FINA: korrupciós botrány robbant ki az elnökválasztás előtt

Vágólapra másolva!
2017.07.19. 12:34
A budapesti elnökválasztás előtt néhány nappal a Nemzetközi Úszószövetséget (FINA) korrupciós botrány rázta meg, amiről a Swimwortex és az angol Times írt – jelezte az Index.

A lapok úgy tudják, hogy a FINA-alelnöki pozíciójára egyedüliként pályázó kuvaiti Husszain al-Muszallam kenőpénzeket várt el a milliós szponzori pénzekből.A Timeshoz került hangfelvételek szerint az ázsiai szövetséget is irányító kuvaiti sportvezető egy kínai partnertől tízszázalékos közvetítői díjat kért, ezt a pénzt közvetlenül hozzá kellett volna eljuttatni – írja az index.hu.

A magyar oldal beszámolója szerint a Times megkérdezte az ügyben a Nemzetközi Olimpiai Szövetséget, amely úgy nyilatkozott, hogy tisztában van a vádakkal, és azt ígérte, kivizsgálja az ügyet.

Az Index kiemeli, hogy Muszallam neve korábban a FIFA-botrányban is előkerült, a vádak szerint egy guami futballvezetőt egymillió dollárral vesztegettek meg 2009 és 2014 között.

A hétvégi, budapesti elnökválasztáson a 81 éves Julio Maglione és az olasz Paolo Barelli küzd a tisztségért, és ha ismét a posztját 2009 óta ellátó uruguayit választják meg, akkor az is előfordulhat, hogy a kora miatt nem lesz képes ellátni a feladatát, így Muszallamnak kellene a helyére lépni, egyedüli alelnökjelöltként.

Az ázsiai szövetség a Times cikkére reagálva arról írt, hogy náluk senki sem fogadott el közvetítői díjakat a szponzori szerződések után, minden ilyen pénz a szövetséghez folyt be – teszi hozzá az Index.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik