Vívó-vb: Szatmári elődöntős, Szilágyi a 32 között búcsúzott

KOCSMÁR-TÓTH ISTVÁN (tudósítás), PUSZTAI VIOLA (videó)KOCSMÁR-TÓTH ISTVÁN (tudósítás), PUSZTAI VIOLA (videó)
Vágólapra másolva!
2019.07.18. 16:36
null
A 16 éves Muhari Eszter (szemben) akcióban (Fotó: Földi Imre)
Szatmári András elődöntőbe jutott a Budapesten zajló olimpiai kvalifikációs vívó-világbajnokság férfi kardversenyén. A kétszeres olimpiai bajnok Szilágyi Áron viszont a 32 között búcsúzott, míg Gémesi Csanád az első két kört sikerrel vette, utóbbiban a 2004-es olimpiai bajnokot verte meg, de a nyolcaddöntőben a világelsővel szemben már alulmaradt. Női párbajtőrben Nagy Kinga a legjobb tizenhat, a 16 éves Muhari Eszter a harminckettő között esett ki.

A LEGJOBB 64 KÖZÖTT

Női párbajtőr

Muhari Eszter asszójával indult a budapesti vb negyedik versenynapja. A Honvéd idén kadét, junior és felnőtt magyar bajnoki címet nyerő, 16 esztendős vívója magabiztosan lépett tovább, 15:6-ra győzte le a svájci Pauline Brunner-t.

Szintén győzelemmel kezdett Nagy Kinga. A miskolci junior-vb-bronzérmes párbajtőröző a világranglista 149. helyén álló kazah Uljana Balaganszkajával szemben 4:3-nál vette át a vezetést, s utána már ki sem engedte azt a kezéből, 15:12-re nyert.

Nagy Kinga győzelemmel kezdett a női párbajtőrözők főtábláján (Fotó: Török Attila)
Nagy Kinga győzelemmel kezdett a női párbajtőrözők főtábláján (Fotó: Török Attila)
Férfi kard


A kétszeres olimpiai bajnok Szilágyi Áron kiemeltként egyből a legjobb 64 között kezdhette meg a vb-t. A Vasas kardvívója a hongkongi Low Ho Tint búcsúztatta 15:11-gyel. Gémesi Csanád magabiztosan, 15:7-re győzte le 19 éves belga ellenfelét, Arne De Riddert.

Elsőként Decsi Tamás számára ért véget a verseny, őt az egyiptomiak 21 éves, de már kétszeres afrikai kontinensbajnoka, Mohamed Amer ejtette ki (7:15).

Szatmári András is sikerrel vette az első kört a főtáblán, az MTK versenyzője 11:4-re is vezetett már grúz ellenfelével szemben, Miheil Mardaleisvili ezt követően valamelyest felzárkózott, de a 2017-es világbajnok 14:10 után lezárta az asszót.

Szilágyi Áron magabiztos sikerrel mutatkozott be a budapesti vb-n (Fotó: Földi Imre)
Szilágyi Áron magabiztos sikerrel mutatkozott be a budapesti vb-n (Fotó: Földi Imre)


A LEGJOBB 32 KÖZÖTT

Női párbajtőr

Muhari számára nem kedvezett az ág, ugyanis már a legjobb 32 között egy korábbi Európa-bajnokkal, a 2018-ban, Újvidéken aranyérmet nyerő Katrina Lehisszel került össze. Az észt érvényesítette is a papírformát, fokozatosan ellépve a Honvéd tehetségétől 10:2-re is vezetett, végül 15:6-tal búcsúztatta 16 éves magyar ellenfelét.

„Elégedett vagyok, meg nem is – mondta az NSO Tv-nek Muhari Eszter. – Lehetett volna jobb is, de nagyon örülök a harminckettő közé jutásnak, mert ezt tizenhat évesen óriási teljesítménynek tartom. Pláne úgy, hogy vannak olyan felnőttek, akiknek ez nem sikerült, nekem pedig igen. Ébredés után nagyon elkezdtem stresszelni, de mire a pástra léptem ez már elmúlt, s teljes magabiztossággal álltam fel a svájci Brunner ellen a hatvannégy között. A tavalyi Európa-bajnok Lehis ellen nyilván nehéz volt vívni, hiszen sokkal nagyobb tapasztalattal rendelkezik nálam.”

Összejött viszont a bravúr Nagynak, aki vr-4. Csoj In Dzsonggal vívott végletekig szoros asszót. 7:7-nél még egálra álltak a felek (egy tusnál nagyobb előnyt egyikük sem tudott kidolgozni), ekkor a dél-koreai két tussal is ellépett, ám az élete első felnőtt-vb-jén szereplő Nagy jól kezelte a nyomást, egalizált, fordított, majd mikor az óra már csak 16 másodpercet mutatott hátra, 12:10-re növelte előnyét. Csoj hiába támadott nagy elánnal, Nagy taktikus vívással, a végén egy kettős találattal 15:12-re győzött.

„Most még nem nagyon érzem ezt át. Talán néhány nap múlva még jobban fogok örülni ennek a győzelemnek, de most még a következő asszómra szeretnék koncentrálni – mondta Nagy az NSO Tv stábjának a dél-koreai búcsúztatása után. – Az, hogy a nyolcért vívhatok, számomra nagyon motiváló dolog. Megéreztem a vér szagát, nem érem be ennyivel, a lényeg még csak most jön.”

Férfi kard

Az állva maradt három kardvívóból Szilágyi Áron lépett pástra elsőként a legjobb 32 között, és finoman szólva sem arra számítottunk, amit kaptunk az asszótól. Arról, hogy a nagy világversenyen komolyabb eredményt még el nem érő Josida Kento kemény ellenfél tud lenni, Szatmári András is tudott volna mesélni, egy évvel ezelőtt 15:13-ra tudta csak legyőzni a vb-n a japánt. Ezúttal Szilágyinak nem jött össze a győzelem, hiába vezetett a szünetben 8:5-re, később 12:7-re is. Josida innen fordított – a vezetőbíró néhány ítéletét nem véletlenül fogadta felhördülés a lelátón – 14:12-re ellépve a kétszeres olimpiai bajnoktól. Szilágyi innen még egyenlített, de az utolsó tust ismét a japán adta (14:15), ezzel búcsúztatta a Vasas kardvívóját…

Csak magamat hibáztathatom – értékelt Szilágyi a kiesés után, majd arra a kérdésre, hogy pszichológiával aktívan foglalkozó emberként erre a vereségre hogyan lehet a legjobban reagálni, azt felelte, jelenleg fogalma sincs – Hasonló cipőben még sohasem jártam, hogy egy világbajnokságon a harminckettő között kiessek, legalábbis tíz éve nem. Megpróbálom magam összeszedni, ezt – amennyire gyorsan csak lehet – elfelejteni, de persze nem lesz könnyű. Szurkolok a többieknek, és készülök a csapatversenyre.

Következett Gémesi, aki az olaszok elnyűhetetlen olimpiai bajnokával, Aldo Montanóval vívott meg a nyolcaddöntőért. A 2004-es athéni olimpia győztese idő közben már 40 éves is elmúlt – vehemenciája viszont mit sem kopott, 11:13-nál például úgy reklamált a videóért, mint aki menten leugrik a pástról, ha nem neki adnak igazat. Végül igaza lett, kéttusos magyar előny helyett 12:12-es egál. Ezt követően az olasz került előnybe, de Gémesi egalizált, 14:14-nél pedig két kettős találat után egy újabb elsőre nehezen eldönthető tussal meg is nyerte a csatát. (Montano pedig már úgy ünnepelt, mint aki a vb-t nyerte meg…)

Aldo Montano (balra) hiába ünnepelt úgy, mint aki nyert – Gémesi Csanád ment tovább (Fotó: Török Attila)
Aldo Montano (balra) hiába ünnepelt úgy, mint aki nyert – Gémesi Csanád ment tovább (Fotó: Török Attila)


Ilyen izgalmak után kifejezett felüdülést jelentett ahogyan Szatmári kezdte az asszóját a világranglista hetedik, a tavalyi vuhszi vb-n bronzéremig menetelő Kim Dzsun Ho ellen. Világbajnokunk a szünetben 8:2-re vezetett, és ezt követően sem engedett ki a dél-koreaival szemben, legalábbis 11:4-ig. Ekkor viszont egy kisebb hullámvölgy, és néhány balszerencsés ítélet az MTK vívóját is utolérte…

Kim 11:9-nél két tusra megközelítette a 26 éves magyart, ám Szatmári ennél közelebb már nem engedte riválisát, s 15:11-re legyőzte a dél-koreait.

A NYOLCADDÖNTŐBEN

Nagy Kinga 21 évesen a legjobb 16-ig jutott (Fotó: Földi Imre)
Nagy Kinga 21 évesen a legjobb 16-ig jutott (Fotó: Földi Imre)

Női párbajtőr

A dél-koreai vb-győztes kiejtése után az újabb bravúr már nem jött össze Nagy Kingának, aki a világranglista 13. helyén álló Lin Senggel szemben maradt alul a legjobb tizenhat között. A kínai – aki egy éve, Budapesten világkupaezüstöt nyert – 3:0-s rohammal kezdett, innen Nagy még visszajött, ám a folytatásban már nem tudta tartani a lépést (7:15).

Az élete első felnőtt-világbajnokságán induló, a világranglistán 203. helyen álló Nagy azonban így is bravúrosan szerepelt, és a női párbajtőrözők között a legeredményesebb magyarként zárt.

„Megvolt a taktika a kínai ellen, úgy éreztem, hogy elméletben tudom, de a gyakorlatban már nem sikerült átvinnem, amit az edzők kértek tőlem. Sokat kell még fejlődnöm, hogy hosszú távon oda tudjak figyelni, s fegyelmezetlen is voltam. Aláírtam-e volna, hogy az első felnőtt-vb-men a tizenhat között végzek? Nem! Erre mindig ez a jó válasz, végül is versenyezni jöttünk” – értékelt Nagy az NSO Tv-nek.

Férfi kard

Gémesire
a világelső Eli Dershwitz várt a nyolcaddöntőben. A két vívó közti 52 hely az asszó első felében nem igazán látszott meg, a 32 esztendős magyar 7:6-ig tartotta magát. Ezt követően Dershwitz 5:0-s sorozatot produkált, benne sajnos egy-két elkerülhető tussal. Gémesi innen már nem tudott visszajönni, sőt, igazán szorossá tenni sem a végjátékot, a legutóbbi vb-n ezüstérmes amerikai 15:8-cal lépett a negyeddöntőbe.

„A nagy különbség ellenére nüanszokon múlt a mérkőzés kimenetele. Sokszor megcsináltam a jó akciókat, de peches találatokat kaptam, ami mutathat arra, hogy ha jobban koncentrálok, akkor ezeket a találatokat én adom. Ettől már olyan magabiztos lett, hogy ezért alakult ki ekkora különbség a végére. Az Aldo Montano elleni asszó viszont óriási élmény volt, remélem, holnap már jobban fogok örülni annak, hogy őt is megvertem, mielőtt visszavonulna” – mondta Gémesi az NSO Tv-nek.

A nyolc között éppen Szatmári vár rá: egyetlen ma állva maradt versenyzőnk azt az orosz Venjamin Reszetnyikovot győzte le, aki a legutóbbi budapesti vb-n, 2013-ban hódította el az aranyérmet. Az asszó első felében Szatmárinak kellett futnia az eredmény után, de 6:4-es hátrányt követően 8:6-ra fordított. A folytatásban 14:9-re is elhúzott Szatmári, itt azonban kicsit megtorpant, amit az idei Európa-bajnok Reszetnyikov kihasznált, és feljött két tus különbségre. Ekkor azonban rendezte gondolatait a magyar, és bevitte a döntő találatot (15:12).

Szatmári biztosan érmes (Fotó: Földi Imre)
Szatmári biztosan érmes (Fotó: Földi Imre)

A NEGYEDDÖNTŐBEN

Férfi kard

Következett a Gémesit kiejtő amerikai Eli Dershwitz elleni asszó az elődöntőért és a biztos éremért. Az elején Szatmári rendre meg tudta szerezni a vezetést, de a ranglistavezető mindig egyenlített, majd 6:6 után két tussal elhúzott. A rövid szünet után nagyon rákapcsolt Szatmári, és sorozatban hat találatot is bevitt, amivel 12:8-ra elment. A végén 14:12-re még feljött Dershwitz, de a következő tus Szatmárié volt, aki ezzel bejutott a legjobb négy közé (15:12).

Ellenfele az iráni Modzstaba Abedini lesz, aki a német Max Hartungot győzte le 15:11-re. Az elődöntő a program szerint 19.20-kor kezdődik.

SZATMÁRI ANDRÁSNAK AZ ÉREMÉRT MÉG NEM JÁR A CSOKI

VÍVÓ-VILÁGBAJNOKSÁG, BUDAPEST
NŐI PÁRBAJTŐR
A 32 közé kerülésért

Muhari Eszter
–Pauline Brunner (svájci) 15:6
Nagy Kinga–Uljana Balaganszkaja (kazah) 15:12
A 16 közé kerülésért
Muhari Eszter–Katrina Lehis (észt) 6:15
Nagy Kinga
– Csoj In Dzsong (dél-koreai) 15:12
Nyolcaddöntő
Nagy Kinga–Lin Seng (kínai) 7:15

FÉRFI KARD
A 32 közé kerülésért
Szilágyi Áron
–Low Ho Tin (hongkongi) 15:11
Gémesi Csanád–Arne De Ridder (belga) 15:7
Decsi Tamás–Mohamed Amer (egyiptomi) 7:15
Szatmári András–Miheil Mardaleisvili (grúz) 15:10
A 16 közé kerülésért

Szilágyi Áron–Josida Kento (japán) 14:15
Gémesi Csanád–Aldo Montano (olasz) 15:14
Szatmári András–Kim Dzsun Ho (dél-koreai) 15:11
Nyolcaddöntő
Gémesi Csanád–Eli Dershwitz (amerikai) 8:15
Szatmári András–Venjamin Reszetnyikov (orosz) 15:12

Negyeddöntő
Szatmári András–Eli Dershwitz (amerikai) 15:12

A Nemzeti Sportot az eseményről tudósítja:Kovács Erika és Pircs Anikó

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik