Az Eger és a Szolnok az 5. helyért játszhat a vízilabda BL-ben

LAKNER GÁBOR (Genova)LAKNER GÁBOR (Genova)
Vágólapra másolva!
2018.06.08. 17:04
null
Az egriek pénteken javítottak (Fotó: egrivizilabda.hu)
A ZF Eger 10–6-ra legyőzte a német Spandaut a férfi vízilabda Bajnokok Ligája nyolcas döntőjének 5–8. helyéért folyó rájátszásban, így az 5. helyért szállhat medencébe a Szolnok ellen, amely az olasz Brescián kerekedett felül szoros csatában. A döntőt z Olympiakosz játssza a Pro Reccóval.

EGER–SPANDAU

Ha nem lett volna elég komor a magyarok hangulata a két, elveszített negyeddöntő után a Bajnokok Ligája nyolcas döntőjének második napján, akkor a Genovát elérő felhőszakadás végképp gondoskodott róla, hogy az legyen. Némi örömöt az csempészett a napba, hogy a tornával párhuzamosan rendezett U13-as megméretésen magyar finálét játszottak, amelyben a Szeged 7–6-ra győzött az OSC ellen (a Szolnok negyedikként, az Eger hetedikként zárt).

Az Eger a német Spandau ellen szállt medencébe a szakadó esőben az 5–8. helyért, amit a tétnek megfelelő érdektelenség fogadott a lelátókon (értelemszerűen a nem fedett, kamerákkal szemközti részre senki sem ült).

A találkozó ugyanúgy kezdődött egri szempontból, mint az előző napi, elveszített negyeddöntő: gyors vezető gól után sorozatban három kapott találattal. A folytatás szerencsére már máshogyan alakult, Dabrowski Norbert együttese fordítani tudott még a térfélcsere előtt. Hárai Balázs két remekbe szabott gólt vágott, a kitartó egri szurkolók éltették is rendesen, amikor kikászálódott a medencéből.

Az egriek védekezése hat a hat ellen és emberhátrányban is sokkal jobban működött, mint az előző napon, persze azért azt hozzá kell tenni, hogy az ellenfél is más szintet képviselt. A Spandauból ki kell emelni Baksa László kapust, aki sokat tett azért, hogy szoros maradjon az állás. Kovács Gergő második találata után először vezetett kettővel az Eger, amely egymás után két negyedet hozott le kapott gól nélkül.

A záró felvonásban aztán elkezdtek potyogni a gólok, de az Eger már nem engedte ki a kezéből az irányítást, sőt, tovább nyílt az olló. A magyar csapat sportemberhez méltón küzdött és nyert 10–6-ra még akkor is, ha jutalomként csupán az ötödik helyért játszhat szombaton.

 

SZOLNOK–BRESCIA

 

A Szolnok Brescia elleni mérkőzésére elállt az eső Genovában, éppen időben, mielőtt a Sciorba uszoda beázó teteje alá tett vödrök megteltek volna. A csapatok ragyogó napsütésben játszottak az 5–8. helyért, ami őket nem, a nézőket annál jobban zavarta.

A Szolnokból ezúttal is hiányzott a sérült Andrija Prlainovics, amin nem csodálkozhatunk: nincs az az ötödik hely, ami megérné az állapota súlyosbodását. A Brescia a vezetőedzőjét nélkülözte, Alessandro Bovót még a Recco ellen ötméteresekkel elveszített negyeddöntőben küldték el a játékvezetők a kispadtól, így helyette segítője, Enrico Olivo meccselt.

Az első negyed óvatos játékot és egy-egy gólt hozott, utána azonban a Dózsa magához ragadta a kezdeményezést. Cseh Sándor együttese a térfélcsere előtt csak eggyel vezetett, utána azonban már hárommal is ellépett (5–2), de az olaszok nem adták fel, és a záró felvonás előtt megint egyetlen gólra zárkóztak fel. Valerio Rizzo találata után Nagy Viktor hihetetlenül dühösen csapkodta a vizet, finoman szólva sem örült, hogy akciógólt kapott a csapata.

Az utolsó nyolc percben sokáig az volt a koreográfia, hogy a Szolnok kétgólosra növelte az előnyét, amit aztán a Brescia akkurátusan megfelezett. Az olaszok egy perccel a vége előtt az egyenlítésért is támadhattak, ám Nagy Viktor kétszer is védett fontos pillanatban. Aztán Aaron Younger villant egyet, és fél perccel a végső dudaszó előtt eldöntötte a mérkőzést. Rizzo ugyan lőtt még egy gólt, de az már nem osztott, nem szorzott.

A szolnokiak 8–7-re győztek, és akárcsak az egriek, sportemberi nagyságról tettek tanúbizonyságot az elveszített negyeddöntőt követően. A két magyar csapat szombaton 17.30-tól egymással játszik a BL ötödik helyéért.

FÉRFI VÍZILABDA BAJNOKOK LIGÁJA
NYOLCAS DÖNTŐ, GENOVA
AZ 5–8. HELYÉRT

ZF-EGER– SPANDAU BERLIN (német) 10–6 (2–3, 2–0, 1–0, 5–3)
Genova, 400 néző. V: Putnikovics (szerb), Schwartz (izraeli)
EGER: B. MITROVICS – Sz. Rasovics 1, KOVÁCS GERGŐ 2, Csucskovics, HÁRAI 2, VLAHOPULOSZ 2, Hosnyánszky 1. Csere: Decker Á., Bedő 1, Angyal 1, Avramovics, Lőrincz B. Edző: Dabrowski Norbert
SPANDAU: BAKSA L. – Stamm, Negrean 1, Gielen 1, Pjesivac, Dedovics 1, RESTOVIC 1. Csere: Saudadier 1, Korbel, Jüngling 1, Küppers, Reibel. Edző: Petar Kovacsevics
Gól – emberelőnyből: 11/3, ill. 6/4
Gól – kettős emberelőnyből: 1/0, ill. –
Gól – ötméteresből: –, ill. 1/1
Kipontozódott: Gielen (26. p.)
MESTERMÉRLEG
Dabrowski Norbert:
– Távol kerültünk az álmunktól, legalább egy évet kell dolgoznunk, hogy megint idekerüljünk, de volt egy napunk, hogy megmutassuk, sportemberek vagyunk, ez pedig sikerült is. Az elején azért hibáztunk sokat, mert túlpörögtünk, mindenki haragos volt az előző napi vereség miatt. Utána azonban Mitrovics nagyon magabiztosan védett, és amikor összeállt a védekezésünk, már nem volt kérdéses a győzelem.
Petar Kovacsevics: – Jól kezdtünk, utána viszont roppant sok emberelőnyt hagytunk kihasználatlanul. Az Eger megbüntette a kihagyott lehetőségeket, rutinos játékosai vannak, akik a folytatásban már nagyon jól védekeztek, és támadásban is kihasználták a hibáinkat.

SZOLNOKI DÓZSA–AN BRESCIA (olasz) 8–7 (1–1, 2–1, 2–2, 3–3)
Genova, 1000 néző. V: De Jong (holland), Dervieux (francia)
SZOLNOK: NAGY V. – Bátori 1, YOUNGER 2, Jansik D., Mezei, Gocics, ZALÁNKI 2. Csere: Alekszics, MILOS CSUK 2, Kis G., Fülöp B. 1, Hangay. Edző: Cseh Sándor
BRESCIA: DEL LUNGO – RIZZO 3, Paszkovics, Bertoli 1, MUSLIM 2, Janovics, Nora. Csere: Guerrato, C. Presciutti, Manzi, N. Presciutti 1, Vukcsevics. Megbízott edző: Enrico Oliva
Gól – emberelőnyből: 11/4, ill. 5/1
Gól – kettő emberelőnyből: 1/1, ill. –
Gól – ötméteresből: 1/1, ill. 1/1
MESTERMÉRLEG
Cseh Sándor:
– Ez egy értékes győzelem, a Brescia nagyon jó csapat, amit bizonyít, hogy az előző napon döntetlenre végzett a Reccóval. Örülök, hogy nyertünk és motiváltak voltunk. Nem diktáltunk nagy iramot, de ez volt a tervünk, a mai vízilabdában picit furcsa sündisznótaktikával próbáltunk játszani. Remekül blokkoltunk, Nagy Viktor is jól védett, így végig tudtuk tartani magunkat ehhez, képesek voltunk diktálni a meccs ritmusát.
Enrico Oliva: – Végig futottunk az eredmény után, hiába zárkóztunk fel többször, mert amikor lehetőségünk nyílt volna az egyenlítésre, rendre hibáztunk vagy az ellenfél kapusa hárított. A végén hiányzott a frissesség, talán amiatt is, hogy mi játszottuk az az előző nap utolsó mérkőzését.

ELŐDÖNTŐ
Olympiakosz–Barceloneta 6–4 (1–1, 2–2, 1–1, 2–0)
Pro Recco–Jug Dubrovnik 9–8 (3–2, 1–1, 2–2, 3–3)

A SZOMBATI PROGRAM
16.00:
a 7. helyért, Spandau–Brescia
17.30: az 5. helyért, Eger–Szolnok
19.00: bronzmérkőzés, Barceloneta–Jug Dubrovnik
20.30: döntő, Olympiakosz–Pro Recco

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik