Történetében először BL-döntőt játszhat az FTC pólócsapata

LAKNER GÁBOR (HANNOVER) / NSOLAKNER GÁBOR (HANNOVER) / NSO
Vágólapra másolva!
2019.06.07. 20:22
null
Története első BL-fináléjára készülhet a Ferencváros (Fotó: MTI)
Az FTC-Telekom férfi vízilabdacsapata csak egy negyedet nyert meg a CNA Barceloneta elleni Bajnokok Ligája-elődöntőben, ám az a legfontosabb játékrész volt. A zöld-fehérek 9–7-re verték meg a katalán együttest és készülhetnek az Olympiakosz elleni fináléra.

 

VÍZILABDA
BAJNOKOK LIGÁJA, NYOLCAS DÖNTŐ, HANNOVER
ELŐDÖNTŐ
FTC-TELEKOM–CNA BARCELONETA (spanyol) 9–7 (2–2, 1–1, 2–3, 4–1)
Hannover, 1000 néző. V: Alexandrescu (román), Rakovics (szerb)
FTC: VOGEL SOMA – Sz. Mitrovics, VARGA DÉNES 3, Younger, Mezei, Vámos 1, JANSIK SZ. 1. Csere: JAKSICS 2, Német T., Sedlmayer, Kállay 1, Pohl 1. Edző: Varga Zsolt
BARCELONETA: LÓPEZ – Larumbe, PERRONE 1, Munarriz, J. Vrlic 1, F. Fernandez 1, Famera 1. Csere: GRANADOS 3, Prieto, Tahull, Mallarach, Bustos. Edző: Jesús Martín
Gól – emberelőnyből: 12/4, ill. 15/1
Gól – ötméteresből: –, ill. 1/1
Kipontozódott: Pohl (23. p.), Famera (29. p.), Jansik Sz. (30. p.)
Kiállítva (végleg, cserével): Munarriz (14. p.)
MESTERMÉRLEG
Varga Zsolt:
– Nagyon nehéz mérkőzés volt, egészen más volt a játék képe, mint a negyeddöntőnek. Tudtuk azonban, hogy a Barceloneta az egyik legjobb csapat Európában, nem véletlenül kaptunk ki tőlük már kétszer az idényben. Az emberhátrányos védekezésünk kitűnően működött, és az utolsó negyedben sikerült rátennünk még egy lapáttal. Jansik Szilárd kapufától lőtt gólja, Vogel Soma védései és Varga Dumi góljai mind kellettek a győzelemhez a fantasztikus csapatteljesítmény mellett.
Jesús Martín: – Az első perctől az utolsóig kemény mérkőzés volt. Alberto Munarriz korai kiállításán sok múlt, nagyon megéreztük a hiányát. Így is nyerhettünk volna, de védekezésben nem voltunk elég fegyelmezettek, támadásban pedig egyáltalán nem azt játszottuk, amit szerettünk volna. Ilyen gyenge emberelőnyös helyzetkihasználással nagyon ritkán lehet győzni, sajnos most sem sikerült. Nem a bronzéremért szerettem volna játszani a Reccóval, de megpróbáljuk megszerezni.

A MÁSIK ELŐDÖNTŐBEN
Olympiakosz (görög)–Pro Recco (olasz) 12–11

SZOMBATON JÁTSSZÁK
15.00: a 7. helyért, Hannover–Busto Arsizio
16.30: az 5. helyért, Brescia–Jug Dubrovnik
19.00: a 3. helyért, Pro Recco–Barceloneta
20.30: döntő, Olympiakosz–FTC-Telekom (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!

ÖSSZEFOGLALÓ

Amíg csütörtökön az FTC-Telekom nyitotta a programot a Bajnokok Ligája nyolcas döntőjében, addig pénteken pont, hogy lezárta azt. Így legalább a zöld-fehéreknek jutott a legtöbb idejük a regenerációra, az erőre pedig szükségük is volt, hiszen a Jug Dubrovnik ellen 10–9-re megnyert negyeddöntő után a Barceloneta elleni elődöntő még nehezebbnek ígérkezett.

A legtöbb témát egyébként Varga Zsolt együttese szolgáltatta a hannoveri torna második napján, hiszen egyrészt eddig még soha nem jutott az elődöntőbe a csoportja negyedik helyen végző csapat, másrészt éppen az FTC akadályozta meg, hogy pontosan ugyanazok az együttesek szerepeljenek a négy között, mint egy évvel ezelőtt.

EJTETTÉK GIORGETTIT

 

Az anyai ágon magyar származású olasz világbajnok vízilabdázó, Alex Giorgetti nem kapott helyet a Hannover meccskeretében a csapat első két mérkőzésén. A Debrecenben is játszó, és akkoriban a magyar válogatottsággal is hírbe hozott játékosról aztán kiderült, hogy teljes egészében lemarad a nyolcas döntőről, klubja ugyanis magatartásbeli problémák miatt szerződést bontott vele – közvetlenül a Final Eight előtt.

Mire a ferencvárosi játékosok átsétáltak volna a bemelegítőmedencéből a torna második napjára előbb szépen megtelő, majd megint kiürülő uszodába, addig azért történt egy s más Hannoverben. Az első elődöntőben – amelyben két verekedés között vízilabdáztak is – az egész idényben csak szenvedő, címvédő Olympiakosz óriási meglepetésre kiejtette a Reccót. Az olaszok hiába raktak össze minden eddiginél erősebb keretet és ültették le a padra a minden idők legeredményesebb vízilabdaedzőjét, Ratko Rudic-ot, megint az áhított aranyérem nélkül térnek haza.

A nap utolsó mérkőzését megelőzően, esélylatolgatás közben sokan felemlegették a lelátón, hogy Varga Zsolt együttese a csoportküzdelmek során kétszer is találkozott az előző kiírásban bronzérmes barcelonai gárdával: hazai medencében 9–8-ra, idegenben 8–5-re kapott ki. Ennek azonban nagy jelentősége nem volt, hiszen mind a két csapat pontosan ugyanott tartott: a Bajnokok Ligája elődöntőjében.

Az FTC vezetőedzője egyet cserélt a második mérkőzésre, a kontrafaultokkal alaposan megszórt Szlobodan Nikics helyett Német Toni lett Mezei Tamás váltótársa centerben.

A zöld-fehérek nem tudták megismételni az előző napi lendületes kezdésüket, több mint öt perc után lőtték az első góljukat, de a jó védekezésnek, no meg Nikola Jaksics utolsó másodperces találatának köszönhetően döntetlennel zárult az első negyed. A támadójáték a folytatásban is akadozott, de ehhez volt némi köze a kőkemény katalán védekezésnek is. Azonban mivel az FTC is kitűnően óvta saját kapuját a góltól, még a sorozatban kihagyott emberelőnyök ellenére sem szakadt le ellenfelétől, mi több, tartotta vele a lépést.

Mivel a térfélcserekor 3–3 volt az állás, biztosra vehettük, hogy az előző mérkőzés 23 gólos termését nem érik el a csapatok, de ugyanolyan kiélezett volt a második elődöntő is – csak éppen a csapatok a védekezés magasiskoláját mutatták be.

A döntetlennel zárult első két negyed után abban bízhattunk, hogy az FTC híresen jó erőnléte kiütközik a találkozó második felében, pláne, hogy a Barceloneta a második negyedben elveszítette egyik meghatározó játékosát, a végleg, cserével kiállított Alberto Munarrizt.

A harmadik negyedben szerettük volna, ha Sedlmayer Tamás lövi ez első gólt, de sajnos a másik csapat kettes számú játékosa, Martin Famera volt az, csupán a műsorközlő fogta fordítva a papírjait. Nikola Jaksics viszont tényleg betalált, egy régóta várt, tökéletesen kijátszott emberelőnyös figura végén. A katalánok azonban a várakozásainkkal szemben megmutatták, hogy az ő erőnlétük is átlag feletti, az FTC-nek folyamatosan kapaszkodnia kellett. Becsületére legyen mondva, megtette.
Az utolsó negyed egygólos Barceloneta-vezetésről indult, és magyar szempontból a lehető legrosszabbul folytatódott. Kapott gól ötméteresből, kihagyott emberelőny, de ekkor megérkezett a várt ferencvárosi hajrá.

Nagyon fontos lélektani pillanatban jött a megkülönböztetett figyelemmel őrzött Varga Dénes első, majd második találata. Utóbbinál a labda talán ha egy centiméterrel vánszorgott át a gólvonalon, de megtette. És amikor Jansik Szilárd betalált fórból, először vezetett az FTC. Ez a gól átszakított minden gátat, a zöld-fehérek olyan lendületbe jöttek, hogy nem lehetett őket megállítani. Vogel Soma parádézott, ráadásul Varga Dénes eladta a védőknek a védjegyszerű, betörés utáni gólját – világklasszis megmozdulás volt, ami nem mellesleg eldöntötte a mérkőzést.

Az FTC 9–7-re győzött, és az Olympiakosz ellen a Bajnokok Ligája-győzelemért játszhat vasárnap 20.30-kor.

Megérdemelten.

BAJNOKOK LIGÁJA, FÉRFIAK, NYOLCAS DÖNTŐ, HANNOVER
További eredmények

Az 5–8. helyért
AN Brescia (olasz)–WASPO Hannover (német) 11–8
Jug Dubrovnik (horvát)–BPM SM Busto Arsizio (olasz) 11–8

TUDÓSÍTÁS PERCRŐL PERCRE

4. NEGYED

Köszönjük a figyelmet!

VÉGE!!! NYERT A FERENCVÁROS!
8. perc:
Vogel leszedett egy gyenge ejtést.
7. perc: GÓÓÓL! Sedlmayer megjátszott a kapu elé úszó Vargát, aki most már azt csinál, amit akar. Most megint éppen gólt lőtt! 9–7
7. perc: Granados csúnyán (nekünk szépen) fölé.
7. perc: Fradi-kontra után Jansik kipontozódott már a saját kapuja előtt. Spanyol időkérés.
6. perc: Vogel védés és egyből egy kontra, ám jön egy jó blokk.
5. perc: és akkor a magyar kontra... DE katalán kiállítás az azt követő szabálytalanság miatt. Varga most csínybe passzolt, Jansik nem ijedt meg a lehetőségtől. ELŐSZÖR VEZET AZ FTC! 8–7
4. perc: a spanyolok nem éltek egy emberelőnyös helyzettel.
4. perc: Bustos magasan ejtett. Erről van szó! Varga nagy gólt lőtt, újra egál! 7–7
3. perc: jó védekezés a másik oldalon, majd Vargánál is megtört a jég. Nagy erővel vette be a spanyol kaput, négy rossz lövés után először. 6–7
2. perc: gyönyörű támadás végén Mezei közelről a kapusba lőtt, majd kiállították. Ezért nagy kár.

1. perc: visszakapta a Fradi. Varga rossz lövése után megúsztak a spanyolok, Vámos szabálytalansága ötméterest ért. Granados nem hibázta el a büntetőt. 5–7
1. perc: miként a második és a harmadik, úgy a negyedik ráúszás is Sedlmayeré.De egy újabb kontra...

3. NEGYED

Véget ért a harmadik negyed.
8. perc: Jaksics kiállítása után Fernández lövését védte Vogel.
7. perc: Pohl aztán gyorsan ki is pontozódott. Vogel megint nagyot védett. 9/14 a kapus mutatója. Ezzel már ő sem tudott mit kezdeni, Vrlic közelről csavart, nagy erővel. 5–6
6. perc: Fradi-időkérés után majdnem eladott labda következett, végül az emberelőn utolsó másodpercében Younger passzát Pohl váltotta gólra. 5–5
6. perc:
emberelőnyben támadott a Barceloneta, a spanyolok megjátszották a figurát, de nem éltek a lehetőséggel.
5. perc: Vámos hatalmas gólt lőtt, de szabálytalanul. Jöhettek a spanyolok, akik felérve időt kértek.
5. perc:Perrone megúszott, olyan ziccerbe került, amivel nem lehetett mit kezdeni. 4–5
4. perc: Vogel védett és rögtön fórba is került az FTC. Vámos gyönyörű labdával szolgálta ki Jaksicset, aki elsüllyesztette a kapust és közelről gólt lőtt. 4–4
3. perc: Famera lövése minden blokkot elkerült, Vogel is tehetetlen volt. Hosszú idő után újabb gól, sajnos, nem a jó kapuban. 3–4
2. perc:
emberelőnyben rontott a Barceloneta. Az FTC is fórba került, hiába. Younger lövését könnyedén védték.
1. perc: az első támadás a Fradié volt, lövés nincs.

Elkezdődött a második félidő.

• Vogel Soma az első félidőben 62.5 százalékkal védett.

• Alberto Enaga Munarrizt már háromszor kiállították, ő nem folytathatja a játékot.

• Alvaro Ortega Granados már ötször kísérletezett, két lövése betalált.

• A magyar csapat gólszerzői: Kállay Márk, Nikola Jaksics és Vámos Márton.

2. NEGYED

Véget ért az első félidő.
8. perc: Mallarach lövése rossz, Jaksics lövését védték.
8. perc: spanyol időkérés.
7. perc: Mitrovicsot kiállították, de Vogel védett. 5/8 a magyar kapus statisztikája. A másik oldalon újabb elhibázott támadás.
6. perc: Mitrovics aztán emberelőnyt harcolt ki a Ferencvárosnak, Varga Zsolt időkéréssel reagált. Fordíthat a Fradi... Két pontatlan passz és az esély el is szállt. Marad az egál.
5. perc: Youngert kiállították, Mitrovics azonban labdát szerzett.
4. perc: egymás után másodszor védekezett jól a Fradi, egy centerbejátszásra Vogel csapott le. Az ellentámadásból Vámos addig lóbált, amíg meg nem nyílt egy rés, ahol a bombája beakadhatott a kapuba. 3–3
3. perc:
nagyon kiszorították a magyar csapatot, ráadásul a játékvezetők ismét elvették a labdát.
2. perc: Mezei váratlan lövése a bal kapufán csattant.

2. perc: Pohl állították ki, a Barceloneta nem is hibázott, Granados két lóba után betalált. 2–3
1. perc: Sedlmayer hozta el a labdát a negyed elején.Az első támadást emberelőnyben vezette a Fradi, Vargát blokkolták, majd nem volt újabb magyar lövés.

1. NEGYED

Véget ért az első negyed.
8. perc: Vogel most Perronén fogott ki nagy bravúrral. Támadóhiba után jól védekezett az FTC, az utolsó másodpercekben Jaksics nagy „bunyóban”, két ember között talált be. Szép gól! 2–2
7. perc: Vogel védése után spanyol kontra. A másik oldalon Fernándezt kiállították, az emberelőnyt nem használta ki a Fradi.
6. perc: ezt a fórt már kihasznált a magyar együttes! Kállay elhajlásból, jobbról bevette a kapu rövid oldalát. 1–2
5. perc: Vogel a lécre piszkálta Munarriz löketét, a spanyolt visszaúszás közben ki is állították. FTC-időkérés.
5. perc: újabb Fradi-kontra, ez után kért időt a Barceloneta.
4. perc: Mezei hiába csavart a kapuba, érvénytelen a gól. Nem úgy Granados bombája a kapu jobb felső sarkába. 0–2
3. perc: szép blokk a másik oldalon is Mitrovicstól.
2. perc: kontra itt is, ott is. A Barceloneta hibája után emberelőnyben támadott a Fradi, Varga lövését blokkolták.
1. perc: a ráúszást a spanyolok nyerték. Rögtön egy kiállítás: Jansik a bűnös. Jön is az első gól. Fernández lövése Vogel fejéről pattant be. 0–1

Elkezdődött a mérkőzés!

ELŐZMÉNYEK

Az FTC-Telekom a csütörtöki, Jug Dubrovnik elleni negyeddöntőt kitűnően kezdte, s végig vezetett. A horvát együttes az utolsó negyedben nagyot hajrázott, de nem érte utol a Ferencvárost. 10–9

A magyar bajnok edzője, Varga Zsolt a védekezést és Vogel Soma kapust dicsérte a találkozó után.

„Jó mérkőzést játszottunk, ami a végére izgalmassá vált, persze ez nekem annyira már nem tetszett – értékelt a Ferencváros mestere. – Benne volt ez a pakliban, biztos voltam benne, hogy a Jug nem adja fel, és az utolsó pillanatig harcol. Felkészültünk az ellenfélből, örülök, hogy ilyen jól meg tudtuk valósítani a terveinket. A védekezésünket kiemelném, Vogel Somának is fontos védései voltak. A negyedik negyedben akadt két helyzetünk, amit ha belövünk, nyugodtabb lehetett volna a végjáték, de Popadic is nagyokat védett. Hatalmas eredmény a négy közé jutás, újonc csapatoknak nem is szokott ez sikerülni. A kvalitások megvannak a csapatban, és ezúttal ez meg is mutatkozott.”

A Barceloneta is magabiztosan jutott túl aBPM Sport Management (12–7), kiharcolva ezzel az elődöntőbe jutást.

A Fradi mérkőzése előtt már lejátszották a másik elődöntőt: az Olympiakosz 12–11-re legyőzte a Pro Reccót.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik