Vívó-vb: Pusztai Liza ismét nagyot vívott, ötödik lett a magyar kardcsapat!

Vágólapra másolva!
2019.07.23. 14:02
A Budapesten zajló vívó-világbajnokságon a magyar női kardcsapat 45:38-ra kikapott a legjobb nyolc között Olaszországtól, majd az 5-8. helyért Kína ellen Márton Anna remek fordításával győzött, aztán az 5. helyért Ukrajna ellen is nyert – ezúttal Pusztai Liza a meccs közepén bemutatott 11:2-es sikerével fordítva.
Pusztai (balra) és Márton az ukránok ellen is nagyot vívott (Fotó: Földi Imre)
A GALÉRIÁÉRT KATTINTSON A KÉPRE!
Pusztai (balra) és Márton az ukránok ellen is nagyot vívott (Fotó: Földi Imre) A GALÉRIÁÉRT KATTINTSON A KÉPRE!

AZ ÖTÖDIK HELYÉRT

Az ötödik helyért Ukrajna következett, amely gyakorlatilag a riói olimpián ezüstérmes csapatával állt pástra. Nálunk László Luca kezdett, az ukránoknál Olha Harlan, s hiába élvezte a magyar lány a helyi közönség támogatását, 5:2-es ukrán sikerrel kezdődött a mérkőzés.

A második párban Pusztai Liza és Olena Voronyina csapott össze, és gyengébb kezdés után nagy hajrával legalább azt sikerült elérnie, hogy ne nőjön tovább az ukrán előny, 5:5 lett asszójuk. Márton Anna és Alina Komascsuk összecsapása 10:7-es ukrán vezetéssel kezdődött, s Márton okosan vívva 7:5-re nyert, amivel felhozta a mieinket, 15:14-es ukrán előnynél adta át a helyét Lászlónak.

Komascsuk helyére Voronyina érkezett a negyedik meccsre, s az olimpiai ezüstérmes állva hagyta Lászlót, amikor villámgyorsan 5:0-ra besöpörte az asszót. Volt mit behoznia megint Mártonnak Harlan ellen, de jó kezdés után 5:4-re kikapott, így tovább nőtt a különbség.

Aztán jött a fordulópont: Pusztai–Komascsuk asszóval folytatódott a mérkőzés, s a magyar lány 25:18-ról a tegnapi lengyelek elleni utolsó asszóban mutatott vívását hozta: 26:26 után átvette a vezetést s végeredményben 12:2-re legyőzte a riói olimpián ezüstérmes ukrán csapat tagját!

Márton Anna 30:27-nél lépett tehát pástra Voronyina ellen, s szerencsére rá is átragadt Pusztai lendülete, sorra vitte be a találatokat, s tovább növelve a magyar előnyt 35:31-nél adta át a helyét a László Luca helyett becserélt Katona Renátának.

A váltás helyességét pedig ékesen bizonyítja, hogy Komascsuk ellen Katona tovább növelte a különbséget, 5:3-ra nyert, s a lelkes közönség biztatása mellett 40:34-es magyar előnynél jöhetett az utolsó asszó: Pusztai Liza Olha Harlan ellen.

A Komascsukot korábban rommá verő Pusztai ugyan jól kezdett, de Harlan felzárkózott két találatra, így a vége igazán izgalmasra sikerült. Végül Pusztai kettőnél közelebb nem engedte az ukránt, s ugyan az asszót elvesztette 6:5-re, de a mérkőzést megnyerte a mieinknek 45:40-re.

Márton (balra) volt a kínaiak elleni siker záloga (Fotó: Földi Imre)
Márton (balra) volt a kínaiak elleni siker záloga (Fotó: Földi Imre)

AZ 5-8. HELYÉRT

Ezúttal is Pusztai kezdett, ám szoros csatában ezúttal is vereséggel nyitott, Csien Csia Zsuj (Qian Jiarui) 5:4-re múlta felül. A második asszóban Katona és Shao Ja Csi (Sao Yaqi) meccsén sokáig úgy tűnt, a magyar lány fordítani tud, de hiába a jó kezdés, ezt is az ázsiaiak nyerték, 10:7.

Márton Anna és Jang Heng Jü (Yang Hengyu) meccse egészen furcsa forgatókönyv szerint zajlott: a magyar lány szerzett három találatot, aztán 11:8-nál kínai utolsó találatát hosszas tanakodás után Mártonnak adták, állt is a mérkőzés egy darabig, aztán újabb bírói döntést követően 10:10-re módosították az állást, majd 11:11-nél megint hosszas tanakodás következett, s végül 5:5-ös döntetlennel ért véget a hosszúra nyúlt asszó.

A negyedik menetben a nap során először lépett pástra László Luca, 15:12-es állás viharos gyorsasággal 20:13-ra módosult, Jang gyakorlatilag fél perc alatt nyert 5:1-re. Következett ismét Pusztai, aki Fu Csing (Fu Ying) ellen küzdött, ám a kínai előny csak tovább nőtt, miután ő is 5:1-re kapott ki, s ekkor már 11 tus volt a különbség a kínaiak javára.

Márton Anna a hatodik asszóban Sao ellen 25:14-nél vette át a pástot, s faragott a különbségen, 9:5-re nyert. Újra László jött, aki Fu ellen sokáig úgy állt, hogy folytatja a zárkózást 30:23-ról, végül 5:5-tel zárt, így maradt a hét találatnyi különbség a végére.

Márton Csien ellen 35:28-ról folytatta, s határozott vívással ledolgozta a hátrányt, és legyőzte ellenfelét 12:4-re, vagyis így megfordította az mérkőzés állását, 40:39-cel lépett le a pástról. Helyét Pusztai vette át, aki taktikusan vívott, s nem engedte ki a kezéből az előnyt, 5:2-re győzött, amivel a kardcsapat 45:41-re diadalmaskodott.

A magyar csapat tehát az ötödik helyért vívhat, az Egyesült Államokat felülmúló Ukrajna ellen várhatóan 13.10-től.

Ezúttal nem sikerült a fordítás a végén (Fotó: Földi Imre)
Ezúttal nem sikerült a fordítás a végén (Fotó: Földi Imre)

NEGYEDDÖNTŐ

Pusztai Liza kezdte az olaszok elleni negyeddöntőt, de a lengyelek elleni nyolcaddöntő hőse nem tudta ott folytatni Rossella Gregorio ellen, ahol hétfőn abbahagyta, 5:3-as hátrányban adta át a pástot Katona Renátának.

Irene Vecchi ellen ő is 5:3-as vereséggel zárt, így 10:6-os olasz előnynél jöhetett Márton Anna és Martina Criscio összecsapása. A két évvel ezelőtt universiadét nyerő Márton nagy csatában volt az olasszal, de ő is vereséget szenvedett, igaz, eggyel azért jobb volt Pusztainál és Katonánál, 5:4-re kapott ki, vagyis 15:10-es olasz vezetéssel ért véget az első harmad.

A negyedik asszóban Katona Gregorióval csapott össze, de ő is 5:3-as vereséggel zárt, nem tudott faragni a hátrányból 20:13-mal adta át a pástot Pusztainak és Crisciónak.

Az olasz ezt a csörtét 5:4-re nyerte, s 25:17-es olasz vezetésnél jött a hatodik asszó Márton és Vecchi között, amelynek végén már tíz tus 30:20 volt az olasz előny – elúszni látszott a továbbjutás esélye.

A hetedik párharcban Katona és Criscio meccsén az addigi legnagyobb különbségű olasz sikert jegyezhettük fel Criscio 5:1-re nyert, így túljutottunk a lélektani 11 tusnyi különbségen, amit a lengyelek ellen még sikerült megfordítani.

Az utolsó előtti asszóban aztán Márton beindulni látszott Gregorio ellen, de három gyors találatnál többre nem futotta, újabb vereségével 40:24-nél adta át a helyét Pusztainak.

Befejező emberünk pedig ismét remekül vívott, egymás után adta a találatokat Vecchinek, akinek egyre több gondja akadt a csörték között, igyekezett húzni az időt, s kizökkenteni Pusztait. Ez 8:0-s kezdés után végül sikerült neki, Pusztait kétszer figyelmeztette is a bíró, ám a magyar lány az olasz „meccstusánál” ismét belendült, de hét találatnál közelebb nem jutott, végül 14:5-re nyerte az asszót, ami azt jelentette, hogy az olasz válogatott 45:38-ra nyerte meg a mérkőzést és jutott a legjobb négy közé.

A folytatásban az 5-8. helyért 11.50-től Kína lesz a mieink ellenfele.

VÍVÁS
VILÁGBAJNOKSÁG, BUDAPEST, BOK CSARNOK

NEGYEDDÖNTŐ
Olaszország–Magyarország 45:38

AZ 5-8. HELYÉRT
Magyarország
–Kína 45:41
Ukrajna–Egyesült Államok 45:38

AZ ÖTÖDIK HELYÉRT
Magyarország
–Ukrajna 45:40

ELŐDÖNTŐ
Franciaország–Dél-Korea 45:43
Oroszország–Olaszország 45:37
A 3. HELYÉRT
Dél-Koreaؘ–Olaszország 45:35
DÖNTŐ
Oroszország–Franciaország 45:40

A Nemzeti Sportot az eseményről tudósítja:Kovács Erika, Pircs Anikó, Kocsmár-Tóth István (tudósítás), Pusztai Viola (videó), Földi Imre, Török Attila (fotó)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik