Vívó-vb: mínusz 11-ről nyert, és nyolc között a női kardcsapat

PIRCS ANIKÓ, KOCSMÁR-TÓTH ISTVÁN (percről percre), PUSZTAI VIOLA (videó)PIRCS ANIKÓ, KOCSMÁR-TÓTH ISTVÁN (percről percre), PUSZTAI VIOLA (videó)
Vágólapra másolva!
2019.07.22. 16:57
null
Pusztai Liza (jobbra) szenzációs fordítást mutatott be (Fotó: Földi Imre)
Drámai csatában, a befejezőember, Pusztai Liza 13:1-re megnyert záró asszójával fordított és nyert Lengyelország ellen a női kardcsapat, amely így bejutott a legjobb nyolc közé a budapesti vívó-világbajnokságon. A férfi tőrcsapat a világelső Egyesült Államok után Egyiptomtól is kikapott, végül 15. lett.

A HÉTFŐI NAP GALÉRIÁJA ITT!

NYOLCADDÖNTŐ
NŐI KARD – CSAPAT

Nem ilyen találkozóra számítottunk – de utólag ez legyen a legnagyobb bajunk.

A lengyelek ellen Márton Anna magabiztos 5:1-gyel nyitott, majd jött Pusztai Liza, aki 5:2-es asszóval héttusnyira növelte a magyar előnyt (10:3). Katona Renátának viszont semmi sem akart összejönni Sylwia Matuszak ellen. A Vasas válogatott vívója 12:1-re elveszítette a saját párharcát, a lengyelek pedig ezzel nemcsak fordítottak, el is húztak. 11:15

No, majd Márton! – gondoltuk magunkban, ám korábbi világelsőnk sem tudott csökkenteni a hátrányon, sőt 5:3-ra kikapott Angelika Watortól, így már hat tus volt a hátrány. Ismét Katona jött, akinek nagy nyomással kellett megküzdenie, de állta a sarat: ha nem is fölényesen, de ezt asszóját már megnyerte, megteremtve az esélyt arra, hogy egy extrával Pusztai ismét lőtávolba hozza válogatottunkat. Ez viszont megint nem jött össze: a BVSC ifjúsági olimpiai bajnoka 5:3-ra kikapott... 23:30

PUSZTAI LIZA

„Nem tudom, mi történt. Kivitt az edzőm a teremből, arra kért, nyugodjak meg, és vívjam, amit tudok, most már tét nélkül. Visszamentem, és úgy voltam vele, lesz, ami lesz. Ha kikapunk, kikapunk. Aztán végre tényleg nyugodtan tudtam vívni. Az egyéni versenyben is azt a görcsösséget éreztem, amit a lengyelek elleni első két asszómban, az utolsóban egészen más érzésekkel vívtam. Amikor elkezdtem sorban adni a tusokat, éreztem, hogy a lengyel lány teljesen összezavarodott. Én pedig felálltam a pástra, és a következő három tus már ott volt a fejemben” – értékelt a ritkán látható fordítás után a női kardcsapat legfiatalabb tagja.

A különbség pedig a folytatásban sem akart csökkenni, Wator és Katona asszójában először a nyolcaddöntőben tíz tusig kúszott a lengyel fór. Kozaczukék talán már el is hitték, hogy meglesz innen a továbbjutás. És amikor Márton is csak kettővel tudta csökkenteni a különbséget (úgy, hogy volt 28:39 is), majd 32:40-nél Pusztai bekötött, talán már a hazai közönség sem bízott a csodában.

Csakhogy a magyar női kardvívás valaha volt legfiatalabb Európa-bajnoki dobogósa ismét tanúbizonyságát adta rendkívüli kvalitásainak: befejezőemberként 1:1 után zsinórban tizenkét tust adott jóval rutinosabb ellenfelének – 41:41-nél egalizált – , majd kegyetlen pontossággal be is fejezte az asszót. 45:41

A ritkán látható fordítás után Márton Anna a Nemzeti Sport kérdésére elárulta, végig hitt a győzelemben, nézni viszont ő sem merte az utolsó asszót.

„Liza képes ilyenekre! De tőlem ne kérdezzék, mi történt, én a földet néztem – általában nem látom az utolsó asszóját, csak a közönség reakciójától tudom, mit történik. Többször előfordult már velünk, hogy ha az ellenfél átvette a vezetést, feladtuk, de most nem ez volt a helyzet. A lengyel csapat nagyon kellemetlen ellenfél, fegyelmezetten és koncentráltan kell ellene vívni. Az összpontosítás meccs közben egy pillanatra elveszett, ez eredményezte, hogy jelentősebb hátrányba kerültünk. Sajnálom, hogy a meccs közepén nem tudtam több tust adni, az utolsó asszóban mindent megtettem, de kaptam néhány szerencsétlen tust. Ezzel együtt végig bíztam abban, hogy nyerünk, egyszerűen nem volt lehetséges, hogy nem jutunk be a legjobb nyolcba a hazai világbajnokságon” – idézte fel a történteken Márton.

„Liza borzasztóan stresszesen vív az egész világbajnokságon, elképesztően akarja a sikert, és ez rányomta a bélyegét az egyéni teljesítményére, és a lengyelek elleni első két asszóban úgy láttam, a csapatteljesítményére is rá fogja. Amikor kihívtam, elmondtam neki, hogy ameddig nem változtat ezen, amíg nem tudja a javára fordítani a feszültséget, addig nem fog tudni segíteni a csapaton. És ebben az esetben nyugodtan haza lehet menni. Én el is indultam a kijárat felé, amitől kicsit meghökkent. A legjobbkor sikerült kicsit kizökkenteni a napok óta tartó állapotából” – mondta Bódy Benjámin, Pusztai Liza klubedzője.

NYOLCADDÖNTŐ
FÉRFI TŐR – CSAPAT

Legyünk őszinték, az egy percig nem volt kérdés, hogy Magyarország vagy a világelső USA nyeri a két tőrcsapat nyolcaddöntőjét a BOK Csarnokban. Előzetesen a sajtóteremben is inkább azon ment a diskurzus: 20, 25 vagy esetleg 30 tus jön össze Dósa Dánieléknek? Legutóbb, májusban, a szentpétervári világkupa-állomáson 22 sikerült.

Ezúttal ennél több: 27.

S aligha tesz rosszat Mészáros Tamás vagy épp Dósa Dániel önbizalmának, hogy egy-egy asszót is sikerült elorozniuk az amerikai riválisokkal szemben. A hetedik párban Mészáros 6:5-re verte a karrierje csúcsán az egyéni világranglista 5. helyén is álló Miles Chamley-Watsont, majd az utolsó asszóban a világranglista-8. Alexander Massialas ellen igazi örömvívást bemutatva 8:5-re nyert Dósa. 27:45

Dósa Dánielék Brazília ellen kezdték meg a csapatversenyt (Fotó: Földi Imre)
Dósa Dánielék Brazília ellen kezdték meg a csapatversenyt (Fotó: Földi Imre)


A nyolcaddöntő eredményeit látva talán férfi tőrben a legnagyobb a szakadék a világelithez tartozó csapatok és a középmezőny között: az oroszok az ukránokat 45:18-ra, az olaszok a dánokat 45:29-re, a kínaiak az egyiptomiakat 45:31-re verték például.

Az alsó ágon aztán a már említett Egyiptom jött, Dósáék viszont 45:42-re kikaptak, majd az ukránok ellen is vereséget szenvedtek 45:43-ra. Végül a 15. helyet szerezték meg, miután Kanadát 45:32-re legyőzték a helyosztón.

„Brazília ellen nagyon jól vívtunk, mindenki fegyelmezett volt, s bár volt egy kis hullámvölgy, de be tudtuk fejezni. Az amerikai csapat nagy falat volt nekünk, próbáltunk tusokat adni, abban a meccsben viszont annyi volt. A folytatásban Egyiptom és Ukrajna ellen is néhány tuson múlott a győzelmünk, az utolsó meccsünket viszont behúztuk Kanada ellen, ez nagyon fontos volt. Bízom benne, hogy egy-két hellyel feljebb tudunk menni a világranglistán” – értékelt a nap végén Mátyás Bálint, aki sérülése miatt csak a Brazília és az Egyiptom ellen vívott.

„Egyiptom ellen még vívni akartam, bíztam benne, hogy ott még tudok segíteni a csapatnak. A mérkőzés után viszont nagyon elkezdett fájni a vádlim, ezért megbeszéltük, hogy a folytatásban már nem lépek pástra.”

Szirmai Benedek, a férfi tőrválogatott vezetőedzője így látta a csapatversenyt.

„Az alapvető cél a 16 közé jutás volt, ezt elértük, ha nehezen is. A brazilok ellen görcsösek voltak a fiúk, izgultak, mert hazai közönség előtt szerettek volna jól vívni. Az erős amerikai csapat ellen a tisztes helytállás volt a cél, ez is sikerült. Egyiptommal mindig szoros meccseket vívunk, és általában ki szoktunk kapni. Ma is ez történt, bár ez a mérkőzés nyerhető lett volna. Az ukránokat ismerjük, sokat edzőtáborozunk együtt. A végén a kanadaiak ellen szerettünk volna jó szájízzel, győztesen zárni. Tavaly tizenegyedikek lettünk a vb-n, most szerettem volna egy 13. helyet, de így sikerült.”

A 16 KÖZÉ KERÜLÉSÉRT
NŐI KARD – CSAPAT

Jóval hamarabb, és jóval kevesebb izgalom árán jutott a legjobb tizenhat közé a női kardcsapat. Az egyéniben legjobban szereplő, a csapatversenyre célul egy érmet kitűző Márton Anna az első asszót 5:3-ra nyerte, majd jött Pusztai Liza, aki Maria Mateit simázta le (5:0). A nyerő sorozatot Katona Renáta folytatta, ő 5:3-ra nyerte a saját párharcát, így az első kör végén már kilenc tussal vezetett a magyar válogatott. 15:6

Románia továbbra sem tudott asszót nyerni, Márton 5:2-vel, Katona 5:3-mal hozta a sajátját, majd a hatodik párban Pusztai 5:5-t vívott az egyéniben még a budapesti selejtező csoportot sem túlélő Loredana Dimával. 30:16

A harmadik kört Katona nyitotta, hibátlan mérlegét megőrizve ezúttal 5:3-ra hozta a saját összecsapását, majd Márton hozott le 5:0-ra egy asszót, így 40:19-nél átadva helyét a befejezőember Pusztainak, aki a miheztartás végett 5:2-vel hozta az utolsó párt, és 45:21-gyel lezárta a mérkőzést.

A 16.00 órakor kezdődő nyolcaddöntőben a Kolumbia ellen megizzadó Lengyelország (45:42) lesz Márton Annáék ellenfele.

A női kardcsapat 23 tussal verte meg Romániát (Fotó: Földi Imre)
A női kardcsapat 23 tussal verte meg Romániát (Fotó: Földi Imre)

A 16 KÖZÉ KERÜLÉSÉRT
FÉRFI TŐR – CSAPAT

Az egyik dél-koreai a válla felett hátravetve 13 tőrt cipelt, mégis szinte tökéletesen egyenes tartással vonult keresztül a csarnokon. Az ember óhatatlanul is elismeréssel adózott a kissé furcsa látvány előtt. Ekkora tételben vásárolva talán a szomszédos, vívófelszereléseket árusító standnál is lehetett volna kedvezményt kérni. Főleg most, hogy a pult minden négyzetméterére esett egy „today last sales day” feliratú táblácska, mely minimalista angolsággal igyekezett felkelteni a figyelmet: ha vennél valamit, ez a nap az utolsó esélyed erre.

Szerencsére nyerni még kedden is lehet majd. Például érmeket...

Valahol a háttérben egy a sisakrostélyát a mexikói zászló színeire festett női vívó felsikoltott. Nehéz lett volna megmondani, hogy örömében vagy bánatában. Főleg, hogy tétmeccset még nem is vívhattak 12.30 magasságában a női kardozók. A BOK csarnok C-termének ez is a varázsa, a vagy húsz pástot felvonultató terem kavalkádjában a napok során újra meg újra el lehetett veszni.

A lényeg viszont a 13-as páston zajlott, legalábbis magyar szempontból: a férfi tőrcsapat, azaz Dósa Dániel, Mészáros Tamás, Németh András és Mátyás Bálint Brazília ellen vívott a legjobb tizenhat közé kerülésért. Az biztos volt, hogy a győztes kétes értékű jutalma a világelső Amerikai Egyesült Államok elleni csörte lesz.

Ha a vártnál nehezebben is, de a magyar csapaté lett a siker: Dósa kezdett a páston és egytusos előnyre tett szert Henrique Marques ellen (5:4). A következő asszót viszont a brazilok közül messze a legmagasabban jegyzett, a világranglista 25. helyén álló Guilherme Toldo 6:1-re megnyerte Mészárossal szemben, így a dél-amerikaiak négytusos fórba kerültek (6:10). Németh és a Mészárost csereként váltó Mátyás tartották a különbséget, hogy aztán az ötödik asszóban Dósa 15:19-ről egalizáljon, majd 23:21-es vezetést szerezzen.

De az izgalmaknak még nem volt vége: Toldo egy 9:2-es szériával ismét tetemes előnyhöz juttatta Brazíliát. Már-már elúszni látszott az asszó, amikor a nyolcadik párban, továbbra is öttusos hátrányban, 33:28-nál Mátyás bekötött. A világranglista 156. helyén álló magyar, aki hiába kvalifikált a főtáblára, kisebb izomszakadás miatt egyéniben ki sem tudott állni a 64 között, ihletett asszót hozott. 12:6-ra nyert, ezzel pedig egypontos magyar előnyben adta át helyét a befejezőember Dósának. Utóbbi, ahogyan az első két párharcát, úgy ezt is megnyerte (5:3), ezzel a tizenhat közé segítve a mieinket. 45:42

Németh András egy székkel ünnepelte a továbbjutást (Fotó: Földi Imre)
Németh András egy székkel ünnepelte a továbbjutást (Fotó: Földi Imre)

ELŐZMÉNYEK

Mivel a női tőrcsapat és a férfi párbajtőrcsapat sem jutott a legjobb nyolc közé, így az éremcsatában hétfőn nem lesz magyar résztvevő. Női tőrözőink a 10., férfi párbajtőrözőink a 11. helyet szerezték meg.

A VASÁRNAPI TÖRTÉNÉSEKRŐL ÉS A FÉRFI KARDCSAPAT DRÁMAI DÖNTŐJÉRŐL ITT OLVASHAT!

VÍVÁS
VILÁGBAJNOKSÁG, BUDAPEST, BOK CSARNOK
NŐI KARDCSAPAT
SELEJTEZŐ
Magyarország
–Románia 45:21
NYOLCADDÖNTŐ
Magyarország–Lengyelország 45:41
NEGYEDDÖNTŐ
Kedd:Magyarország–Olaszország

FÉRFI TŐRCSAPAT
SELEJTEZŐ
Magyarország
–Brazília 45:42
NYOLCADDÖNTŐ
Magyarország–Egyesült Államok27:45
A 9–16. HELYÉRT
Magyarország–Egyiptom42:45
A 1316. HELYÉRT
Magyarország–Ukrajna 43:45
A 15. HEYLÉRT
Magyarország–Kanada 45:32

A Nemzeti Sportot az eseményről tudósítja:Kovács Erika, Pircs Anikó, Kocsmár-Tóth István (tudósítás), Pusztai Viola (videó), Földi Imre, Török Attila (fotó)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik