Formálódik a magyar kardválogatott „nagy négyese”

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2019.05.13. 13:21
null
Decsi András: Az egészséges Szatmári Andrással nagyon erősek és egységesek lehetünk
Tartalékosan, a sérült egyéni világbajnok Szatmári András nélkül végzett a negyedik helyen az első olimpiai kvalifikációs madridi Világkupa-állomáson a magyar férfi kardválogatott. Az első négy pozícióba a legesélyesebb válogatottak kerültek.

 

Dél-Korea, Olaszország, Magyarország, Oroszország. Jelen pillanatban így fest a tokiói olimpiai indulást meghatározó világranglista férfi kardcsapatban. Olaszország, Oroszország, Dél-Korea, Magyarország. Ez volt a sorrendje a hétvégi, madridi olimpiai kvalifikációs férfi kardcsapat Világkupának.

A Decsi Tamás, Gémesi Csanád, Iliász Nikolász, Szilágyi Áron összeállításban pástra lépő magyar válogatott a negyeddöntőben nagyon fontos és magabiztos, 45:33-as sikert aratott Németország ellen. Majd az elődöntőben és a bronzmeccsen 45:41-re, illetve 45:38-ra kapott ki a világranglista első két helyezettjétől, Olaszországtól és Koreától. Kétszeres olimpiai bajnokunk, Szilágyi Áron vezérletével szépen teljesített a válogatott, elvégre sokat számít egy három fős alakulat esetében, ha kiesik az egyik pillére. Márpedig a két évvel ezelőtti egyéni világbajnok, Szatmári András combsérülése miatt nem vállalta a szereplést, távollétében érte el ezt az értékes eredményt Magyarország.

A júliusi, budapesti világbajnokságig egyetlen csapatverseny van hátra, a június második felében sorra kerülő, düsseldorfi Európa-bajnokság. Címvédőként lépnek majd pástra mieink, ám gyorsan tegyük hozzá, a fő esemény természetesen a vb lesz majd. Az esélyekről sokat elmond a fenti felsorolás. Kiugró eredmények természetesen akadnak egy-egy nemzet esetében, álltak már dobogón az irániak, az amerikaiak, a franciák és a németek is a Világkupa-sorozatban. Ám egyre markánsabban kialakul a „nagy négyes”.

A három állandó kardnagyhatalom, a magyar, az orosz és az olasz, valamint az ázsiai „csodafegyverrel” felálló koreai csapat kimagaslik a mezőnyből.

Az már most szinte biztosra vehető – ha csak a kontinens bajnokságokon nem áll teljesen a feje tetejére a papírforma –, hogy ez a négy ország marad a rangsor élén a budapesti vb előtt. Ami pedig annyit tesz, hogy a BOK Csarnokban csak az elődöntőkben találkozhatnak majd egymással a nagy riválisok.

Gémesi Csanád
Gémesi Csanád


Mi több, az is kijelenthető, hogy a papírforma érvényesülése esetén a négy között magyar-olasz meccset láthatnánk majd a vb-n. Persze, odáig nagyon nehéz lesz eljutni, és így vélekedik erről Decsi András vezetőedző is.

„Nagyon fontos, hogy az első pillanattól kezdve ezer fokon égjünk, mert bárki képes lehet meglepetésre. Ráadásul a kellő idegi bemelegítés is fontos ahhoz, hogy a nehéz ellenfelekkel szemben készek legyünk. A hétvégén, Madridban a japánokkal kezdtünk, és a koncentrált, összeszedett vívás sokat segített abban, hogy ezt utána a németek elleni negyeddöntőben is megismételjük” – nyilatkozta a vezetőedző.

„A mögöttünk lévő csapatok ellen bele kell, hogy égjen a fejekbe: mi vagyunk a jobbak! Igaz ez ránk, az ellenfélre, de még a bíróra is... A mostani versenyen már érezni lehetett a feszültséget, a világbajnokság közeledtét, az olimpiai kvalifikáció kezdetét. Több esetben kis híján tettlegességig fajultak az indulatok. Nekünk higgadtnak kell maradni, és a feladatra kell koncentrálni. Mostantól kezdve a világbajnokság van fókuszban. A júniusi, moszkvai egyéni Grand Prix-t az Európa-bajnoki felkészülés részének tekintem. Aztán címvédőként jól kell szerepelnünk Düsseldorfban, de a legfontosabb állomás természetesen a budapesti vb. Az egészséges Szatmári Andrással nagyon erősek és egységesek lehetünk. Bárkivel is kerülünk majd szembe a negyeddöntőben, az nagyon nehéz meccs lesz, és a közönség is nagyon sokat segíthet” – fejezte be Decsi András.


A szervezők a július 15–23. között megrendezésre kerülő budapesti olimpiai kvalifikációs vívó-világbajnokság minden döntős versenynapjára 5-6 ezer szurkolót, az eseményre összesen közel 30 ezer nézőt várnak. A jegyek az vb-re már megvásárolhatók a www.2019budapest.com oldalon keresztül. A selejtezőkre a belépők egységára 1000, a döntőkre 3000-4500 forint.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik