A spanyol válogatott (konyha)titka

Vágólapra másolva!
2010.06.15. 16:01
null
Arbizu (balra) és stábja gondoskodik a spanyol együttesről (Fotó: As)
A spanyol labdarúgó-válogatott szakácsa, Javier Arbizu mintegy húsz éve gondoskodik róla, hogy a selección tagjai megfelelő ellátásban részesüljenek. A séf olyan fontos a csapat számára, hogy még helyettese is van, ha „bármi történne” vele.

A spanyol válogatottnak az étkezésre biztosan nem lesz panasza a világbajnokságon, kivéve persze ha Xavi és társai a zsíros ételeket kedvelik. A selección tagjai spanyol olívaolajjal készült, a helyi alapanyagokból előállított zsír- és szószmentes elemózsiát kapnak a vb ideje alatt árulta el a spanyolok szakácsa.

Javier Arbizu már majdnem húsz éve, 1991 óta látja el a La Roja tagjait: négy Európa-bajnokságon, négy világbajnokságon és három olimpián vezette a spanyol csapat konyháját.

A séf munkáját Óscar Celada, a csapat dietetikusa segíti, aki már egy nappal a mérkőzések előtt összeállítja a válogatott menüjét, amely szénhidrátokon és fehérjén alapul, hozzáadott zsiradékot viszont nem tartalmaz.

„Egyik alapanyag sem Spanyolországból származik, kivéve az extra szűz olívaolajat. A helyi halfélék és húsok kiválóan megfelelnek nekünk” mondta Arbizu.

A szakács azonban a víz miatt aggódik kissé, éppen ezért palackozott vizet használ a „balesetek” elkerülése érdekében, valamint a teljes biztonság miatt a gyümölcsöt és a zöldséget is ezzel mossák meg.

„A válogatott vezetői és a delegáció minden tagja ugyanazt a menüt kapja, de azért akad egy-két kivétel, mert néhány játékos a kevésbé sült húst vagy a puhább tésztát szereti” emelte ki a szakács.

Hogy mennyire fontos Arbizu szerepe a spanyol válogatottnál, jól mutatja, hogy a séfnek még helyettese is van Dél-Afrikában a baszk Patxi Belandia személyében. „Ez nagy esemény, amely sokáig tart, bármi megtörténhet, a csapatnak pedig ennie kell.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik