Vízilabda: „Ha korszerű pólót akarunk játszani, nincs sok út”

RÁC BENEDEK BALÁZSRÁC BENEDEK BALÁZS
Vágólapra másolva!
2017.07.01. 10:53
null
Varga Dénes szerint sok különleges teljesítményre lesz szükség a hazai vb-n (Fotó: Földi D. Attila)
Egy pillanatra sem ingott meg Varga Dénes abban, hogy jó döntés volt-e válogatottbeli szereplésének folytatása. Az olimpiai bajnok egyelőre a következő hétre koncentrál, és úgy érzi, a kevés idő ellenére is ott tartanak, ahol ilyenkor kell.

 

– A márciusi döntése előtt sokat vacillált, szerepeljen-e még a válogatottban. A felkészülés eddigi négy hete során volt olyan pillanat, amikor megbánta a folytatást?
– Nem – válaszolta az olimpiai és világbajnok Varga Dénes, a férfiválogatott csapatkapitánya. – Amikor megszületett a döntés, úgy voltam képes igent mondani, hogy tudtam, nem szabad meginognom.

– És hogy érzi magát ebben a félig-meddig megújuló csapatban?
– Megy minden a saját medrében – azt emelném ki, hogy bár nincs sok időnk összeszokni, ott tartunk, ahol kell. Van még a jövő hetünk, amikor játszunk hat meccset, az elegendő lehetőséget ad arra, hogy a taktikánkat összecsiszoljuk.

– A személyek alig változtak, mégis más a mostani együttes, mint az előző?
– A játék sem nagyon változott – ha korszerű vízilabdát akarunk játszani, nincs olyan sok út. Ugyanazt fogjuk képviselni, amit a mindenkori legjobb csapatok. Nagy meglepetések nincsenek a játékban, ezért alapvetően az egyéni kvalitásokra támaszkodunk – nyilvánvalóan a stabil alapjáték mellett.

– Hogyan lehet jól egyensúlyozni a fegyelmezett játék és a szükséges improvizáció között?
– Ha summázni akarnám, hogy mi a nehéz a vízilabdában vagy a sportban – mert úgy gondolom, mindegyik sportban ez a nehéz –, ezt mondanám. Hol van a határ a fegyelmezett játék, a betartott taktika és az egyéni villanások, extra megmozdulások között? Ezen a világbajnokságon sok játékostól lesz szükség különleges teljesítményre.

– Van még jó két hét a rajtig. Mennyire foglalkoztatja a világbajnokság?
– Egyelőre arra gondolok, ami most van. Nem a vébé jár még a fejemben, mert érdekel a Szerbia elleni edzéssorozat, és érdekel a BENU-kupa is. Persze a kettő között ott van a kerethirdetés, ami szintén nem közömbös. Ha mindez lezárul, akkor kezdődik a vébé.

– Madridban kétkapuztak a spanyol válogatottal, megnyerték a görögországi Szamarcidisz-kupát – mit lehet leszűrni ezekből a gyakorlásokból, mekkora lökést adnak a részsikerek?
– Önbizalmat adnak, és kell is, hogy alapozzunk rájuk, mert sok a kétely. Csapaton belül, de kívülről is olyan impulzusok érnek minket, hogy „Jó jó, de mi újság a csapatban?". Ezen meccsek alapján tudjuk, hogy képesek vagyunk nagyon jól és egységesen játszani, legyőzni erős együtteseket is. Mondjuk nem a legerősebb válogatottak szerepeltek a Szamarcidisz-kupán, de az látszik, hogy nem vagyunk messze tőlük.

MÉG EGY KIS GYAKORLÁS
Talán épp az a plusz tizenöt perc gyakorlás kell majd a sikeres világbajnoki szerepléshez!
Történt, hogy a rendkívül megterhelő hét végén Märcz Tamás szövetségi kapitány valamivel hamarabb engedte el a játékosokat a szabad hétvégére. Már kászálódtak is ki a vízből...
No de mégiscsak sajtónyilvános edzése volt a csapatnak, így a gárda tagjai fegyelmezetten visszacsobbantak, és még negyedórán keresztül gyakorolták az emberelőnyös és -hátrányos figurákat.
„Nagyon jól dolgozott a csapat az egész hét során" – dicsérte meg a játékosait Märcz kapitány.
A játékosok tényleg emberes munkát végeztek: ezúttal ellenfél nélkül, de jelentős fizikai terhelés jutott a csapatnak (konditermi és úszóedzések...), de már a taktikai variációk is kiemelt szerepet kaptak.
„Jó, hogy végre itthon gyakorolhattunk, méghozzá teljes kerettel, és olyan elemeket is, amelyeket később elő tudunk húzni. Jól sikerült a hét – jegyezte meg Decker Attila, a keret egyik világbajnok kapusa. – Erővel jól bírtam, tudtam, hogy szabad hétvégénk lesz, aminek örülök, mert nem volt sok a felkészülés során... Mindenki kipiheni magát, aztán jöhet a szerbek elleni erőfelmérő! Egyre jobban alakul a csapat, kezd körvonalazódni, hogy az eddigi hibákat hogyan lehet elkerülni, ehhez kell hozzátenni az egyéni pluszokat."

 

BENU-kupa nemzetközi férfitorna, Budapest, BVSC-uszoda

A program

Július 7., péntek

14.30: Olaszország–Görögország (junior)
16.30: Németország–Románia
18.30: Magyarország–Kanada
20.30: Magyarország–Oroszország (junior)

Július 8., szombat
14.00: Oroszország–Olaszország (junior)
16.00: Magyarország–Görögország (junior)
18.00: Kanada–Románia
20.00: Magyarország–Németország

Július 9., vasárnap
10.00: Kanada–Németország
11.45: Magyarország–Románia
13.45: Magyarország–Olaszország (junior)
15.31: Görögország–Oroszország (junior)

A FÉRFIVÁLOGATOTT VB-RE KÉSZÜLŐ KERETE
Kapusok: Bisztritsányi
Dávid (OSC),DeckerAttila (Honvéd),NagyViktor (Szolnok)
Mezőnyjátékosok: BátoriBence (OSC),BedőKrisztián (Eger),Decker Ádám (Eger),ErdélyiBalázs (Eger),Gór-NagyMiklós (OSC),HáraiBalázs (Eger),HosnyánszkyNorbert (Eger),JansikDávid (Szolnok),Manhercz Krisztián (Szeged),MezeiTamás (Szolnok),SalamonFerenc (OSC),Török Béla (BVSC),VargaDénes (Szolnok),VámosMárton (Szolnok),ZalánkiGergő (OSC)

A világbajnokság vízilabdatornájának programját ide kattintva olvashatja!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik