A kanadai bekkelés és Eggens sok volt a magyar női pólósoknak

BABJÁK BENCE, RÁC BENEDEK BALÁZSBABJÁK BENCE, RÁC BENEDEK BALÁZS
Vágólapra másolva!
2017.07.24. 20:27
Oroszország és az Egyesült Államok után harmadikként Kanada jutott elődöntőbe a vizes vb női vízilabdatornáján, miután remek védekezéssel, megérdemelten 6–4-re legyőzte a házigazda magyar válogatottat, amely az 5–8. helyért folytathatja a tornán Görögország ellen szerdán.

A PERCRŐL PERCRE TUDÓSÍTÁSHOZ KATTINTSON IDE!A PERCRŐL PERCRE TUDÓSÍTÁSHOZ KATTINTSON IDE!

VIZES VB
NŐI VÍZILABDA, NEGYEDDÖNTŐ
KANADA–MAGYARORSZÁG 6–4 (1–0, 3–4, 1–0, 1–0)
Hajós uszoda, 7000
néző. V: Severo (olasz), Rotsart (amerikai)
KANADA: GAUDREAULT – Wright 1, McKelvey, Bekhazi, Robinson, EGGENS 5, Fournier. Csere: Crevier, Alogbo, McKee, Christmas, Lemay-Lavoie. Szövetségi kapitány: Harisz Pavlidisz
MAGYARORSZÁG: Gangl – Keszthelyi, Szilágyi D. 1, Csabai, Bujka, Szücs G., Antal
Csere: Tóth I., Czigány D. 1, Takács O. 1, Illés 1, Gurisatti. Szövetségi kapitány: Bíró Attila
Gól – emberelőnyből: 7/4, ill. 7/1
Gól – kettős emberelőnyből:
1/0, ill. –
Kiállítva (végleg cserével):
Takács O. (27. p.), Robinson (27. p.)
MESTERMÉRLEG
Harisz Pavlidisz:
– Emberhátrányban és egyenlő létszámnál is remekül védekeztünk, ez volt a kulcs. Az volt a célunk, hogy minél kevesebb gólt kapjunk, mert támadásban nem tudjuk felvenni a versenyt a magyar válogatott lövőivel. Egygólos vezetésnél többször is eldönthettük volna a meccset, kicsit bosszantott, hogy nem sikerült, de a továbbjutás után nincs okom panaszkodni.

A negyeddöntő korábbi mérkőzésein: Olaszország–Oroszország 8–9, Egyesült Államok–Ausztrália 7–5.
Később: Spanyolország–Görögország 10–10 (3–2, 2–2, 2–2, 3–4) – ötméteresekkel: 2–4 .

Tényleg ilyen egyszerű lenne? Csak le kell győzni Kanadát, és kész? Ami meg úgyis sikerül, mert a magyar válogatott sokkal jobb, mint az ellenfele? Ennyi, és ott vagyunk a négy között?

Kettős érzések kavarogtak bennünk a Magyarország–Kanada női negyeddöntő előtt, hiszen a csoportelsőséget elismerésre méltó teljesítménnyel kiharcoló lányok, és a fiúk is előtt is viszonylag tiszta út áll(t) a döntőig vezető úton – már amennyire egy vb-n tiszta lehet a döntőig vezető út... A lányoknál például a túloldalon egymást gyilkolja az orosz és az olasz válogatott, a győztes oroszok meg mehetnek az amerikaikkal a fináléért.

Persze ne szaladjunk ennyire előre, hiszen délután még az volt a kérdés, hogy milyen szabályok vonatkoznak az esőre és a viharra, mivel a délutáni negyeddöntőkre lecsapó zuhé és égdörgés közepette kiürítették a mobillelátókat, igaz, a meccsek mentek tovább, azokat csak villámlás esetén szakíthatja félbe a zsűri.

Villámokat legfeljebb mi szórhattunk, hiszen a 15. percben úgy vezetett Kanada 3–2-re, hogy gyakorlatilag semmit sem csinált. Főleg támadásban. És ebben szemernyi túlzás sincs. A kanadaiak felúsztak, passzoltak jobbra, passzoltak balra, keresték a centert, aztán a támadásaik harmadát olyan ejtésekkel zárták le, amely már a női mezőnyben sem ülnek. Sőt tíz éve sem ültek. Monika Eggens lőt két emberelőnyös gólt, egy blokkról bepattanót, meg egy akciógólt, s ezzel versenyben tartotta csapatát.

A mieink ugyanis negyedórán keresztül alig találtak rést a kanadai védőfalon. Pedig pontosan az történt, amire a lányok készültek, az egyik kanadai a kapust segítette a többiek meg öt a hat ellen védekeztek – azt viszont remekül, míg a mieink annyira igyekeztek, hogy sakk-mattra játsszák a helyzeteket, hogy legtöbbször csak patthelyzetig jutottak. Lőttünk a kapásoldalról, lőttünk hátulról, beúszásból, de valahogy mindenhol ott volt egy kanadai kéz, vagy túlhelyeztük a labdát, és kapufa lett, vagy el sem találtuk a ketrecet.

Pedig a második negyed vége is azt mutatta, ha fel tudjuk gyorsítani a játékot, akkor nagyobb az esély a gólszerzésre, ha viszont lassan, a jobbnál is jobb helyzetet keresve járatjuk a labdát, akkor abból nem lesz gól. A gyors és erős kanadai válogatott remekül szűkítette a területet a kapuja előtt, ráadásul Jessica Gaudreault kiválóan védett.

Hiába zúgott a „Mindent bele!”, hiába jött ki a vihar után is hétezer ember, hiába hozta el nagy fehér cápaként az összes ráúszást Szilágyi Dorottya, hiába próbálta nyugtatni a csapatot Bíró Attila, egyre görcsösebbé és bizonytalanabbá vált a magyar válogatott játéka. Amikor a harmadik negyed végén emberelőnyben Keszthelyi Rita és Bujka Barbara sem merte ellőni a labdát, akkor már tényleg aggódtunk a sikerért. S ugyan mondhatjuk, hogy a kanadai támadójáték nem érdemel elődöntőt – de a magyar sem.
Nagyon úgy tűnt, hogy a magyar válogatott belekerült egy negatív spirálba, és a rengeteg rossz lövés csak rombolta és rombolta az önbizalmat. Amikor a 26. percben Antal Dóra lefordulás után mellé lőtt, akkor járt a magyar csapat 18 olyan lövésnél, ami a kaput sem találta el...

Mindezek ellenére végig volt esélye a magyaroknak, a 30. percig egynél többel nem vezetett Kanada, aztán amikor Emma Wright emberelőnyből 6–4-re alakította az állást, majd a következő magyar támadás lövés nélkül ért véget, akkor már sejthettük: ez a hajó elúszott.

Visszatértek a csúnya fekete felhők.

„MÉG NINCS VÉGE”

Takács Orsolya, a magyar válogatott védője: – Egyértelműen a támadásainkon ment el a meccs, nem tudtuk feltörni a kanadaiak védelmét. Nagyon kellemetlen zónájuk volt, nem találtuk a megoldást. Nem jellemző ránk, hogy négy negyed alatt négy gólt szerezzünk, nyilván az volt a kanadaiak célja, hogy bizonytalan helyzetekbe kényszerítsenek minket, és ez sikerült nekik. Nagyon szomorú vagyok, de a világbajnokságnak még nincs vége.

Illés Anna, a magyar válogatott védője: – A hat kapott gól elfogadható, de sajnos az ellenfél kapuja előtt pontatlanul lőttünk, és nem úgy építettük fel a támadásainkat, ahogy elterveztük. Az ilyen vereség benne van a sportban, ebből tanulnunk kell. Nem gondolom, hogy a lelki gátak miatt kaptunk volna ki, mentálisan és fizikailag is felkészítettek minket a találkozóra. Tudatosan passzoltunk ilyen sokat, nem a jobbnál is jobb helyzetet kerestük, hanem magát a lövési lehetőséget.

PERCRŐL PERCRE

Harmincnégy magyar lövésből négy gól, ezzel sajnos nem lehet meccset nyerni. Kanada 6/21-gyel húzta be a győzelmet. Sajnos a magyar válogatott a második negyedet kivéve végig tehetetlen volt a kanadai bekkeléssel szemben, három játékrészben gólt sem tudott szerezni, ráadásul nem tudta megoldani Eggens semlegesítését. A kanadai siker kétségtelenül megérdemelt, Magyarország a spanyol–görög meccs vesztesével – Görögországgal – találkozik az 5-8. helyért zajló első mérkőzésen. Kanada Spanyolország ellen száll vízbe a döntőbe jutásért szerdán.

4. NEGYED

8. perc. Az utolsó lövés Gurisattié, ez is rossz. A miniatűr kanadai tábor delíriumban, a magyar lányok romokban. MAGYARORSZÁG–KANADA 4–6, a remekül védekező kanadaiak az ötgólos Monika Eggens vezérletével megérdemelten győztek.

8. perc. Nagyon bizonytalan magyar támadás, mindenki bénult. A végén Bujka húz centerből, léc, kipattan, ennek vége, Kanada elődöntős.

7. perc. A kanadaiak elviszik a sarokba, és lepörgetik az órát. 1:13 van, mínusz kettő.

7. perc. A meccs eddigi folyása alapján nehéz ikszet vizionálni a hajrába, de hátha. Letelik a magyar támadóidő, úgy, hogy nincs kapura lövés. Szilágyi kezébe temeti az arcát a kispadon, ennek alighanem vége.

6. perc. Kettős fór, mert Keszthelyi szabálytalankodik Eggensszel szemben. Emma Wright bevágja a kijátszott emberelőnyt, 4–6.Bíró Attila időt kér, a helyzet kritikus.

5. perc. Szilágyi nem vállalja el, Illés igen, Gaudreault remekül véd. Nem szép, cserébe egészen kitűnő a kanadai bekkelés. Hogy nagy baj legyen, kiállítást fújnak ellenünk.

5. perc. Rossz magyar bejátszás... A kanadaiak lövésig sem jutnak, ám ők vezetnek, és az is jó nekik, ha telik az idő. Remek magyar védekezés, Szilágyi! Labda itt.

4. perc. Illés lövését a kapus valósággal ölre kapja. Harcoljatok, harcoljatok! - szól a lelátóról. Rossz kanadai bejátszás.

3. perc. Páros kiállítás, Robinson és Takács Orsolya száll ki, előbbi kipontozódott, és nem fog hiányozni. A kanadai támadóidő letelik, lövés nincs. A labda a mieinknél.

3. perc. Szilágyi most nem lő, Keszthelyi sem vállalja el, a bejátszás pedig pontatlan, Bekhazi figyel és elcseni a center elől. Ha szép pólómeccset akarnak, ne ezt nézzék vissza.

2. perc. Ez ziccer, ám Antal mellé lövi, amely ezen a mérkőzésen megengedhetetlen luxus. Kontra a kanadaiak ellen.

2. perc. Szilágyi telibe trafálja a kapufát, 1/8 a lövésmutatója és van vagy négy kapufája. Kanadai labdaeladás. Eggens lemarad a visszaúszásnál.

1. perc. Szilágyinak 4/4, magyar akcióval kezdődik a záró negyed. Az első akció rögtön rossz, Gaudreault védi a kísérletet, ráadásul Tóth Ildikó 2 méteren belül. A másik oldalon Bekhazi lő rosszul.

3. NEGYED

8. perc. A negyed utolsó lövése Takács Orsolyáé, Gaudreault védi, MAGYARORSZÁG–KANADA 4–5 az utolsó negyed előtt.

7. perc. Na nézzük. Bujka visszajött, lövőben helyezkedik, Gurisattit nyűvik centerben. Bujka elől elviszik a labdát, forr a víz, Gurisatti labdához jut, aztán elveszti. Van itt minden! A kanadaiak indulnának, de ellenük fújnak, a káosz vége kanadai kiállítás. 1:10 van a negyed végéig. Be kellene lőni, nem kicsit, nagyon. Keszthelyi nem vállalja, Bujka sem. Keszthelyi balra teszi, Gurisatti gyenge lövése a kapus zsákmánya.

6. perc. Csabai jó lövőhelyzetben, távol, de középen. Hiába üres előtte (viszonylag) a tér, a lövése nem talál kaput. A kanadai akció is rossz. Bíró Attila kér időt.

6. perc. Alombo megugrik, visszahúzzák. Csak kiállítás van, ötméteres is lehetett volna, köszönjük. A lövés magyar blokkban akad el!

5. perc. Magyar emberelőny, McKelvey szállt ki. Keszthelyi Rita elvállalja, de pattintása elmegy a bal kapufa mellett.

5. perc. Tóth Ildikó vízbe veszik, a bírók szerint nincs szabálytalanság. A kanadai akciónál meg elveszik a labdát az észak-amerikaiaktól.

4. perc. Ó, köszönjük! Christmas tiszta lövőhelyzetben megnézi a hosszút, ám nagyon kapu mellé lő.

4. perc. A magyar akcióról ne ejtsünk sok szót, Illés pöcköl, de fölé. Kutya kemény ez. Főleg, hogy megint kanadai előny, Illés megy ki.

3. perc. A fórt Monika Eggens nyilván belövi, Magyarország–Eggens 4–5, bámulatosan játszik a kanadai ötös.

3. perc. Csabai eltűnik centerben, a labda a kanadaiaknál, ráadásul visszaúszás közben szabálytalanság, Tóth Ildikót kiküldik. Kanadai fór és időkérés.

2. perc. Szilágyi célozza meg a hosszút, ám ember tervez, a kanadai védekezés (ki)végez. A kanadai akció végén Bekhazi lő fölé.

1. perc. Egy dolog nem változik, Szilágyi megint elhozza a labdát. Más kérdés, hogy a kanadaiak Bekhazi labdaszerzésével nyitnak. Aztán Fournier lövését védi Gangl.

A magyar lövésmutató 4/21, a kanadai 4/13, Gangl 1, Gaudreault 4 védéssel áll eddig.

2. NEGYED

8. perc. FÉLIDŐBEN 4–4, A MAGYAR NŐI VÁLOGATOTT EDDIG VÉGIG AZ EREDMÉNY UTÁN FUT. KŐKEMÉNY NEGYEDDÖNTŐ!

8. perc. Ehhez azért van szavunk, illetve Takács Orsolyának van, aki a bal alsóba kacsáztat egy lövést. 4–4, EZ AZ!

8. perc. Aaaaaaaaaaaaargh! Eggens klasszis teljesítményt nyújt, elsunnyog Szücs mellől, precíz labdát kap és a kapuba is vágja, 3–4.

8. perc. Lejáróban a kanadai támadóidő, Fournier nagyon messziről mellé lő. Cserébe Illés Anna a kapuba pattint, 43 másodperccel a negyed vége előtt 3–3!

7. perc. Keszthelyi Rita lő, a könnyű csontú és szenzációs képességű kanadai kapus, Jessica Gaudreault lehúzza a redőnyt. Kanadai időkérés.

6. perc. A kanadai kapitány bánatosan néz, nem elég, hogy a centerét kitolták hat méterre, még a labdát is elvették tőle. Szücs Gabriella lő egy kapufát, mert olyan régen volt már magyar kapufa. Hihetetlen. Kettős kiállítás, mert zúzda van a vízben, Bujka és Alogbo kimegy. Bujka második hibája, de magyar labdaszerzés!

5. perc. Gangl kikapja bravúrral a jobb sarok elől Eggens lövését. Más kérdés, hogy ezzel sem megyünk sokra, mert a magyar akció is elhal.

5. perc. Magyar fór, Robinsont másodszor állítják ki. Szilágyi irdatlan erővel telibe kapja a bal kapufát, a kipattanó a kanadaiaké.

4. perc. Ráadásul a kanadaiak a labdát is megszerzik, szerencsére hiába küzd nagyot a center, a labda végül kisegítés után Gangl zsákmánya. Lehet visszaúszni.

3. perc. Kanadai fór, pontatlan passz, időveszteség, de aztán csak eljuttatják a labdát Eggenshez, aki higgadtan a kapuba pattint. 2–3, Eggens 3 gólos, remekül játszik.

3. perc. MEGY EZ! Czigány Dóra lövi ki a hosszút pattintva jobbról, 2–2!

2. perc. Bekkel a blokk. Ja, nem. Blokkol a bekk. Jöhetnek a kanadaiak, nagyon távoli lövés a támadóidő legvégén. Eggens minden mindegy alapon ráküldi, Szilágyi blokkján megpattan a labda, és bemegy a kapuba. Gangl esélytelen volt. 1–2.

1. perc. Újabb rossz kanadai ejtés, ezzel nyugodtan lehet még sokszor próbálkozni. Már ha nem megy be.

1. perc. Takács lóbál, Szücs passzol, Keszthelyi eltűnik, kiállítás. NA VÉGRE!!! Szilágyi Dorottya elvállalja balról és belövi a hosszúba, 1–1!

A magyar lövésmutató 0/12, horror. Válogatottunk a három eddigi mérkőzésén 54 gólt szerzett. Kanada egyébként Olaszországtól 10, Kínától 9, Brazíliától 6, Új-Zélandtól 3 gólt kapott.

1. NEGYED

8. perc. Nem, nem és nem. Bujka Robinson szorításában lő, Gaudreault sarokdobásra tolja a kísérletet. 0/10. Viszont kiállítást kap a magyar csapat, először játszhat fórban! Keszthelyi hármat lóbál majd passzol, Bujka az oldalhálóba lő. Kisebb kavarodás a vízparton, majd kettős magyar fór, de Bujka lövése fölé megy. Magyarország–Kanada 0–1 egy negyed után, hát, ez szenvedős lesz!

8. perc. Az első negyed legjobbja a kapufa, Lemay-Lavoie ejti át Ganglt, ám a lövés a kapufa és a léc találkozásán csattan, s magyar kézbe kerül. Bíró Attila időt kér.

7. perc. Rossz kanadai akció, 1:20-szal a negyed vége előtt támadunk. Támadnánk, kontrát fúj a bíró.

7. perc. Szilágyi emelkedik, majd kap egy blokkot Robinsontól. Időkérés. Véres könnyeket fog sírni minden ellenfél, ha így védekezik Kanada… A magyar lövésmutató 0/9.

6. perc. Christine Robinson ejtené át messziről Gangl Edinát, ám elméri a kaput fél méterrel.

5. perc. Újabb magyar kapufa, ha kapufázásra menne, már vagy száz ponttal vezetnénk. A kanadai támadás végén a centert megtanítják búvárúszni, ítélet nincs, a miénk a labda. Más kérdés, hogy Keszthelyi lövése is rossz, teljesen tanácstalan a támadójátékunk, még jó, hogy a védekezés viszont kiváló.

4. perc. Kanadai akció és emberelőny (Bujka ment ki), ám egyszer kapufa, aztán Csabai blokkol szépen. A magyar ellenakciónál megint nincs szerencsénk, újabb lövés pattan ki. A kanadai támadás viszont Antal Dóra blokkján hal el.

3. perc. Csabai lő rendületlenül, de nem talál. Szilágyi középen, nézi a távot, de nem lő, passza után Csabai Dóra lő megint, a kapufáról fölé megy a labda! Egészen különös a kanadai védekezés, ketten még blokkolnak egy kézzel, eddig nem találjuk az ellenszert. Csabai lövőmutatója 0/4.

2. perc. Az első magyar lövés kapufán csattan, a második kapu mellé megy, mindkétszer Csabai próbálkozott. Aztán McKelvey lő kapufát, marad a 0–1.

1. perc. Az első kanadai támadásnál Keszthelyi Ritát kiállítják, Monika Eggens átlövi a magyar védelmet és a bal sarokba pattint. 0–1.

1. perc. Gangl és Gaudreault a kapuban, felhangzik a Hajrá, Magyarország, ráúszás, Szilágyi Dorottya elhozza! Bujka elől centerben elcsenik a labdát.

Elállt az eső, gyűlik a tömeg, magyaráznak a kapitányok: pár perc, és kezdünk. Fehér sapkában Magyarország, fekete sapkában Kanada.

De ami a fontosabb: a negyeddöntő. Két mérkőzést már lejátszottak a felső ágon, a mieink az alsón vannak. A hollandokat kiejtő oroszok Olaszország ellen is nyertek, méghozzá 9–8-ra, ellenfelük a négy között a favorit Egyesült Államok lesz. Az olimpiai és világbajnoki címvédő amerikaiak Ausztráliát győzték le 7–5-re. A Magyarország–Kanada negyeddöntő győztese az esti záró találkozó, a Görögország–Spanyolország meccs győztesével mérkőzik meg az elődöntőben.

Jó estét kívánunk, lesz még izgulni való hétfőn, hiszen Magyarország női vízilabda-válogatottja Kanadával mérkőzik meg a vizes világbajnokság pólótornájának negyeddöntőjében. A világbajnokságot a 15. helyen Kazahsztán zárta (6–4-re győztek a kazahok Dél-Afrika ellen), a 13. a következő olimpiai házigazda Japán lett (11–9 a brazilok ellen). A 9-12. helyekért folytatott helyosztókon Új-Zéland–Hollandia 4–19 (tuti nem arra vágytak a hollandok, hogy ebben a programban pólózzanak), Kína–Franciaország 13–5. A percről percre tudósítással Marosi Gergely várja Önöket, az összefoglalóval pedig Babják Bence és Rác Benedek Balázs.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik