A felszín alatt – Ballai Attila jegyzete

Vágólapra másolva!
2018.05.29. 23:49

Tegnapi hír, hogy Kemény Dénes szeptemberben távozik a vízilabda-szövetség elnöki posztjáról. Egyes emberek létét, súlyát a pozíciójuk jelenti, de Kemény nem ilyen. Ő négy hónap, négy év múlva is az marad, aki volt, múltja, dicsőséglistája, karaktere már nem változik.

Vezértípus. Ma már szinte érthetetlen, negyvenkét éves koráig hogyan bírta Comóban, az ismeretlenségben, az olasz középosztályban; jó pólósként, jó trénerként, jó játékos-edzőként, jó állatorvosként, jó amatőr sízőként, de rendkívülit sehol sem alkotva. A harmadik évezredben bezzeg eleve elrendeltetett állapotnak tűnt, hogy ő a magyar vízilabdázás első embere. Addig, amíg csak akarja. Kapitányként, elnökként is első, az egyáltalán nem egyenlők között. Szóbeszéd járta, hogy ezt nem mindenki viseli ugyanazzal a visszafogott derűvel – kétszeres, háromszoros olimpiai bajnokokban dúskálva például olykor nem volt magától értetődő, hogy lehet az aranycsapat messze legismertebb, legnépszerűbb alakja a kapitány, aki mégiscsak szárazföldi lény.

A vízilabda azonban egyszerre intelligens és rejtélyes sportág, nemcsak a mérkőzések kilencven százaléka zajlik láthatatlanul, a felszín alatt. Itt elvétve sem találni egy-egy elszabadult hőbörgőt, aki nyílt levélben, hirtelen felindulásból vagy előre megfontolt szándékkal elkövetett kifakadás során, újságíróval folytatott „baráti beszélgetésben” szennyvizet eresztene a közösen használt medencébe.

Ezért kénytelenek vagyunk saját információinkra, benyomásainkra hagyatkozni; azért így is jóval több ez találgatásnál, hipotézisgyártásnál. Kemény második elnöki mandátumának kellős közepén távozik, elhatározása három nappal a sportági közgyűlés után került nyilvánosságra. Ennek is, annak is alapos oka lehet, belső és külső késztetés ötvözete. Valahol nyilván lejátszottak egy meccset, a nézők kizárásával. Hiszen kis sportág ez, sok nagy embernek nehéz méltó helyet találni benne. Nagyjából kettő ilyen akad: az elnöki és a férfikapitányi poszt. A Kemény-érában pedig jelentősen nőtt a maguknak vízilabdás jövőképet felskiccelő olimpiai bajnokok száma. Gergely István már 2012-ben pályázott az elnöki tisztségre, a jelenlegi vezérkarban Molnár Tamás és Vári Attila a két alelnök, hármuk mellett Benedek Tibor és Biros Péter is elnökségi tag. Ha ez az ötös így összeáll, két bármilyen „játékossal” kiegészülve sokáig verhetetlen kezdő hetest alkothat. Nem véletlen, hogy az elnökjelöltek, a Kemény-utódok is csak az ő köreikből merülhetnek fel, még elméleti szinten is.

Ám Kemény Dénesről is nehezen hisszük, hogy az ősztől csendesen megbújik majd az acsai vadászlesen vagy egy uszoda nézőterének huszonhetedik sorában. Nem ez a sors íratott meg neki a csillagokban; amelyek közül ráadásul jó néhányat ő rajzolt fel a magyar póló egére.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik