Vizes vb: grandiózus nyitóünnepség, brit sztárénekessel

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2017.06.28. 11:11
null
Emeli Sandé is fellép a vizes vb megnyitóján (Fotó: AFP)
A vizes világbajnokságok és Magyarország történetének leglátványosabb show-műsorával készülnek a szervezők a budapesti és balatonfüredi FINA-világbajnokság megnyitóünnepségére. Július 14-én este 9 órától 4 darab 1600 tonnás uszály, 3000 négyzetméter színpad, 2000 jelmez, 40 drón és 510 közreműködő művész vesz részt a műsorban közel 220 önkéntessel és fiatal sportolóval kiegészülve – derült ki a Müpa és a Bp2017 Nkft. közös sajtótájékoztatóján.

Szántó Éva, a Bp2017 ügyvezető igazgatója kijelentette: hazánk felkészült a házigazdai szerepre. A nyitóünnepséget a Lánchíd pesti hídfőjénél rendezik. „A Dunához és a vízhez kapcsolódó nagyszabású összművészeti produkciót láthatnak a nézők. Természetesen ebből nem maradhatnak ki a kötelező elemek, a részt vevő országok zászlóinak felvonulása és a sportolói fogadalomtétel sem."

„A szervezők és a FINA részéről az volt az elvárás, hogy grandiózus ünnepséget rendezzünk – kezdte Káel Csaba, a Müpa vezérigazgatója. – Elképesztően nagy csapatmunka eredménye lesz az előadás, ezer ember dolgozik a produkción.”

Hozzátette: a show négy részből épül fel. Az elsőben azt mutatják be, hogy a víz az élet kialakulásához elengedhetetlen. Ezután a kultúránk és a víz kapcsolata elevenedik meg, majd következik a sportkultúra, végül befejezésképpen a víz és a jövőnk viszonya.

Káel árulta el a show legnevesebb fellépőit is: Eötvös Péter világhírű zeneszerző a Dunát szólaltatja meg szerzeményében. Herczku Ágnes nemzetközi hírű előadó énekel, míg Bogányi Gergely speciális zongoraprodukcióval készül. Mindemellett fellép a brit sztárénekes, Emeli Sandé is.

A nyitórendezvény koreográfusa az ExperiDance művészeti vezetője, Román Sándor, aki kijelentette: a táncjelenetek egyediek lesznek, teljesen magyar szabvány. A néptáncon keresztül szeretnék bemutatni a magyar lelkületet, többek közt 150 gyerek részvételével.

A fellépők ruháit egyébként a nemzetközi szinten is elismert divattervező, Zoób Kati álmodta meg, összesen 150 modell fel is vonul majd az este folyamán.

Fontos információ még, hogy az ünnepség alatt a Lánchíd teljesen, míg az Erzsébet híd az autós forgalom elől lesz lezárva. A helyszínen tartózkodók tíz kivetítő ernyőn követhetik az eseményeket, miközben a teljes budai várt fénybe borítják. Az otthon maradóknak pedig a médiapartner, az MTVA közvetíti az egész előadást.

A Papp László Budapest Sportarénában megrendezendő záróünnepségről is esett szó: Vági Bence, a Recirquel Újcirkusz Társul vezetője elárulta, hogy egy ősi legendát fognak életre kelteni 200 művész, köztük 80 artista és több mint 50 táncos segítségével. Épül egy 6 méter magas félig robot, félig báb, amely végigvezeti a nézőket Magyarország tájain.

Újságírói kérdésre válaszolva Káel elárulta: összesen 4.3 milliárd forintba kerülnek a nyitó- és záróünnepségek (a balatonfüredi helyszínt is beleszámítva), amiből a legnagyobb részt a dunai helyszín kialakítása emésztette fel. Julie Cugurno, az ECA2, vagyis a nyitóünnepség technikai lebonyolításáért felelős cég operatív igazgatója hozzátette: nemzetközi tapasztalataik alapján egy színvonalas show-műsor lebonyolításához ez egyáltalán nem kiemelkedő összeg.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik