Vizes vb: Parancsba kaptam, nem vezethetek – Rasovszky

Vágólapra másolva!
2017.07.18. 14:09
Mint beszámoltunk róla, Rasovszky Kristóf az ötödik helyen végzett a vizes világbajnokságon nyílt vízi úszásban 10 kilométeren, míg Székelyi Dániel a 21. lett. A verseny után mindketten elégedetten nyilatkoztak a Nemzeti Sport Online-nak, míg Szokolai László edző és Gellért Gábor szövetségi edző is arról beszélt, mi kellhet ahhoz, hogy fiatal úszóink még jobb eredményt érjenek el.

„Ennek most örülök, szombaton csalódott voltam. Megint előrébb léptem az öt kilométerhez képest – utalt a Nemzeti Sport Online-nak Rasovszky Kristóf az 5 km-re, ahol szintén célfotó döntött, ám ott a hetedik helyen zárt. – Sikerült megvalósítani a taktikát: azt kaptam parancsba, hogy nem vezethetek. Meg akartam próbálni vezetni a végén, de nem igazán sikerült. A hajrá jól ment, az utolsó száz-százötven méteren viszont még javulnom kell. A harmadik kör végén, amikor egy pillanatra átvettem a vezetést, hallottam a buzdítást, ami nagyon jólesett, erőt adott.”Rasovszky Kristóf az 5 km-re, ahol szintén célfotó döntött, ám ott a hetedik helyen zárt. – Sikerült megvalósítani a taktikát: azt kaptam parancsba, hogy nem vezethetek. Meg akartam próbálni vezetni a végén, de nem igazán sikerült. A hajrá jól ment, az utolsó száz-százötven méteren viszont még javulnom kell. A harmadik kör végén, amikor egy pillanatra átvettem a vezetést, hallottam a buzdítást, ami nagyon jólesett, erőt adott.”

Junior világbajnokunknak túl sok ideje nem lesz a pihenésre, hiszen csütörtökön úszik a váltó tagjaként – igaz, „csak” 1250 méter vár rá –, majd pénteken 25 kilométeren ugrik a Balatonba, ami szintén embert próbáló feladat. Végeztünk egy kis fejszámolást: egy hét leforgása alatt összesen 41 kilométert úszik Rasovszky Kristóf. „Rám fér a pihenés, kell a regenerálódás a huszonöt kilométer és a váltó előtt. Még tovább fog melegedni a víz, ami nehezíti a dolgunkat, de bizakodó vagyok, bármi kisülhet belőle” – fűzte hozzá a 20 esztendős kiválóság.

Székelyi Dániel is végig az élboly mögött haladt szorosan, és 1:52.35-ös idővel a 21. helyen zárt, 34 másodperccel honfitársa mögött.

„Az az igazság, hogy a legjobb húsz közé szerettem volna bekerülni, a rajtlista alapján ennyi olyan versenyző volt, aki a világ elitjébe tartozik – így a verseny után Székelyi Dániel. – Nem vagyok csalódott, mert az élbolyban tudtam maradni. Az idei versenyeken eddig nem bírtam a hajrát, mindig lemaradtam az utolsó négyszáz-ötszáz méteren, ezt most nem éreztem. Abszolút elégedett vagyok.”

Rasovszky Kristóf és Székelyi Dániel (Fotó: Földi D. Attila)
Rasovszky Kristóf és Székelyi Dániel (Fotó: Földi D. Attila)

A Balaton vize a nagy hőségben tovább melegedett az eddigi versenynapokhoz képest, ám ezt a nehézséget ellensúlyozta a közönség fantasztikus biztatása. „Ilyen nagy iramú úszásnál a huszonhárom fokos víz nehézségeket okoz, a hajránál kicsit visszafogja az embert – folytatta a Székelyi. – Viszont nagy löketet adott a nézők biztatása hét és fél kilométernél, amikor már nagyon fájt. Próbáltam a közönség irányába venni a levegőt, láttam a hatalmas zászlókat és hallottam a bekiabálásokat, ami óriási erőt adott. Kiúsztam magamból mindent.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik