kapura is lőttek a horvátok, ami ebben a sportágban nem árt), persze a feltámadásban szerepet játszott az is, hogy az Alexandrescu, Naumov bírópáros finoman a horvát bajnok hóna alá nyúlt. Két kontra, három emberelőny, egy ötméteres – amit Vogel Soma szokása szerint kivédett, de a sarokdobás után csak gólt kapott –, és máris szorossá vált a találkozó. Az első negyed végére mégis kétgólos előnyt harcolt ki az FTC, miután Vámos Márton bevágott egy emberelőnyös lehetőséget.

A második szakaszban a folyamatosan emberelőnyben támadó Jug belehibázgatott a támadásaiba, az FTC ugyanakkor jól használta ki a helyzeteit, Kállay Márk találata után így visszaállt a háromgólos különbség. Miután Vámos lőtt egy gyakorlatilag ugyanolyan gólt, először vezetett néggyel a Ferencváros, jött is Kobescak időkérése, és az újabb üvöltés. A másik kispadnál Kobescak egykori zágrábi csapat- és szobatársa, Varga Zsolt jóval higgadtabban magyarázott az övéinek, az FTC mestere egyébként a meccs előtt sem tűnt túl feszültnek. A térfélcsere előtt Loren Fatovic-é volt az utolsó szó, így hárommal vezetett a magyar bajnok.

Amelynek az első két támadása kontrával ért véget a harmadik negyedben, de a Jug vérszegénnyé váló támadásai miatt nem tudott közelebb kerülni. Az FTC megakadt kicsit támadásban, de mivel jól zárt a kapuja előtt (a Jug tizedik emberelőnyét is kivédekezte), sokáig egyetlen gól sem esett a negyedben. Csaknem hat perc után a Ferencváros mozdult el a holtpontról, a kulcsfontosságú gólt egy végtelenül hosszúra nyúlt támadás végén, a dudaszó pillanatában, meglehetősen demoralizáló módon pöckölte be Nikola Jaksics. Vámos ezután álomszerűen blokkolta le a Jug emberelőnyből (mi másból…) megeresztett lövését, így az ötgólos előnyért támadhatott az FTC! Varga Zsolt időt is kért, ő is érezte, ha ez bemegy, fél lábbal a négy között van a csapata.

Vogel Soma, az FTC kapusa

„Nagy meccs volt, amelyet mi irányítottunk, szinte végig mi diktáltuk a tempót. A mérkőzés második felében a Jug védekezést váltott, ez meg is akasztotta a támadásainkat. Igyekeztünk megtartani az előnyünket, ez végül sikerült, de tudjuk, hogy pénteken még ennél is keményebb mérkőzés vár ránk az elődöntőben.”

Bement, de a játékvezetők nem adták meg. Pedig Mitrovics szép gólt lőtt, csak nem a szabálytalanság helyéről végezte el a szabaddobást (az új szabályokkal ez már érvényes gól lesz, csak a ferencvárosi szélső néhány hónappal megelőzte a korát).

A Jug emberelőnyből szépített, miközben Varga Zsolt begyűjtött egy sárga lapot, de rögtön utána Varga Dénes a rá jellemző magabiztossággal bevarrt egy büntetőt, így 10–6-ról kezdődött az utolsó negyed.

Fatovic egymaga próbálta meg versenyben tartani a csapatát, miután a veszélyes dubrovniki balkezeseket és centereket a terveknek megfelelően elég jól levédekezte a Ferencváros. Miután a zöld-fehérek kihagytak egy kettős emberelőnyt, a horvátok belőttek egy simát, így kezdett meleg lenni a pite.

Pláne, hogy az addig meglehetősen halovány Toni Popadic kivédett egy tökéletesen megjátszott emberelőny végén elengedett lövést, de Vogel megmutatta, hogy ő is tud ilyet. Gólt azonban továbbra sem sikerült lőnie a magyar bajnoknak, így volt miért izgulni.

Az utolsó percben Fatovic egyetlen gólra hozta fel a Jugot, de a hátralévő időt megölte az FTC, amely 10–9-re győzött, és a négy közé jutott! A magyar csapat a BPM Sport Managementet 12–7-re legyőző spanyol CNA Barcelonetával csap össze az elődöntőben.

VÍZILABDA
BAJNOKOK LIGÁJA, NYOLCAS DÖNTŐ, HANNOVER
NEGYEDDÖNTŐ
FTC-TELEKOM–JUG DUBROVNIK (horvát) 10–9 (5–3, 3–2, 2–1, 0–3)
Hannover, 600
néző. Vezette: Alexandrescu (román), Naumov (orosz)
FTC:
VOGEL SOMA – SZ. MITROVICS 2, VARGA DÉNES 2, Jaksics 1, Mezei 1, VÁMOS 2, Sedlmayer. Csere: Kállay 1, Pohl, Nikics, YOUNGER 1, Jansik Sz. Edző: Varga Zsolt
JUG:
POPADIC – Papanasztasziu 1, L. FATOVIC 4, Jokovic 1, LONCAR 1, Macan, GARCIA GADEA 1. Csere: Lozina, Merkulov, Krzic, Zuvela, Benic 1. Edző: Vjekoslav Kobescak
Gól – emberelőnyből:
15/7, ill. 7/4
Gól – kettős emberelőnyből:
–, ill 1/0
Gól – ötméteresből:
1/0, ill. 1/1
MESTERMÉRLEG

Varga Zsolt:
– Jó mérkőzést játszottunk, ami a végére izgalmassá vált, persze ez nekem annyira már nem tetszett. Benne volt ez a pakliban, biztos voltam benne, hogy a Jug nem adja fel, és az utolsó pillanatig harcol. Felkészültünk az ellenfélből, örülök, hogy ilyen jól meg tudtuk valósítani a terveinket. A védekezésünket kiemelném, Vogel Somának is fontos védései voltak. A negyedik negyedben akadt két helyzetünk, amit ha belövünk, nyugodtabb lehetett volna a végjáték, de Popadic is nagyokat védett. Hatalmas eredmény a négy közé jutás, újonc csapatoknak nem is szokott ez sikerülni. A kvalitások megvannak a csapatban, és ezúttal ez meg is mutatkozott.
Vjekoslav Kobescak:
– Egyértelmű, hogy a Ferencváros ezen a napon sokkal jobb volt és gyorsabb ritmusban játszott nálunk. A kezdésnél mutatkozott ez meg leginkább, mi lassan lendültünk játékba, ingatag volt a védekezésünk. Valahogyan visszakapaszkodtunk, de őszintén bevallom, akkor sem nyertünk volna, ha még van hátra három negyed a találkozóból. Túl sok hibát követtünk el, az ellenfél nagyon jól felkészült a gyengeségeinkből, és ki is használta azokat. A legjobbakat kívánom a Ferencvárosnak a folytatásban, ha már minket az alsó ágra küldött.

A TÖBBI MÉRKŐZÉSEN
CNA Barceloneta (spanyol)–BPM Sport Management 12–7
Pro Recco (olasz)–Waspo Hannover (német) 14–10
Olympiakosz (görög)–Brescia (olasz) 8–7

AZ ELŐDÖNTŐBEN
Péntek, 20.30: FTC-Telekom–CNA Barceloneta (spanyol)
Pro Recco (olasz)–Olympiakosz (görög)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik